| Autor |
Wiadomość |
|
MalGanis
|
Proponuje wam, drodzy chrześcijanie, abyście sobie zapukali do swojego boga o nowy opis stworzenia swiata czy prostowanie PiSma. Przy okazji poproście o poradnik, "jak w bezsensie odnaleźć sens"
Pozdrawiam.
WOLNOŚĆ WYPOWIEDZI! ! !
_________________ Posłowie modlą się o deszcz. To trzeba zobaczyć.
|
| Pn lut 06, 2006 19:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MalGanis, a tak na marginesie, to nie musisz tak oslepiac. Przeciez nie jestes na wiecu.
|
| Pn lut 06, 2006 19:57 |
|
 |
|
gabriel
|
Cytuj: I jak zwykle nie wiesz co napisac to piszesz trzy po trzy a czy ma to sens czy nie to jak widac jest dla ciebie nieistotne
Skoro uwazasz ze Ty masz racje....to idz i podziel sie swoimi rewelacjami ..a nie ukrywaj sie na forum...leczac w ten sposob swoje kompleksy
Pokaz odwage i zedytuj wikipedie ...juz nawet podam Ci link ..zamiast bez sens gryzmolic na jakims forum i udawac najmadrzejszego
Taki jestes tylko odwazny na forum  ?
Oto link..juz ci ulatwiem jak moge
http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia
|
| Pn lut 06, 2006 20:03 |
|
|
|
 |
|
gabriel
|
MalGanis napisał(a): Proponuje wam, drodzy chrześcijanie, abyście sobie zapukali do swojego boga o nowy opis stworzenia swiata czy prostowanie PiSma. Przy okazji poproście o poradnik, "jak w bezsensie odnaleźć sens" ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Pozdrawiam. WOLNOŚĆ WYPOWIEDZI! ! !
My czekamy az ty swoim genialnym umyslem ta biblie napiszesz( czy jej sprostowanie )...i nie watpie ani sekundy sadzac po takich rewelacyjnych wpisach ze to potrafisz 
|
| Pn lut 06, 2006 20:05 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Lucyna
Cytuj: Gwardian, prosze siegnac po pisma ojcow i doktorow Kosciola. No tak, tylko że w PiSmie bóg Jahwe nie przywoluje ojców i doktorów, to znaczy nie podaje, że to ich właśnie upoważnia do interpretacji Jego Słowa i wyjaśniana tym, którzy nie posiądą zdolności rozumienia. Niewątpliwie Wszechmocny musiałby przewidzieć, że nastaną chociażby takie czasy i narodzą się tacy gamonie jak Gwardian.... gabrielCytuj: Pierwotna wykladnie jak czytac biblie i ja interpretowac ustalali ojcowie kosciola na pierwszych soborach powszechnych ( nie obywajac sie bez sporow )
To nie mógł Uniwersalny i Ponadczasowy Bóg napisać językiem uniwersalnym i ponadczasowym? Kto uznawal po której stronie jest słuszność w tych sporach jakie toczyli - chyba nie do końca skutecznie - ojcowie Kościoła? (Kościoła - wielką literą proszę) Przecież ten "nieomylny" od wieków nic nie robi w tym zakresie tylko ciągle coś prostuje. Ostatnio wybitny specjalista-biblista ks. dr hab. Michał Bednarz (wykładowca seminaryjny) wyjaśniał na czym polega nowo wprowadzana zmiana w PiSmie - z "błogosławionych" na "szczęśliwych"
|
| Pn lut 06, 2006 20:27 |
|
|
|
 |
|
gabriel
|
Gwardian Cytuj: To nie mógł Uniwersalny i Ponadczasowy Bóg napisać językiem uniwersalnym i ponadczasowym?
Oswiec mnie ciemnego i pokaz jak taki tekst mialby wygladac ?
|
| Pn lut 06, 2006 20:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
gabriel
Cytuj: Oswiec mnie ciemnego i pokaz jak taki tekst mialby wygladac ?
Oh! Gdybym był Uniwersalny i Ponadczasowy....
Umiłowany, nie dowierzaj każdemu duchowi, ale badaj duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie.
Nie wszyscy ojcowie Kościoła - jak widać - byli i są z Boga.
|
| Pn lut 06, 2006 20:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro uwazasz ze Ty masz racje....to idz i podziel sie swoimi rewelacjami ..a nie ukrywaj sie na forum...leczac w ten sposob swoje kompleksy
Pokaz odwage i zedytuj wikipedie ...juz nawet podam Ci link ..zamiast bez sens gryzmolic na jakims forum i udawac najmadrzejszego
Taki jestes tylko odwazny na forum ?
Oto link..juz ci ulatwiem jak moge
Nawet w wikipedi jest napisane ze dla wierzacych jest natchniona przez Boga  Tylko ty nawet takiego czegos nie mozesz pojac  Uznales ,ze jak w wikipedi jest napisane co to jest chrzescijanizm to jest to prawda?(i jak wol napisane DLA WIERZACYCH Nie rozumiesz tego co czytasz  I nadal moje pytanie jest aktualne czy autor ksiazki pod tytulem Biblia popelnil razacy blad juz na pierwszych stronach swojej ksiegi?
Jak nie rozumiesz tego co ci napisalem i w kolko mnie tu straszysz episkopatami(ktore sa po to zeby tobie robic wode z mozgu  bo tam nie ma miejsca na logike ) to sie zapytaj kogos starszego i moze ci wyjasni po przeczytaniu tego prostego opisu swiata ,ze sie tam wykluczaja pewne zdarzenia  A jesli jest taka potrzeba to popros, to ci objasnie co sie tam wyklucza chociaz naprawde podziwiam osoby ktore z uporem maniaka tego nie zauwazaja.
Nauka jest wrogiem Kosciola 
|
| Pn lut 06, 2006 20:46 |
|
 |
|
gabriel
|
Gwardian napisał(a): gabrielCytuj: Oswiec mnie ciemnego i pokaz jak taki tekst mialby wygladac ? Oh! Gdybym był Uniwersalny i Ponadczasowy....
A to juz jest dziwne bardzo.Zadasz od Boga takiego tekstu samemu nie wiedzac jak mialby on wygladac ?Jakies inne zyczenia do Boga masz jeszcze  ??
|
| Pn lut 06, 2006 20:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gwardian, ponieważ słowa Pisma św. i Tradycji nie zawsze są jasne dlatego tych źródeł Objawienia nie powierzył Chrystus wiernym, aby bezpośrednio czerpali z nich naukę objawioną ale powierzył to Kościołowi, i po to właśnie Chrystus ustanowił w Kościele osobny urząd nauczycielski, który powierzył Kolegium apostolskiemu oraz prawowitym następcom apostołów.
Chrystus powiedział do nich, “Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi mną gardzi. (Ł. 10,16)
I dalej, Chrystus wyprasza błogosławieństwo dla tych wszystkich, którzy naukę Kościoła uznają -proszę za tymi, którzy przez ich słowo we Mnie uwierzą (Jan 17,20)
Aby Kościół mógł należycie ten urząd spełniać przyrzekł mu Jezus szczególną pomoc Ducha Świętego - dar nieomylności.
|
| Pn lut 06, 2006 20:52 |
|
 |
|
gabriel
|
Cytuj: Nawet w wikipedi jest napisane ze dla wierzacych jest natchniona przez Boga Tylko ty nawet takiego czegos nie mozesz pojac Uznales ,ze jak w wikipedi jest napisane co to jest chrzescijanizm to jest to prawda?(i jak wol napisane DLA WIERZACYCH Nie rozumiesz tego co czytasz I nadal moje pytanie jest aktualne czy autor ksiazki pod tytulem Biblia popelnil razacy blad juz na pierwszych stronach swojej ksiegi
Dlaczego piszesz do mnie a nie uzywasz liczy mnogiej , katolicy ?
Ja tylko podzielam zdanie ojcow kosciola, Ty masz inne zdanie wiec swoje zdanie przedstw im....udowodnij im ( nie mnie ), to nie ja mam udowodnic racje a TY  Bo ty masz udowodic swoje rewelacje ! ze Ty masz racje a nie ONI ! ....kogo chcesz przekonac , jedna osobe czy Kosciol Katolicki ?
Mnie nie przekonasz ale skoro Ty masz racje ..to ja obron na wikipedia...i niczym Cie nie strasze...ja tylko pisze z kim masz w tej sprawie dyskutowac
Jak chcesz sie dowartosciowac to mozesz gadac swoje rewelacje babci klozetowej albo pijakowi na ulicy..moze Ci przytakna jak ich zabajerujesz  .Jak chcesz dowiesc swoje racji...poroponuje zaczac od wikipedii
To nie jest dyskusja ile kto wie o religii.Ty czy ja ?.to jest dyskusja po czyjej stronie jest racja  Po Twojej czy Kosciola katolickiego ?
|
| Pn lut 06, 2006 21:00 |
|
 |
|
roberthat
|
gabriel napisał(a): Obecnie istnieje nauka zwana biblistyka ktora zajmuje sie badaniem biblijnych tekstow pod wzgledem merytorycznym Biblistami sa zarowno osoby swieckie jak i duchowe , istnieja oczywscie tez komisje d / s wiary przy kazdym episkopacie oraz watykanska kongregacja d/ s wiary przy papiezu Notabene obecny papiez byl jej ostatnim przewodniczacym
Gabrielu, tą samą Biblie badają też prawosławni, protestanci i inne religie chrześcijańskie. Czy sądzisz, że tam są głupcy, bo dochodza do innych wniosków ? Powiedz na przykład dlaczego protestanci nie uznają czyśćca - bo sa głupi tak ? No to udowodnij gdzie w Bibli pisze o czyścu ...itd....itd ...itd
_________________ Złote myśli każdej religii:
1. Wyłącznie moja religia jest religią prawdziwą
2. Wyłacznie moja religia ma pełnię prawdy
Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?
|
| Pn lut 06, 2006 21:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
gabriel
Cytuj: A to juz jest dziwne bardzo.Zadasz od Boga takiego tekstu samemu nie wiedzac jak mialby on wygladac ?Jakies inne zyczenia do Boga masz jeszcze
Nie rozumiem co w tym dziwnego?
Gdybym wiedział jak Bóg powinien przekazać ludowi swemu opis stworzenia świata to bym mu poufnie przekazał i powstałbu jakiś uznany później cudownie natchniony suplement do Księgi Rodzaju. Niestety nie wiem, nie mam nawet zielonego pojęcia - Bóg, tak uważam - powinien wiedzieć.
Jakie mam inne życzenie? Żeby się przyznał że ten świat mu się nie udał i ci ludzie na nim też.
Interpretacja Biblii to kwestia epistemologii. Tymczasem bożym zadaniem miało być proste i bezpośrednie objawienie tego, co dobre i pożyteczne. W czasach Mojżesza i wieki później nie było przecież epistemologii. Jak widać nie zadbał Bóg aby stworzyć warunki do poprawnego odczytania tego poselstwa oraz stosowania w swym życiu. Interpretacja Biblii jest czymś zupełnie przypadkowym i dość chaotycznym na przestrzeni wieków. Rządzą nią pewne dość zagmatwane i nieczytelne - stanowione nie pzrez Boga - zasady. Epistemologia to ponoć nauka badającą sposób, w jaki poznajemy prawdę – tyle tylko że prawda ta jest okresowo inna. Bóg się niestety zmienia – bo i ludzie się zmieniają.
Z kolei hermeneutyka – ustanawia zadania i zasady. Zadaniem jest dotarcie do pierwotnego znaczenia danej księgi Biblii (Co Bóg powiedział?) oraz do zrozumienia tego, co autor miał na myśli (Co to znaczy?). To pole do spekulacji i instrumentalnego stosowania.
Biblia zbudowana jest przeważnie z fragmentów starszych „Biblii”, czyli również świętych pism, które miały swój moment sławy, ale popadły w zapomnienie. Nosi więc oczywiście ślady braku oryginalności. Trzy lub cztery wydarzenia, najbardziej imponujące i robiące największe wrażenie, przedstawione były we wcześniejszych Bibliach; (np. w epopei o Gilgameszu i bogu Utapisztimie) wszystkie najlepiej znane zasady moralne i zasady postępowania pochodzą z tamtych – wiele starszych świętych zwojów, jak jeszcze Jahwe nie było na świecie. W tej mamy tylko dwie nowe rzeczy: po pierwsze Piekło, no i to dziwaczne Niebo. Później doszedł inny komercyjny wynalazek - Czyściec.
Mamy też dwa opisy stworzenia świata i dwa opisy stworzenia człowieka. Skąd dwa i w jakim celu?
|
| Pn lut 06, 2006 21:21 |
|
 |
|
gabriel
|
roberthat napisał(a): gabriel napisał(a): Obecnie istnieje nauka zwana biblistyka ktora zajmuje sie badaniem biblijnych tekstow pod wzgledem merytorycznym Biblistami sa zarowno osoby swieckie jak i duchowe , istnieja oczywscie tez komisje d / s wiary przy kazdym episkopacie oraz watykanska kongregacja d/ s wiary przy papiezu Notabene obecny papiez byl jej ostatnim przewodniczacym Gabrielu, tą samą Biblie badają też prawosławni, protestanci i inne religie chrześcijańskie. Czy sądzisz, że tam są głupcy, bo dochodza do innych wniosków ? Powiedz na przykład dlaczego protestanci nie uznają czyśćca - bo sa głupi tak ? No to udowodnij gdzie w Bibli pisze o czyścu ...itd....itd ...itd
Dlatego ze minimalnie innaczej interpretuja slowa biblii, ale nie tylko
Schizmy byly jednak glownie z powodow politycznych , patrz prawoslawie czy anglikanizm
Co do czysca to przeczytaj sobie tutaj
http://www.woda-zywa.pl/czytelnia.php?a ... ategoria=3
|
| Pn lut 06, 2006 21:24 |
|
 |
|
gabriel
|
Cytuj: Gdybym wiedział jak Bóg powinien przekazać ludowi swemu opis stworzenia świata to bym mu poufnie przekazał i powstałbu jakiś uznany później cudownie natchniony suplement do Księgi Rodzaju. Niestety nie wiem, nie mam nawet zielonego pojęcia - Bóg, tak uważam - powinien wiedzieć.
No prosze, sa tacy ktorzy maja zyczenia do Boga aby mieli kota jednoczesnie calego czarnego i calego bialego ? A suchej wody nie chcialbys czasami albo latajacych krow ? Cytuj: Tymczasem bożym zadaniem miało być proste i bezpośrednie objawienie tego, co dobre i pożyteczne
Bog bardzo prosto wylozyl swoje przeslanie dla ludzkosci
Tylko ze jednemu wystarcza 2 zdania a innemu i referatu malo
Nie chce mi sie juz pisac....na takie pytania...dobranoc
|
| Pn lut 06, 2006 21:30 |
|
|
|