Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 12:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna strona
 Pytanie do wierzących. 
Autor Wiadomość
Post Re: Pytanie do wierzących.
Cytuj:
Na jakiej podstawie wierzący oczekują od ateistów ,że Ci udowodnią im ze Boga nie ma?
Nie można udowodnić, że coś nie istnieje.Można jedynie wykazać, że coś istnieje.
Zapamiętajcie to sobie jak mantrę.

Ty dla odmiany zapoznaj sie terminem wiara, bo narazie operujesz tym słowem, nie do końca znając jego znaczenie.

Pn gru 27, 2010 12:59
Alus napisał(a):
Cytuj:
Na jakiej podstawie wierzący oczekują od ateistów ,że Ci udowodnią im ze Boga nie ma?
Nie można udowodnić, że coś nie istnieje.Można jedynie wykazać, że coś istnieje.

Ty dla odmiany zapoznaj sie terminem wiara, bo narazie operujesz tym słowem, nie do końca znając jego znaczenie.

:puknij: Z encyklopedii PWN( a nie jakiejś wikipedii)
[b]wiara-religiozn., postawa wyznawców religii polegająca na przeświadczeniu o prawdziwości zawartych w jej doktrynie twierdzeń i o ich szczególnej wartości egzystencjalnej dla jednostki i społeczeństwa. [/b]

Jednak znam znaczenie i do tej definicji się odnoszę.

Pytam wyznawców katolicyzmu o podstawy ich postawy.Chyba mi wolno? nie uważasz?
A jak komuś nie pasuje albo jest tchórz to nie musi się tutaj wypowiadać i tyle. :brawo:

Pn gru 27, 2010 13:19

apriori napisał(a):
Z encyklopedii PWN
Encyklopedia PWN jest przesiąknięta lewacką ideologią.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn gru 27, 2010 13:30
apriori napisał(a):
A jak komuś nie pasuje albo jest tchórz to nie musi się tutaj wypowiadać i tyle. :brawo:

Wolno :) ...tyle tylko, że tchórz pamietao czym Ty usilnie "zapominasz" - Zarówno uzasadnienie jak i jego brak nie implikują prawdziwości lub fałszywosci treści wiary.

Pn gru 27, 2010 13:51
Elbrus napisał(a):
apriori napisał(a):
Z encyklopedii PWN
Encyklopedia PWN jest przesiąknięta lewacką ideologią.

Nie ma jak obiektywnie stwierdzić...

Pn gru 27, 2010 14:22
zbanowany na stałe

Post Ja widze Boga
Ja wierze, bo widze Boga wszedzie i zawsze

Pn gru 27, 2010 14:32
Alus napisał(a):
apriori napisał(a):

Wolno :) ...tyle tylko, że tchórz pamietao czym Ty usilnie "zapominasz" - Zarówno uzasadnienie jak i jego brak nie implikują prawdziwości lub fałszywosci treści wiary.

To masz jeszcze jedną definicję( dla odmiany z "WIEM darmowej encyklopedii, mam nadzieję że nie lewackiej)
urojenia
Ale rozsądniej chyba byłoby twierdzić:"wierzę w Boga, opieram się w tym na takich, takich i takich przesłankach" a nie "wierze w Boga bo tak i już, i juz i nic tego nie zmieni".

I przestań mi na każdym kroku mówić co ja wiem, pamiętam,itp., jakbyś to wiedziała lepiej ode mnie-bo tak nie jest i ja Ci to co chwilę udowadniam. Poza tym twoje stwierdzenia nie wnoszą żadnych konkretów do dyskusji.

Pn gru 27, 2010 14:34

apriori napisał(a):
Na jakiej podstawie wierzycie w Boga?

Na podstawie doświadczenia. Na podstawie bezsilności - mojej własnej. Na podstawie tego, że sama doszłam do ściany która wydawała się kresem. Na podstawie tego, że sama nie potrafię się unieść za sznurówki. Na podstawie doświadczenia. Lat szukania prawdy której mogę zaufać. Która jest jak skała - niezmienna, niezależna od moich kaprysów, praktyk, uczynków, uczuć. Fundamentem w mojej wierze jest nie moja wiara, bo ona jest żadna, ale wiara Boga we mnie.

Pn gru 27, 2010 14:57
zbanowany na stałe

apriori napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

:puknij: Z encyklopedii PWN( a nie jakiejś wikipedii)
[b]wiara-religiozn., postawa wyznawców religii polegająca na przeświadczeniu o prawdziwości zawartych w jej doktrynie twierdzeń i o ich szczególnej wartości egzystencjalnej dla jednostki i społeczeństwa. [/b]

Jednak znam znaczenie i do tej definicji się odnoszę.

Podstawą katolicyzmu jest samozadowolenie duchowenie, które ci uzyskują poprzez uczestnictwo w rytuałach i odbieranie sakramentów.

Can I go now Judas my guide

Pn gru 27, 2010 15:40
zbanowany na stałe

Ja wierzę w Boga od kiedy zdał za mnie maturę. Po 4 latach lenistwa, gdy nadchodził czas egzaminu dojrzałośći(hehe, kto w wieku 19 lat jest dojrzały?!) naszła mnie chwila trwogi i wiadomo modlitwa, i okazało się, że zdziałała cuda. Zdałem na trojach, no i wiecie jest przecież Trójca Święta, toż to jasne i logiczne.

Panie wybacz:)

A na powaznie, to wierzę, ale nie wiem konkretnie skąd we mnie wiara w Boga. Wiara tak jak miłość jest bardzo tajemnicza.

Pn gru 27, 2010 17:46

Witam
Moja wiara oparła się na logice. Czytał ktoś może książkę: "Jezus. Więcej niż cieśla" Josha McDowella? Tam jest historyczno-logiczny dowód, że Jezus jest Bogiem.

Pn gru 27, 2010 19:08

Koren napisał(a):
Czytał ktoś może książkę: "Jezus. Więcej niż cieśla" Josha McDowella?
Tak, ja czytałem.
Koren napisał(a):
Tam jest historyczno-logiczny dowód, że Jezus jest Bogiem.
Nie, nie ma tam ani logicznego, ani historycznego dowodu na to, o czym piszesz.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn gru 27, 2010 19:41
Koren napisał(a):
Witam
Moja wiara oparła się na logice. Czytał ktoś może książkę: "Jezus. Więcej niż cieśla" Josha McDowella?

Moje gratulacje, bo tego się nie da przeczytać... :D
Stek głupot nie warty funta kłaków.
Koren napisał(a):
Tam jest historyczno-logiczny dowód, że Jezus jest Bogiem.

Faktycznie jest to dowód, ale kompletnej ignorancji McDowella i w zakresie historii i w zakresie logiki.

Pn gru 27, 2010 19:50

Fretensis napisał(a):

Dzięki za konstruktywną i wyczerpującą odpowiedź. Twoje argumenty są powalające. Nie dziwię się, że wojujący ateiści to frustraci, bo jak się nie frustrować, gdy nie da się dopasować rzeczywistości do własnej ideologii. Jak Ci nie odpowiada McDowell to poczytaj Antonio Socci: Śledztwo w sprawie Jezusa albo Antony Flew: Bóg istnieje. Chyba, że się boisz o własną ideologie. :lol:

Pn gru 27, 2010 20:05
Koren napisał(a):
Fretensis napisał(a):

Dzięki za konstruktywną i wyczerpującą odpowiedź. Twoje argumenty są powalające. Nie dziwię się, że wojujący ateiści to frustraci, bo jak się nie frustrować, gdy nie da się dopasować rzeczywistości do własnej ideologii. Jak Ci nie odpowiada McDowell to poczytaj Antonio Socci: Śledztwo w sprawie Jezusa albo Antony Flew: Bóg istnieje. Chyba, że się boisz o własną ideologie. :lol:

Jakby jakiś ateista bał się o swoją ideologię to by nie pisał na takim forum.

Pn gru 27, 2010 20:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna strona