Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Wolna wola… 
Autor Wiadomość

Post Re: Wolna wola…
Rozumiem, choć nie podzielam Twego poglądu.
Z resztą niewiele było w Twojej odpowiedzi związku z tematem przewodnim, a więc gdzie podziała się wolna wola Judasza, w momencie kiedy miał wybrać, zdradzić czy nie? Nie skupiajmy się na możliwościach Boga, którego czas nie dotyczy i który posiada transcendentne właściwości ponieważ na tej podstawie również nie dojdziemy do niczego. Mnie interesuje jak to jest możliwe, że czyjaś historia została zapowiedziana i wiadomo jak się zakończy jeszcze zanim się wydarzy a osoba, której dotyczy mimo to posiada wolną wolę - to się wzajemnie wyklucza. Zilustrowaniem może być scenariusz filmu, podczas kręcenia reżyser i aktorzy wiedzą co się wydarzy, gdyż jest to rozpisane i wszystko się dzieje zgodnie z tym zapisem, nie ma miejsca na wolną wolę bo inaczej film by się nie udał. Życie odmiennie od filmu nie wygląda tak samo, gdyż nikt z nas nie ma pewności w formie takiego scenariusza z tym co się zaraz stanie, nikt nie ma sztywno przypisanej roli, którą musi odgrywać, ma wolną wolę.
Problem w tym, że Judasz pomimo tego że nie grał w filmie, był człowiekiem i miał swoje realne życie jak każdy z nas to tej wolnej woli już nie miał - dlaczego?

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Cz sie 19, 2010 13:11
zbanowana na stałe

deist napisał(a):
faktem jest, że Adam i Ewa jakich znasz z Biblii nigdy w rzeczywistości nie istniel

to właśnie stara się wmówić demon ludziom, a słabej Wiedzy, gdyż Istnienie Adam i Ewy naszych pierwszych Rodziców `ruinuje` fikcyjną teorię reinkarnacji, która uważana jest przez okultystów wręcz jako ich dogmat, przyjmowany tylko na wiarę.

Że pochodzimy od jednych Rodziców jest banalne do udowodnienia na bazie Statystyki, Archeologii i kodu DNA.

Ciekawe że podajesz się za deistę, czyżbyś był tak `cienki` z przedmiotów ścisłych?

Cz sie 19, 2010 13:18

frater napisał(a):
to właśnie stara się wmówić demon ludziom, a słabej Wiedzy, gdyż Istnienie Adam i Ewy naszych pierwszych Rodziców `ruinuje` fikcyjną teorię reinkarnacji, która uważana jest przez okultystów wręcz jako ich dogmat, przyjmowany tylko na wiarę.

Że pochodzimy od jednych Rodziców jest banalne do udowodnienia na bazie Statystyki, Archeologii i kodu DNA.

Ciekawe że podajesz się za deistę, czyżbyś był tak `cienki` z przedmiotów ścisłych?

Oczywiście zagorzałego kreacjonisty nic nie przekona że historyjka Starego Teastamentu o pierwszych ludziach jest wyłącznie symboliczna tak jak stworzenie świata w 6 dni (choć są i tacy dla których to prawda i dają temu pełną wiarę).
Geneza człowieka sięga dużo dalej aniżeli istot człekokształtnych (historia Adama i Ewy zaczyna się od właśnie takich istot, które przypominają dzisiejszego człowieka) co w rzeczywistości całkowicie mija się z prawdą, gdyż dzisiejszy człowiek zanim przybrał obecną formę musiał pokonać wiele pośrednich stadiów rozwoju o których Biblia (Stary Testament) nawet nie wspomina, dlatego też jest sprzeczna z dowodami naukowymi i ogólnie traktowana jako symboliczny mit.

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Ostatnio edytowano Cz sie 19, 2010 13:58 przez deist, łącznie edytowano 1 raz

Cz sie 19, 2010 13:36

frater napisał(a):

Ty ciągle jedno i to samo a na moje wytłumaczenie logiczności reinkarnacji nie odpowiedziałeś. Czyżbyś tego unikał ?

