KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Jak czytam tego typu posty zaczynam wątpić w ludzki zdrowy rozsądek. Żaden człowiek nie potrafi , sobie nawet wyobrazić czwartego wymiaru , a tu proszę , niektórzy zabierają się już za dziesiąty i jedenasty. Cóż za hiperbzdury  O wyobrażaniu sobie nie ma mowy. Można jednak sytuację opisać matematycznie i wyciągnąć wnioski, jakie efekty wywołuje ona w naszym, 4-wymiarowym świecie.
Co jest więc tym czwartym wymiarem? Do tej pory byłem przekonany, że nasz świat jest trójwymiarowy.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn wrz 21, 2009 19:34 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Co jest więc tym czwartym wymiarem? Do tej pory byłem przekonany, że nasz świat jest trójwymiarowy.
Czas. Każdy punkt w czasoprzestrzeni ma trzy współrzędne przestrzenne, określające jego miejsce i jedną współrzędną czasową, określającą jego chwilę.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn wrz 21, 2009 19:43 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Przy założeniu, że są trzy wymiary przestrzenne.
|
Pn wrz 21, 2009 19:55 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Zastanawiam się co jeszcze wymyślisz, tak więc GO FRATER GO GO!
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn wrz 21, 2009 20:05 |
|
 |
wieczny_student
|
Oczywiście, więcej wymiarów - więcej współrzędnych. Inna sprawa, że według obecnych teorii, te dodatkowe wymiary są niewielkie i pozawijane tzn. po przejściu np. 10^-5 m (liczba wymyślona, nie chce mi się szukać prawdziwych oszacowań; w każdym razie mało) wzdłuż jednego z nich trafiamy do punktu wyjściowego - to jedyne znane wytłumaczenie faktu, że nie dostrzegamy ich wpływu w normalnych warunkach. Z powodu mikroskopijnych rozmiarów dodatkowych wymiarów prawa fizyki obliczone dla 4-wymiarowego wszechświata sprawdzają się w większości przypadków.
|
|
|
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Co jest więc tym czwartym wymiarem? Do tej pory byłem przekonany, że nasz świat jest trójwymiarowy. Czas. Każdy punkt w czasoprzestrzeni ma trzy współrzędne przestrzenne, określające jego miejsce i jedną współrzędną czasową, określającą jego chwilę.
Nie dotyczy to fizyki klasycznej gdzie ciągle obowiązują trzy wymiary.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Nie dotyczy to fizyki klasycznej gdzie ciągle obowiązują trzy wymiary.
Jeżeli chcesz opisywać jakikolwiek proces, i tak musisz użyć czasu. A że nie nazywasz go wymiarem? Bez znaczenia, istota rzeczy jest taka sama.
|
Pn wrz 21, 2009 20:06 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie dotyczy to fizyki klasycznej gdzie ciągle obowiązują trzy wymiary. Jeżeli chcesz opisywać jakikolwiek proces, i tak musisz użyć czasu. A że nie nazywasz go wymiarem? Bez znaczenia, istota rzeczy jest taka sama.
W większości przypadków wystarczy opisać obiekty na podstawie trzech wymiarów aby wiedzieć czym są . Do opisywania procesów potrzebny jest nie tylko czas , ale i np. temperatura, ciśnienie itd. Trudno nazwać te wielkości wymiarami , dlatego też ich się tak nie nazywa.
|
Pn wrz 21, 2009 20:27 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Tyle, że obiekt jest zmienny w czasie. Zawsze jest zmienny w czasie. Cokolwiek byś z nim nie zrobił, dzieje się to w CZASIE. Dlatego możę być uznany za 4 wymiar.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn wrz 21, 2009 20:33 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Do opisywania procesów potrzebny jest nie tylko czas , ale i np. temperatura, ciśnienie itd. Te są jednak wielkościami wtórnymi. Nie są one niezbędne do przedstawienia procesów, jedynie ułatwiają ich ogarnięcie przez pewne podsumowanie pewnych ich własności. Poza tym nie ma między nimi a wymiarami przestrzennymi takiej symetrii jaka jest w przypadku czasu.
Przyjmij zresztą po prostu do wiadomości, że z pewnych uzasadnionych powodów, na które wyjaśnianie nie jest to właściwe miejsce (a i czas nie ten  ) czas jest grupowany w fizyce razem z trzema wymiarami przestrzennymi jako czwarty wymiar.
|
Pn wrz 21, 2009 20:36 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Do opisywania procesów potrzebny jest nie tylko czas , ale i np. temperatura, ciśnienie itd. Te są jednak wielkościami wtórnymi. Nie są one niezbędne do przedstawienia procesów, jedynie ułatwiają ich ogarnięcie przez pewne podsumowanie pewnych ich własności. Poza tym nie ma między nimi a wymiarami przestrzennymi takiej symetrii jaka jest w przypadku czasu. Przyjmij zresztą po prostu do wiadomości, że z pewnych uzasadnionych powodów, na które wyjaśnianie nie jest to właściwe miejsce (a i czas nie ten  ) czas jest grupowany w fizyce razem z trzema wymiarami przestrzennymi jako czwarty wymiar.
W fizyce klasycznej czas nie jest wrzucany do jednego worka z trzema wymiarami . Jeśli wrzucasz tam czas to powinieneś wrzucić tam resztę wielkości fizycznych.
Temperatura jest tak samo potrzebna do opisywania procesu jak i czas ,gdyż każdy proces zachodzi w jakiejś temperaturze. Poza tym wymiary określają położenie w przestrzeni, czas jest do tego zbędny, tak samo jak temperatura , ciśnienie , masa, gęstość itd.
|
Pn wrz 21, 2009 20:55 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Thx byłoby brakiem pokory, co i tak pewno łatwo mi zarzucić.
Przyjacielu jeżeli mamy cząsteczkę materii umiejscowionej w próżni i wprawimy ją w ruch, to interesują nas tylko trzy wymiary przestrzenne w funkcji czasu.
|
Pn wrz 21, 2009 21:06 |
|
 |
Seweryn
|
frater napisał(a): Thx byłoby brakiem pokory, co i tak pewno łatwo mi zarzucić.
Przyjacielu jeżeli mamy cząsteczkę materii umiejscowionej w próżni i wprawimy ją w ruch, to interesują nas tylko trzy wymiary przestrzenne w funkcji czasu.
Jeśli ją podgrzejemy interesuje nas również zmiana temperatury, itd. Czyli interesuje nas zmiana parametrów obiektu obarczonego trzema wymiarami . Do tych zmian należą też zmiany czasowe , jednak same wymiary obiektu pozostają trzy.
|
Pn wrz 21, 2009 21:18 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Co Wy sie czepiacie jakis wymiarow. Ta dyskusja juz dawno, dawno rozwija sie ponad JAKIMKOLWIEK wymiarem, a jesli juz to w wymiarze poezji.
"Czerwoną czcionkę finalną" - czy tak moze napisac przecietny Kowalski? Jedynie szkoda mi, ze prawdopodobnie nie dozyje do jej konca(nie ja jeden), trudno. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn wrz 21, 2009 21:19 |
|
 |
Albowiem
|
Ten wątek zaczyna mi się kojarzyć z serialem "Moda na sukces" 
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
Pn wrz 21, 2009 21:43 |
|