Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
Alus napisał(a): pojawia się tylko czasem pokręcony fanatyk w rodzaju Brevika i burzy im niebiański spokój. Tyle że Brevik to nie zaden ateista ,tylko chrześcijański (protestancki) fanatyk religijny. Całe życie należał do Kościoła luterańskiego Norwegii.Nie wiem czy o tym wiesz
|
So maja 26, 2012 19:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): W tym momencie rozmawiamy o tym, czy konieczne jest ich rozumienie z punktu widzenia przystępującego do sakramentu. A nie powinno być? To się powinno przyjmować bezmyślnie i nie rozumieć po co? Rzecz w tym, że cały sukces w nierozumieniu  Dzieci są sakramentom poddawane za czyjąś wolą. Gdyby ludzie świadomie do nich przystępowali, gdy rozumieją, sukces Kościoła byłby zdecydowanie mniejszy. Nie byłoby tylu przystępujących A wracając do poprzedniego - czy to źle, że Jajko chce by Jego dziecko myślało, rozumiało, wiedziało o co chodzi, i w odpowiednim momencie potrafiło wybrać to, co dla niego odpowiednie? A nie żeby było skazane na światopogląd religijny innych osób?
|
So maja 26, 2012 19:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to jeszcze dorzucę do licytacji: Białoruś z ok. 17% ateistów(2005 rok badanie Zuckermana) Natomiast na Ukrainie aż 62% nie identyfikuje się z żadną religią,(Dane z roku 2006) choć trzeba im przyznać, że są tygrysem Europy i ich wzrost PKB wynosi rocznie 10%. Więc do wyjątków trzeba dodać kolejno: Rosję, Ukrainę, Białoruś, Wietnam (wysoki odsetek ateistów) Jakoś nigdy nie widziałam sensu dowartościowywania jakiegoś wyznania argumentując to zamożnością kraju. Zresztą są kraje arabskie, które są bogate. To bardziej kwestia kulturowa oraz położenia geograficznego. No chyba że islam jest wyjątkiem, bo akurat tam zależność widać. PS. Mykitos- niemal każdy Norweg należy do tamtejszego Kościoła Luterańskiego. Istotne jest w co wierzył/nie wierzył w ciągu ostatnich lat. No bo to tak, jakby pisać, ze Jajko to katolik i należy do jakiejś tam parafii, a wiec wniosek: Jajko musi wierzyć i głupotą jest twierdzić, że jest ateistą- takie rozumowanie przedstawiasz 
|
So maja 26, 2012 19:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Alus napisał(a): pojawia się tylko czasem pokręcony fanatyk w rodzaju Brevika i burzy im niebiański spokój. Tyle że Brevik to nie zaden ateista ,tylko chrześcijański (protestancki) fanatyk religijny. Całe życie należał do Kościoła luterańskiego Norwegii.Nie wiem czy o tym wiesz Wiem - dlategi nazwałam go "pokręconym fanatykiem". Każdy fanatyzm, niezależnie ateistyczny czy religijny stanowi zagrożenie.
|
So maja 26, 2012 19:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Każdy fanatyzm, niezależnie ateistyczny czy religijny stanowi zagrożenie. Amen! Z tym w pełni się z Tobą zgadzam
|
So maja 26, 2012 20:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzę i wnioski wyciągasz fałszywe. Dodam do tego fakt, że liczbę wierzących w USA zaniżono o 20%!. Pomijasz mnóstwo istotnych czynników, jak jak fakty nie pasują do twojej teorii, to tym gorzej dla faktów. Krótko mówiąc: kłamiesz dziecku prosto w oczy.
|
So maja 26, 2012 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł- nie wiesz o tym że w USA to ludzie co prawda są wierzący,ale wierzą w Boga po swojemu. Tam każdy człowiek średnio w ciągu życia 3 razy zmienia wyznanie
|
So maja 26, 2012 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Kozioł- nie wiesz o tym że w USA to ludzie co prawda są wierzący,ale wierzą w Boga po swojemu. Tam każdy człowiek średnio w ciągu życia 3 razy zmienia wyznanie Co to ma do rzeczy?
|
So maja 26, 2012 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): mykitos napisał(a): Kozioł- nie wiesz o tym że w USA to ludzie co prawda są wierzący,ale wierzą w Boga po swojemu. Tam każdy człowiek średnio w ciągu życia 3 razy zmienia wyznanie Co to ma do rzeczy? Że ja też wierzę w Boga po swojemu 
|
So maja 26, 2012 20:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mykitos- czytaj uważnie- chodzi o to, że jajko ma swoją teorię nt. ateistów i teistów. Więc każdy może wierzyć po swojemu- nie ma to znaczenia. Bo taki ktoś w ankiecie: Czy wierzysz w Boga- odpowie tak. Ankietera nie obchodzi w jakiego Boga. Poza tym- w Polsce przykładowo mimo że duży odsetek uważa się za katolików to znikomy procent wierzy w Boga takiego jak przedstawia KK. Większość wierzy po swojemu Dokładniej to sednem jest ta wypowiedź: jajko napisał(a): Tak? To jak wytłumaczysz fakt, że w państwach rozwiniętych, gdzie poziom życia i edukacji jest wysoki jest znacznie mniej ludzi wierzących niż w państwach zacofanych i biednych, gdzie ludzie żyją w nędzy i ciemnocie?
Ostatnio edytowano So maja 26, 2012 20:31 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So maja 26, 2012 20:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): Kozioł napisał(a): mykitos napisał(a): Kozioł- nie wiesz o tym że w USA to ludzie co prawda są wierzący,ale wierzą w Boga po swojemu. Tam każdy człowiek średnio w ciągu życia 3 razy zmienia wyznanie Co to ma do rzeczy? Że ja też wierzę w Boga po swojemu  W 15% Amerykanów, tych nie należących do żadnego kościoła, też większość wierzy po swojemu.
|
So maja 26, 2012 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): MARIEL napisał(a): W tym momencie rozmawiamy o tym, czy konieczne jest ich rozumienie z punktu widzenia przystępującego do sakramentu. A nie powinno być? To się powinno przyjmować bezmyślnie i nie rozumieć po co? Rzecz w tym, że cały sukces w nierozumieniu  Dzieci są sakramentom poddawane za czyjąś wolą. Gdyby ludzie świadomie do nich przystępowali, gdy rozumieją, sukces Kościoła byłby zdecydowanie mniejszy. Nie byłoby tylu przystępujących Może zostaw Kościołowi rozporządzanie sakramentami; to jak działają, kiedy i komu powinny być udzielane, to wewnętrzne ustalenia organizacji, z której wystąpiłaś  -Vi- napisał(a): A wracając do poprzedniego - czy to źle, że Jajko chce by Jego dziecko myślało, rozumiało, wiedziało o co chodzi, i w odpowiednim momencie potrafiło wybrać to, co dla niego odpowiednie? A nie żeby było skazane na światopogląd religijny innych osób? Vi, wybacz, ale Ty chyba wogóle nie czytasz co się do Ciebie pisze. Znajdź proszę ten wpis, w którym piszę coś takiego, lub sugeruję coś takiego, a nie siej propagandy.
|
N maja 27, 2012 6:57 |
|
 |
Daniel86
|
Val napisał(a): Jakoś nigdy nie widziałam sensu dowartościowywania jakiegoś wyznania argumentując to zamożnością kraju. Zresztą są kraje arabskie, które są bogate. To bardziej kwestia kulturowa oraz położenia geograficznego. No chyba że islam jest wyjątkiem, bo akurat tam zależność widać. Po pierwsze - należy brać pod uwagę zamożność społeczeństwa a nie kraju. Kraje arabskie są bogate, ale większość ich obywateli już niekoniecznie. Po drugie - należy też brać pod uwagę ustrój kraju. Pisałem już, że w USA jest mały socjal, więc ludzie nie mogą liczyć na pomoc państwa, więc muszą liczyć na pomoc boga, ale zostałem zignorowany. Po trzecie - to nie są jedyne czynniki, które kształtują religijność społeczeństwa, ale na pewno jedne z ważniejszych. Gdybyście pojechali do Ameryki Łacińskiej, to zobaczylibyście, że procent katolików jest tam podobny jak w Polsce (ok. 90%), ale zobaczylibyście też, że procent prawdziwych i głęboko wierzących katolików jest tam dużo większy niż w Polsce i przestalibyście pisać, że Jajko okłamuje swoje dziecko. Val napisał(a): choć trzeba im przyznać, że są tygrysem Europy i ich wzrost PKB wynosi rocznie 10%. Duży wzrost nie świadczy o tym, że kraj jest bogaty, a jedynie, że się bogaci w szybkim tempie. To trochę jak w biegach. Można być najszybszym, ale i tak będzie się na samym końcu, jeśli wystartuje się dużo później niż pozostali zawodnicy. Poza tym jest jeszcze pytanie, ile tego bogactwa spłynie na zwykłych obywateli.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
N maja 27, 2012 9:47 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
DOkładniejsze omówienie sprawy jest tu: http://www.gallup.com/poll/142727/relig ... tions.aspxPoprzednie badanie opisano tu: http://www.gallup.com/poll/116449/Relig ... -Poor.aspxGallup wymienia też 5 najbardziej religijnych krajów świata. Są to: Sri Lanka, Malawi, Indonezja, Niger i Bangladesz. Chyba każdy orientuje się w zamożności tych krajów. Jednak najbardziej interesująca jest poniższa tabela, gdzie pokazano medianę odpowiedzi mieszkańców 114 krajów o różnym PKB na głowę na pytanie Czy religia odgrywa istotną rolę w Twoim życiu codziennym? Jasno widać, że nie oszukuję dziecka.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N maja 27, 2012 10:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): DOkładniejsze omówienie sprawy jest tu: http://www.gallup.com/poll/142727/relig ... tions.aspxPoprzednie badanie opisano tu: http://www.gallup.com/poll/116449/Relig ... -Poor.aspxGallup wymienia też 5 najbardziej religijnych krajów świata. Są to: Sri Lanka, Malawi, Indonezja, Niger i Bangladesz. Chyba każdy orientuje się w zamożności tych krajów. Jednak najbardziej interesująca jest poniższa tabela, gdzie pokazano medianę odpowiedzi mieszkańców 114 krajów o różnym PKB na głowę na pytanie Czy religia odgrywa istotną rolę w Twoim życiu codziennym? Jasno widać, że nie oszukuję dziecka. Nic odkrywczego - nie można dwu panom służyć Bogi i mamonie..
|
N maja 27, 2012 10:52 |
|
|
|