Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
Iwona19
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Ja w swojej parafii jestem lektorką. Zawsze jestem gdzieś blisko ołtarza i jako pierwsza przyjmuję komunię wraz z ministrantami i drugą osobą czytającą (jeśli jest bo zazwyczaj czyta na innej mszy św.). Komunię przyjmuję klęcząc, choć inni ludzie przyjmują na stojąco.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Wt cze 12, 2012 13:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): Komunię przyjmuję klęcząc, choć inni ludzie przyjmują na stojąco. I nikt nie ma o to do ciebie pretensji, prawda? Byłoby super, gdyby to zawsze działało w obie strony, gdyby ludzie tolerowali różnice w pobożności, zwyczajach czy potrzebach serca i nie próbowali nakazami/zakazami wszystkich unifikować.
|
Wt cze 12, 2012 14:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Komunię św. przyjmuję tak jak inni. W końcu przychodzę do kościoła po to, aby uczestniczyć we Mszy św., a nie po to, aby prezentować swoją neo-drogo-świadomość. Chcę się skoncentrować na przeżywaniu bliskości z Chrystusem. Gdyby zaś w jakimś kościele do Komunii ludzie pełzali na kolanach bijąc co metr pokłony, to też bym się do nich przyłączył. Neokatechumeni potrafią długo klęczeć, nie bójcie się  ...ale drugi raz bym tam nie poszedł.
|
Wt cze 12, 2012 16:42 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
.. a jednak... ja modląc się w domu zwykle.. siedzę. Zaraz rano , kiedy wstanę a wstaję pierwsza, biorę Pismo św i czytam a potem modle się na siedząco. Tak mi najłatwiej się skupić jakoś
_________________ Ania
|
Wt cze 12, 2012 16:50 |
|
 |
Iwona19
|
Kozioł napisał(a): Iwona19 napisał(a): Komunię przyjmuję klęcząc, choć inni ludzie przyjmują na stojąco. I nikt nie ma o to do ciebie pretensji, prawda? Byłoby super, gdyby to zawsze działało w obie strony, gdyby ludzie tolerowali różnice w pobożności, zwyczajach czy potrzebach serca i nie próbowali nakazami/zakazami wszystkich unifikować. Ja jestem przy ołtarzu, tam gdzie ministranci. Ale jak ktoś chce to klękać może. Kto mu tego broni?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Wt cze 12, 2012 19:10 |
|
|
|
 |
noOne
|
Iwona19 napisał(a): Ja w swojej parafii jestem lektorką. Zawsze jestem gdzieś blisko ołtarza i jako pierwsza przyjmuję komunię wraz z ministrantami i drugą osobą czytającą (jeśli jest bo zazwyczaj czyta na innej mszy św.). Komunię przyjmuję klęcząc, choć inni ludzie przyjmują na stojąco. wiesz siostro, że kobiety nie mają swojego miejsca w prezbiterium ? i absolutnie nie powinny czytać Słowa Bożego do zgromadzonych wiernych ? do tego Jezus Chrystus powołał tylko meżczyzn, nawet Matkę swoją pozostawił poza wieczernikiem.. a stać do Komunii Sw juz po prostu nie potrafię.. ta butna i pyszna postawa stworzenia wobec Boga jest nie do przyjęcia..
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Wt cze 12, 2012 19:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"3. Jeden z czterdziestu punktów „Wskazań” mówi o przyjmowaniu Komunii św. Przypomina się w nim nauczanie II Polskiego Synodu Plenarnego, który mówił, że „potwierdza i wyraża szacunek dla zwyczaju przyjmowania Komunii św. ‘do ust’ w postawie zarówno klęczącej, jak i stojącej, nie wykluczając jednak innych form przyjmowania Komunii św., z zachowaniem najwyższej czci dla Eucharystii” (Liturgia Kościoła po Soborze Watykańskim II, nr 92). Przepisy te zostały przyjęte w 1999 roku i po zatwierdzeniu przez Stolicę Apostolską wprowadzone w życie 28 lutego 2001 r." http://www.episkopat.pl/?a=dokumentyKEP&doc=20041025_0noOne napisał(a): wiesz siostro, że kobiety nie mają swojego miejsca w prezbiterium ? i absolutnie nie powinny czytać Słowa Bożego do zgromadzonych wiernych ?
"13. Wykonywanie czytań poprzedzających Ewangelię należy do lektorów . Wspólnota powinna przygotowywać do tej funkcji zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Z zasady czytania powinni wykonywać dorośli, także we Mszach z udziałem dzieci. Po odczytaniu pierwszego lub drugiego czytania lektor w czasie wypowiadania aklamacji: Oto słowo Boże nie unosi lekcjonarza i nie ukazuje go wiernym." http://organy.diecezja.siedlce.pl/?page_id=65
|
Wt cze 12, 2012 23:55 |
|
 |
beldex
|
noOne napisał(a): a stać do Komunii Sw juz po prostu nie potrafię.. ta butna i pyszna postawa stworzenia wobec Boga jest nie do przyjęcia.. nie znałam bardziej pokornej, dobrej i kochającej Osoby jak moja Mama, ufająca Bogu i kochająca Go bez granic, a komunię św. przyjmowała również na stojąco, więc przestań wypisywać takie pierdoły. Sam sobie klęcz aż Ci kolana spuchnął ...i odczep się od innych
|
Śr cze 13, 2012 8:08 |
|
 |
jesienna
|
noOne napisał(a): Iwona19 napisał(a): Ja w swojej parafii jestem lektorką. Zawsze jestem gdzieś blisko ołtarza i jako pierwsza przyjmuję komunię wraz z ministrantami i drugą osobą czytającą (jeśli jest bo zazwyczaj czyta na innej mszy św.). Komunię przyjmuję klęcząc, choć inni ludzie przyjmują na stojąco. wiesz siostro, że kobiety nie mają swojego miejsca w prezbiterium ? i absolutnie nie powinny czytać Słowa Bożego do zgromadzonych wiernych ? do tego Jezus Chrystus powołał tylko meżczyzn, nawet Matkę swoją pozostawił poza wieczernikiem.. a stać do Komunii Sw juz po prostu nie potrafię.. ta butna i pyszna postawa stworzenia wobec Boga jest nie do przyjęcia.. Jeżeli mamy uzywać takiej argumentacji to to chciałam zauważyć, że do grona apostołów Jezus powoływał w większości żonatych mężczyznNiestety kręcicie (mam na mysli tradycjonalistów) jak ktoś się odwołuje do korzeni chrześcijaństwa to twierdzicie, że to nie istotne, że ważne co się działo w Kościele potem ktoś, chyba Ty uzył argumentu, że to, że coś miało miejsce w poczatku chrześcijaństwa jest argumentem "przeciw" a nie "za" (jak będę miała chwilę czasu to to znajdę) a cytujecie Biblię tam gdzie Wam wygodnie Jezus nie robił różnych rzeczy np. na ostatniej wieczerzy nie było ołtarza z rzędami śqwiec resztek przaśniego chleba (nie opłatka), które stało się jego ciałem nie umieścił w tabernakulum itd. Dlaczego teraz to robimy a Jezus tego nie robił? Dlaczego, to, że do grona uczniów Jezus powołał mężczyzn jest argumentem za tym by tak było zawsze? a poza tym Iwona19 pisze tylko o byciu lektorką a nie następcą apostołów (czyli biskupem) jakoś umkneło to Twojej uwadze.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr cze 13, 2012 8:11 |
|
 |
jesienna
|
Helenka napisał(a): "3. Jeden z czterdziestu punktów „Wskazań” mówi o przyjmowaniu Komunii św. Przypomina się w nim nauczanie II Polskiego Synodu Plenarnego, który mówił, że „potwierdza i wyraża szacunek dla zwyczaju przyjmowania Komunii św. ‘do ust’ w postawie zarówno klęczącej, jak i stojącej, nie wykluczając jednak innych form przyjmowania Komunii św., z zachowaniem najwyższej czci dla Eucharystii” (Liturgia Kościoła po Soborze Watykańskim II, nr 92). Przepisy te zostały przyjęte w 1999 roku i po zatwierdzeniu przez Stolicę Apostolską wprowadzone w życie 28 lutego 2001 r." http://www.episkopat.pl/?a=dokumentyKEP&doc=20041025_0noOne napisał(a): wiesz siostro, że kobiety nie mają swojego miejsca w prezbiterium ? i absolutnie nie powinny czytać Słowa Bożego do zgromadzonych wiernych ?
"13. Wykonywanie czytań poprzedzających Ewangelię należy do lektorów . Wspólnota powinna przygotowywać do tej funkcji zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Z zasady czytania powinni wykonywać dorośli, także we Mszach z udziałem dzieci. Po odczytaniu pierwszego lub drugiego czytania lektor w czasie wypowiadania aklamacji: Oto słowo Boże nie unosi lekcjonarza i nie ukazuje go wiernym." http://organy.diecezja.siedlce.pl/?page_id=65Dodam, że konstytucja soborowa o liturgii świętej "SACROSANCTUM CONCILIUM" sprawy postawy wiernych w czasie mszy św. pozostawia w gestii epieskopatów (oczywiście w opewnym zakresie - ale postawa w czsie mszy św. doskonale się w tym pewnym mieści)
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr cze 13, 2012 8:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): Dodam, że konstytucja soborowa o liturgii świętej "SACROSANCTUM CONCILIUM" sprawy postawy wiernych w czasie mszy św. pozostawia w gestii epieskopatów (oczywiście w opewnym zakresie - ale postawa w czsie mszy św. doskonale się w tym pewnym mieści) A ja dodam jeszcze, że jeżeli będziemy rozbijać wszystko na atomy, to nasza wiara sprowadzi się do formalizmu religijnego (taki współczesny faryzeizm). Najważniejszy jest Jezus ukryty w Najświętszym Sakramencie, miłość i szacunek wobec Niego. Zarówno postawa klęcząca jak i stojąca jest tego wyrazem.
|
Śr cze 13, 2012 8:24 |
|
 |
Iwona19
|
noOne napisał(a): wiesz siostro, że kobiety nie mają swojego miejsca w prezbiterium ? i absolutnie nie powinny czytać Słowa Bożego do zgromadzonych wiernych ?
U mnie w parafii czytają tylko kobiety na chwilę obecną
|
Śr cze 13, 2012 9:28 |
|
 |
czuowiek
|
noOne napisał(a): do tego Jezus Chrystus powołał tylko meżczyzn, nawet Matkę swoją pozostawił poza wieczernikiem.. Ten sam Chrystus, który "psami" nazywał dzieci nie-żydów? Cytuj: ta butna i pyszna postawa stworzenia wobec Boga jest nie do przyjęcia.. Na jakiej podstawie twierdzisz, że Bóg w ogóle zwraca uwagę na to, w jakiej pozycji zjadasz sobie to dość niesmaczne ciasteczko?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Śr cze 13, 2012 11:14 |
|
 |
jesienna
|
Iwona19 napisał(a): noOne napisał(a): wiesz siostro, że kobiety nie mają swojego miejsca w prezbiterium ? i absolutnie nie powinny czytać Słowa Bożego do zgromadzonych wiernych ?
U mnie w parafii czytają tylko kobiety na chwilę obecną A ja sama osobiście (nie zupełnie sama - była to tzw. homilia dialogowana) kilka razy głosiłam homilię, serio!
|
Śr cze 13, 2012 11:59 |
|
 |
Iwona19
|
A tak można?
|
Śr cze 13, 2012 12:08 |
|
|
|