Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 9:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Dlaczego Bóg jest śmiertelny? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg jest śmiertelny?
Dindala napisał(a):
A co istnieje? Mówię tu o 'trwałym istnieniu'.

Energia.

Dindala napisał(a):
A dlaczego niby nie? Orzekasz o czymś że 'istnieje' a możesz tylko powiedzieć 'istnieje w zależności od'. Innego istnienia nie ma.

Orzekam że istnieje wszechświat, i tyle :mrgreen:
Nie potrzebuje do tego żadnych zależności.

Dindala napisał(a):
To co widać w świecie to powstawanie,przemijanie,rozpad. Dlaczego w skali makro miałoby być inaczej?

Nie ma żadnego rozpadu, jest przemiana energii w materie, i materii w energie.

Pt cze 03, 2016 10:51

Dindala napisał(a):

Czyli jak w matematyce zamienię rzędną w odciętą a odciętą w rzędną to nic zbadać nie mogę? Albo jak w implikacji zamiast wnioskować w przód 1=>1 wnioskuję w tył 0<=0 to coś gubię?

Mówimy o świecie realnym, nie modelach matematycznych, którym obojętne co reprezentuję liczby. To samo tyczy się rachunku logicznego i kłamstwa - w realnym świecie międzyludzkiej komunikacji nie ma między nim a prawdą symetrii, zależność jest jednostronna.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 03, 2016 11:06

Robek napisał(a):
Dindala napisał(a):

Energia.

Cytuj:
Orzekam że istnieje wszechświat, i tyle :mrgreen:
Nie potrzebuje do tego żadnych zależności.

Jeśli wierzyć Stephenowi Hawkingowi a nie mam powodów by nie nie wierzyć, bo fizykiem nie jestem, jeśli odjąć energię-materię od energii grawitacyjnej to wyjdzie dokładnie zero.

Cytuj:
Mówimy o świecie realnym, nie modelach matematycznych, którym obojętne co reprezentuję liczby. To samo tyczy się rachunku logicznego i kłamstwa - w realnym świecie międzyludzkiej komunikacji nie ma między nim a prawdą symetrii, zależność jest jednostronna.

A ja potrafię sobie wyobrazić świat złożony z kłamców gdzie prawda jest wyjątkiem i na odwrót świat oparty na prawdzie gdzie kłamstwo jest passe. W jednym świecie kłamstwo jest normą a w drugim prawda. To większość narzuca to co uchodzi za prawdę i fałsz.

Pt cze 03, 2016 12:08

Dindala napisał(a):
Jeśli wierzyć Stephenowi Hawkingowi a nie mam powodów by nie nie wierzyć, bo fizykiem nie jestem, jeśli odjąć energię-materię od energii grawitacyjnej to wyjdzie dokładnie zero.

A co to ma do czegokolwiek?
Najpierw gadałeś bez sensu na jeden temat, teraz będziesz gadał bez sensu, odnośnie czegoś innego?

Pt cze 03, 2016 12:25

Dindala napisał(a):

Wierzysz fizykowi, dlatego że nie jesteś fizykiem? He, he
Chyba u większości jest tak, że można ich przekonać argumentami, w dziedzinie wiedzy którą posiadają - bo mogą zweryfikować informacje. A Dindala wierzy w to, czego nie zna?

Dindala napisał(a):
A ja potrafię sobie wyobrazić świat złożony z kłamców gdzie prawda jest wyjątkiem i na odwrót świat oparty na prawdzie gdzie kłamstwo jest passe. W jednym świecie kłamstwo jest normą a w drugim prawda. To większość narzuca to co uchodzi za prawdę i fałsz.

Słuchaj, zdaje się próbujesz przekonać swoim gmatwano-mantrowaniem, że ciepło i zimno, albo zera i jedynki, czy prawda i kłamstwo są zamienne.
Zauważ że gdyby to miało być racją, oznaczało by to jednocześnie, że Twoje teorie były by równoznaczne antyteoriom, argumenty równoznaczne kontrargumentom, a Twoje racje zamienne z racjami przeciwników w dyskusji.
Po kiego grzyba w takim razie całe to mielenie ozorem, czy tam stukanie po klawiaturze, skoro wszystko i tak jest jednym wielkim zerem? Jaki jest cel Twojej pisaniny?

Pt cze 03, 2016 13:46

Dindala napisał(a):
A ja potrafię sobie wyobrazić świat złożony z kłamców gdzie prawda jest wyjątkiem i na odwrót świat oparty na prawdzie gdzie kłamstwo jest passe. W jednym świecie kłamstwo jest normą a w drugim prawda.

Nieistotne. Istotne jest to, że można pomyślać świat gdzie wszyscy mówię prawdę i gdzie nie istnieje kłamstwo, a nie da się natomiast pomyśleć świata gdzie wszyscy kłamią, a prawda nie istnieje.

Istotą kłamstwa jest bowiem podawanie się za prawdę, dlatego jest od niej w 100% uzależnione.

Pt cze 03, 2016 15:31

Dindala napisał(a):
Cytuj:

Biorąc pod uwagę takie założenie i obserwując ,że każdy człowiek umiera to konkluzja jest taka, że człowiek nie istnieje ...

Pt cze 03, 2016 17:35

Dindala napisał(a):
- dopełnieniem Boga jest Świat.

- Świat ma swój koniec.

Wniosek:
Bóg ma swój koniec.

Dlaczego dopełnieniem Boga jest Świat? Co rozumiesz przez "dopełnienie"?
Dlaczego koniec Boga musi być skorelowany z końcem świata?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pt cze 03, 2016 21:02

chwat napisał(a):
Słuchaj, zdaje się próbujesz przekonać swoim gmatwano-mantrowaniem, że ciepło i zimno, albo zera i jedynki, czy prawda i kłamstwo są zamienne.
Zauważ że gdyby to miało być racją, oznaczało by to jednocześnie, że Twoje teorie były by równoznaczne antyteoriom, argumenty równoznaczne kontrargumentom, a Twoje racje zamienne z racjami przeciwników w dyskusji.
Po kiego grzyba w takim razie całe to mielenie ozorem, czy tam stukanie po klawiaturze, skoro wszystko i tak jest jednym wielkim zerem? Jaki jest cel Twojej pisaniny?

Próbuję tylko powiedzieć dlaczego na białej kartce drukuje się czarne znaki. :)

Cytuj:
Nieistotne. Istotne jest to, że można pomyślać świat gdzie wszyscy mówię prawdę i gdzie nie istnieje kłamstwo, a nie da się natomiast pomyśleć świata gdzie wszyscy kłamią, a prawda nie istnieje.
Istotą kłamstwa jest bowiem podawanie się za prawdę, dlatego jest od niej w 100% uzależnione.

W świecie stuprocentowej prawdy nie ma żadnej prawdy. :)

So cze 04, 2016 15:04

Dindala napisał(a):

I znowu to samo. W tym momencie, skoro twierdzisz że nic nie ma, tego co mówisz tez nie ma.

Przekonujesz do czegoś, czego nie ma. Co Cię motywuje, do robienia czegoś, czego nie ma? Nonsens.

...a komentowanie kartek i plamek, już sobie daruję...

So cze 04, 2016 15:37

Dindala napisał(a):

Piramidalna bzdura. Fiksacja na punkcie" dopełenień" przeszkadza Ci w rozumieniu najprostszych pojęć.

Dindala napisał(a):
Próbuję tylko powiedzieć dlaczego na białej kartce drukuje się czarne znaki. :)

Z oczywistych powodów ekonomicznych.

So cze 04, 2016 16:34

JedenPost napisał(a):
Piramidalna bzdura. Fiksacja na punkcie" dopełenień" przeszkadza Ci w rozumieniu najprostszych pojęć.

Piramidalna bzdura. Fiksacja na punkcie "prawdy" przeszkadza Ci w rozumieniu, że każde pojęcie jest relacją. :)

So cze 04, 2016 21:30

Po tym, jak uciekasz od konkretów w abstrakcje widać, że sam nie masz specjalnego przekonania do swojej koncepcji. Nie przystaje do rzeczywistości? Oj tam, oj tam, na ogólnikach wygląda nie najgorzej.

N cze 05, 2016 6:58

Dindalo, czy doczekam się odpowiedzi na moje pytania? Chciałbym głębiej zrozumieć Twoją koncepcję.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

N cze 05, 2016 9:50

ARHIZ napisał(a):
Dindalo, czy doczekam się odpowiedzi na moje pytania? Chciałbym głębiej zrozumieć Twoją koncepcję.

Wykreśl ze słownika słówko 'jest' i 'nie-jest', dodaj 'zależnie od' i to wszystko. Para stwórca-stworzone to nierozerwalna całość na mocy samej definicji.

N cze 05, 2016 11:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona