Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 272 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
 Dlaczego wierzysz? 
Autor Wiadomość

..wierzę bo potrzebuję Boga, chcę być dobry i nie potrafię sam sobie poradzić z życiem.. dlatego od niedawna wierzę

Śr kwi 16, 2008 18:55

Dlaczego wierza - po części dlatego, że w tej wierze zostałem wychowany.

No to gdybyś urodził sie w Tybecie to byłbyś buddystą.
A jeśli urodziłbyś sie w Szwecji to pewnie ateistą. A gdyby w Iranie to byłbyś muzułmanom. :)

Kamyk napisał(a):
Ale również dlatego, że doświadczyłem Boga w moim życiu, i to jest najważniejszy powód. Dlatego w Niego wierzę

Gdybyś był buddystą to tez byś doświadczył buddyzmu. Bo na pewno przyśniłoby sie tobie jakie były twoje wcześniejsze wcielenia. :D

Śr kwi 16, 2008 20:00

ja myslę ze dowodów nie brakuje.myslę ze jednym z dowodów sa ludzie opętani przez szatana.skoro więc jest szatan to musi być i Bóg.
jeśli twoja wiara nie jest silna to może modlitwa o to mogałaby pomóc.

Cz kwi 17, 2008 14:10

ja myslę ze dowodów nie brakuje.myslę ze jednym z dowodów sa ludzie opętani przez szatana.skoro więc jest szatan to musi być i Bóg.
jeśli twoja wiara nie jest silna to może modlitwa o to mogałaby pomóc.

Nie ma niezbitych dowodów na prawdziwość opętań, a poza tym takie cuda dzieją się też w innych wiarach. Np. Islamie. Dzieje się tam ponad 100 razy więcej rzeczy, które można nazwać "cudem", niż w Europie lub innych terytoriach zasiedlonych głównie przez chrześcijan.
To Islam jest prawdziwą religią!

Cz kwi 17, 2008 16:26
Zobacz profil ICQ YIM

skoro uwazasz ze ludzie opętani przez szatana tak naprawdę nie sa opętani przez szatana to jak wytłumaczycz fakt ze zły duch wychodzi z ich cial dopiero po odprawiewniu specjalnych modlitw, mówi nieludzkim głosem i blużni przeciwko Bogu?może powiesz ze sa nienormalni?też nie jestem osobą naiwną i nie wierzę we wszystko bezkrytycznie.obejrzałam film dokumentalny, w którym były autentyczne nagrania(!!! a nie jakiś film, w któym grają aktorzy) nagrane w czasie odprawiania egzorcyzmów''ezorcyzmy Anellie Michel''.skoro wierzysz w to co widzisz, to to jest moim zdaniem namacalny dowód.a moze ty dostrzegasz tylko to co chcesz???polacam ten dokument,zwiastuny mozna obejrzeć na youtube.a skoro mówisz ze opętania występuja w innych religiach, to mnie sie wydaje ze szatan nie ma jakichs ograniczeń wyznaniowych i wszyscy narażeni są na jego działanie bez względu na religię.[/code]

Pt kwi 18, 2008 10:39

wierze, bo wierząc nic nie tracę.wierze, bo wiara daje mi nadzieje.

Pt kwi 18, 2008 13:24

koro uwazasz ze ludzie opętani przez szatana tak naprawdę nie sa opętani przez szatana to jak wytłumaczycz fakt ze zły duch wychodzi z ich cial dopiero po odprawiewniu specjalnych modlitw, mówi nieludzkim głosem i blużni przeciwko Bogu?może powiesz ze sa nienormalni?też nie jestem osobą naiwną i nie wierzę we wszystko bezkrytycznie.obejrzałam film dokumentalny, w którym były autentyczne nagrania(Wykrzyknik! a nie jakiś film, w któym grają aktorzy) nagrane w czasie odprawiania egzorcyzmów''ezorcyzmy Anellie Michel''.skoro wierzysz w to co widzisz, to to jest moim zdaniem namacalny dowód.a moze ty dostrzegasz tylko to co chcesz???polacam ten dokument,zwiastuny mozna obejrzeć na youtube.a skoro mówisz ze opętania występuja w innych religiach, to mnie sie wydaje ze szatan nie ma jakichs ograniczeń wyznaniowych i wszyscy narażeni są na jego działanie bez względu na religię.

A ty jak wytłumaczysz fakt, że krasnoludki wykuwają bronie pod ziemią, a potem atakują nimi ludzi?

Pt kwi 18, 2008 14:12
Zobacz profil ICQ YIM

wierze, bo wierząc nic nie tracę.wierze, bo wiara daje mi nadzieje.

Mylisz się. Tracisz.
Przede wszystkim czas - na msze w kościele, modlitwy.
Może i pieniądze na tace.
Utracasz możliwość jasnego myślenia(poprzez pryzmat wiary).
Czasem można popaść w zabobon, zagłębiając się w wiarę i stać się fanatykiem religijnym.
To chyba nie jest niczym.

Pt kwi 18, 2008 14:27
Zobacz profil ICQ YIM

Ale rozumiem twoje podejście. Masz inny zestaw i inną skalę wartości.

Pt kwi 18, 2008 14:51
Zobacz profil WWW

A ty jak wytłumaczysz fakt, że krasnoludki wykuwają bronie pod ziemią, a potem atakują nimi ludzi?
Kod:
Radaromontis,co masz przez to na myśli, bo chyba nie bardzo rozumiem...skoro uważsz, ze wszystko można racjonalnie wyjaśnic, to jak wyjaśnisz kwestie egzorcyzmów?

Pt kwi 18, 2008 15:30

Opętania równie dobrze nic z Bogiem i szatanem nie muszą mieć wspólnego - szamani też wyganiają z ludzi demony, ale bynajmniej nie w imię Jezusa, albo co ciekawe - także w imię Jezusa, ale w towarzystwie innych bóstw przy okazji rytuału oczyszczenia (świadkiem tego był protestant). W buddyzmie nie uznającym supremacji Boga też są znane opętania i też sobie buddyści z tym radzą bez dzwonienia do panów w sutannach i jakoś im opętani nie skrzeczą, że szatan w nich siedzi...
Zresztą ja tam bym nie wierzył w to co mówią opętani, lub temu, co przez nich przemawia - bowiem jest to źródło nieprawdy.

Pt kwi 18, 2008 17:12

Radaromontis,co masz przez to na myśli, bo chyba nie bardzo rozumiem...skoro uważsz, ze wszystko można racjonalnie wyjaśnic, to jak wyjaśnisz kwestie egzorcyzmów?

Schizofrenia paranoidalna pomieszana z innymi schorzeniami, człowiek przy tym wysiada. Wszystko to tkwi jedynie w jego mózgu.

Jakbyś się zachowywała, jakbyś czuła ciągle jakiś ból, miała bardzo nieprzyjemne dolegliwości, poza tym zwidy: mogłabyś ciągle widzieć jakieś istoty, ludzi, słowem wszystko, co znajduje się w twojej głowie i jesteś w stanie wytworzyć za pomocą wyobraźni. Podejrzewam, że gadała byś od rzeczy, darła się, płakała i znosiła ogromne męki. Głównie psychiczne, acz one przyczyniłyby się do fizycznych bóli.

Dlaczego takie wyjaśnienie, a nie "z szatanem".
Ponieważ to jest całkowicie racjonalne i uniwersalne. Z twojego subiektywnego poglądu wynika, że to szatan w nich siedzi, a buddysta Ci powie, że to jakiś ichniejszy demon. Tak samo wszystkie inne religie.
Zapewne wiesz(albo i nie...), że wcześniej przy wszelkich chorobach przyczyną był... szatan lub demon, który osobiście wchodził w ofiarę itp. Teraz już nawet chrześcijanie mówią, że to są bakterie. Oczywiście kwestia opętań też zapewne kiedyś się wyjaśni w 100% naukowo. Pojawi się nowa choroba, a póki nauka jej nie rozgryzie, będzie to wasz "szatan" :-D

Pt kwi 18, 2008 18:31
Zobacz profil ICQ YIM

Myślę, że to tak jak ludzie dostający słodzoną wodę i leczący się z raka. Człowiek wykorzystuje około 7% swojego mózgu, i wysoce prawdopodobnym jest, że jest w stanie leczyć się z dużo bardziej poważnych chorób sam, potrzebuje tylko wiary, że to naprawdę działa. Tak samo egzorcyzmy - człowiek pod wpływem chorób psychicznych traci kontrolę, a gdy idzie do egzorcysty, chce wierzyć, chociaż podświadomie(jakąś częścią mózgu, która jeszcze zostaje przy zmysłach, lecz nie kontrolująca ciała), że to go oczyści z szatana.

Pt kwi 18, 2008 19:03

Nie ma niezbitych dowodów na prawdziwość opętań

Są. Opętani potrafią bezbłędnie rozpoznać zakonsekrowane komunikanty spośród wielu niezakonsekrowanych.

Pt kwi 18, 2008 21:10

Są. Opętani potrafią bezbłędnie rozpoznać zakonsekrowane komunikanty spośród wielu niezakonsekrowanych.

Masz na to dowód? Puste słowa.

Pt kwi 18, 2008 21:14
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 272 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona