Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 23, 2025 14:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona
 14-latka i jej ciąża 

Czy aborcja wykonana została słusznie?
Tak - dziewczyna miała do tego prawo 43%  43%  [ 33 ]
Nie - dziewczyna mogła urodzić dziecko a następnie oddać do adopcji 22%  22%  [ 17 ]
Nie - dziewczyna powinna urodzić dziecko i wychować je 8%  8%  [ 6 ]
Nie - dziewczyna mogła przewidzieć konsekwencje "pójćia w tango" 9%  9%  [ 7 ]
Nie - dziewczyna została zmuszona do aborcji 13%  13%  [ 10 ]
Nie interesuje mnie ta cała sprawa 5%  5%  [ 4 ]
Liczba głosów : 77

14-latka i jej ciąża 
Autor Wiadomość
W tym momencie ,,Agata" potrzebuje pomocy jeszcze większej niż do tej pory. Jak teraz będzie wyglądać jej życie?

wyobrażam sobie...
spotka wielu takich "myślących" co postarają je w piekło zmienić z całego serca swego, całych sił swoich, całej duszy swojej i to wszystko z dobrej woli.

Cz cze 19, 2008 13:12

No cóż, do przeciwników podejmowania przez kobiety decyzji co do ich macierzyństwa raczej nic nie przemówi i dalej będą atakowali legalnie korzystających z tego prawa. Ja od takich chciałbym tylko jednego, żeby zrozumieli, że ich nikt do aborcji nie zmusza, więc niech dadzą sobie na wstrzymanie.

Cz cze 19, 2008 13:23

Ja od takich chciałbym tylko jednego, żeby zrozumieli, że ich nikt do aborcji nie zmusza, więc niech dadzą sobie na wstrzymanie.

Taki sam argument zastosujesz, gdy widzisz, jak sąsiad/sąsiadka katuje dziecko? Ciebie nie zmusza do katowania, więc dasz sobie na wstrzymanie?

Cz cze 19, 2008 13:53

Tyle, że katowanie dzieci nie jest kwestią religii (przynajmniej w naszym kraju) wszyscy zgadzają się, że ma negatywny wpływ na dzieci i można to obiektywnie udowodnić. W wypadku aborcji wszystko sprowadza się do indywidualnych przekonań i tego jak definiujemy człowieczeństwo, dla mnie ważna jest tylko świadomość dla katolika dusza. Jeżeli Agata nie wierzy, że płód w jej brzuchu miał już dusze katolicy powinni uszanować jej niewiarę.

Cz cze 19, 2008 14:11

W wypadku aborcji wszystko sprowadza się do indywidualnych przekonań i tego jak definiujemy człowieczeństwo, dla mnie ważna jest tylko świadomość dla katolika dusza.

OK, ale kto inny w swoich indywidualnych przekonaniach może twierdzić, że dla niego ważny jest tylko kolor skóry. Czy w związku z tym uszanujesz jego przekonania i będziesz się spokojnie przypatrywał, jak morduje kolorowych?

Problem w tym, że dotykamy szczególnie ważnej sprawy człowieczeństwa. To nie jest kwestia np. plucia na ulicę, gdzie mogę powiedzieć "na swoją podłogę możesz sobie pluć do woli, ważne abyś na moją nie pluł ani mnie do tego nie zmuszał". W przypadku człowieka, gdy już dojdziemy do określonego przekonania, jesteśmy zobowiązani reagować, gdy dzieje mu się krzywda. Rozumowanie na zasadzie "ważne, że mnie nikt nie zmusza" nie ma tu zastosowania.

Cz cze 19, 2008 14:57

Jak odróżnić człowieka od nieczłowieka?

Cz cze 19, 2008 15:13

OK, ale kto inny w swoich indywidualnych przekonaniach może twierdzić, że dla niego ważny jest tylko kolor skóry. Czy w związku z tym uszanujesz jego przekonania i będziesz się spokojnie przypatrywał, jak morduje kolorowych?

Dobre pytanie bo można je równie dobrze zastosować wobec... katolików
czy powinniśmy wam pozwalać wprowadzać zakazy oparte na wierze?
Katolik wierzy w Boga a rasista w "boską" rasę więc rozumiem, że pytasz czy powinniśmy tolerować wiarę... Moim zdaniem gdy nielogiczne przekonania powodują cierpienie powinniśmy się im przeciwstawić

Cz cze 19, 2008 15:32
Odbij pytanie w swoją stronę to może się dowiesz (pod warunkiem, że coś Ci jeszcze z Twojej dawnej wiary zostało, choćby najmniejszy odnośnik moralny).

Po pierwsze moim zdaniem to religia Katolicka jest niemoralna w niektórych aspektach.
Po drugie ja swoją opinię znam, pytam Ciebie, więc odpowiedz. Ale jeżeli pytasz o moje zdanie, to tak, wolałabym trafić do nieba przed urodzeniem, niż po śmierci.

Cz cze 19, 2008 15:39

Nawet zakładając, że istnieje jakaś dusza i, że dostaje ją już zapłodniona komórka jajowa która nawet nie przypomina jeszcze człowieka... Po aborcji jak rozumiem dusza wraca do Boga pytanie: Co w tym takiego strasznego?
Dlaczego miałbym współczuć jakiejś duszy której zresztą tak naprawdę nic się nie stało ?Jakoś trudno mi zrozumieć co ma mnie łączyć z jakimś duchowym pozbawionym świadomości "czymś" już zwierzęta są bardziej ludzkie szczególnie niektóre małpy...

Cz cze 19, 2008 15:43
Tak apropos zwierząt. Zabicie kurczaka, czy świni jest moim zdaniem o wiele gorsze niż zabicie płodu. Przecież zabijając świnię nie tylko zabijamy istotę świadomą, nie tylko zabijamy powiekę cielesną, ale także zabijamy duszę. Definitywnie i nieodwracalnie. Zabijając płód nic nieodwracalnego się nie dzieje, jak słusznie zauważył No. Zastanówcie się ile dusz już zlikwidowaliście... To jest dopiero cywilizacja śmierci.

Cz cze 19, 2008 15:52

Zaraz jak to było... "nie zabijaj"... grzech wołający o pomstę do nieba... "świadome zabicie człowieka..."

Cytuj:
Nie rozumiem troche co tak smuci chrześcijan przecież takie "dziecko" niema jeszcze nawet myśli... czyli jest bez grzechu i od razu idzie do nieba!Wychodzi więc na to, że aborcja to droga do zbawienia, prostsza nawet niż kościół więc cóż w niej złego?

taa... najlepiej jakby ksiądz zaraz po kościele stał z strzelbą i zabijał każdego kto jest po spowiedzi i po komunii, bo przecież od razu poszliby do nieba więc ksiądz czyniłby dobrze tak?

Cz cze 19, 2008 18:05

Cz cze 19, 2008 18:09

taa... najlepiej jakby ksiądz zaraz po kościele stał z strzelbą i zabijał każdego kto jest po spowiedzi i po komunii, bo przecież od razu poszliby do nieba więc ksiądz czyniłby dobrze tak?

Proponowałem już tu kiedyś takie rozwiązanie ale zabijanie płodów czy nawet małych dzieci(powiedzmy do lat 6) daje właściwie pewność zbawienia podczas gdy z dorosłymi nigdy nie wiadomo czy żal był szczery a postanowienie poprawy dość mocne mimo wszystko uważam, że to najlepsze rozwiązanie dla już narodzonych.

Cz cze 19, 2008 18:25

Zaraz jak to było... "nie zabijaj"... grzech wołający o pomstę do nieba... "świadome zabicie człowieka..."

No jeżeli sprzeciwiasz się woli Boga to na pewno robisz źle.

Choć powiem, że jako dziecko tak myślałem - kurde jakby zabić kogoś zaraz po odpuście to czemu jest to grzech jak skutek jest dobry?

No ale ja teraz napisałem, jest to sprzeciwianie się praktycznie najważniejszemu przykazaniu Boga. Nie po to Bóg obdarza ludzie życiem, abyśmy im te życie odbierali, jeżeli Bóg by chciał ich już powołać zrobiłby to.

Cz cze 19, 2008 18:33

Cytuj:

Dobre pytanie bo można je równie dobrze zastosować wobec... katolików
czy powinniśmy wam pozwalać wprowadzać zakazy oparte na wierze?

Jak i wobec... ateistów. Czy powinniśmy wam pozwalać odciągać ludzi od Boga i narażać na wieczne potępienie? Zresztą takie pytania można mnożyć bez końca, a co jakiś czas w historii ludzkości znajdował się szaleniec, który wcale nie traktował ich jako hipotetycznych rozważań.

No napisał(a):
Katolik wierzy w Boga a rasista w "boską" rasę więc rozumiem, że pytasz czy powinniśmy tolerować wiarę... Moim zdaniem gdy nielogiczne przekonania powodują cierpienie powinniśmy się im przeciwstawić

Problem aborcji nie jest problemem duszy czy innego pojęcia ze sfery religijnej. Przecież już zostało w tym wątku wykazane, że duszy nienarodzonego dziecka nie dzieje się krzywda, więcej, można się zastanawiać, czy nie ona na tym nie zyskuje (praktycznie pewne zbawienie, bez ryzyka grzesznego życia). Istota sprawy polega na tym, że mamy do czynienia z nowym ludzkim życiem, na którego przedwczesne zakończenie przyzwalamy.

Cz cze 19, 2008 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona