Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 9:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostatecznego ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaki będzie los zwierząt i roślin w dniu sądu ostateczne
equuleuss napisał(a):
Przyznajesz że jednak nie ma takiej samej duszy jak człowiek a istota ludzka ma duszę nieśmiertelną. Samo odczuwanie nie jest jeszcze świadomością. Tutaj jest istotna samoświadomość, czyli to że wiesz kim jesteś, i pytasz o takie rzeczy jak sens twojego istnienia, sens życia, chcesz wiedzieć kim jesteś, dlaczego istnieje to wszystko co cię otacza i jaki jest cel twojego życia i wszystkiego. To znaczy że jesteś świadom siebie samego, tego że jesteś człowiekiem, mężczyzną, i że życie kończy śmierć, a co jest za tą bramą to tak dokladnie nie wiemy, starając się uchylić tego rąbka tajemnicy.

Małe dzieci też takiego czegoś nie mają. To może do zaświatów idą tylko dorośli, a niemowlęta do piachu razem ze zwierzętami?

equuleuss napisał(a):
Zwierzęta czy rośliny czując coś, czując pewne emocje jak strach, gniew, ból, ale to nie oznacza jeszcze pełnej świadomości istnienia i nie jest to wyznacznik nieśmiertelności. Byt nieświadomy swojego istnienia, bez samoświadomości nie może odczuwać cierpienia niebytu, tak jak człowiek.

Co to jest "cierpienie niebytu"? Jak kogoś nie ma, to nie cierpi.

Cz sty 02, 2014 6:44
ogon__ napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Przyznajesz że jednak nie ma takiej samej duszy jak człowiek a istota ludzka ma duszę nieśmiertelną. Samo odczuwanie nie jest jeszcze świadomością. Tutaj jest istotna samoświadomość, czyli to że wiesz kim jesteś, i pytasz o takie rzeczy jak sens twojego istnienia, sens życia, chcesz wiedzieć kim jesteś, dlaczego istnieje to wszystko co cię otacza i jaki jest cel twojego życia i wszystkiego. To znaczy że jesteś świadom siebie samego, tego że jesteś człowiekiem, mężczyzną, i że życie kończy śmierć, a co jest za tą bramą to tak dokladnie nie wiemy, starając się uchylić tego rąbka tajemnicy.

Małe dzieci też takiego czegoś nie mają. To może do zaświatów idą tylko dorośli, a niemowlęta do piachu razem ze zwierzętami?

Noworodki być może nie, ale małe dzieci jak najbardziej, zależy jak małe. Dusza nie jest czymś co człowiek otrzymuje w miarę kształtowania się jego rozwoju, ale duszę otrzymuje w tym momencie kiedy zaczyna istnieć w czasie i przestrzeni. Jeszcze przed narodzeniem. Mam na myśli to że samoświadomość jest istotną cecha inteligentnej i nieśmiertelnej duszy. Przecież po śmierci nie będziesz w fizycznym ciele ale będziesz istniał nadal jako Ty. Z pełną swiadomością tego kim jesteś i jakie było Twoje życie tutaj.

equuleuss napisał(a):
Zwierzęta czy rośliny czując coś, czując pewne emocje jak strach, gniew, ból, ale to nie oznacza jeszcze pełnej świadomości istnienia i nie jest to wyznacznik nieśmiertelności. Byt nieświadomy swojego istnienia, bez samoświadomości nie może odczuwać cierpienia niebytu, tak jak człowiek.

Co to jest "cierpienie niebytu"? Jak kogoś nie ma, to nie cierpi.

Nie w tym sensie. Po prostu człowiek ktory istnieje nie bardzo może przyjąć do siebie myśl o tym że mógłby zniknąć w niebycie. W takiej perspektywie życie traci swój sens.

Cz sty 02, 2014 17:32

Powiedz to buddystom :-D

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 02, 2014 17:33

equuleuss napisał(a):
Nie w tym sensie. Po prostu człowiek ktory istnieje nie bardzo może przyjąć do siebie myśl o tym że mógłby zniknąć w niebycie. W takiej perspektywie życie traci swój sens.

http://www.youtube.com/watch?v=eUvFqwFPYac
Bogusław Wolniewicz o śmierci - wierzy w Boga, który nie ingeruje, i że po śmierci nic nie ma.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sty 02, 2014 17:56

wierzy w Boga i nie wierzy w życie wieczne ?? hmmm dziwne jakieś

Cz sty 02, 2014 18:03
Dla mnie bynajmniej takie życie traci swój głeboki sens. Cokolwiek zrobię i tak nie będzie miało większego znaczenia. Zrobię wielkie pieniądze, po co, i tak zniknę w niebycie. Będę sławny, po co mi pięć minut na ziemi i tak zniknę w niebycie. Masz dzieci, patrzysz na nie i myślisz - znikną kiedyś w niebycie. Uczucia, miłość, emocje, cokolwiek co przeżywałeś i doświadczyłeś w życiu traci swoje znaczenie. Taka perspektywa skłania raczej do przemyśleń że skoro nic nie ma po, to trzeba korzystać nie patrząc na morale. Liczy się tylko tutaj i teraz, bez żadnej perspektywy. Wtedy nadzieja i miłość traci swoje znaczenie.

Cz sty 02, 2014 18:37

equuleuss napisał(a):
Dla mnie bynajmniej takie życie traci swój głeboki sens. Cokolwiek zrobię i tak nie będzie miało większego znaczenia. Zrobię wielkie pieniądze, po co, i tak zniknę w niebycie. Będę sławny, po co mi pięć minut na ziemi i tak zniknę w niebycie.

A jeśłi wierzysz w życie wieczne, jest to samo: Zrobię wielkie pieniądze, po co, i tak nie będą potrzebne, co więcej, będą przeszkodą. Będę sławny, po co?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sty 02, 2014 18:41

Ale jest sens czynienie dobra. Przy czekającym niebycie nie ma większego sensu

Cz sty 02, 2014 22:04

A jak do niebytu dużo czasu?

Cz sty 02, 2014 22:10
Andy72 napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Dla mnie bynajmniej takie życie traci swój głeboki sens. Cokolwiek zrobię i tak nie będzie miało większego znaczenia. Zrobię wielkie pieniądze, po co, i tak zniknę w niebycie. Będę sławny, po co mi pięć minut na ziemi i tak zniknę w niebycie.

A jeśłi wierzysz w życie wieczne, jest to samo: Zrobię wielkie pieniądze, po co, i tak nie będą potrzebne, co więcej, będą przeszkodą. Będę sławny, po co?

Tak, ale wtedy mając te pieniądze i sławę mógłbym starać się wykorzystać to także dla jakiegoś dobra, nie tylko dla siebie. Kiedy wiesz co zrobić z pieniędzmi i z popularnością, możesz robić wielkie rzeczy, ale niekoniecznie na pokaz, można też tak aby nikt nie widział. Wtedy masz pewną perspektywę że twój trud nie idzie w ten niebyt, bo jeśli istnieje niebyt to po co pomagać innym? Przecież czeka nas wszystkich to samo, czyli totalna zagłada i to nawet lepiej jeśli zginą z głodu albo wykończy ich jakaś choroba, bo szybciej znajdą się w nicości. Z taką perspektywą nicości równie dobrze można zlikwidować siebie już teraz i to bedzie prawie to samo, bo po się męczyć na tym łez padole.

Nie jesteś pewien ile masz czasu do nicości. Jutro może już nie istnieć dla mnie, skąd możemy wiedzieć kiedy zostanie przecięta nasza linia życia tutaj.

Cz sty 02, 2014 23:08

NIiebyt jest lepszy od piekła, niebyt jest lepszy od reinkarnacji, jedynie wieczna szczęśliwość może być lepsza od niebytu.

Cz sty 02, 2014 23:10

Niebyt jest lepszy od „wiecznego” piekła, to akurat jest oczywiste ale dla czego reinkarnacja miałaby być czymś gorszym od niebytu? Reinkarnacja tak naprawdę tłumaczy sens naszego istnienia, tłumaczy min. że nie ma szczęścia za darmo, że każdy musi sam na nie zapracować , że szczęście możemy osiągnąć jedynie przez trud i wysiłek. Nawet Bóg nie może nam dać szczęścia na siłę, po prostu takie szczęście nie miałoby dla nas żadnego znaczenia. Tylko przechodząc przez „piekło” tego świata można docenić prawdziwe szczęście. Do szczęścia (zresztą jak do wszystkiego ) trzeba dojrzeć, dorosnąć . A więc jest to sprawa przede wszystkim pewnej dojrzałości duchowej. Co prawda każdy z nas nosi w sobie potencjalne Niebo (Niebo to stan duszy a nie miejsce) ale nie każdy do niego dorósł. Bez reinkarnacji nikt nie miałby szans na tą dorosłość.

Zresztą nie istnieje coś takiego jak niebyt, skoro coś lub ktoś istnieje to istniał zawsze. Bóg to wszystko co istnieje, jest wszystkim i we wszystkim. Od Boga nie można niczego odjąć lub dodać. Skoro istniejesz istniałeś zawsze.

Pt sty 03, 2014 2:17

Reinkarnacja - czyli wieczne istnenie na tym łez padole. Oczywiście że od tego jest lepszy niebyt

Pt sty 03, 2014 6:19

equuleuss napisał(a):

Noworodki być może nie, ale małe dzieci jak najbardziej, zależy jak małe. Dusza nie jest czymś co człowiek otrzymuje w miarę kształtowania się jego rozwoju, ale duszę otrzymuje w tym momencie kiedy zaczyna istnieć w czasie i przestrzeni. Jeszcze przed narodzeniem.

Czyli, według tego, skoro nieśmiertelna dusza istnieje przed zaistnieniem świadomości, to świadomość nie jest koniecznym warunkiem posiadania nieśmiertelnej duszy. A skoro tak, to i mrówka może mieć nieśmiertelną duszę, bo z całą pewnością istnieje w czasie i przestrzeni. Swoją drogą, kiedy według ciebie mrówka ZACZYNA ISTNIEĆ W CZASIE I PRZESTRZENI? w przyrodzie jeden organizm przechodzi w drugi, nawet w przypadku jakiejś syntezy najpierwotniejszych praorganizmów z cząstek organicznych jest to też tylko zmiana stanu tej samej materii. To pd mojej arbitralnej decyzji zależy, czy jakiś obiekt nazwę nowym słowem i tym samym w łaskawości swojej ustanowię nowym bytem, czy uznam go za wersję starego bytu.

equuleuss napisał(a):

To prawda, nie potrafię sobie wyobrazić tego, że nie istnieję, to psychologiczna niemożliwość. Ale to dowodzi tylko ograniczenia mojego umysłu, a nie tego, że mam rację.

Pt sty 03, 2014 6:50
olijula napisał(a):
wierzy w Boga i nie wierzy w życie wieczne ?? hmmm dziwne jakieś

Nie wierzy w Boga, nazywa siebie "rzymski katolik niewierzący". Od lat działa na rzecz legalizacji w Polsce eutanazji, mianując eutanazję jako sacrum, a niegodziwy Kościół tego nie rozumie.
Ale za to podziela polityczne poglądy RM i przez słuchaczy tegoż "katolickiego radia" jest uwielbiany. Ba nawet nieświadomi słuchacze poglądów prof. o eutanazji, pielgrzymują na Jasną Górę przed obraz Matki Boskiej z plakatem Maryjo błogosław profesorowi Wolniewiczowi.

Pt sty 03, 2014 8:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona