Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
 Mściwy Bóg katolików 
Autor Wiadomość

Proponuje wam, drodzy chrześcijanie, abyście sobie zapukali do swojego boga o nowy opis stworzenia swiata czy prostowanie PiSma. Przy okazji poproście o poradnik, "jak w bezsensie odnaleźć sens" ;]
Pozdrawiam.
WOLNOŚĆ WYPOWIEDZI! ! !

Pn lut 06, 2006 19:51
MalGanis, a tak na marginesie, to nie musisz tak oslepiac. Przeciez nie jestes na wiecu.

Pn lut 06, 2006 19:57

I jak zwykle nie wiesz co napisac to piszesz trzy po trzy a czy ma to sens czy nie to jak widac jest dla ciebie nieistotne

Skoro uwazasz ze Ty masz racje....to idz i podziel sie swoimi rewelacjami ..a nie ukrywaj sie na forum...leczac w ten sposob swoje kompleksy
Pokaz odwage i zedytuj wikipedie ...juz nawet podam Ci link ..zamiast bez sens gryzmolic na jakims forum i udawac najmadrzejszego
Taki jestes tylko odwazny na forum ???

Oto link..juz ci ulatwiem jak moge :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia

Pn lut 06, 2006 20:03

Proponuje wam, drodzy chrześcijanie, abyście sobie zapukali do swojego boga o nowy opis stworzenia swiata czy prostowanie PiSma. Przy okazji poproście o poradnik, "jak w bezsensie odnaleźć sens" ;]
Pozdrawiam.
WOLNOŚĆ WYPOWIEDZI! ! !

My czekamy az ty swoim genialnym umyslem ta biblie napiszesz( czy jej sprostowanie )...i nie watpie ani sekundy sadzac po takich rewelacyjnych wpisach ze to potrafisz :D

Pn lut 06, 2006 20:05
Cytuj:
Gwardian, prosze siegnac po pisma ojcow i doktorow Kosciola.

No tak, tylko że w PiSmie bóg Jahwe nie przywoluje ojców i doktorów, to znaczy nie podaje, że to ich właśnie upoważnia do interpretacji Jego Słowa i wyjaśniana tym, którzy nie posiądą zdolności rozumienia. Niewątpliwie Wszechmocny musiałby przewidzieć, że nastaną chociażby takie czasy i narodzą się tacy gamonie jak Gwardian....
gabriel
Cytuj:
Pierwotna wykladnie jak czytac biblie i ja interpretowac ustalali ojcowie kosciola na pierwszych soborach powszechnych ( nie obywajac sie bez sporow )

To nie mógł Uniwersalny i Ponadczasowy Bóg napisać językiem uniwersalnym i ponadczasowym? Kto uznawal po której stronie jest słuszność w tych sporach jakie toczyli - chyba nie do końca skutecznie - ojcowie Kościoła? (Kościoła - wielką literą proszę) Przecież ten "nieomylny" od wieków nic nie robi w tym zakresie tylko ciągle coś prostuje. Ostatnio wybitny specjalista-biblista ks. dr hab. Michał Bednarz (wykładowca seminaryjny) wyjaśniał na czym polega nowo wprowadzana zmiana w PiSmie - z "błogosławionych" na "szczęśliwych"

Pn lut 06, 2006 20:27

Cytuj:
To nie mógł Uniwersalny i Ponadczasowy Bóg napisać językiem uniwersalnym i ponadczasowym?

Oswiec mnie ciemnego i pokaz jak taki tekst mialby wygladac ?

Pn lut 06, 2006 20:29
Cytuj:

Oh! Gdybym był Uniwersalny i Ponadczasowy....
Umiłowany, nie dowierzaj każdemu duchowi, ale badaj duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie.
Nie wszyscy ojcowie Kościoła - jak widać - byli i są z Boga.

Pn lut 06, 2006 20:39
Skoro uwazasz ze Ty masz racje....to idz i podziel sie swoimi rewelacjami ..a nie ukrywaj sie na forum...leczac w ten sposob swoje kompleksy
Pokaz odwage i zedytuj wikipedie ...juz nawet podam Ci link ..zamiast bez sens gryzmolic na jakims forum i udawac najmadrzejszego
Taki jestes tylko odwazny na forum ?

Oto link..juz ci ulatwiem jak moge

Nawet w wikipedi jest napisane ze dla wierzacych jest natchniona przez Boga :) Tylko ty nawet takiego czegos nie mozesz pojac :) Uznales ,ze jak w wikipedi jest napisane co to jest chrzescijanizm to jest to prawda?(i jak wol napisane DLA WIERZACYCH Nie rozumiesz tego co czytasz :) I nadal moje pytanie jest aktualne czy autor ksiazki pod tytulem Biblia popelnil razacy blad juz na pierwszych stronach swojej ksiegi?

Jak nie rozumiesz tego co ci napisalem i w kolko mnie tu straszysz episkopatami(ktore sa po to zeby tobie robic wode z mozgu :) bo tam nie ma miejsca na logike ) to sie zapytaj kogos starszego i moze ci wyjasni po przeczytaniu tego prostego opisu swiata ,ze sie tam wykluczaja pewne zdarzenia :) A jesli jest taka potrzeba to popros, to ci objasnie co sie tam wyklucza chociaz naprawde podziwiam osoby ktore z uporem maniaka tego nie zauwazaja. :)

Nauka jest wrogiem Kosciola :)

Pn lut 06, 2006 20:46

gabriel
Cytuj:

Oh! Gdybym był Uniwersalny i Ponadczasowy....

A to juz jest dziwne bardzo.Zadasz od Boga takiego tekstu samemu nie wiedzac jak mialby on wygladac ?Jakies inne zyczenia do Boga masz jeszcze ????

Pn lut 06, 2006 20:50
Gwardian, ponieważ słowa Pisma św. i Tradycji nie zawsze są jasne dlatego tych źródeł Objawienia nie powierzył Chrystus wiernym, aby bezpośrednio czerpali z nich naukę objawioną ale powierzył to Kościołowi, i po to właśnie Chrystus ustanowił w Kościele osobny urząd nauczycielski, który powierzył Kolegium apostolskiemu oraz prawowitym następcom apostołów.
Chrystus powiedział do nich, “Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi mną gardzi. (Ł. 10,16)
I dalej, Chrystus wyprasza błogosławieństwo dla tych wszystkich, którzy naukę Kościoła uznają -proszę za tymi, którzy przez ich słowo we Mnie uwierzą (Jan 17,20)
Aby Kościół mógł należycie ten urząd spełniać przyrzekł mu Jezus szczególną pomoc Ducha Świętego - dar nieomylności.

Pn lut 06, 2006 20:52

Nawet w wikipedi jest napisane ze dla wierzacych jest natchniona przez Boga Tylko ty nawet takiego czegos nie mozesz pojac Uznales ,ze jak w wikipedi jest napisane co to jest chrzescijanizm to jest to prawda?(i jak wol napisane DLA WIERZACYCH Nie rozumiesz tego co czytasz I nadal moje pytanie jest aktualne czy autor ksiazki pod tytulem Biblia popelnil razacy blad juz na pierwszych stronach swojej ksiegi

Dlaczego piszesz do mnie a nie uzywasz liczy mnogiej , katolicy ?
Ja tylko podzielam zdanie ojcow kosciola, Ty masz inne zdanie wiec swoje zdanie przedstw im....udowodnij im ( nie mnie ), to nie ja mam udowodnic racje a TY !! Bo ty masz udowodic swoje rewelacje ! ze Ty masz racje a nie ONI ! ....kogo chcesz przekonac , jedna osobe czy Kosciol Katolicki ?
Mnie nie przekonasz ale skoro Ty masz racje ..to ja obron na wikipedia...i niczym Cie nie strasze...ja tylko pisze z kim masz w tej sprawie dyskutowac :)
Jak chcesz sie dowartosciowac to mozesz gadac swoje rewelacje babci klozetowej albo pijakowi na ulicy..moze Ci przytakna jak ich zabajerujesz :D .Jak chcesz dowiesc swoje racji...poroponuje zaczac od wikipedii
To nie jest dyskusja ile kto wie o religii.Ty czy ja ?.to jest dyskusja po czyjej stronie jest racja !!Po Twojej czy Kosciola katolickiego ?

Pn lut 06, 2006 21:00

Obecnie istnieje nauka zwana biblistyka ktora zajmuje sie badaniem biblijnych tekstow pod wzgledem merytorycznym
Biblistami sa zarowno osoby swieckie jak i duchowe , istnieja oczywscie tez komisje d / s wiary przy kazdym episkopacie oraz watykanska kongregacja d/ s wiary przy papiezu
Notabene obecny papiez byl jej ostatnim przewodniczacym

Gabrielu, tą samą Biblie badają też prawosławni, protestanci i inne religie chrześcijańskie. Czy sądzisz, że tam są głupcy, bo dochodza do innych wniosków ? Powiedz na przykład dlaczego protestanci nie uznają czyśćca - bo sa głupi tak ? No to udowodnij gdzie w Bibli pisze o czyścu ...itd....itd ...itd

Tylko gdzie wówczas miejsce na rozmowy, na negocjacje ?

Pn lut 06, 2006 21:15
Cytuj:
A to juz jest dziwne bardzo.Zadasz od Boga takiego tekstu samemu nie wiedzac jak mialby on wygladac ?Jakies inne zyczenia do Boga masz jeszcze

Nie rozumiem co w tym dziwnego?
Gdybym wiedział jak Bóg powinien przekazać ludowi swemu opis stworzenia świata to bym mu poufnie przekazał i powstałbu jakiś uznany później cudownie natchniony suplement do Księgi Rodzaju. Niestety nie wiem, nie mam nawet zielonego pojęcia - Bóg, tak uważam - powinien wiedzieć.
Jakie mam inne życzenie? Żeby się przyznał że ten świat mu się nie udał i ci ludzie na nim też.
Interpretacja Biblii to kwestia epistemologii. Tymczasem bożym zadaniem miało być proste i bezpośrednie objawienie tego, co dobre i pożyteczne. W czasach Mojżesza i wieki później nie było przecież epistemologii. Jak widać nie zadbał Bóg aby stworzyć warunki do poprawnego odczytania tego poselstwa oraz stosowania w swym życiu. Interpretacja Biblii jest czymś zupełnie przypadkowym i dość chaotycznym na przestrzeni wieków. Rządzą nią pewne dość zagmatwane i nieczytelne - stanowione nie pzrez Boga - zasady. Epistemologia to ponoć nauka badającą sposób, w jaki poznajemy prawdę – tyle tylko że prawda ta jest okresowo inna. Bóg się niestety zmienia – bo i ludzie się zmieniają.
Z kolei hermeneutyka – ustanawia zadania i zasady. Zadaniem jest dotarcie do pierwotnego znaczenia danej księgi Biblii (Co Bóg powiedział?) oraz do zrozumienia tego, co autor miał na myśli (Co to znaczy?). To pole do spekulacji i instrumentalnego stosowania.
Biblia zbudowana jest przeważnie z fragmentów starszych „Biblii”, czyli również świętych pism, które miały swój moment sławy, ale popadły w zapomnienie. Nosi więc oczywiście ślady braku oryginalności. Trzy lub cztery wydarzenia, najbardziej imponujące i robiące największe wrażenie, przedstawione były we wcześniejszych Bibliach; (np. w epopei o Gilgameszu i bogu Utapisztimie) wszystkie najlepiej znane zasady moralne i zasady postępowania pochodzą z tamtych – wiele starszych świętych zwojów, jak jeszcze Jahwe nie było na świecie. W tej mamy tylko dwie nowe rzeczy: po pierwsze Piekło, no i to dziwaczne Niebo. Później doszedł inny komercyjny wynalazek - Czyściec.
Mamy też dwa opisy stworzenia świata i dwa opisy stworzenia człowieka. Skąd dwa i w jakim celu?

Pn lut 06, 2006 21:21

gabriel napisał(a):
Obecnie istnieje nauka zwana biblistyka ktora zajmuje sie badaniem biblijnych tekstow pod wzgledem merytorycznym
Biblistami sa zarowno osoby swieckie jak i duchowe , istnieja oczywscie tez komisje d / s wiary przy kazdym episkopacie oraz watykanska kongregacja d/ s wiary przy papiezu
Notabene obecny papiez byl jej ostatnim przewodniczacym

Gabrielu, tą samą Biblie badają też prawosławni, protestanci i inne religie chrześcijańskie. Czy sądzisz, że tam są głupcy, bo dochodza do innych wniosków ? Powiedz na przykład dlaczego protestanci nie uznają czyśćca - bo sa głupi tak ? No to udowodnij gdzie w Bibli pisze o czyścu ...itd....itd ...itd

Dlatego ze minimalnie innaczej interpretuja slowa biblii, ale nie tylko
Schizmy byly jednak glownie z powodow politycznych , patrz prawoslawie czy anglikanizm
Co do czysca to przeczytaj sobie tutaj
http://www.woda-zywa.pl/czytelnia.php?a ... ategoria=3

Pn lut 06, 2006 21:24

Gdybym wiedział jak Bóg powinien przekazać ludowi swemu opis stworzenia świata to bym mu poufnie przekazał i powstałbu jakiś uznany później cudownie natchniony suplement do Księgi Rodzaju. Niestety nie wiem, nie mam nawet zielonego pojęcia - Bóg, tak uważam - powinien wiedzieć.

No prosze, sa tacy ktorzy maja zyczenia do Boga aby mieli kota jednoczesnie calego czarnego i calego bialego ?

A suchej wody nie chcialbys czasami albo latajacych krow ?

Cytuj:
Tymczasem bożym zadaniem miało być proste i bezpośrednie objawienie tego, co dobre i pożyteczne

Bog bardzo prosto wylozyl swoje przeslanie dla ludzkosci
Tylko ze jednemu wystarcza 2 zdania a innemu i referatu malo

Nie chce mi sie juz pisac....na takie pytania...dobranoc

Pn lut 06, 2006 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona