Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 03, 2025 12:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Św Szczepan - refleksja 
Autor Wiadomość

Niezupełnie. Ponieważ Bóg się objawił w postaci Jezusa i dzięki temu poznaliśmy Jego naturę. Wcześniej znany był tylko z przekazu proroków.

Swoją naturę pokazał też jak zupełnie niepotrzebnie zabijał ludzi i pokazywał ogrom własnego ego. To, że ktoś się pokazał z dobrej strony nie znaczy, że jego złe czyny nie zaistniały.
Koren napisał(a):
Ściśle rzecz ujmując do końca tego nie wiem. Wydaje mi się, że Bóg nie działa poprzez efektowne operacje.

To poczytaj raz jeszcze opisy cudów w Biblii. Rzeczy takie jak chodzenie po wodzie to czysta efektowność bez żadnego pożytecznego efektu. Plagi egipskie to też "cud" efektowny.

N sty 20, 2008 12:52
zbanowany na stałe

Takie dzielenie włosa na czworo nic nie da, bo nikt Ci nie odpowie dlaczego jest tak a nie inaczej. W każdym wydarzeniu możnaby się doszukiwać logicznej przyczyny na ludzki rozum. Wiem natomiast, że wiele rzeczy jest tajemnicą i tego się nie dowiemy, ale znamy sens tych wydarzeń.

Dzieleniem wlosa na 4 i przeplataniem logicznej ekwilibrystyki bajdurzeniem o tajemnicy zajmują się raczej chrześcijanie,by zamataczyć i dopasować do dogmatów o boskiej milości i trosce to,co każdemu poslugującemu się zdrowym ludzkim rozumem i sercem musi nasunąć się samo podczas lektury Biblii-obraz niekonsekwentnego i nieodpowiedzialnego,pysznego i mściwego bóstwa.

N sty 20, 2008 13:17

Swoją naturę pokazał też jak zupełnie niepotrzebnie zabijał ludzi i pokazywał ogrom własnego ego. To, że ktoś się pokazał z dobrej strony nie znaczy, że jego złe czyny nie zaistniały.

Powtarzam, że to co wydaje się złe na nasz ludzki rozum, wcale takie nie musi być. Boga starotestamentowego znamy jedynie poprzez natchnienia proroków.
Zencognito napisał(a):
To poczytaj raz jeszcze opisy cudów w Biblii. Rzeczy takie jak chodzenie po wodzie to czysta efektowność bez żadnego pożytecznego efektu. Plagi egipskie to też "cud" efektowny.

Skąd wiesz, że chodzenie po wodzie nie miało pożytecznego efektu? Może miało znaczenie bardzo duże, bo ugruntowało wiarę apostołów w boskość Jezusa? Poza tym jeśli oczekujesz w pełni logicznego wywodu, które cuda są uzasadnione a które nie, to próbujesz zrozumieć Boga ludzkim umysłem a to raczej skazane jest na porażkę.

Pn sty 21, 2008 18:48

Dzieleniem wlosa na 4 i przeplataniem logicznej ekwilibrystyki bajdurzeniem o tajemnicy zajmują się raczej chrześcijanie,by zamataczyć i dopasować do dogmatów o boskiej milości i trosce to,co każdemu poslugującemu się zdrowym ludzkim rozumem i sercem musi nasunąć się samo podczas lektury Biblii-obraz niekonsekwentnego i nieodpowiedzialnego,pysznego i mściwego bóstwa.

Chcę zauważyć, że próbujesz logicznie zrozumieć Boga swoim ograniczonym ludzkim umysłem, w dodatku Boga, którego znamy z przekazu proroków, żyjących kilka tysięcy lat temu. Bez uwzględnienia badań biblistycznych i teologicznych jest to trudniejsze niż opowiadanie ślepego o kolorach.

Pn sty 21, 2008 18:56

A materializowanie sandałów , to nie jest efektowność?

Pn sty 21, 2008 19:01

Powtarzam, że to co wydaje się złe na nasz ludzki rozum, wcale takie nie musi być.

Jasne, w taki sposób to można sobie znaleźć wytłumaczenie dla każdej zbrodni.
Koren napisał(a):
Boga starotestamentowego znamy jedynie poprzez natchnienia proroków.

I co z tego?
Koren napisał(a):
Skąd wiesz, że chodzenie po wodzie nie miało pożytecznego efektu?

Pisząc o pozytywnym efekcie miałem na myśli sprawy takie jak powstrzymanie kataklizmu, wyczarowanie jedzenia albo domów dla ubogich. Takie praktyczne dla codziennego życia rzeczy.

Pn sty 21, 2008 19:14

Pisząc o pozytywnym efekcie miałem na myśli sprawy takie jak powstrzymanie kataklizmu, wyczarowanie jedzenia albo domów dla ubogich. Takie praktyczne dla codziennego życia rzeczy.

Jezus rozmnożył chleb ,uzdrawiał ,nauczał ,itd. To takie praktyczne dla codziennego życia rzeczy

Pn sty 21, 2008 23:49
Boga się nie sądzi. Przynajmniej nie w chrześcijaństwie. Oto dlaczego:
Cytuj:
Słowo, które Pan oznajmił Jeremiaszowi: «Wstań i zejdź do domu garncarza; tam usłyszysz moje słowa». Zstąpiłem więc do domu garncarza, on zaś pracował właśnie przy kole. Jeżeli naczynie, które wyrabiał, uległo zniekształceniu, jak to się zdarza z gliną w ręku garncarza, wyrabiał z niego inne naczynie, jak tylko podobało się garncarzowi. Wtedy Pan skierował do mnie następujące słowo: «Czy nie mogę postąpić z wami, domu Izraela, jak ten garncarz? - wyrocznia Pana. Oto bowiem jak glina w ręku garncarza, tak jesteście wy, domu Izraela, w moim ręku. Raz postanawiam przeciw narodowi lub królestwu, że je wyplenię, obalę i zniszczę. Lecz jeśli ten naród, przeciw któremu orzekłem karę, nawróci się ze swej nieprawości, będę żałował nieszczęścia, jakie zamyślałem na niego zesłać. Innym razem postanawiam, by jakiś naród lub królestwo utwierdzić i rozkrzewić. Jeżeli jednak czyni wobec Mnie zło, nie słuchając mojego głosu, będą żałował pomyślności, jaką postanowiłem go obdarzyć.
(Jr 18,1-10)
Jesteśmy absolutną własnością Boga, podobnie jak wszystko inne we Wszechświecie i może On uczynić z nami co tylko Mu się podoba. Krytykowanie Boga za cokolwiek jest absurdalne. To co Bóg czyni jest sprawiedliwe, ponieważ to On jest miarą sprawiedliwości. Jeżeli zaś wydaje się nam, że On jest niesprawiedliwy, spowodowane to jest naszą głupotą i arogancją.

Wt sty 22, 2008 13:25

Jesteśmy absolutną własnością Boga, podobnie jak wszystko inne we Wszechświecie i może On uczynić z nami co tylko Mu się podoba. Krytykowanie Boga za cokolwiek jest absurdalne. To co Bóg czyni jest sprawiedliwe, ponieważ to On jest miarą sprawiedliwości. Jeżeli zaś wydaje się nam, że On jest niesprawiedliwy, spowodowane to jest naszą głupotą i arogancją.

Toż to czysty fanatyzm. Nie oceniasz istoty po jej czynach, tylko przyjąłęś sobie że posiada ona takie i takie cechy, a potem racjonalizujesz jej zbrodnie.

Wt sty 22, 2008 18:50

Toż to czysty fanatyzm. Nie oceniasz istoty po jej czynach, tylko przyjąłęś sobie że posiada ona takie i takie cechy, a potem racjonalizujesz jej zbrodnie.

To samo możesz powiedzieć o Buddyźmie.

Wt sty 22, 2008 21:38
Michał Sobczyński napisał(a):

Niczego nie usiłuję racjonalizować. Tertulian napisał: "Wierzę, bo jest absurdalne". To co byłoby do udowodnienia przez rozumowanie nie miałoby charakteru nadprzyrodzonego. To tak jak z tao - nie jest tym ani tamtym.

Poza tym dziękuję za komplement. Powołam się na Twoje słowa przed Sądem :-)

Wt sty 22, 2008 23:34
zbanowany na stałe

Chcę zauważyć, że próbujesz logicznie zrozumieć Boga swoim ograniczonym ludzkim umysłem, w dodatku Boga, którego znamy z przekazu proroków, żyjących kilka tysięcy lat temu. Bez uwzględnienia badań biblistycznych i teologicznych jest to trudniejsze niż opowiadanie ślepego o kolorach.

A ja chcę zauważyć i to mialem na myśli w poprzednim poście,że 'badacze biblii' również kierują się logiką i logicznymi wywodami-z tym,że tylko do momentu,kiedy logika i zwykly ludzki rozum zaczynają przeczyć ich dogmatom. Wszyscy zgodnie wskazują na np. uzdrowienie jako znak milości i troski a jakoś żaden z nich nie wyciąga prostych wniosków ze zbrodni.

@Sewryn-móglbyś rozwinąć? wszyscy chcielibyśmy się pośmiać,bo Michal Sobczyński swoim bezrozumnym fanatyzmem wprowadzil lekko ciężki klimat.

Śr sty 23, 2008 9:21
@Sewryn-móglbyś rozwinąć? wszyscy chcielibyśmy się pośmiać,bo Michal Sobczyński swoim bezrozumnym fanatyzmem wprowadzil lekko ciężki klimat.
Ooo, to może rzucę kilka linków. Zobaczysz, że fanatyzm wcale nie jest taki szkodliwy, jak Ci się wydaje:

Śr sty 23, 2008 14:21

WaszJudasz napisał(a):
Ooo, to może rzucę kilka linków. Zobaczysz, że fanatyzm wcale nie jest taki szkodliwy, jak Ci się wydaje:
??
Toż wyraźnie w tych linkach potępiono fanatyzm.

Śr sty 23, 2008 15:39
Toż wyraźnie w tych linkach potępiono fanatyzm.
No, wiesz, ...ja też tak sądzę. Tyle, że dyskusja o fanatyzmie pasuje raczej do wątku n/t dystansu do własnych poglądów. Ten OT robi się już trochę długi, lecz wystawiając moderatorów na próbę odważę się zapytać: czy znasz definicję fanatyzmu? Definicję, która jasno określałaby co nim jest a co nie jest. A może po prostu trwanie przy sprzecznych z Twoimi, poglądach, nazywasz fanatyzmem ...i już.

Cz sty 24, 2008 23:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona