Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 7:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
 Po co są praktyki religijne? 
Autor Wiadomość

Post Re: Po co są praktyki religijne?
MARIEL, zerknij na stronę.

W Twoim poście żartobliwego tonu jakoś nie dostrzegłem. Poza tym podałem najpopularniejszy powód bycia wyznawcą Jahwe. Mogłem się zatem oczywiście pomylić.

Co do kwestii dlaczego jesteś wyznawcą Jahwe to nie ma to znaczenia dla samego szacunku. Chrześcijaństwo innych wierzeń nie szanowało. Powiększało swoje wpływy niszcząc rdzenne religie. To zupełnie tak jakby ktoś dzisiaj bezpardonowo zdeptał Twoją wiarę. Powiesz: bo chrześcijaństwo jest prawdziwe. Dla Ciebie. Dla Twoich praprzodków równie prawdziwy był Perun i inni. Zaprzeczysz?

Śr wrz 21, 2011 13:15
greg(R) napisał(a):
Chrześcijaństwo innych wierzeń nie szanowało. Powiększało swoje wpływy niszcząc rdzenne religie. To zupełnie tak jakby ktoś dzisiaj bezpardonowo zdeptał Twoją wiarę. Powiesz: bo chrześcijaństwo jest prawdziwe. Dla Ciebie. Dla Twoich praprzodków równie prawdziwy był Perun i inni. Zaprzeczysz?

No nie szanowało, nie, bo chrześcijaństwo jest religią monoteistyczną i pogańskich bogów nie toleruje" z definicji" :) .
Z tym niszczeniem... nie jest tak do końca prawda, bo sugeruje jakąś agresję, a nie zawsze przecież ta religijna ekspansja odbywała się ogniem i mieczem.Jest obecnie bardzo trendy, by patrzeć na chrześcijaństwo wyłącznie przez pryzmat wypraw krzyżowych, przypadki pedofilii wśród kapłanów. Pomija sie milczeniem, że te przypadki są całkowicie sprzeczne z duchem tej religii, że hierarchowie Kościoła nie raz za nie przepraszali..

Śr wrz 21, 2011 14:45

MARIEL, mimo, że jestem ateistą to za krucjaty wschodnie jestem szczerze chrześcijaństwu wdzięczny. Gdyby nie one to pewnie dziś nazywałbym się Mohamed i moim jedynym zmartwieniem byłby zastanawianie się czego to prorok zabronił. Pedofilia? No cóż zdarza się. Nie patrzę na chrześcijaństwo w ten sposób.

Nie zmienia to jednak faktu, że „uczucia religijne” naszych przodków zostały zdeptane. Podobnie jakby dzisiaj zdeptano Twoje „uczucia religijne” zabraniając Ci wiary w Jahwe i niszcząc świątynie. Tak jak niszczono święte gaje Słowian i bezczeszczono ich bóstwa. Oni z całą pewnością czuli to samo samo, co Ty czułabyś dzisiaj w analogicznej sytuacji gdyby ktoś Ci powiedział, że to on ma prawdziwego Boga i monopol na prawdę, a Ty tylko kłamstwo. I siłą zrobił z Ciebie konwertytę.

Ergo, podmiana świąt z szacunkiem nie miał nic wspólnego.

Odpowiedziałem też tutaj.

Śr wrz 21, 2011 15:12
zbanowany na stałe

bo ksiądz przecież musi z czegoś żyć powtarza to samo co roku ale nikomu się to najwyraźniej nie nudzi :)

So paź 22, 2011 17:25

Moja najlepsza koleżanka codziennie sama się kadzi, mówi że jej to pomaga, jest bardziej światła, bardziej błyskotliwa, twórcza, jest lżej na sercu. Czy ten rytuał może wykonyawć tylko kapłan i wtety jest to tylko ważne?

N wrz 08, 2013 8:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25