Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kim jest polski ateista?
Jajko napisał(a): A ja czekam na uzasadnienie Val, dlaczego zwierzęta których do danej chwili nie zaobserwowano, przed tą chwilą nie istniały  Dlaczego Jajko manipuluje? Czy jeżeli Ci powiem, że nie mam żadnych oporów, aby zabić żabę, to zgodnie z logiką Jajka nie mam oporów, aby zabić jakiekolwiek zwierzę? Doprawdy powalająca ta Twoja alternatywna logika Jajko  . Spróbuję wyjaśnić jak krowie na rowie. Weźmy przykład Yeti. Ludzie twierdzili, że takowego stwora widzieli. No więc, multum ekip wzięło stosowne narzędzia, przeczesały teren wzdłuż i wszerz i po stworze, ani widu, ani słychu. Zgodnie z paradygmatem, który przedstawiłam, takie zwierzę nie istnieje. Jajko oczywiście kłamie, gdy twierdzi, że paradygmat brzmi tak, jak w powyższym przykładzie lub ma problem z wtórnym analfabetyzmem  . Wobec przykładu z Yeti, jeżeli Jajko twierdzi, że widział różowego jednorożca, zgodnie z paradygmatem, należy sprawdzić rewelacje, przeprowadzić badania i jeżeli takiego zwierzęcia nie ma w okolicy wskazanej przez Jajko, to takie zwierzę nie istnieje. Przypominam, że Jajko nadal nie wyjaśnił dlaczego każdy myślący człowiek z logicznego punktu widzenia, nie ma pewności co do istnienia Smerfów, Wróżki Zębuszki czy różowych jednorożców.Wobec tego @Jajko chowa nadal głowę w piasek i naśladuje Fratera z tymi stopniami wtajemniczenia? Swoją drogą, jestem ciekawa, czy tak samo Jajko będzie uciekał od odpowiedzi na pytanie, dlaczego wierzący, którzy nie mają pewności odnośnie swej wiary, wierzą płytko, a niewierzący, wśród których jedynie trzech na stu, mówi o całkowitym braku wiary, już nie, bo są "innym ateistami". To doprawdy zabawne, że Jajko przejawia taką dziwną dychotomię i nie widzi nic dziwnego w tym, że niewierzący trochę wierzy w jakąś siłę nadprzyrodzoną i upiera się, że taki ktoś absolutnie nie ma płytkiej niewiary. Umknęła mi logika w takim rozumowaniu, więc będę wdzięczna, gdy raczysz wyjaśnić tą zasadniczą różnicę. Oczywiście, o ile masz odwagę.
|
Pt paź 04, 2013 9:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Bo stwierdzenie, że do wiary w Zeusa "nie ma żadnych podstaw", to trochę mało. Jakoś miliony ludzi uznawało przez wieki, że były do tego podstawy i nie byli to idioci, stworzyli jedną z największych kultur w historii ludzkości, z której do dziś czerpiemy garściami. No więc jak? Czekamy na uzasadnienie... No a ja czekam, aż przedstawisz nam rzetelne dane o liczbie arcybiskupów oskarżonych i skazanych za pedofilię. No więc jak? Minął już miesiąc, znalazłeś już te dokumenty? viewtopic.php?p=767682#p767682Ponadto, miałam tam jeszcze kilka innych pytań, od których uciekłeś, więc bądź uczciwy i najpierw na nie odpowiedz, a wtedy ja odpowiem Tobie. PS. Ciekawe, że nie potrafisz obiektywnie spojrzeć na jedną religię, a z pozostałymi masz mniej problemów  .
|
Pt paź 04, 2013 9:38 |
|
 |
hektorka
|
Przepraszam, że się bezczelnie wtrącę, ale odnośnie pedofilii. Ostatnio mój kolega sprawdzał statystyki i wyszło na to, że największy odsetek pedofilii jest wśród lekarzy. Czy wobec tego przestaniecie się leczyć?
(nie jestem w stanie napisać teraz skąd czerpał informacje, ale mogę poprosić o źródło).
|
Pt paź 04, 2013 9:50 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Przenoszę dyskusję z Val do stosownego działu, bo zaraz polecą ostrzeżenia. Zainteresowanych kuriozalną logiką Val zapraszam tu: viewtopic.php?p=771348#p771348
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt paź 04, 2013 10:59 |
|
 |
atheist
|
Val napisał(a): atheist napisał(a): Bo stwierdzenie, że do wiary w Zeusa "nie ma żadnych podstaw", to trochę mało. Jakoś miliony ludzi uznawało przez wieki, że były do tego podstawy i nie byli to idioci, stworzyli jedną z największych kultur w historii ludzkości, z której do dziś czerpiemy garściami. No więc jak? Czekamy na uzasadnienie... No a ja czekam, aż przedstawisz nam rzetelne dane o liczbie arcybiskupów oskarżonych i skazanych za pedofilię. No więc jak? Minął już miesiąc, znalazłeś już te dokumenty? viewtopic.php?p=767682#p767682Ponadto, miałam tam jeszcze kilka innych pytań, od których uciekłeś, więc bądź uczciwy i najpierw na nie odpowiedz, a wtedy ja odpowiem Tobie. PS. Ciekawe, że nie potrafisz obiektywnie spojrzeć na jedną religię, a z pozostałymi masz mniej problemów  . Tak jak myślałem, tylko puste słowa, argumentów brak.
|
Pt paź 04, 2013 22:24 |
|
|
|
 |
Travis
|
Wojujący ateiści to po prostu ludzie o osobowości schizoidalnej. Ci, którzy odnajdują w religii ukojenie mają zaś osobowość depresyjną. Ci, którzy skrupulatnie przestrzegają zakazów i nakazów religijnych mają osobowość anankastyczną. A ci, którzy grzeszą ile wlezie, bo potem i tak się można z tego wyspowiadać, mają osobowość histeryczną. Nie pamiętam tylko, jaką osobowość mają agnostycy  Jak ja lubię tak wszystko uogólniać 
_________________ "Jest taka zasada, nie każdy ją zna Wolność zaczyna się tam, gdzie kończy się strach " (Dezerter)
|
So paź 05, 2013 13:41 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Travis napisał(a): Wojujący ateiści to po prostu ludzie o osobowości schizoidalnej.
A jak z wojującymi katolikami czy muzułmanami?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So paź 05, 2013 18:10 |
|
 |
Travis
|
Askadtowiesz napisał(a): Travis napisał(a): Wojujący ateiści to po prostu ludzie o osobowości schizoidalnej.
A jak z wojującymi katolikami czy muzułmanami? Nie wiem. Jeśli nie są zbyt zorientowani w religii, którą wyznają, a wojują, to prawdopodobnie czują po prostu, że ich tożsamość jako katolików jest zagrożona. To chyba raczej ta grupa, którą zaliczyłem do histeryków. Dobry przykład: - Jesteś katolikiem? - Oczywiście! Najprawdziwszym! - A wierzysz w Boga? - Nie, dlaczego? A jeśli pytasz o osoby takie jak Terlikowski, czy - lepiej - Cejrowski (choć nie wrzucałbym ich do jednego worka; Terlikowskiego darzę większą sympatią, choć jest to Hołownia w wersji hard) to po prostu nie wiem, co tutaj odpowiedzieć.
_________________ "Jest taka zasada, nie każdy ją zna Wolność zaczyna się tam, gdzie kończy się strach " (Dezerter)
|
So paź 05, 2013 19:16 |
|
 |
atheist
|
Travis napisał(a): Wojujący ateiści to po prostu ludzie o osobowości schizoidalnej. Ci, którzy odnajdują w religii ukojenie mają zaś osobowość depresyjną. Ci, którzy skrupulatnie przestrzegają zakazów i nakazów religijnych mają osobowość anankastyczną. A ci, którzy grzeszą ile wlezie, bo potem i tak się można z tego wyspowiadać, mają osobowość histeryczną. Nie pamiętam tylko, jaką osobowość mają agnostycy  Jak ja lubię tak wszystko uogólniać  A Ci, ktorzy lubią wszystko uogólniać i szufladkować to ludzie o chorobliwej potrzebie kontroli rzeczywistości, najpewniej DDA  . P.S. Agnostycy mają osobowość wielokrotną.
|
N paź 06, 2013 1:27 |
|
 |
Travis
|
atheist napisał(a): Travis napisał(a): Wojujący ateiści to po prostu ludzie o osobowości schizoidalnej. Ci, którzy odnajdują w religii ukojenie mają zaś osobowość depresyjną. Ci, którzy skrupulatnie przestrzegają zakazów i nakazów religijnych mają osobowość anankastyczną. A ci, którzy grzeszą ile wlezie, bo potem i tak się można z tego wyspowiadać, mają osobowość histeryczną. Nie pamiętam tylko, jaką osobowość mają agnostycy  Jak ja lubię tak wszystko uogólniać  A Ci, ktorzy lubią wszystko uogólniać i szufladkować to ludzie o chorobliwej potrzebie kontroli rzeczywistości, najpewniej DDA  . P.S. Agnostycy mają osobowość wielokrotną. Chorobliwa potrzeba kontroli rzeczywistości dotyczy osobowości anankastycznej, a nie DDA. DDA - Dorosłe Dzieci Alkoholików. Moi rodzice nie są i nigdy nie byli alkoholikami, więc to odpada  A to uogólnianie było półżartem  Chyba chciałem zabrzmieć trochę jak Dr House, który na (prawie) wszystko ma takie proste, podobnego rodzaju odpowiedzi  PS: Odnośnie agnostyków to chyba raczej bym strzelał osobowość histeryczną - czyli lęk przed byciem ograniczonym przez jakieś jednoznaczne rozstrzygnięcia 
|
N paź 06, 2013 11:37 |
|
 |
Johnny99
|
Dlaczego? Agnostyk po prostu jednoznacznie rozstrzyga, że nie może jednoznacznie rozstrzygnąć 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N paź 06, 2013 11:43 |
|
 |
mareta
|
Johnny99 napisał(a): Dlaczego? Agnostyk po prostu jednoznacznie rozstrzyga, że nie może jednoznacznie rozstrzygnąć  Super: wiem, że nic nie wiem, ponoć to największe odkrycie myśli ludzkiej. Tylko co znaczy ten jęzor? 
|
Pn paź 07, 2013 7:01 |
|
|
|