Cz sie 19, 2010 13:45
Deist, ja nadal nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że Judasz nie miał wyboru. Bo proroctwo? Tutaj zakładasz, że on był uczonym w piśmie i owo proroctwo znał. Ja nie jestem teologiem ani historykiem i nie mam pojęcia, czy tak było, niech się wypowie ktoś inny.

Ale nawet jeśli je znał... sądzisz że pamiętał w tym momencie? Toż chyba lepszym przykładem byłby Piotr, któremu Jezus wprost powiedział: "trzy razy się mnie zaprzesz nim kur zapieje." Ten się zarzekał, że nigdy w życiu, a zorientował się co zrobił dopiero przy trzecim kłamstwie. Może z Judaszem było podobnie?

Moim zdaniem Piotr działał pod wpływem impulsu, nie zastanawiając się nad proroctwami, ani znaczeniem swych czynów. Choć zapewne dla Ciebie to może być kolejny argument na brak wolnej woli. Ja jednak w życiu zbyt wiele razy "łapałem się" na czymś, czego wcale nie chciałem zrobić, czy powiedzieć, żebym nie umiał uwierzyć w takie sytuacje.

Cz sie 19, 2010 14:00
zbanowana na stałe

Kochani muszę teraz bardzo mocno skupić się na Posłudze, ale jak mi się trochę `poluźni` postaram się założyć temat o dowodach, że pochodzimy od jednych Rodziców.

Także poprowadziłbym temat ukazujący fikcyjną teorię reinkarnacji ciągnąc któryś z istniejących wątków.

Temat " Czas na Nawrócenie ... - Znaki, kataklizmy, choroby..." trochę odstawiłem , gdyż Dowody sa bardzo `mocne`, a nie chcę `potęgować` paniki.

Cz sie 19, 2010 15:05

Jest teoria że czas nie istnieje...
To taki nasz życiowy Windows, punkt odniesienia do naszego programu w życiu, bo niby co to jest czas ?

Na ziemi masz 12 godzin a te 12 godzin na Marsie już nie są takie same, człowiek lubi systematyzować, nasz ziemski zegarek nie przyda Ci się w kosmosie no chyba że chcesz wiedzieć która jest godzina na Ziemi, pory roku nie zdadzą się na nic bo na Merkurym to abstrakcyjne pojęcie.

Wolna wola to taka zasada gry, którą obmyślili ludzie dla ludzi podobnie jak niebo i piekło- taka zasada kija i marchewki a także spowiedź, dzięki której kiedyś księża wiedzieli wszystko o tych, z którymi żyli.

Człowiek jest próżny i potrzebuje władzy, rządzenia innymi ludźmi, wiara religia i Bóg to takie przymioty dające jednym przewagę nad drugimi, a z tego są już same korzyści, ziemie, posiadłości, budynki, pieniądze, wygodne życie.

Mało który wierzący czytał Pismo Święte, mało który zastanawiał się nad dziejami własnych wierzeń i nad tym kto wywiera wpływ na niego samego.

Wolna wola to nic innego jak moja prywatna możliwość robienia tego na co mam ochotę.
I nie muszę robić tego co jest napisane w NT czy w przykazaniach, aby uważać się za dobrą osobę w rozumieniu "dobra" na ziemi.

Odróżniam to co złe od tego co dobre. Wolna wola to taki zabieg stylistyczny tych którzy kompilowali Pismo Święte po wielokroć. zmieniając treść.

A Ty Frater zadziwiasz mnie swoimi teoriami pochodzenia od jednych rodziców... ADAMA i EWY

Przecież nawet takie imiona nie istnieją w pierwotnej wersji Pisma Świętego, toż to nasze tłumaczenie, polskie a nie imiona ludzi na dodatek takie ładne bo polskie...

Ktoś kto tłumaczył spisywał robił to na użytek własnego gruntu, terenu, no chyba że jest napisane w hebrajskim oryginale EWA i ADAM...

Z tego co wiadomo z badań DNA, i z tego co mogę zobaczyć na ulicy, trudno udowodnić że ojcem moim pierwotnym i matką jest murzyn i murzynka z afrykańskiego plemienia, czy Indianin i Meksykanka.. świadczą o tym chociażby cechy zewnętrzne

I nie udowadniaj Frater dziwnych teorii bo archeologia i historia jest Ci w stanie więcej udowodnić niż gdybanie i wierzenie w to co spisane na baranich skórach...

Ehh się rozpisałem ale nie mogłem wytrzymać jak czytałem o przekonaniach fratra do jego super pewności że piekło, niebo, czyściec istnieją bo tak ktoś napisał...a wolna wola dana jest od Boga...

Spójrz na dziecko frater - dziecko ma wolną wolę wg. religii tak? To dlaczego robi tak jak mu każą rodzice ?

Jest posłuszne, słucha się bierze rodziców za przykład...dopóki samo nie pozna co wg.zasad moralnych które przekazują rodzice jest dobre a co złe...i przestaje być posłuszne, bo wie że może zrobić coś innego niż mu każą !

A teraz spójrz na człowieka dorosłego, dorosły robi to na co ma ochotę ... czy to jest wolna wola ? Nie to jest jego zdolność do popełniania wyborów, normalna kolej rzeczy nawet u zwierząt.

Zwierzęta też dokonują wyborów i można powiedzieć że mają wolną wolę...To że kieruje nimi instynkt to zrozumiałe, ale spójrz na pszczołę, czy ona ma wolny wybór? Czy ktoś jej każe siadać na kwiat?

Raz wybiera czerwony kwiat, raz niebieski, innym razem nie wybierze nic bo za ciężko jej frunąć do ula z pyłkiem na nogach... Czy ma wolną wolę, czy zbiera instynktownie aż zdechnie przez ten pyłek...?

Ludźmi kierują te same zasady co zwierzętami tylko my wykształciliśmy język i mowę, od prostych pierwotnych zwrotów po rozwinięte języki, kulturę i sztukę.
Pismo pozwoliło jednym ludziom zdobyć przewagę nad innym z prostej przyczyny, jeden umiał czytać i pisać i był lepszy od tego co nie potrafił czytać i pisać, przejmował nad nim władzę.

Tak właśnie rządziło się poddanymi, wieśniakami, biedakami, tymi którzy nie poznali nauki. Byli prości i na prosto brali życie.

W momencie kształtowania się wierzeń, wierzeń pierwotnych, kto miał przewagę nad innymi..??

Szaman, kapłan bo uważano go za autorytet bo był mądry, bo miał atrybuty tego czegoś w co wierzą, potrafił krzesać ogień, miał kość wilka na szyi i uważano że to go chroni, amulety.

Potem z czasem klarowania się religii monoteistycznych ta wiara, zdolność pisma i wiedza pozwoliły ludziom kontrolować innych ludzi, na prostej zasadzie strachu przed "czymś"
Jak będziesz robił to to cie czeka to ...itd itp głupi lub w to wierzył bo dlaczego jeden słuszny społecznie autorytet miałby się mylić?

Tak było z wieloma wierzeniami, czy to był bożek czy bożki to wierzono dzięki ludziom, nie dzięki Bogu, ludzie dali innym ludziom świadectwo na podstawie pisma a ci przekazywali je dalej, często nie potrafiąc je przeczytać, ale wierzyli.

Wolna wola to tak naprawdę nic innego jak stylistyczny zabieg językowy dający wiele niedomówień i jest jednocześnie wieloznaczny i nieklarowny.

Bo czym jest ta wolna wola ?

Możliwością wyboru, czy wolnością wyboru, a to różnica i nie wierze w nauki jedynie słusznych i zawsze nieomylnych papieży dających nam wzorce wiary i zapisujące je pod niby natchnieniem ducha...

Wiara to ludzkie widzenie świata stworzone przez ludzi dla ludzi a że większość nie wie o co chodzi w tym wszystkim potem stoi pod krzyżem i ośmiesza siebie i tych spośród których pochodzi.

Wolna wola to ludzki wymysł Boskiego planu na ziemi...

Cz sie 19, 2010 18:02
zbanowany na stałe

Cytuj:
to właśnie stara się wmówić demon ludziom, a słabej Wiedzy,

Cytuj:

Frater, Twoja druga wypowiedz potwierdzila to co sugerujesz w pierwszej. Tobie demon juz nie grozi. :D

Cz sie 19, 2010 20:56
zbanowany na stałe

Cytuj:
Deist, ja nadal nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że Judasz nie miał wyboru. Bo proroctwo?

Ja mam cztery wersje Sprawy Judasza. :)
Wiemy, ze Jezus byl otoczony miernotami owczesnego spoleczenstwa. Ludzmi ktorzy, mimo wieloletniej nauki NAJLEPSZEGO NAUCZYCIELA, nie potrafili odpowiednio polozyc reki na czlowieku ktorego chcieli uzdrowic. Im jakos to nie wychodzilo! Ze Judasz musial byc najinteligentniejszy i najbardziej zaufany, skoro z boskiej woli byl skarbnikiem towarzystwa. Ze Jezus byl dobrze znany i mogl byc w kazdej chwili zatrzymany, bez udzialu osob trzecich. To wszystko.
Wersja pierwsza (katolicka):
Judasz najmadrzejszy, ale jednak tepawa miernota. Zdradzil Boga.
Wersja druga:
Judasz, wierzyl w Jezusa gleboko. Byl rowniez sprytny. Wiedzac, ze Jezus rozlozy kaplanow jednym zdaniem, poszedl do nich i oswiadczyl, ze powie gdzie On przebywa, ale za godziwa zaplate. Z pieniedzmi bylo u nich krucho, przeciez on wiedzial to najlepiej! Skad mogl przypuszczac ukrzyzowanie?!
Stalo sie jak sie stalo, to i sie powiesil w rozpaczy.
Wersja trzecia:
Judasz, jako najinteligentniejszy, zrozumial, ze Jezus nie jest synem Boga. Zrobil to co powinien kazdy prawowity obywatel - wydal oszusta zerujacego na naiwnosci spoleczenstwa. Powiesil sie, bo nie mogl przebolec, ze mimo tegiej glowy, trzy lata pozwolil sie wodzic za nos! Ja mu sie nie dziwie. :)
Wersja czwarta:
Cale opowiadanie to lipa.
Elementary my dear Watson! :P

Cz sie 19, 2010 21:21
zbanowana na stałe

@Rozmyślacz

Będziesz miał szansę złożyć kontrargumentację. Chętnie Ci to udowodnię że my ludzie pochodzimy od jednych Rodziców.. Pytanie tylko czy jesteś otwarty na wiedzę, czy stan życiowy w którym się znajdujesz zbyt mocno krępuje Cię byś się otworzył na BOGA.

Moim zdaniem jesteś wstanie to uczynić, ale potrzebny jest do tego Twój wysiłek także intelektualny .

Pt sie 20, 2010 12:46
zbanowany na stałe

Chcesz powiedziec, ze Rozmyslacz siedzi w ciupie?

Pt sie 20, 2010 12:51

Dobre Dural...

Frater jestem nad wyraz otwarty umysłowo i życiowo na Twoje prawdy...

Pt sie 20, 2010 12:57

Deist napisał(a):
to się wzajemnie wyklucza

Deist napisał(a):
gdzie podziała się wolna wola Judasza, w momencie kiedy miał wybrać

Faktycznie udowadnianie ubezwłasnowolnienia jednostki w chwili dokonywania przez nią wyborów wyklucza się zdecydowanie.

Pn sie 23, 2010 11:44

mazli napisał(a):
Deist napisał(a):
to się wzajemnie wyklucza

Deist napisał(a):
gdzie podziała się wolna wola Judasza, w momencie kiedy miał wybrać

Faktycznie udowadnianie ubezwłasnowolnienia jednostki w chwili dokonywania przez nią wyborów wyklucza się zdecydowanie.

Tak to jest gdy się wybiórczo dobiera cytaty wyjęte z kontekstu lub po prostu niezrozumiale odczytuje treści oddanych przez innych.
Dla jasności - wyklucza się wolna wola i przeznaczenie w jednym momencie, to tak jakby antagonizmy.

Pn sie 23, 2010 11:50
Nie wyklucza się, jeżeli zakładamy istnienie poza czasem. Gdybym umiał przewidzieć co napiszesz następnego, mógłbym przygotować dokładny cytat i odpowiedź. Moja znajomość Twojego przyszłego działania absolutnie nie wyklucza Twojej wolnej woli. Cały czas usiłuję Ci to wytłumaczyć.

Pn sie 23, 2010 12:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona