Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną
amadeus35 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): amadeus35 napisał(a): Dlaczego inni nie moga byc posrednikami  Przepraszam, ale... co ma piernik do wiatraka, skoro w Kościele katolickim świętych prosimy o wstawiennictwo, a nie o pośrednictwo do Boga? To znaczy ze zwracacie sie do umarlego czlowieka zeby sie wstawiali do Boga, czy jak mam to rozumiec  Masz to rozumieć i wbić sobie do głowy, że zwracamy się do świętego żyjącego w niebie z prośbą, aby się za nami wstawiał u Boga.
|
Pn lut 17, 2014 11:40 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
A skad wiesz ze twoj swiety do ktorego sie modlisz jest w niebie, widziales go tam  Co mowi Pismo Swiete na temat zwracania sie do umarlych ludzi 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn lut 17, 2014 11:53 |
|
 |
Johnny99
|
A skąd wiesz, że Chrystus zmartwychwstał, byłeś przy tym?
Cokolwiek by nie mówiło, tematu to nie dotyczy, bo święci żyją.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 17, 2014 12:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To w raju sa zmarli? @amadeusz35, twoja teologia ma luki i to potezne. Cytuj: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie pod sąd, lecz ze śmierci przeszedł do życia. J 5, 24
|
Pn lut 17, 2014 12:02 |
|
 |
amadeus35
|
Kael napisał(a): To w raju sa zmarli? @amadeusz35, twoja teologia ma luki i to potezne. Cytuj: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie pod sąd, lecz ze śmierci przeszedł do życia. J 5, 24 Domyslalem sie ze nie wiesz o czym mowi Slowo Boze.
|
Pn lut 17, 2014 12:10 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
Johnny99 napisał(a): A skąd wiesz, że Chrystus zmartwychwstał, byłeś przy tym?
Cokolwiek by nie mówiło, tematu to nie dotyczy, bo święci żyją. Porownujesz wiare w Jezusa Chrystusa do wiary w waszych swietych??
|
Pn lut 17, 2014 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): A skad wiesz ze twoj swiety do ktorego sie modlisz jest w niebie, widziales go tam  Nie musiałem ich widzieć, tak samo jak nigdy nie widziałem atomów. Do stwierdzenia, że tam są, wystarczą "ślady" ich działalności. Cytuj: Co mowi Pismo Swiete na temat zwracania sie do umarlych ludzi  Wiem: Głosi inne rzeczy, niż protestanci mu przypisują. 
|
Pn lut 17, 2014 12:14 |
|
 |
Johnny99
|
amadeus35 napisał(a): Porownujesz wiare w Jezusa Chrystusa do wiary w waszych swietych?? Nie, chce się tylko dowiedzieć, dlaczego uważasz, że trzeba coś zobaczyć, żeby w to uwierzyć.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 17, 2014 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): Kael napisał(a): To w raju sa zmarli? @amadeusz35, twoja teologia ma luki i to potezne. Cytuj: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie pod sąd, lecz ze śmierci przeszedł do życia. J 5, 24 Domyslalem sie ze nie wiesz o czym mowi Slowo Boze. No, ty za to wiesz lepiej od sw Pawla: Cytuj: 21 Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk. 22 Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca. Co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć. 23 Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, 24 pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne Flp 1,21-24. Mowi jeszcze raz: bierz Biblie i czytaj. Bo jestes jak dziecko we mgle ze swoimi wyobrazeniami, o czym Slowo Boze mowi.
|
Pn lut 17, 2014 12:17 |
|
 |
olijula
|
Tak naprawdę to nigdy nie możemy być pewni kto jest w niebie a kto w piekle. Tę wiedzę i prawdę posiada tylko Najwyższy..... To co dla nas jest oczywiste nie konieczne takie musi być w oczach Boga. Nasze ziemskie kryteria nijak się mają do tych Boskich..... Nie bawmy się w wyrocznię, która wie wszystko 
|
Pn lut 17, 2014 12:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Tak naprawdę to nigdy nie możemy być pewni kto jest w niebie a kto w piekle. Tę wiedzę i prawdę posiada tylko Najwyższy..... To co dla nas jest oczywiste nie konieczne takie musi być w oczach Boga. Nasze ziemskie kryteria nijak się mają do tych Boskich..... Nie bawmy się w wyrocznię, która wie wszystko  Nikt nie twierdzi, że wiemy wszystko. Ale to, że święci modlą się za nas, to akurat wiemy.
|
Pn lut 17, 2014 12:25 |
|
 |
olijula
|
ale kto jest w niebie nie wiemy 
|
Pn lut 17, 2014 12:27 |
|
 |
Johnny99
|
Przeciętny człowiek tego nie wie, ale Kościół potrafi to rozeznać dzięki pomocy Ducha Świętego.
|
Pn lut 17, 2014 12:34 |
|
 |
amadeus35
|
Johnny99 napisał(a): Przeciętny człowiek tego nie wie, ale Kościół potrafi to rozeznać dzięki pomocy Ducha Świętego. Czy Jezus Chrystus nie zgromadzil w okol siebie ``przecietnych ludzi`` i nie podarowal im wszystkim Ducha Swietego ? O czym Johnny ty piszesz 
|
Pn lut 17, 2014 12:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Tak naprawdę to nigdy nie możemy być pewni kto jest w niebie a kto w piekle. Tę wiedzę i prawdę posiada tylko Najwyższy..... To co dla nas jest oczywiste nie konieczne takie musi być w oczach Boga. Nasze ziemskie kryteria nijak się mają do tych Boskich..... Nie bawmy się w wyrocznię, która wie wszystko  Mam takie proste pytanie: Czy Ty w ogóle kiedykolwiek zainteresowałaś się przebiegiem procesu beatyfikacyjnego lub kanonizacyjnego i wiesz jaki jest absolutnie wymagany element, aby chrześcijanina, który nie zmarł śmiercią męczeńską, ogłosić błogosławionym lub świętym?
|
Pn lut 17, 2014 12:42 |
|
|
|