Ofiary ateizmu i religii (wydz.)
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Ofiary ateizmu i religii (wydz.)
Wspólnota.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sty 04, 2015 19:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Wspólnota. Dokładnie wspólnota ludzi...mam powtórzyć wpis z sprzed kilku minut? 
|
N sty 04, 2015 19:45 |
|
 |
JedenPost
|
Czyli obstajesz za tym, że wspólnota jest neutralna moralnie i nie odpowiada za nic co robi?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sty 04, 2015 19:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Czyli obstajesz za tym, że wspólnota jest neutralna moralnie i nie odpowiada za nic co robi? Wspólnotę łączy wyznanie wiary w Boga i w Jego Kościół - jeden, święty, powszechny, apostolski, ale wspólnota nie odpowiada za czyny poszczególnych jej członków. Owszem czyny poszczególnych członków przydają świętości Kościołowi, albo mu szkodzą. Przykładowo założyciel jakiego zakony jest kanonizowany, ale nie wszystkim zakonnikom przysługuje z tej racji miano świętych. Podobnie rzecz ma się w przypadku sprzeniewierzenia się Bogu i ludziom jakiegoś założyciela zakonu/wspólnoty - grzechy założyciela nie obciążają członków. Przykładowo - "szlachetna paczka" - nie powiemy czy przypiszemy tego dzieła działaniu Kościoła. Stworzył je konkretny ksiądz Jacek Styczek, pomagają corocznie ludzie Kościoła, ale i wspomagają ludzie nie związani z KK.
Ostatnio edytowano N sty 04, 2015 20:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 04, 2015 20:00 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): Czyli obstajesz za tym, że wspólnota jest neutralna moralnie i nie odpowiada za nic co robi? Wspólnotę łączy wyznanie wiary w Boga i w Jego Kościół - jeden, święty, powszechny, apostolski, ale wspólnota nie odpowiada za czyny poszczególnych jej członków. A czy wspólnota w ogóle prowadzi jakiekolwiek działanie jako wspólnota, robi cokolwiek, czy nic?
|
N sty 04, 2015 20:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A czy wspólnota w ogóle prowadzi jakiekolwiek działanie jako wspólnota, robi cokolwiek, czy nic? To, że wspólnota działa konkretnie, nie znaczy a priori, ze wszyscy członkowie wspólnoty to czynią. Choćby Caritas - dzieło wspólnoty Kościoła, a ile praktycznie członków wspólnoty łoży dobrowolnie? ....a dla nikogo chyba nie jest tajemnicą, że tylko jakaś część.
|
N sty 04, 2015 20:10 |
|
 |
JedenPost
|
Ale ja pytam na razie, czy Kościół jako wspólnota w ogóle jakoś działa, coś robi - zatem?
|
N sty 04, 2015 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Ale ja pytam na razie, czy Kościół jako wspólnota w ogóle jakoś działa, coś robi - zatem? Z wiki - KK (dane z 2011r) prowadzi w Afryce 1264 szpitali, 5398 przychodni, 211 domów dla trędowatych, 615 domów dla starców i niepełnosprawnych, 3232 centrów rehabilitacji społecznej, 1435 sierocińców, 2010 żłobków, 14 379 przedszkoli, 35821 szkół podstawowych, 11 662 szkoły średnie - tyle tylko z jednego kontynentu....starczy?
|
N sty 04, 2015 20:21 |
|
 |
JedenPost
|
Wytłumacz mi w takim razie: czemu nie można tego policzyć Kościołowi jako zasług?
|
N sty 04, 2015 20:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Wytłumacz mi w takim razie: czemu nie można tego policzyć Kościołowi jako zasług? Przecież jasno pisałam - czyny poszczególnych członków przydają świętości Kościołowi, albo mu szkodzą.
|
N sty 04, 2015 20:30 |
|
 |
JedenPost
|
To jest wyjaśnienie dlaczego nie można policzyć?
|
N sty 04, 2015 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): To jest wyjaśnienie dlaczego nie można policzyć? Dokonane dobro czy zło należy zaliczyć ludziom Kościoła, nie całej wspólnocie. Bo inaczej rację mieliby ci, którzy na podstawie 1 księdza pedofila głoszą księżą to pedofile
|
N sty 04, 2015 20:40 |
|
 |
JedenPost
|
Dlatego odróżnijmy dwie sprawy:
- działania indywidualnych osób, nie wynikajace z linii programowej Kościoła - systemowe działania Kościoła będące jego programem
W pierwszej grupie mamy np. księdza-pedofila jako negatyw i O. Maksymiliana Kolbe jako pozytyw - w jednym i drugim przypadku, co do czego sie jak rozumiem zgadzamy, osoby te działają przede wszystkim na własny rachunek.
W drugiej grupie mamy np. sierocińce i domy opieki (pozytyw) oraz represyjną działalność Inkwizycji (negatyw).
Zgadzasz sie z takim podziałem? A jeśli tak - co z drugą grupą?
|
N sty 04, 2015 20:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Dlatego odróżnijmy dwie sprawy:
- działania indywidualnych osób, nie wynikajace z linii programowej Kościoła - systemowe działania Kościoła będące jego programem
W pierwszej grupie mamy np. księdza-pedofila jako negatyw i O. Maksymiliana Kolbe jako pozytyw - w jednym i drugim przypadku, co do czego sie jak rozumiem zgadzamy, osoby te działają przede wszystkim na własny rachunek.
W drugiej grupie mamy np. sierocińce i domy opieki (pozytyw) oraz represyjną działalność Inkwizycji (negatyw).
Zgadzasz sie z takim podziałem? A jeśli tak - co z drugą grupą? Za wyjątkiem o. Kolbe - nikt chyba nie oddaje życia za drugiego człowieka nie powodowany miłością do człowieka i Boga.
|
N sty 04, 2015 20:52 |
|
 |
JedenPost
|
OK, zatem: druga grupa. Czy te działania wspólnoty można oceniać moralnie, oceniając tym samym wspólnotę?
|
N sty 04, 2015 20:55 |
|
|
|