Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 13:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Charlie245 napisał(a):
Jestem w szoku,że człowiek żyjący w XXI wieku może wierzyć w religijne bajki.
Gdy sie przesledzi historię religii, ze szczegolnym akcentem na okres początkowy, może się to wydać mniej szokujące. Dlaczego przetrwało? Jest dziedziczone z pokolenia na pokolenie a słabszym jednostkom daje oparcie. Człowiek od niemowlectwa ma to wbijane do głowy.
Religia sensu stricto liczy sobie nie więcej niż 10000 lat, w tym źródła pisane max. 3000 lat.
W tamtym okresie religia nie była jakąś tam częścia ludzkiego życia lecz jego głowną treścia (co niektórym zostalo do dziś), ówczesny człowiek uważał, ze wszystko, włacznie z tym co sam zrobił, zrobili bogowie,
W Sumerze to bóg Enlil założył miasta. "Miastom tym nadal nazwy i jako siedziby (bogom) przydzielił. Rocznych wylewów wód nie powstrzymał, lecz skierował do kanalów w ziemi, ustanowił oczyszczanie kanałów i rowów" (przykład mitu sumeryjskieo).
Tak uksztaltowana podówczas ludzka psychika brnęła dalej w takim kierunku. Produkt uboczny rozwoju swiadomosci.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sty 22, 2015 20:58

robaczek2 napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Można rzecz, zę zero, bo dlaczego akurat taka liczba, ale pytanie bez rozkładu jest niematematyczne

Dla mnie to za skomplikowane. Myslalem ze to prosta sprawa w porownaniu z liczeniem czesci samolotu.

Witam,
hmm żeby matematycznie podejść do tego zadania należałoby przede wszystkim ustalić tzw. przestrzeń probabilistyczną która jest podstawową strukturą umożliwiającą modelowanie doświadczeń losowych. Różne wybory przestrzeni probabilistycznych mogą prowadzić do różnych wartości prawdopodobieństwa. Klasycznym przykładem jest tzw. paradoks Bertranda w którym w zależności od różnych wyborów zbioru zdarzeń elementarnych otrzymujemy trzy różne prawdopodobieństwa wylosowania cięciwy.
Jeśli przyjmiemy tutaj definicję aksjomatyczną Kołmogorowa z tzw. miarą Lebesque'a określającej geometryczne prawdopodobieństwo to prawdopodobieństwo wylosowania zbioru jednoelementowego będzie oczywiście równe 0 bo taka jest miara Lebesque'a tego zbioru.
Ale wylosowanie każdego skończonego podzbioru jak i podzbiorów nieskończonych o mierze Lebesque'a zero będzie też zerowe więc według mnie to chyba nie bardzo pasuje do przykładu z samolotem :)

Pozdrawiam

Cz sty 22, 2015 21:39

Askadtowiesz napisał(a):
Religia sensu stricto liczy sobie nie więcej niż 10000 lat, w tym źródła pisane max. 3000 lat.
Chciałbym skorygować swoja wypowiedź. Chodzi oczywiście o lata p.n.e. Liczac na dziś, tzreba byłoby dodac te ponad 2000 lat naszej ery.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sty 22, 2015 22:09

freeghost napisał(a):
robaczek2 napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Można rzecz, zę zero, bo dlaczego akurat taka liczba, ale pytanie bez rozkładu jest niematematyczne

Dla mnie to za skomplikowane. Myslalem ze to prosta sprawa w porownaniu z liczeniem czesci samolotu.

Witam,
hmm żeby matematycznie podejść do tego zadania należałoby przede wszystkim ustalić tzw. przestrzeń probabilistyczną która jest podstawową strukturą umożliwiającą modelowanie doświadczeń losowych. Różne wybory przestrzeni probabilistycznych mogą prowadzić do różnych wartości prawdopodobieństwa. Klasycznym przykładem jest tzw. paradoks Bertranda w którym w zależności od różnych wyborów zbioru zdarzeń elementarnych otrzymujemy trzy różne prawdopodobieństwa wylosowania cięciwy.
Jeśli przyjmiemy tutaj definicję aksjomatyczną Kołmogorowa z tzw. miarą Lebesque'a określającej geometryczne prawdopodobieństwo to prawdopodobieństwo wylosowania zbioru jednoelementowego będzie oczywiście równe 0 bo taka jest miara Lebesque'a tego zbioru.
Ale wylosowanie każdego skończonego podzbioru jak i podzbiorów nieskończonych o mierze Lebesque'a zero będzie też zerowe więc według mnie to chyba nie bardzo pasuje do przykładu z samolotem :)

Pozdrawiam

Koniecznie chcecie zeby zabolala mnie glowa.
A wydawalo mi sie ze pytanie jest trywialne. Mamy mnostwo roznych liczb reczywistych a ja sie uparlem, ze chce dostac siodemke. No i jakie jest tego prawdopodobienstwo po chlopsku bez jakichs tam KolmoLebe? Przepraszam za dziecinny poziom rozwoju.

