Autor |
Wiadomość |
Łyncior
|
..wierzę bo potrzebuję Boga, chcę być dobry i nie potrafię sam sobie poradzić z życiem.. dlatego od niedawna wierzę
|
Śr kwi 16, 2008 18:55 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
Kamyk napisał(a): Dlaczego wierza - po części dlatego, że w tej wierze zostałem wychowany. No to gdybyś urodził sie w Tybecie to byłbyś buddystą. A jeśli urodziłbyś sie w Szwecji to pewnie ateistą. A gdyby w Iranie to byłbyś muzułmanom. Kamyk napisał(a): Ale również dlatego, że doświadczyłem Boga w moim życiu, i to jest najważniejszy powód. Dlatego w Niego wierzę
Gdybyś był buddystą to tez byś doświadczył buddyzmu. Bo na pewno przyśniłoby sie tobie jakie były twoje wcześniejsze wcielenia. 
|
Śr kwi 16, 2008 20:00 |
|
 |
angie21
|
ja myslę ze dowodów nie brakuje.myslę ze jednym z dowodów sa ludzie opętani przez szatana.skoro więc jest szatan to musi być i Bóg.
jeśli twoja wiara nie jest silna to może modlitwa o to mogałaby pomóc.
|
Cz kwi 17, 2008 14:10 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Kod: ja myslę ze dowodów nie brakuje.myslę ze jednym z dowodów sa ludzie opętani przez szatana.skoro więc jest szatan to musi być i Bóg. jeśli twoja wiara nie jest silna to może modlitwa o to mogałaby pomóc.
Nie ma niezbitych dowodów na prawdziwość opętań, a poza tym takie cuda dzieją się też w innych wiarach. Np. Islamie. Dzieje się tam ponad 100 razy więcej rzeczy, które można nazwać "cudem", niż w Europie lub innych terytoriach zasiedlonych głównie przez chrześcijan.
To Islam jest prawdziwą religią!
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Cz kwi 17, 2008 16:26 |
|
 |
angie21
|
skoro uwazasz ze ludzie opętani przez szatana tak naprawdę nie sa opętani przez szatana to jak wytłumaczycz fakt ze zły duch wychodzi z ich cial dopiero po odprawiewniu specjalnych modlitw, mówi nieludzkim głosem i blużni przeciwko Bogu?może powiesz ze sa nienormalni?też nie jestem osobą naiwną i nie wierzę we wszystko bezkrytycznie.obejrzałam film dokumentalny, w którym były autentyczne nagrania(!!! a nie jakiś film, w któym grają aktorzy) nagrane w czasie odprawiania egzorcyzmów''ezorcyzmy Anellie Michel''.skoro wierzysz w to co widzisz, to to jest moim zdaniem namacalny dowód.a moze ty dostrzegasz tylko to co chcesz???polacam ten dokument,zwiastuny mozna obejrzeć na youtube.a skoro mówisz ze opętania występuja w innych religiach, to mnie sie wydaje ze szatan nie ma jakichs ograniczeń wyznaniowych i wszyscy narażeni są na jego działanie bez względu na religię.[/code]
|
Pt kwi 18, 2008 10:39 |
|
|
|
 |
angie21
|
wierze, bo wierząc nic nie tracę.wierze, bo wiara daje mi nadzieje.
|
Pt kwi 18, 2008 13:24 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: koro uwazasz ze ludzie opętani przez szatana tak naprawdę nie sa opętani przez szatana to jak wytłumaczycz fakt ze zły duch wychodzi z ich cial dopiero po odprawiewniu specjalnych modlitw, mówi nieludzkim głosem i blużni przeciwko Bogu?może powiesz ze sa nienormalni?też nie jestem osobą naiwną i nie wierzę we wszystko bezkrytycznie.obejrzałam film dokumentalny, w którym były autentyczne nagrania(Wykrzyknik! a nie jakiś film, w któym grają aktorzy) nagrane w czasie odprawiania egzorcyzmów''ezorcyzmy Anellie Michel''.skoro wierzysz w to co widzisz, to to jest moim zdaniem namacalny dowód.a moze ty dostrzegasz tylko to co chcesz???polacam ten dokument,zwiastuny mozna obejrzeć na youtube.a skoro mówisz ze opętania występuja w innych religiach, to mnie sie wydaje ze szatan nie ma jakichs ograniczeń wyznaniowych i wszyscy narażeni są na jego działanie bez względu na religię.
A ty jak wytłumaczysz fakt, że krasnoludki wykuwają bronie pod ziemią, a potem atakują nimi ludzi?
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Pt kwi 18, 2008 14:12 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: wierze, bo wierząc nic nie tracę.wierze, bo wiara daje mi nadzieje.
Mylisz się. Tracisz.
Przede wszystkim czas - na msze w kościele, modlitwy.
Może i pieniądze na tace.
Utracasz możliwość jasnego myślenia(poprzez pryzmat wiary).
Czasem można popaść w zabobon, zagłębiając się w wiarę i stać się fanatykiem religijnym.
To chyba nie jest niczym.
|
Pt kwi 18, 2008 14:27 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Nadzieja jest więcej warta.
Ale rozumiem twoje podejście. Masz inny zestaw i inną skalę wartości.
Pt kwi 18, 2008 14:51 |
|
 |
angie21
|
A ty jak wytłumaczysz fakt, że krasnoludki wykuwają bronie pod ziemią, a potem atakują nimi ludzi?
Kod: Radaromontis,co masz przez to na myśli, bo chyba nie bardzo rozumiem...skoro uważsz, ze wszystko można racjonalnie wyjaśnic, to jak wyjaśnisz kwestie egzorcyzmów?
|
Pt kwi 18, 2008 15:30 |
|
 |
filippiarz
|
Opętania równie dobrze nic z Bogiem i szatanem nie muszą mieć wspólnego - szamani też wyganiają z ludzi demony, ale bynajmniej nie w imię Jezusa, albo co ciekawe - także w imię Jezusa, ale w towarzystwie innych bóstw przy okazji rytuału oczyszczenia (świadkiem tego był protestant). W buddyzmie nie uznającym supremacji Boga też są znane opętania i też sobie buddyści z tym radzą bez dzwonienia do panów w sutannach i jakoś im opętani nie skrzeczą, że szatan w nich siedzi...
Zresztą ja tam bym nie wierzył w to co mówią opętani, lub temu, co przez nich przemawia - bowiem jest to źródło nieprawdy.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt kwi 18, 2008 17:12 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Radaromontis,co masz przez to na myśli, bo chyba nie bardzo rozumiem...skoro uważsz, ze wszystko można racjonalnie wyjaśnic, to jak wyjaśnisz kwestie egzorcyzmów?
Schizofrenia paranoidalna pomieszana z innymi schorzeniami, człowiek przy tym wysiada. Wszystko to tkwi jedynie w jego mózgu.
Jakbyś się zachowywała, jakbyś czuła ciągle jakiś ból, miała bardzo nieprzyjemne dolegliwości, poza tym zwidy: mogłabyś ciągle widzieć jakieś istoty, ludzi, słowem wszystko, co znajduje się w twojej głowie i jesteś w stanie wytworzyć za pomocą wyobraźni. Podejrzewam, że gadała byś od rzeczy, darła się, płakała i znosiła ogromne męki. Głównie psychiczne, acz one przyczyniłyby się do fizycznych bóli.
Dlaczego takie wyjaśnienie, a nie "z szatanem".
Ponieważ to jest całkowicie racjonalne i uniwersalne. Z twojego subiektywnego poglądu wynika, że to szatan w nich siedzi, a buddysta Ci powie, że to jakiś ichniejszy demon. Tak samo wszystkie inne religie.
Zapewne wiesz(albo i nie...), że wcześniej przy wszelkich chorobach przyczyną był... szatan lub demon, który osobiście wchodził w ofiarę itp. Teraz już nawet chrześcijanie mówią, że to są bakterie. Oczywiście kwestia opętań też zapewne kiedyś się wyjaśni w 100% naukowo. Pojawi się nowa choroba, a póki nauka jej nie rozgryzie, będzie to wasz "szatan" 
|
Pt kwi 18, 2008 18:31 |
|
 |
hans91
|
angie21 napisał(a): Radaromontis,co masz przez to na myśli, bo chyba nie bardzo rozumiem...skoro uważsz, ze wszystko można racjonalnie wyjaśnic, to jak wyjaśnisz kwestie egzorcyzmów?
Myślę, że to tak jak ludzie dostający słodzoną wodę i leczący się z raka. Człowiek wykorzystuje około 7% swojego mózgu, i wysoce prawdopodobnym jest, że jest w stanie leczyć się z dużo bardziej poważnych chorób sam, potrzebuje tylko wiary, że to naprawdę działa. Tak samo egzorcyzmy - człowiek pod wpływem chorób psychicznych traci kontrolę, a gdy idzie do egzorcysty, chce wierzyć, chociaż podświadomie(jakąś częścią mózgu, która jeszcze zostaje przy zmysłach, lecz nie kontrolująca ciała), że to go oczyści z szatana.
|
Pt kwi 18, 2008 19:03 |
|
 |
hitman
|
Radaromontis napisał(a): Nie ma niezbitych dowodów na prawdziwość opętań
Są. Opętani potrafią bezbłędnie rozpoznać zakonsekrowane komunikanty spośród wielu niezakonsekrowanych.
|
Pt kwi 18, 2008 21:10 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Są. Opętani potrafią bezbłędnie rozpoznać zakonsekrowane komunikanty spośród wielu niezakonsekrowanych.
Masz na to dowód? Puste słowa.
|
Pt kwi 18, 2008 21:14 |
|
|
|