PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
| Autor |
Wiadomość |
|
JedenPost
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Helenka napisał(a): Wina jest wówczas, jeśli ktoś wyraźnie poznał Boga i Go świadomie odrzucił. Jest to grzech przeciwko Duchowi Świętemu, a o tym Jezus mówi, że nie będzie odpuszczony. Jednakże wydaje się niedorzecznym, aby ktoś, kto poznał Boga odrzucił Go. Jeśli ktoś odrzuca poznawszy, znaczy to, że poznał wypaczony obraz Boga, a nie Boga Prawdziwego. Otóż to. Czyli nikt nie ma na tym tle winy i wszycy idą do Nieba, Alleluja!
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr cze 15, 2016 15:13 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Otóż to. Czyli nikt nie ma na tym tle winy i wszycy idą do Nieba, Alleluja! Znów upraszczasz. Zapominasz o sądzie z miłości.
|
| Śr cze 15, 2016 15:15 |
|
 |
|
Andy72
|
Według mnie do piekła idą tylko psychopaci
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Śr cze 15, 2016 15:15 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Według mnie do piekła idą tylko psychopaci To by było okrutnie niesprawiedliwe. Helenka napisał(a): Zapominasz o sądzie z miłości. O czym?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr cze 15, 2016 15:19 |
|
 |
|
Andy72
|
JedenPost napisał(a): Andy72 napisał(a): Według mnie do piekła idą tylko psychopaci To by było okrutnie niesprawiedliwe. To by było właśnie sprawiedliwe, na tym świecie psychopaci sobie dobrze radzą. Niesprawiedliwe jest takie piekło, jak mówili w Fatimie, że idzie się do piekła z powodu seksu czy niewiary w piekło. A powinni iść tylko psychopaci.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Śr cze 15, 2016 15:24 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Kawał sadysty z Ciebie, Andy. Chcesz, żeby Bóg dręczył ludzi za to, że ulepił ich bez sumienia?
|
| Śr cze 15, 2016 15:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): O czym? O sądzie z miłości. Mt 25, 31-46
|
| Śr cze 15, 2016 15:29 |
|
 |
|
Andy72
|
JedenPost napisał(a): Kawał sadysty z Ciebie, Andy. Chcesz, żeby Bóg dręczył ludzi za to, że ulepił ich bez sumienia? To tacy ludzie bez sumienia powinni trafić według ciebie do nieba??
|
| Śr cze 15, 2016 15:41 |
|
 |
|
JedenPost
|
A, jasne, ale ja mówiłem tylko, że nikt nie ma na tym tle (braku wiary) winy. Przyzwoite życie i odnoszenie sie do bliźnich to osobna sprawa. @AndyCytuj: To tacy ludzie bez sumienia powinni trafić według ciebie do nieba?? No jasne. A cóż to - ich wina, że są, jacy są? Skoro Bóg dał im instynkty, nie dając sumienia, to i efekty bywają opłakane.
|
| Śr cze 15, 2016 15:45 |
|
 |
|
Andy72
|
Twierdzisz ze psychopaci to automaty, że nie mają wyboru?
|
| Śr cze 15, 2016 15:51 |
|
 |
|
JedenPost
|
A czy zwierzęta to wg. Ciebie automaty? Zresztą sam oceń, masz tu kilka kryteriów diagnostycznych: Cytuj: -brak poczucia winy, wstydu i odpowiedzialności, skruchy – kontakty płytkie i nastawione na eksploatację, -brak lęku, -ubóstwo emocjonalne – brak zdolności do przeżywania emocji – brak integracji sfer poznawczej, behawioralnej i emocjonalnej -trwała niezdolność do związków uczuciowych z innymi ludźmi, -bezosobowy stosunek do życia seksualnego (przedmiotowe traktowanie partnera), -nieumiejętność odraczania satysfakcji (dążenie do natychmiastowego zaspokajania popędów i potrzeb), -autodestrukcyjny wzorzec życia (np. po okresie dobrego przystosowania niszczenie dotychczasowych osiągnięć z przyczyn niezrozumiałych dla otoczenia), -nieumiejętność planowania odległych celów (koncentracja na teraźniejszości), -niezdolność przewidywania skutków swojego postępowania, -niezdolność wyciągania wniosków z przeszłych doświadczeń (tj. nieefektywność uczenia się), -nie dające się logicznie wyjaśnić przerywanie konstruktywnej działalności, -w miarę sprawna ogólna inteligencja, formalnie niezaburzona,
|
| Śr cze 15, 2016 15:54 |
|
 |
|
Andy72
|
-w miarę sprawna ogólna inteligencja, formalnie niezaburzona I skoro nie mają poczucia winy, to przynajmniej niech przez wieczność żałują tego co zrobili
|
| Śr cze 15, 2016 16:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zwierzęta nie posiadają wolnej woli. Kierują się instynktem.
|
| Śr cze 15, 2016 16:10 |
|
 |
|
Andy72
|
A mimo to zwierzęta nie są psychopatami. A zwierzęta szkodniki się zwalcza, mimo że tak zostały stworzone.
|
| Śr cze 15, 2016 16:12 |
|
 |
|
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): I skoro nie mają poczucia winy, to przynajmniej niech przez wieczność żałują tego co zrobili Aha. Po co? Mam wrażenie, że Andy zakrawa na psychopatę. Helenka napisał(a): Zwierzęta nie posiadają wolnej woli. Kierują się instynktem. A czym kieruje się psychopata?
|
| Śr cze 15, 2016 16:20 |
|
|
|