Cz sty 22, 2015 23:27

robaczek2 napisał(a):
Koniecznie chcecie zeby zabolala mnie glowa.

Ależ skąd, nie miałem takich intencji :)
robaczek2 napisał(a):
A wydawalo mi sie ze pytanie jest trywialne.

Nie jest aż tak proste na jakie wygląda ;).
Cytuj:
Mamy mnostwo roznych liczb reczywistych a ja sie uparlem, ze chce dostac siodemke. No i jakie jest tego prawdopodobienstwo po chlopsku

Właśnie chodzi o ten termin ,,mnóstwo" :).
Przykładowo, masz zbiór liczb naturalnych od 1 do 1000 czyli {1,2,3, ..., 1000}. Jest ich rzeczywiście mnóstwo, ale ... skończenie mnóstwo :). Wybierasz losowo jedną z nich. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujesz liczbę 7 ? Oczywiście 1/1000. Stosujemy tu tak zwaną klasyczną definicję prawdopodobieństwa. Liczebność zbioru zdarzeń sprzyjających wylosowaniu liczby 7 wynosi 1 bo jest w tym zbiorze tylko jedna siódemka. Natomiast liczebność zbioru wszystkich zdarzeń elementarnych wynosi 1000. Dzielimy obie liczebności przez siebie i otrzymujemy 1/1000.
Sytuacja się komplikuje jeśli to ,,mnóstwo" oznacza nieskończone mnóstwo.
Jeśli przykładowo rozpatrujesz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych z przedziału <0 , 1000> i interesuje Cię doświadczenie losowe polegające na wylosowaniu liczby która będzie należała do przedziału <1 , 2> to zastosujesz tu tzw. prawdopodobieństwo geometryczne: podzielisz długość przedziału <1 , 2> przez długość przedziału <0 , 1000>. Wyjdzie Ci też 1/1000 :). Ale liczebności obu zbiorów - zbioru zdarzeń elementarnych sprzyjających zajściu zdarzenia otrzymania wyniku z przedziału <1 , 2> i zbioru wszystkich zdarzeń elementarnych są tutaj nieskończone.
Zatem odpowiedź na pytanie jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania liczby 7 wymaga ustalenia jaki jest zbiór zdarzeń elementarnych i jaką definicję prawdopodobieństwa stosujemy.

Pt sty 23, 2015 0:13
Cytuj:
Właśnie chodzi o ten termin ,,mnóstwo" :).
Przykładowo, masz zbiór liczb naturalnych od 1 do 1000 czyli {1,2,3, ..., 1000}. Jest ich rzeczywiście mnóstwo, ale ... skończenie mnóstwo :). Wybierasz losowo jedną z nich. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujesz liczbę 7 ? Oczywiście 1/1000. Stosujemy tu tak zwaną klasyczną definicję prawdopodobieństwa. Liczebność zbioru zdarzeń sprzyjających wylosowaniu liczby 7 wynosi 1 bo jest w tym zbiorze tylko jedna siódemka. Natomiast liczebność zbioru wszystkich zdarzeń elementarnych wynosi 1000. Dzielimy obie liczebności przez siebie i otrzymujemy 1/1000.
Sytuacja się komplikuje jeśli to ,,mnóstwo" oznacza nieskończone mnóstwo.
Jeśli przykładowo rozpatrujesz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych z przedziału <0 , 1000> i interesuje Cię doświadczenie losowe polegające na wylosowaniu liczby która będzie należała do przedziału <1 , 2> to zastosujesz tu tzw. prawdopodobieństwo geometryczne: podzielisz długość przedziału <1 , 2> przez długość przedziału <0 , 1000>. Wyjdzie Ci też 1/1000 :). Ale liczebności obu zbiorów - zbioru zdarzeń elementarnych sprzyjających zajściu zdarzenia otrzymania wyniku z przedziału <1 , 2> i zbioru wszystkich zdarzeń elementarnych są tutaj nieskończone.
Zatem odpowiedź na pytanie jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania liczby 7 wymaga ustalenia jaki jest zbiór zdarzeń elementarnych i jaką definicję prawdopodobieństwa stosujemy.

Nawet najbardziej skomplikowane wywody nie przyniosą wytłumaczenia powstania Wszechświata, życia i wszystkiego co istnieje w obecnej formie.

Te wyliczenia są na nic.

Pt sty 23, 2015 6:58

robaczek2 napisał(a):
Jako hydraulik nie za bardzo sie znam na matematyce ale przyszlo mi do glowy takie zadanie:
Jakie jest prawdopodobienstwo wybrania jednej liczby rzeczywistej ze zbioru wszystkich liczb rzeczywistych?

Nie rozumiem pytania. Co to znaczy "prawdopodobieństwo wybrania"? Chodzi Ci o prawdopodobieństwo trafnego wybrania wg. jakiegoś tam kryterium? Zależy wówczas jakie to kryterium jest.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt sty 23, 2015 7:50

equuleuss napisał(a):

Te wyliczenia są na nic.

