Crosis napisał(a):
Motku, fakt, Ty sie zastanawiasz. Ale sa wierzacy, ktorzy sie nie zastanwiaj. Maja powiedziane i tyle - na tym bazuja. Tak samo jak sa ateisci, ktorzy tez sie nie zastanwiaja. Taki podzial mozna zastosowac w kazdej grupie religijnej, jak i grupie ludzi niewierzacych.
nie generalizujmy więc
Cytuj:
Teze natomiast postawilem ja, faktycznie, bazujac jednak na wypowiedziach Twoich a takze paru innych osob w tym temacie.
Bowiem odnioslem wrazenie, ze uwazacie, ze terminu nawrocenie mozna uzyc tylko w odniesieniu do chrzescijanstwa (przejscia na chrzescijanstwo).
gdybyś czytał uważnie, to bys zauważył, że terminem "nawrócenie" nazwałem także przejście na judaizm i islam
danbog napisał(a):
Motek !
Sądze że utrata zintresowania praktykami religijnymi jest wynikiem przyjęcia niezgodnego z daną religią światopoglądu , a nie odwrotnie.
bywa różnie
Cytuj:
Zgadzam się że wielu ( a może wszyscy ) mają nie przemyślany do końca światopogląd. Nie każdy może sobie pozwolić na spędzanie życia na przemyśliwaniu.
moim zdaniem czazem wystarczy nawet pół godziny tygodniowo, czyli 2-3% czasu poświęcanego przez przeciętnego człowieka na oglądanie TV.
Cytuj:
Nawet jeśli ten czas ma to nie może zbadać , czy choćby przemyśleć wszystkiego samodzielnie. Posiłkuje się pracą wykonaną przez innych których uznaje za godnych zaufania ( autorytety ).
ale juz samo wybranie autorytetu wymaga chwili zastanowienia.
Cytuj:
Jeżeli ktoś odczuwa potrzebe przemyśliwania i ma na to czas mczyni to w zgodzie ze swym światopoglądem. Wierzący gimnastykuje szare komórki by poukładać dogmaty swej wiary w jak najbliższy żeczywistości sposób.
Ateista poszukuje rozwiązań najlepiej opisujących rzeczywistość.
moim zdaniem wierzący robi jedno i drugie
dalsze Twoje wypowiedzi o religii to, wybacz, stek bzdur:
Cytuj:
Religia ma tę cechę ( w odrużnieniu od nauki ) że twierdzi że posiada wiedze absolutną , a przynajmiej wszelkie istotne jej składniki
Nie każda religia tak stawia sprawę (nawet w kwestriach teologicznych) a zdecydowana większość religii nie wypowiada się wcale w kwestiach np. naukowych, politycznych, gospodoarczych - zostawiając wiernym wielkie pole do zastanawiania się..
Cytuj:
Człowiek o religijnym światopoglądzie nie poszukuje żadnych nowych prawd , próbuje jedynie zrozumieć istniejące.
to zdanie nie ma
nic wspólnego z prawdąWielu luminarzy nauki, którzy nie tylko znajdowali nowe prawdy, ale często wywrócili nasze myślenie o świecie do góry nogami, byli wierzącymi i to dośc głęboko.
Cytuj:
Róznica pomiędzy światopoglądem religijnym i ateistycznym polega także na tym że wy raczej zniechęcacie do samodzielnego myślenia w przeciwieństwie do ateistów. Warunkiem wystarczającym dla zbawienia jest wiara.
1. Są liczne spory na temat tego, czy tylko wiara jest tym warunkiem
2. Sa liczne spory na temat tego, czym jest sama wiara.
3. Sa liczne spory na temat tego, w co nalezy wierzyć.
4. iitd.itd.
Ludzie się spierają, bo się
samodzielnie zastanawiają - historia chrześcijaństwa to jest właściwie historia wielkich sporów teologicznych.
Cytuj:
Dla was wiedza to tylko narzędzie szerzenia religii.
co przez to rozumiesz?
to zdanie brzmi tak bezsensownie, że nawet nie wiem, jak odpowiedzieć.
Cytuj:
Dlaczego wiara jest bardziej "leniwa". Bo nie wymaga myślenia tylko klepania wierszyków.
nie wiem jaką wiarę masz na myśli, ale mówisz oczymś, co sie całkowicie rozmija z moimi doświadczeniami. Żadnych wierszyków nie klepię. Ostatni raz klepałem wierszyk na ...akademii z okazji 60. rocznicy Wielkiej Socjalistycznej Rewolucji Październikowej. Zapewniam Cie, że nie miało to nic wspólnego z Kościołem i indoktrynacją religijną

Cytuj:
Niewiem z kąd ty piszesz ale ja z Polski. Kraju gdzie 7 letnie dzieci są zapisywane przez rodziców na religie.
z tego co wiem, to rodzicom nie wolno zapisać dzieci na religię tylko w takich krajach, jak np. Kuba, Korea Północna

Rozumiem, że marzysz, żeby u nas było tak, jak pod rządami Fidela albo Kochanego Przywódcy Kima?
Cytuj:
Gdzie w klasach wiszą krzyże . Gdzie codziennie można zobaczyć w telewizji księdza , a także spotkać go w wojsku i szpitalu i na komendzie policji i na koncercie muzycznym itd.
wybacz, ale jeśłi widok księdza wywiera na Ciebie tak silna presje ideologiczną, to znaczy, że jestes człowiekiem bezwolnym, a nie samodzielnie myślącym.
żyję w Polsce i nie jestem wyznawca dominującej tu religii i nie miałem problemu z tym, żeby nie zapisac dziecka na religię, a ksiądz w TV nie przeszkadza mi bardziej niż np. filmy propagujące przemoc, wyuzdany seks, czy hedonistyczny styl życia (na Twoim miejscu kupiłbym pilota - to urządzenie, które człowiekowi myślącemu daje ogromna wolnośc wyboru

)
Kapelan w armii nie przeszkadza mi bardziej niz fala.
Cytuj:
A w sklepie zobaczyć św. Mikołaja.
mówisz o tym przeroścniętym krasnalu w saniach?
święty (?? któz pamięta o tym, że to świety?) Mikołaj już dawno przestał byc symbolem mającym cos wspólnego z wiarą i chrześcijaństwem - więcej z chęcią posiadania.
Cytuj:
To tworzy dziecku obraz ze religijność a zatem wiara jest czymś rzeczywistym . Rodzi pytanie kto to jest ten facet w czarnej kiecce? Czym on się zajmuje ?
dzieci w wojsku?
Cytuj:
Jeżeli poważni ludzie zajmują się bogiem to pewnie jest to poważny temat do zajmowania się.
co więc proponujesz?
niech poważni ludzie nie wypowiadają sie na temat wiary i Boga na głos (pod groźbą wysokiej grzywny), a praktyki religijne odprawiaja w zamkniętych obozach niedostępnych dzieciom?
Wstęp do kościoła od lat 18 i zakaz sprzedawania dewocjonaliów i literatury religijnej młodzieży niepełnoletniej?
Jakiez to jeszcze masz wolnomyślicielskie propozycje dla nas?
buzie masz pełna wolności, ale masz zapędy totalitarne
Cytuj:
Dla mnie wiara i myślenie to dwa przeciwstawne stany. Nie mogą one funkcjonować obok siebie na równych prawach.
nonsens
w nic nie wierzy ten, kto nie myśli
poza tym wiara obejmuje tylko wąski zakres prawd, pozostawiając olbrzymie pole normalnej, "naturalnej" wiedzy