Autor |
Wiadomość |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Moim zdaniem można przypuszczać,że wola człowieka,jak każdej istoty złożonej, może być kompleksem róznych, równoległych, powiedzmy - "stanów wolicjonalnych" . Wobec tego nie ma jednej,spójnej woli, tylke ich różne wypadkowe,.. od taka tam społeczna dynamika wolicjonalna dla początkujących.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pt lip 11, 2008 18:00 |
|
|
|
 |
lemon
|
Ostatnio czytalem artkul na tema woli i naukowcy potwierdzili ze nasza wola jest bardzo ograniczona. Sami sprawdzie: np. niemamy pieniedzy na wakacje, umysl nam podpowiada, potrzebujemy odpoczynku najlepiej na sloneczej plazy we Francji itp. A my nadal niemamy pieniedzy wiec umysl mowi. ok pozyczy sie od kogos albo wezmiemy pozyczke i przez jakis czas bedziemy ja splacac itp. W tedy mamy problemy co zrobic, chcemy cos czego nie mozeby. Oczwiscie jest duzo drog rozwiazania tego problemu ale chodzi o fakt zamieszania w naszej glowie i jak nasze wybory sa kierowane przez umysl a nie wole.
|
So lip 12, 2008 10:05 |
|
 |
ROB
|
snafu napisał(a): Więc zajmijmy się szympansem. Według mnie sprawa jest taka sama jak z każdą inną istotą. Nie wiem czy ma wolną wolę. [/qote] Czyli wg Ciebie szympans, pies, mrówka - mają taką samą wolę? (nie wolną) [qute] To zależy od tego czy podejmuje decyzje odnośnie swoich działań czy też jest w nich zdeterminowany. Jednak moje obserwacje ograniczają się do tego, że widzę określone działania. To co się za nimi kryje jest dla mnie nieobserwowalne. Więc nie mogę tego wiedzieć.
Toteż do tego dążę - czym się różni wola mrówki od woli człowieka?
Mrówka też podejmuje określone działania.
I bardzo dobrze napisałeś, że nie wiesz.
Ja też nie wiem.
|
N lip 13, 2008 21:12 |
|
|
|
 |
ROB
|
lemon napisał(a): Ostatnio czytalem artkul na tema woli i naukowcy potwierdzili ze nasza wola jest bardzo ograniczona. Sami sprawdzie: np. niemamy pieniedzy na wakacje, umysl nam podpowiada, potrzebujemy odpoczynku najlepiej na sloneczej plazy we Francji itp. A my nadal niemamy pieniedzy wiec umysl mowi. ok pozyczy sie od kogos albo wezmiemy pozyczke i przez jakis czas bedziemy ja splacac itp. W tedy mamy problemy co zrobic, chcemy cos czego nie mozeby. Oczwiscie jest duzo drog rozwiazania tego problemu ale chodzi o fakt zamieszania w naszej glowie i jak nasze wybory sa kierowane przez umysl a nie wole.
Coś w tym jest.
Tyle, że to nie działa w makroskali.
|
N lip 13, 2008 21:15 |
|
 |
lemon
|
No to napisz cos o maktoskali, masz na myśli Boga? Czy dążenie gatunku mruwek do przejecia kontroli nad światem
ROB napisał(a): lemon napisał(a): Ostatnio czytalem artkul na tema woli i naukowcy potwierdzili ze nasza wola jest bardzo ograniczona. Sami sprawdzie: np. niemamy pieniedzy na wakacje, umysl nam podpowiada, potrzebujemy odpoczynku najlepiej na sloneczej plazy we Francji itp. A my nadal niemamy pieniedzy wiec umysl mowi. ok pozyczy sie od kogos albo wezmiemy pozyczke i przez jakis czas bedziemy ja splacac itp. W tedy mamy problemy co zrobic, chcemy cos czego nie mozeby. Oczwiscie jest duzo drog rozwiazania tego problemu ale chodzi o fakt zamieszania w naszej glowie i jak nasze wybory sa kierowane przez umysl a nie wole. Coś w tym jest. Tyle, że to nie działa w makroskali.
|
So lip 19, 2008 13:18 |
|
|
|
 |
myślący
|
 Re: Jak kształtuje się wola?
R6 napisał(a): Jak wykształcić dobrą wolę i skąd pochodzi pierwszy impuls(y) do tego i co powoduje że nie zejdziemy z dobrej drogi do niej. Ciekawi mnie na ile nasza wola jest nasza. Jakie są początki jakiejkolwiek woli? Czym ona jest? Niby banał ale świadomość tego skąd chcemy to czego chcemy jest ważna do tego abyśmy byli panami siebie. Tak mi się przynajmniej zdaje.
A tu odpowiedź  != viewtopic.php?t=17246 ! 
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Pt sie 01, 2008 0:56 |
|
|
|