Autor |
Wiadomość |
edith
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Jestem nowa na tym forum i mam na imię Edyta. Praktykująca katolicka oraz wierząca.
|
Pn lut 15, 2010 17:26 |
|
|
|
 |
Majkel
|
Witam, nazywam się Michał i jestem praktykującym chrześcijaninem 
|
Śr lut 17, 2010 19:59 |
|
 |
Rozmyślacz
|
a ja wierze w to co widzę i bardziej wierzę w rozum niż bajki
|
N lut 21, 2010 23:40 |
|
|
|
 |
Cristof
|
W bajki nie wierzę, lecz w Boga. Jestem katolikiem.
_________________ „Bohaterze, przypasz do biodra swój miecz, swą chlubę i ozdobę! Szczęśliwie wstąp na rydwan w obronie wiary, pokory i sprawiedliwości, a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5
|
Pn lut 22, 2010 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozmyślacz napisał(a): a ja wierze w to co widzę i bardziej wierzę w rozum niż bajki A jaki jest sens wiary w rzeczy widoczne, namacalne??????
|
Pn lut 22, 2010 14:46 |
|
|
|
 |
marcin20000
|
Rozmyślacz napisał(a): a ja wierze w to co widzę i bardziej wierzę w rozum niż bajki Ludzkiej aury/aureoli na pierwszy rzut oka nie widać, a jednak jest... . Ja natomiast sądzę że jestem istotą ludzką, niewątpliwie stworzoną przez jakąś siłę-(wszechświat,eter)/wielki wybuch, niektórzy nazywają to Bogiem i zapewne mają na myśli starszego brodatego Pana który kieruje tym wszystkim. Nie czuję się związany z żadną religią, chociaż od małego byłem programowany na katolika.
|
Pn lut 22, 2010 14:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem chrześcijaninem. Opcji nie zaznaczę, nie czuję się przynależny do żadnego kościoła, choć najbliżej mi (w sensie tradycji, nie odległości) do katolickiego. Choć nie do końca...
|
Pn lut 22, 2010 20:01 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Dlaczego Przyjacielu? Przeciez to nasz Kościół Załozył JEZUS CHRYSTUS. To nasz Kościół Katolicki dał innym Biblię. To nasz Kościół jest Powszechny. Ja jestem dumny, że jestem Katolikiem.
|
Pn lut 22, 2010 20:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie zamierzam dyskutować ani o początkach kościoła, ani autorstwie Biblii ani tym bardziej o tym, kto lepszy. Ja jestem szczęśliwy że jestem chrześcijaninem. I to mi wystarcza.
|
Pn lut 22, 2010 20:31 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Im bardziej patrzę, co się wyrabia np. u protestantów, tym bardziej jestem katolikiem. Niska pobudka  Nie. Przemyślana.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lut 26, 2010 14:22 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
ToMu napisał(a): Im bardziej patrzę, co się wyrabia np. u protestantów, tym bardziej jestem katolikiem. Niska pobudka  Nie. Przemyślana. Z pozdrowieniami dla pań "biskup". Katolik  mieszanka wybuchowa tradycjonalisty i modernisty 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
So lut 27, 2010 0:24 |
|
 |
ateista1993
|
Alus napisał(a): Rozmyślacz napisał(a): a ja wierze w to co widzę i bardziej wierzę w rozum niż bajki A jaki jest sens wiary w rzeczy widoczne, namacalne?????? Ja zaś nie widzę sensu w wiarę w coś, czego istnienia nie da się udowodnić.
|
Pn mar 01, 2010 10:01 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Ja zaś nie widzę sensu w wiarę w coś, czego istnienia nie da się udowodnić. Zatem jesteś irracjonalistą - bo widzisz sens w WIERZE w to, co DA SIĘ udowodnić. Dla racjonalisty to, co można udowodnić, jest przedmiotem WIEDZY, a nie WIARY. To, co udowodnione, się po prostu WIE ( albo nie wie - ale racjonalista powinien przynajmniej chcieć wiedzieć ). Tylko w to, co nieudowodnione, jest sens WIERZYĆ. Jeżeli ktoś chce WIERZYĆ w to, co udowodnione, to daje dowód swojej co najmniej niechęci do zdobycia wiedzy - a to nie przystoi racjonaliście. Oczywiście, nie ma obowiązku być racjonalnym.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn mar 01, 2010 10:14 |
|
 |
ateista1993
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Ja zaś nie widzę sensu w wiarę w coś, czego istnienia nie da się udowodnić. Zatem jesteś irracjonalistą - bo widzisz sens w WIERZE w to, co DA SIĘ udowodnić. Dla racjonalisty to, co można udowodnić, jest przedmiotem WIEDZY, a nie WIARY. To, co udowodnione, się po prostu WIE ( albo nie wie - ale racjonalista powinien przynajmniej chcieć wiedzieć ). Tylko w to, co nieudowodnione, jest sens WIERZYĆ. Jeżeli ktoś chce WIERZYĆ w to, co udowodnione, to daje dowód swojej co najmniej niechęci do zdobycia wiedzy - a to nie przystoi racjonaliście. Oczywiście, nie ma obowiązku być racjonalnym. Wiara w jakichś tam bogów faktycznie jest irracjonalna. Ja jednak wierzę w coś, co do końca nie jest oczywiste. Wierzę w istnienie życia poza Ziemią, bo istnienie tego życia jest bardziej prawdopodobnie niż istnienie boga. W końcu mamy życie na Ziemi.
|
Wt mar 02, 2010 9:56 |
|
 |
greg(R)
|
@ateista1993
Ja jednak wierzę w coś, co do końca nie jest oczywiste. Wierzę w istnienie życia poza Ziemią, bo istnienie tego życia jest bardziej prawdopodobnie niż istnienie boga.
A jesteś w stanie udowodnić życie poza Ziemią? Vide post:
„Ja zaś nie widzę sensu w wiarę w coś, czego istnienia nie da się udowodnić.”
Jakby nie patrzeć Johnny99 przyłapał Cię na niekonsekwencji. I ma tutaj rację.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Śr mar 03, 2010 1:10 |
|
|
|