Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 1:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Następna strona
 PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA? 
Autor Wiadomość

Post Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Helenka napisał(a):
Bóg dał człowiekowi wolna wolę i gdyby tak postapił jak sugerujesz, pozbawiłby jej człowieka. Zrobiłby go swoim niewolnikiem.

Przeciwnie. To sytuacja zawężenia opcji do Piekło-Niebo czyni człowieka niewolnikiem. Nie ma on innego wyboru jak "kochać Boga", ponieważ altyernatywą jest wieczne cierpienie.

Marek_Piotrowski napisał(a):
Nadto - jak nadmieniłem - żaden potępieniec nie wybrałby anihilacji, nawet gdyby to było możliwe.

Bzdura. Z oczywistych poowodów nikt nie wybrałby Piekła.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 27, 2016 6:08
JedenPost napisał(a):
Przeciwnie. To sytuacja zawężenia opcji do Piekło-Niebo czyni człowieka niewolnikiem. Nie ma on innego wyboru jak "kochać Boga", ponieważ altyernatywą jest wieczne cierpienie.

Wg Twojego myślenia zapewne :), ale czy masz możliwość innego wyboru niż dobro i zło tu na ziemi? Jeśli nie masz, czy jesteś wolnym człowiekiem, czy niewolnikiem? Analogicznie wybór niebo -piekło to wybór między dobrem i złem.
JedenPost napisał(a):
Nadto - jak nadmieniłem - żaden potępieniec nie wybrałby anihilacji, nawet gdyby to było możliwe.

Możesz dowieść w jakis sposób, że człowiek, gdyby miał mozliwość, wybrałby anihilację?

Pn cze 27, 2016 6:27
JedenPost napisał(a):

Wg Twojego myślenia zapewne :), ale czy masz możliwość innego wyboru niż dobro i zło tu na ziemi? Jeśli nie masz, czy jesteś wolnym człowiekiem, czy niewolnikiem? Analogicznie wybór niebo -piekło to wybór między dobrem i złem.
JedenPost napisał(a):

Możesz dowieść w jakis sposób, że człowiek, gdyby miał mozliwość, wybrałby anihilację?

Pn cze 27, 2016 6:27

Helenka napisał(a):

Wybacz, ale jest to argumentacja na poziomie sześciolatka. Bóg też ma wybór miedzy dobrem a złem (istnieniem potępionego i nieistnieniem potępionego) i w tym wypadku wybiera zło.

Helenka napisał(a):

Jasne. Miliony ludzi popełniają samobójstwa chcąc zakonczyć swoje cierpienia i licząc na niebyt.

Twoja kolej: dowiedz, że jakikoowiek człowiek mając teoretyczną możliwość wiecznego szczęścia, ostatecznego zniknięcia i wiecznego cierpienia wybrałby to ostatnie.

Pn cze 27, 2016 6:59
JedenPost napisał(a):
Helenka napisał(a):
Sami się skazali, sami sie potępili nie przyjmując Bożego Miłosierdzia w godzinie śmierci.

Cytuj:
Nic podobnego. Masz wyraźnie w Biblii napisane kto decyduje i skazuje, po co cudować?

Bóg ma pełną swobodą w kwestii tego co robić z tymi, którzy sie wg. Niego do nieba nie kwalifikują - dać kolejną szansę, pomóc, anihilować - wybiera jednak dla nich opcję "wieczna męka".

Przeczytaj dokładnie.....nie daliście jeść/pić....nie przyodzialiście.....nie przyjęliście...nie odwiedziliście....samodzielnie decydują ludzie.

Pn cze 27, 2016 7:10

Ludzie decydują o swoim postępowaniu. O jego konsekwencjach decyduje Bóg, analogicznie jak prawdodawcy decydują o konsekwencjahc popłeniania przestępstw (a właściwie: konsekwencjach bycia złapanym na popełnianiu przestępstw). To Bóg decyduje o zastosowaniu absurdalnej, nie mającej żadnego celu i nieadekwatnej do żadnego czynu, jaki człowiek, byłby w stanie popełnić, karze, jaką jest Piekło.

Pn cze 27, 2016 7:20
JedenPost napisał(a):
Ludzie decydują o swoim postępowaniu. O jego konsekwencjach decyduje Bóg, analogicznie jak prawdodawcy decydują o konsekwencjahc popłeniania przestępstw (a właściwie: konsekwencjach bycia złapanym na popełnianiu przestępstw). To Bóg decyduje o zastosowaniu absurdalnej, nie mającej żadnego celu i nieadekwatnej do żadnego czynu, jaki człowiek, byłby w stanie popełnić, karze, jaką jest Piekło.

Bez popełnionych przestępstw nie zachodzą żadne konsekwencje......zbyt inteligentny jesteś abyś tego nie pojmował, ot droczysz się dla samego droczenia.

Pn cze 27, 2016 7:23
JedenPost napisał(a):
Wybacz, ale jest to argumentacja na poziomie sześciolatka. Bóg też ma wybór miedzy dobrem a złem (istnieniem potępionego i nieistnieniem potępionego) i w tym wypadku wybiera zło.

Otrzymałeś odpowiedź od Alus.
JedenPost napisał(a):
Jasne. Miliony ludzi popełniają samobójstwa chcąc zakonczyć swoje cierpienia i licząc na niebyt.

A ilu z nich (mówię o samobójstwach przez powieszenie, skok z wysokości) próbuje się uwolnić od sznura/lecąc w dół żałuje, że to zrobił? Druga sprawa, to samobójstwa nie popełnia nikt przy zdrowych zmysłach, w sensie - zupełnie świadomie. Zawsze jest to związane przynajmniej z depresją.
Alus napisał(a):
.zbyt inteligentny jesteś abyś tego nie pojmował, ot droczysz się dla samego droczenia.

dokładnie :-D

Pn cze 27, 2016 7:32

@Alus

To chyba Tobie umyka jeden istotny szczegół: kary za przestępstwa, a takze Piekło NIE SĄ naturalnymi konsekwencjami, tylko określanymi arbitralnie. Nie istnieje żaden sensowny powód, by ludzie nie kwalifikujący się (bądź niechcących) do Nieba cierpieli wiecznie. Bóg jednak wybrał zło (istnienie potępionego) zamiast braku zła.

Helenka napisał(a):
A ilu z nich (mówię o samobójstwach przez powieszenie, skok z wysokości) próbuje się uwolnić od sznura/lecąc w dół żałuje, że to zrobił

Nikt tego nie wie.

Helenka napisał(a):
Druga sprawa, to samobójstwa nie popełnia nikt przy zdrowych zmysłach, w sensie - zupełnie świadomie.

Skąd możesz to wiedzieć?

Helenka napisał(a):
Zawsze jest to związane przynajmniej z depresją.

Spekulacja bez pokrycia.

Pewne pozostaje to, że ucieczka w (zakładany) niebyt przed cierpieniem jest doskonale udokumentowanym ludzkim zachowaniem. Czekam teraz na Twoje z kolei przesłanki, z których wynikać będzie, że człowiek może być skłonny dobrowolnie zdecydować się na wieczne cierpienie.

Pn cze 27, 2016 7:39
JedenPost napisał(a):
@Alus

To chyba Tobie umyka jeden istotny szczegół: kary za przestępstwa, a takze Piekło NIE SĄ naturalnymi konsekwencjami, tylko określanymi arbitralnie. Nie istnieje żaden sensowny powód, by ludzie nie kwalifikujący się (bądź niechcących) do Nieba cierpieli wiecznie. Bóg jednak wybrał zło (istnienie potępionego) zamiast braku zła.

Ależ sa naturalnymi konsekwencjami - każdy doznaje dyskomfortu w sumieniu swoim, dopóki w pysze swojej go nie unicestwi.
Nikt kto żałuje swoich złych uczynków, zamiarów, poglądów nie zostaje potępiony.
Potępienie nie tyczy tych, którzy zgrzeszyli, ale tych co trwale trwają w grzechu......nikt nie zna zła dokonanego przez łotra, który pożałował i poprosił Jezusa o wybaczenie i z miejsca go otrzymał.

Pn cze 27, 2016 8:00

Alus napisał(a):
Ależ sa naturalnymi konsekwencjami - każdy doznaje dyskomfortu w sumieniu swoim, dopóki w pysze swojej go nie unicestwi.

Co ma to wspólnego z wiecznym Piekłem?

Pn cze 27, 2016 8:12
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):

Co ma to wspólnego z wiecznym Piekłem?

Alus napisał(a):
Nikt, kto żałuje swoich złych uczynków, zamiarów, poglądów nie zostaje potępiony.
Potępienie nie tyczy tych, którzy zgrzeszyli, ale tych co trwale trwają w grzechu......nikt nie zna zła dokonanego przez łotra, który pożałował i poprosił Jezusa o wybaczenie i z miejsca go otrzymał.

Odpowiedziałam po raz ostatni - alternatywa - igrasz sobie, albo chcesz mi dowieść, ze pomyliłam się pisząc

Alus napisał(a):
......zbyt inteligentny jesteś abyś tego nie pojmował

Pn cze 27, 2016 8:23

Wybacz, ale to jestnaprawde w tym momencie nieistotne, kto zostanie skazany na Piekło, chodzi o sam sens jego istnienia. Potrafisz go wskazać?

Mała podpowiedź: czy Twoja argumentacja wyglądałaby tak samo, gdyby zamiast Piekła opcją alternatywną wobec Nieba było unicestwienie?

Pn cze 27, 2016 8:28
@Helenko, ostatni raz odpowiadam Ci na zaczepkę w wątku merytorycznym - mam już szczerze dość Twoich pozamerytorycznych wycieczek.

Moralność Kalego:
Cytuj:
Tak. Bo Ty oczywiście, jesteś wśródk tych "oświeconych" a nie wśród tych, na których (bezpodstawnie) narzekasz
viewtopic.php?p=907599#p907599

To oczywiście jeden przykład, na który zareagowałam:
viewtopic.php?p=907606#p907606 , ale grochem o ścianęWielokrotnie prosiłam, abyś nie sugerował mi ignorancji min. przez "pogoogluj sobie", ale nie tylko, miast merytorycznej odpowiedzi (w tym temacie).
To "ciekawe" stwierdzenie w odpowiedzi na zwrócenie Ci uwagi, że zastosowałaś (złośliwą) uwagę ad personam ni z gruchy ni z pietruchy w dyskusji o wierze.

Owszem, biję się w piersi, złośliwą, ale nie ad personam. Nigdzie nie powiedziałam "Ty jesteś", a Ty? Patrz wyżej. Kilka razy prosiłam Cię o zaprzestanie mi sugestii, że jestem idiotką i w końcu moja kobieca natura zwyciężyła.
Helenko - przeczytaj cytat z JPII, który zawarłem w liście, w którym zauważyłaś jedynie dwie linijki związane z protestem wobec Twoich, nie związanych z tematem wątku, złośliwostek.Zobaczysz wówczas, kto z nas "idzie w zaparte".

Litości. Wytłusciłeś i podkresliłes to co pasuje do Twojej teorii pomijając:
Właśnie na tę tragiczną sytuację wskazuje doktryna chrześcijańska, kiedy mówi o potępieniu lub piekle. Nie jest to kara Boża wymierzona «z zewnątrz», lecz konsekwencja decyzji podjętych przez człowieka w tym życiu.viewtopic.php?p=909785#p909785
i tamże powiekszone przez Ciebie:
Cytuj:
«Potępienie» polega właśnie na ostatecznym oddaleniu się od Boga, które człowiek dobrowolnie wybrał i potwierdził ten wybór ostateczną pieczęcią w chwili śmierci. Wyrok Boży jedynie ratyfikuje ten stan.

I co z tego? Wyboru człowiek dokonuje w tym życiu o czym papież wyraźnie pisze, a w chwili śmierci pieczętuje ten wybór.
A ja mam co do tego całkiem inne zdanie i nie muszę się kierować Twoim. Jasne?

Jasne, tylko proszę Cię, nie sugeruj, że jestem ignorantką.
Zwłaszcza że w moim przekonaniu jest w ym podejściu jakaś pryncypialność - owszem -zdajesz się mówić - może i tak jest, ale przecież Ci do których mówimy tak skomplikowanych rzeczy "nie wczytają" - więc mówmy im w sposób uproszczony.
Otóż nie ma mojej zgody na podobne podejście do słuchaczy/czytaczy.
Jak widać, dla JPII także nie było problemem mówić o tym wprost.

To Twoje zdanie - owa pryncypialność, a co do JPII, patrz wyżej.
Primo:
No cóż, jak widzisz z Wami się nie zgadzam, a z innymi się zgadzam: wniosek z tego prosty, że po prostu Aluś i Kael mają inne zdanie niż ja. Czego zdaje się, nie jesteście w stanie ścierpieć.
Być może dla Ciebie jest świadectwem "obiektywnego podejścia" zgadzanie się z Tobą i Aluś - jednak ja takiej optyki nie przyjmuję.

Nie, Marku. Możesz i masz prawo mieć inne zdanie. To co mnie wkurza, to Twoje sugestie mojej ignorancji i tanich chwytów: wygoogluj sobie sugerujących mi tworzenie postów z sufitu.
Secundo:
Zawsze mnie śmieszą osoby, które w dyskusji zarzucają (innym, oczywiście) że owi inni uważają że mają rację.
Otóż przyjmij do wiadomości, że są osoby które dyskutują wyłącznie wówczas, gdy "uważają że mają rację" - przystępowanie do jakiejś dyskusji z założeniem że "się nie ma racji" to jakaś abberacja.

Zarzucam Ci przede wszystkim uważanie się za nieomylnego poprzez używanie sugestii. Nie nazwę tego ad personam, ale jest to na pograniczu. Ad personam wyraźnie wobec mnie użyłeś raz. Fakt, jestem na to mocno uczulona po tym jak zostałam zaczadzona michnikowszczyzną.
Obiecuję, że będę dyskutować bez złośliwości, jeśli Ty zaprzestaniesz sugestii w moim kierunku, a poprzestaniesz na temacie.

Pn cze 27, 2016 8:37
@Helenko, ostatni raz odpowiadam Ci na zaczepkę w wątku merytorycznym - mam już szczerze dość Twoich pozamerytorycznych wycieczek.

Moralność Kalego:
Cytuj:
Tak. Bo Ty oczywiście, jesteś wśródk tych "oświeconych" a nie wśród tych, na których (bezpodstawnie) narzekasz
viewtopic.php?p=907599#p907599

To oczywiście jeden przykład, na który zareagowałam:
viewtopic.php?p=907606#p907606 , ale grochem o ścianęWielokrotnie prosiłam, abyś nie sugerował mi ignorancji min. przez "pogoogluj sobie", ale nie tylko, miast merytorycznej odpowiedzi (w tym temacie).
To "ciekawe" stwierdzenie w odpowiedzi na zwrócenie Ci uwagi, że zastosowałaś (złośliwą) uwagę ad personam ni z gruchy ni z pietruchy w dyskusji o wierze.

Owszem, biję się w piersi, złośliwą, ale nie ad personam. Nigdzie nie powiedziałam "Ty jesteś", a Ty? Patrz wyżej. Kilka razy prosiłam Cię o zaprzestanie mi sugestii, że jestem idiotką i w końcu moja kobieca natura zwyciężyła.
Helenko - przeczytaj cytat z JPII, który zawarłem w liście, w którym zauważyłaś jedynie dwie linijki związane z protestem wobec Twoich, nie związanych z tematem wątku, złośliwostek.Zobaczysz wówczas, kto z nas "idzie w zaparte".

Litości. Wytłusciłeś i podkresliłes to co pasuje do Twojej teorii pomijając:
Właśnie na tę tragiczną sytuację wskazuje doktryna chrześcijańska, kiedy mówi o potępieniu lub piekle. Nie jest to kara Boża wymierzona «z zewnątrz», lecz konsekwencja decyzji podjętych przez człowieka w tym życiu.viewtopic.php?p=909785#p909785
i tamże powiekszone przez Ciebie:
Cytuj:
«Potępienie» polega właśnie na ostatecznym oddaleniu się od Boga, które człowiek dobrowolnie wybrał i potwierdził ten wybór ostateczną pieczęcią w chwili śmierci. Wyrok Boży jedynie ratyfikuje ten stan.

I co z tego? Wyboru człowiek dokonuje w tym życiu o czym papież wyraźnie pisze, a w chwili śmierci pieczętuje ten wybór.
A ja mam co do tego całkiem inne zdanie i nie muszę się kierować Twoim. Jasne?

Jasne, tylko proszę Cię, nie sugeruj, że jestem ignorantką.
Zwłaszcza że w moim przekonaniu jest w ym podejściu jakaś pryncypialność - owszem -zdajesz się mówić - może i tak jest, ale przecież Ci do których mówimy tak skomplikowanych rzeczy "nie wczytają" - więc mówmy im w sposób uproszczony.
Otóż nie ma mojej zgody na podobne podejście do słuchaczy/czytaczy.
Jak widać, dla JPII także nie było problemem mówić o tym wprost.

To Twoje zdanie - owa pryncypialność, a co do JPII, patrz wyżej.
Primo:
No cóż, jak widzisz z Wami się nie zgadzam, a z innymi się zgadzam: wniosek z tego prosty, że po prostu Aluś i Kael mają inne zdanie niż ja. Czego zdaje się, nie jesteście w stanie ścierpieć.
Być może dla Ciebie jest świadectwem "obiektywnego podejścia" zgadzanie się z Tobą i Aluś - jednak ja takiej optyki nie przyjmuję.

Nie, Marku. Możesz i masz prawo mieć inne zdanie. To co mnie wkurza, to Twoje sugestie mojej ignorancji i tanich chwytów: wygoogluj sobie sugerujących mi tworzenie postów z sufitu.
Secundo:
Zawsze mnie śmieszą osoby, które w dyskusji zarzucają (innym, oczywiście) że owi inni uważają że mają rację.
Otóż przyjmij do wiadomości, że są osoby które dyskutują wyłącznie wówczas, gdy "uważają że mają rację" - przystępowanie do jakiejś dyskusji z założeniem że "się nie ma racji" to jakaś abberacja.

Zarzucam Ci przede wszystkim uważanie się za nieomylnego poprzez używanie sugestii. Nie nazwę tego ad personam, ale jest to na pograniczu. Ad personam wyraźnie wobec mnie użyłeś raz. Fakt, jestem na to mocno uczulona po tym jak zostałam zaczadzona michnikowszczyzną.
Obiecuję, że będę dyskutować bez złośliwości, jeśli Ty zaprzestaniesz sugestii w moim kierunku, a poprzestaniesz na temacie.

Pn cze 27, 2016 8:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 45  Następna strona