| 

KREACJONIZM EWOLUCYJNY,  A TEORIA EWOLUCJI  KREACJONIZM EWOLUCYJNY,  A TEORIA EWOLUCJI 

| Autor | Wiadomość |  
			| Seweryn 
   | wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Jak czytam tego typu posty zaczynam wątpić w ludzki zdrowy rozsądek. Żaden człowiek nie potrafi , sobie nawet wyobrazić czwartego wymiaru , a tu proszę , niektórzy zabierają się już za dziesiąty i jedenasty. Cóż za hiperbzdury  O wyobrażaniu sobie nie ma mowy. Można jednak sytuację opisać matematycznie i wyciągnąć wnioski, jakie efekty wywołuje ona w naszym, 4-wymiarowym świecie.Co jest więc tym czwartym wymiarem?  Do tej pory byłem przekonany, że nasz świat jest trójwymiarowy._________________
 Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam  http://www.akcjafilm.pl  Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.

|  
			| Pn wrz 21, 2009 19:34 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| wieczny_student 
   | Seweryn napisał(a): Co jest więc tym czwartym wymiarem?  Do tej pory byłem przekonany, że nasz świat jest trójwymiarowy.Czas. Każdy punkt w czasoprzestrzeni ma trzy współrzędne przestrzenne, określające jego miejsce i jedną współrzędną czasową, określającą jego chwilę._________________
 "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."

|  
			| Pn wrz 21, 2009 19:43 | 

|  
		|  |  
			| frater zbanowana na stałe 
   | Przy założeniu, że są trzy wymiary przestrzenne. 

|  
			| Pn wrz 21, 2009 19:55 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| dobry_dziekan 
   | Zastanawiam się co jeszcze wymyślisz, tak więc GO FRATER GO GO! _________________
 "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja."
 T. Pratchett

|  
			| Pn wrz 21, 2009 20:05 | 

|  
		|  |  
			| wieczny_student 
   | Oczywiście, więcej wymiarów - więcej współrzędnych. Inna sprawa, że według obecnych teorii, te dodatkowe wymiary są niewielkie i pozawijane tzn. po przejściu np. 10^-5 m (liczba wymyślona, nie chce mi się szukać prawdziwych oszacowań; w każdym razie mało) wzdłuż jednego z nich trafiamy do punktu wyjściowego - to jedyne znane wytłumaczenie faktu, że nie dostrzegamy ich wpływu w normalnych warunkach. Z powodu mikroskopijnych rozmiarów dodatkowych wymiarów prawa fizyki obliczone dla 4-wymiarowego wszechświata sprawdzają się w większości przypadków. _________________

|  

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Seweryn 
   | wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Co jest więc tym czwartym wymiarem?  Do tej pory byłem przekonany, że nasz świat jest trójwymiarowy.Czas. Każdy punkt w czasoprzestrzeni ma trzy współrzędne przestrzenne, określające jego miejsce i jedną współrzędną czasową, określającą jego chwilę.Nie dotyczy to fizyki klasycznej gdzie ciągle obowiązują trzy wymiary._________________
 Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam  http://www.akcjafilm.pl  Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.

|  

|  
		|  |  
			| wieczny_student 
   | Seweryn napisał(a): Nie dotyczy to fizyki klasycznej gdzie ciągle obowiązują trzy wymiary.Jeżeli chcesz opisywać jakikolwiek proces, i tak musisz użyć czasu. A że nie nazywasz go wymiarem? Bez znaczenia, istota rzeczy jest taka sama._________________

|  
			| Pn wrz 21, 2009 20:06 | 

|  
		|  |  
			| Seweryn 
   | wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie dotyczy to fizyki klasycznej gdzie ciągle obowiązują trzy wymiary.Jeżeli chcesz opisywać jakikolwiek proces, i tak musisz użyć czasu. A że nie nazywasz go wymiarem? Bez znaczenia, istota rzeczy jest taka sama.W większości przypadków wystarczy opisać obiekty na podstawie trzech wymiarów aby wiedzieć czym są . Do opisywania procesów potrzebny jest nie tylko czas , ale i np. temperatura, ciśnienie itd. Trudno nazwać te wielkości wymiarami , dlatego też ich się tak nie nazywa._________________

|  
			| Pn wrz 21, 2009 20:27 | 

|  
		|  |  
			| dobry_dziekan 
   | Tyle, że obiekt jest zmienny w czasie. Zawsze jest zmienny w czasie. Cokolwiek byś z nim nie zrobił, dzieje się to w CZASIE. Dlatego możę być uznany za 4 wymiar. _________________
 "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja."
 T. Pratchett

|  
			| Pn wrz 21, 2009 20:33 | 

|  
		|  |  
			| wieczny_student 
   | Seweryn napisał(a): Do opisywania procesów potrzebny jest nie tylko czas , ale i np. temperatura, ciśnienie itd.Te są jednak wielkościami wtórnymi. Nie są one niezbędne  do przedstawienia procesów, jedynie ułatwiają ich ogarnięcie przez pewne podsumowanie pewnych ich własności. Poza tym nie ma między nimi a wymiarami przestrzennymi takiej symetrii jaka jest w przypadku czasu.
 Przyjmij zresztą po prostu do wiadomości, że z pewnych uzasadnionych powodów, na które wyjaśnianie nie jest to właściwe miejsce (a i czas nie ten    ) czas jest grupowany w fizyce razem z trzema wymiarami przestrzennymi jako czwarty wymiar._________________

|  
			| Pn wrz 21, 2009 20:36 | 

|  
		|  |  
			| Seweryn 
   |  wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): Do opisywania procesów potrzebny jest nie tylko czas , ale i np. temperatura, ciśnienie itd.Te są jednak wielkościami wtórnymi. Nie są one niezbędne  do przedstawienia procesów, jedynie ułatwiają ich ogarnięcie przez pewne podsumowanie pewnych ich własności. Poza tym nie ma między nimi a wymiarami przestrzennymi takiej symetrii jaka jest w przypadku czasu. Przyjmij zresztą po prostu do wiadomości, że z pewnych uzasadnionych powodów, na które wyjaśnianie nie jest to właściwe miejsce (a i czas nie ten    ) czas jest grupowany w fizyce razem z trzema wymiarami przestrzennymi jako czwarty wymiar.W fizyce klasycznej czas nie jest wrzucany do jednego worka z trzema wymiarami . Jeśli wrzucasz tam czas to powinieneś wrzucić tam resztę wielkości fizycznych. 
 Temperatura jest tak samo potrzebna do opisywania procesu jak i czas ,gdyż każdy proces zachodzi w jakiejś temperaturze. Poza tym wymiary określają położenie  w przestrzeni, czas jest do tego zbędny, tak samo jak temperatura , ciśnienie , masa, gęstość itd._________________

|  
			| Pn wrz 21, 2009 20:55 | 

|  
		|  |  
			| frater zbanowana na stałe 
   | Thx byłoby brakiem pokory, co i tak pewno łatwo mi zarzucić.

Przyjacielu jeżeli mamy cząsteczkę materii umiejscowionej w próżni i wprawimy ją w ruch, to interesują nas tylko trzy wymiary przestrzenne w funkcji czasu.

|  
			| Pn wrz 21, 2009 21:06 | 

|  
		|  |  
			| Seweryn 
   | frater napisał(a): Thx byłoby brakiem pokory, co i tak pewno łatwo mi zarzucić.

Przyjacielu jeżeli mamy cząsteczkę materii umiejscowionej w próżni i wprawimy ją w ruch, to interesują nas tylko trzy wymiary przestrzenne w funkcji czasu.
Jeśli ją podgrzejemy interesuje nas również zmiana temperatury, itd.  Czyli interesuje nas zmiana parametrów obiektu obarczonego trzema wymiarami . Do tych zmian należą też zmiany czasowe , jednak same wymiary obiektu pozostają trzy._________________

|  
			| Pn wrz 21, 2009 21:18 | 

|  
		|  |  
			| Dural zbanowany na stałe 
   | Co Wy sie czepiacie jakis wymiarow. Ta dyskusja juz dawno, dawno rozwija sie ponad JAKIMKOLWIEK wymiarem, a jesli juz to w wymiarze poezji.
 "Czerwoną czcionkę finalną" - czy tak moze napisac przecietny Kowalski? Jedynie szkoda mi, ze prawdopodobnie nie dozyje do jej konca(nie ja jeden), trudno.  _________________
 Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz

|  
			| Pn wrz 21, 2009 21:19 | 

|  
		|  |  
			| Albowiem 
   | Ten wątek zaczyna mi się kojarzyć z serialem "Moda na sukces"   _________________
 Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy

|  
			| Pn wrz 21, 2009 21:43 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach