Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
//pogrubienie moje gargamel napisał(a): No i nie pierwszy raz czytam, że piekło znajduje się we wnętrzu ziemi. Może kiedyś uda się zrobić odwiert i sprawdzić czy bije odór i słychać zawodzenia. Ależ tego już dokonano i ogłasza się to jako chwalebne świadectwo wiary: viewtopic.php?p=576048#p576048(Gloria Polo - trafiona przez piorun stała u bram piekła)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 29, 2011 12:21 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Było mi jej bardzo żal. Pragnęłam wziąć ją w ramiona i przytulić, prosząc Boga, by uzdrowił ją i zabrał stamtąd. Jezus znał moje myśli i powiedział: „Moje dziecko, wyrok już zapadł". To nawet morderca skazany na 25 lat więzienia może wyjść na wolność wcześniej za dobre sprawowanie. A dla Jezusa -wyrok zapadł i koniec To chyba nasze ziemskie świeckie sądy mają więcej zrozumienia dla ludzkich słabości, występków i głupoty. Nijak nie umiem uwierzyć w te rewelacje, i proponuję aby na taki spacer do piekła zabrać jednak Dawkinsa, chyba byłoby to bardziej opłacalne z punktu widzenia Bożego Miłosierdzia.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt mar 29, 2011 13:56 |
|
 |
Elbrus
|
gargamel napisał(a): Cytuj: (...) Jezus znał moje myśli i powiedział: „Moje dziecko, wyrok już zapadł". (...) Nijak nie umiem uwierzyć w te rewelacje Jest to tylko odwzorowanie na praktycznym przykładzie nauki chrześcijańskiej - Dobrej Nowiny.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt mar 29, 2011 13:59 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Dobra Nowina że HEJ !
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Wt mar 29, 2011 14:01 |
|
 |
szyszkownik
|
A no właśnie - wieczne piekło. Sorki bardzo, ale nawet ja który jestem tylko ograniczonym człowiekiem z różnymi przywarami i wadami, nie byłbym w stanie nikogo, absolutnie nikogo skazać na coś takiego... (nawet gdyby ten ktoś dopuścił się złych czynów). Trzeba mieć w sobie niewyobrażalnie dużo nienawiści, żeby posyłać ludzi do piekła na wieczne męki... To niedorzeczne karać kogolwiek wiecznym potępienie, jeśli nawet przez większość swego życia czynił zło. Bunt przeciwko Bogu rodzi się we mnie, gdy słyszę o wiecznym piekle.
I wiem jedno - Bóg tak nie jest. To nauka katolicka wykoślawiła jego obraz. Poprzez straszenie wiecznym piekłem, łatwo można ludzi kontrolować i dyscyplinować, zwłaszcza kiedyś.
|
Wt mar 29, 2011 15:16 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Tą paranoje można by jakoś zrozumieć gdyby KK nauczał, że Bóg nie jest taki dobry jak byśmy chcieli, albo że nie jest wszechmogący. Czyli gra z szatanem o ludzkie dusze, ale nie ma nad nim władzy. Szatan jest niezależny i zły, a nad Bogiem nie ma władzy, tak jak Bóg nad nim. Ale na szczęście Bóg jest dobry(dla równowagi) i pragnie przyciągnąć do siebie(uchronić przed szatanem i jego piekłem) jak najwięcej ludzi, a za dusze tych którzy się przed nim ukorzą wydał na mękę syna swojego Jezusa Chrystusa, jako okup dla lubującego się w cierpieniu diabła. To wersja bardziej dla mnie logiczna, ale Bóg w niej nie jest wszechmogący. O drugiej nie będę pisał, bo osobiście bardziej miły mi jest kochający, choć niewszechwładny Bóg Ojciec. A tu dla równowagi inna opinia Elbrus, o tych rzekomych nagraniach ten facet też wspomina. Miliony cierpiących wieczne tortury w piekle i wszechmogący miłosierny Bóg - niech mi jakiś matematyk udowodni że jest to logiczne i możliwe. Oczywiście znaczenie słów wszechmoc i miłosierdzie rozumiemy po naszemu, ziemiańsku 
Ostatnio edytowano Wt mar 29, 2011 15:56 przez gargamel, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt mar 29, 2011 15:51 |
|
 |
szyszkownik
|
Hej Gargamel piszesz do rzeczy. Szacun! Jest jeszcze inne rozwiązanie tego paradoksu jak mi się zdaje (tego o czym piszesz - wszechmoc i miłosierdzie kontra wieczne tortury w piekle)...
Ostatnio edytowano Wt mar 29, 2011 15:57 przez szyszkownik, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt mar 29, 2011 15:55 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Dawaj
|
Wt mar 29, 2011 15:57 |
|
 |
szyszkownik
|
To jest inna tradycja religijna, ale uważam że bardziej sensowana. Mianowicie w buddyzmie również uznaje się istnienia piekła (nie tylko piekła, jeszcze są inne możliwości - według tradycyjnych pism około trzydziestu kilku...). No więc buddyjskie piekło jest równie dokuczliwe jak katolickie lecz z następującymi różnicami: 1. W piekle odradzają się ci którzy nagromadzili bardzo złą karmmę, a więc np mordercy, gwałciciele słowem ludzie przepojeni nienawiścią; 2. Piekło nie jest miejscem fizycznym, to stan. Można to przyrównać do koszmaru, z którego nie można się obudzić i który na nowo powraca; 3. Piekło to emenacja umysłów przepełnionych nienawiścią, złością, wstydem, strachem... 4. A co najważniejsze nie trwa wiecznie! Może trwać bardzo, bardzo długo, licząc w ziemskich latach nawet miliony lat. 5. Buddyjskie piekło jest również wielopoziomowe. Poziomy mniej piekielne są nie aż takstraszne ale dokuczliwe... Na niższy poziomach jest znacznie gorzej, gdyż (i tu jest pewien myk), do tego dochodzi iluzoryczna świadomość istot które się odrodziły na niższych poziomach piekielnych, że stan ten będzie trwał wiecznie!6. Z piekła można się wydostać ale jest to bardzo trudne. Wydostać się z niższych poziomów jest znacznie trudniej, gdyż istoty te myślą że będą tam zawsze (choć wcale tak nie jest), dlatego mają mało zdolności aby okazywać współczucie innym, które to w sytuacji piekła jest na wagę złota! Dzięki temu można "awansować" w górę. Tak to w skrócie wygląda buddyjskie piekło  .
|
Wt mar 29, 2011 16:09 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Na Buddyzmie się nie znam, ale z tego co o nim wiem, to przesłanie jego jest łatwiejsze do strawienia niż doktryna katolicka. Jaki jest sens kary, jeżeli ma ona trwać wiecznie, i wyglądać jak sen wariata po obejrzeniu horroru ? I co ciekawe, już za samo wątpienie w istnienie wiecznego piekła, można ponoć trafić do tego piekła  Paranoja i obłęd jakiś, i czemu niby jakaś tam pani skądś tam, otrzymuje łaskę i przychodzi po nią Jezus i prowadza ją po piekle. Ludzie  Wcześniej napisałem; jeżeli Bóg chcę uzyskać lepszy efekt, to niech nawróci Dawkinsa. Da to ludziom do myślenia, o ile nie stwierdzą u Dawkinsa ewidentnej choroby psychicznej 
|
Wt mar 29, 2011 16:24 |
|
 |
szyszkownik
|
Idea wiecznego piekła nie ma żadnego sensu jako kara, ma sens natomiast jako groźba... Istotą kary jest to, że w trakcie jej odbywania uznamy że coś się źle zrobiło i będzie się chciało zadośćuczynić. W wizji piekła w tej książce są przykłady potępieńców, którzy żałują za swoje zło i chcą je naprawić, ale już nie mogą... I tu dochodzimy do paradoksu.
|
Wt mar 29, 2011 16:40 |
|
 |
Elbrus
|
szyszkownik napisał(a): 6. Z piekła można się wydostać ale jest to bardzo trudne. Wydostać się z niższych poziomów jest znacznie trudniej, gdyż istoty te myślą że będą tam zawsze (choć wcale tak nie jest) Czy można przez to rozumieć, że jeśli ktoś wierzy w wieczne piekło, to będzie mu tym trudniej się z niego wydostać, im bardziej w to wierzył na ziemi?
|
Wt mar 29, 2011 18:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Na Buddyzmie się nie znam, ale z tego co o nim wiem, to przesłanie jego jest łatwiejsze do strawienia niż doktryna katolicka. Jaki jest sens kary, jeżeli ma ona trwać wiecznie, i wyglądać jak sen wariata po obejrzeniu horroru ? I co ciekawe, już za samo wątpienie w istnienie wiecznego piekła, można ponoć trafić do tego piekła  Paranoja i obłęd jakiś, i czemu niby jakaś tam pani skądś tam, otrzymuje łaskę i przychodzi po nią Jezus i prowadza ją po piekle. Ludzie  Wcześniej napisałem; jeżeli Bóg chcę uzyskać lepszy efekt, to niech nawróci Dawkinsa. Da to ludziom do myślenia, o ile nie stwierdzą u Dawkinsa ewidentnej choroby psychicznej  Tyle tylko, że piekło nie jest karą, ale dobrowolnym wyborem każdego, który tam trafia. Ludzie w pełni władz umysłowych, gdy zdają sobie sprawę, że mogą sobie zafundować dramat, starają się ze wszystkich sił uniknąć tego. Wszystkie religie, etyka, głoszą Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe.....tyle i aż tyle. Człowiek który to odrzuca, postępuje jak ćma.....a później ma żal do ognia....
|
Wt mar 29, 2011 18:55 |
|
 |
szyszkownik
|
Elbrus napisał(a): szyszkownik napisał(a): 6. Z piekła można się wydostać ale jest to bardzo trudne. Wydostać się z niższych poziomów jest znacznie trudniej, gdyż istoty te myślą że będą tam zawsze (choć wcale tak nie jest) Czy można przez to rozumieć, że jeśli ktoś wierzy w wieczne piekło, to będzie mu tym trudniej się z niego wydostać, im bardziej w to wierzył na ziemi? A co boisz się? Tak na poważnie to wydaje mi się, że to akurat może nie mieć znaczenia. Jak napisałem stan przebywania w piekle według nauk buddyjskich jest jak śnienie koszmaru, który nie chce się skończyć i wciąż zaczyna się od nowa. Na wyższych poziomach piekielnych, istoty tam przebywające mają świadomość, że ich męki się skończą jeśli tylko wytrwale będą pracować, pokutować, czy co tam jeszcze. Im niższy poziom tym bardziej ta świadomość się zaciera u istot, tak że w końcu myślą, że tak będzie cały czas. I w tu jest pies pogrzebany. O ile na wyższych poziomach można mieć motywację do wytrwałej pracy, o tyle na niższy tej motywacji brakuje... (po co się strać skoro tak cały czas ma być.). Im więc niżej tym ciężej się wydostać. Nie ma znaczenia czy wierzyłeś w wieczne piekło, ma natomiast znaczenie czy popełniłeś ciężkie przewinienie kammiczne skutkujące odrodzeniem w niższych piekłach (morderstwa, gwałty, podżeganie do nienawiści itd).
|
Wt mar 29, 2011 19:15 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Tyle tylko, że piekło nie jest karą, ale dobrowolnym wyborem każdego, który tam trafia. Proszę nie mantrować tymi samymi nieprawdami: a wam, uciśnionym, dać ulgę wraz z nami, gdy z nieba objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi w płomienistym ogniu, wymierzając karę tym, którzy Boga nie uznają i nie są posłuszni Ewangelii Pana naszego Jezusa. Jako karę poniosą oni wieczną zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego(2 Tesaloniczan 1:7-9)
|
Wt mar 29, 2011 19:18 |
|
|
|