Witaj :),

czy wiesz czego dotyczyły te wyliczenia? Dotyczyły prawdopodobieństwa wylosowania liczby 7. Takie było pytanie. Była to odpowiedź na pytanie. W moim odczuciu nie było to ,,na nic". Były to wyliczenia jak najbardziej na coś - odpowiedź na zadane pytanie.

Pozdrawiam

Pt sty 23, 2015 8:06
Ale to dotyczy tematu w głębszym znaczeniu, i moje słowa są w takim kontekście. Żaden rachunek prawdopodobieństwa nie wyjaśni fenomenu powstania Wszechświata i życia.

Pt sty 23, 2015 9:33

equuleuss napisał(a):
Ale to dotyczy tematu w głębszym znaczeniu

Nie, te moje obliczenia które zacytowałeś i do których się odniosłeś (,,te wyliczenia są na nic"), dotyczyły obliczenia prawdopodobieństwa wylosowania liczby 7, niczego więcej.

Pt sty 23, 2015 9:41

equuleuss napisał(a):
Ale to dotyczy tematu w głębszym znaczeniu, i moje słowa są w takim kontekście. Żaden rachunek prawdopodobieństwa nie wyjaśni fenomenu powstania Wszechświata i życia.

Pewnie, niemniej w tej kwestii to przecież nie niewierzący, a wierzący się na niego często powołują - tak jak miało to miejsce wyżej.

Pt sty 23, 2015 9:58

Charlie245 już wiem kto na forach pod filmami na stronie filmwebu tak proroczy i tak maniakalnie głosi swoją wiarę i nie wiedzę.

Pt sty 23, 2015 15:19

equuleuss napisał(a):

No coz okazuje sie ze majac do dyspozycji nieskonczona ilosc liczb rzeczywistych prawdopodobienstwo tego, ze wybiore liczbe siedem jest bardzo zagmatwane.
Podczas gdy dosyc popularna jest opinia, ze fenomen powstania dostepnego naszym badaniom wszechswiata, ktory nas otacza jest efektem ciemnych praw rzadzacych tymze wszechswiatem z prawdopodobienstwem 1. Nawiazujac do prawdopodobienstwa pragne zauwazyc, ze czasami moga sie zdarzac rezultaty, ktore nie powinny zajsc bo prawdopodobienstwo ich zajscia jest rowne zeru. Mam na mysli np poczatkowa predkosc wielkiego wybuchu. Troszke mniej i wszystko by sie zawalilo, troszke wiecej i nic by nie powstalo bo wszystko by sie rozpierzchlo. Tyle tylko, ze mozna sie przyczepic, ze efekt tego doswiadczenia to inny rozklad, nie spelnia definicji Kolmogorowa, lub wrecz jest niematematyczny.

Pt sty 23, 2015 20:08

robaczek2 napisał(a):
1. Nawiazujac do prawdopodobienstwa pragne zauwazyc, ze czasami moga sie zdarzac rezultaty, ktore nie powinny zajsc bo prawdopodobienstwo ich zajscia jest rowne zeru. Mam na mysli np poczatkowa predkosc wielkiego wybuchu. Troszke mniej i wszystko by sie zawalilo, troszke wiecej i nic by nie powstalo bo wszystko by sie rozpierzchlo.

?

...a wyjaśnisz dlaczego owo prawdopodobieństwo miałoby być równe zeru?

Pt sty 23, 2015 21:23
Antko napisał(a):
Charlie245 napisał(a):
Przecież one już dawno zostały obalone,jak możecie tkwić w tej ignorancji ? Jestem w szoku,że człowiek żyjący w XXI wieku może wierzyć w religijne bajki.

Co zostało obalone? Podpowiem, nic nie zostało obalone. Nadal nie mamy pojęcia jak powstał wszechświat oraz życie na Ziemi

Wszystko zostało obalone. Mówiąc wprost, cały ST to stek bzdur.
Istnienie Adama i Ewy to tylko alegoria. Plagi i kataklizmy to nie kary Boże, ale zwykłe naturalne zjawiska. Ludzie nie stąpają po wodzie, i nie zamieniają wody w wino... Kilku ludzi nie jest w stanie wybudować "kontenerowca", aby ocalić z globalnego kataklizmu "wszystkie" gatunki zwierząt.
To wszystko drogi kolego, to nic innego jak zwykłe idiotyzmy. I to własnie jest początkiem i podstawą dla NT. Taki oto własnie fundament.

A co do powstania wszechświata, to sam zauważ co powiedziałeś przyjacielu.
Powiedziałeś "Nie mamy pojęcia", a to oznacza, że nie wiadomo!
Widzisz, czasu nie cofniesz, jak i słów. I gdybyś był przekonany o tym, że Bóg stworzył wszechświat, to powiedziałbyś: że Bóg stworzył wszechświat... ale tak nie powiedziałeś.
Wniosek wyciągnij sam!

Pt sty 23, 2015 23:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona