Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 17:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 pewna dyskusja 
Autor Wiadomość

Post pewna dyskusja
http://www.racjonalista.pl/forum.php/s,83075
Przeglądając nieco forum Racjonalisty natknąłem się na taką oto dziwną dla mnie dosyć dyskusję. Co o niej sądzicie ? Czy jej inicjator otrzymał wystarczające wyjaśnienie swych wątpliwości ? A jak Wy byście odpowiedzieli na postawione tam problemy ?
Zwłaszcza jedna z jego wypowiedzi jest dosyć dziwna :
Cytuj:
1 Tes 5:21-22
"21. Wszystko badajcie, a co szlachetne - zachowujcie!
22. Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła."
Skoro wszystko badać to wszystko. Nawet obrzędy chrześcijańskie. A ten obrzęd ma dla mnie nie tylko pozór zła. W moim odczuciu jest on przesiąknięty "złem" (skoro jest w stanie wywołać pewien nieprzyjemny odruch) i nie jest szlachetny. Zatem muszę go unikać.

Czy to jest prawidłowe myślenie ?

Cz maja 10, 2007 13:41

Według mnie podstawa to sprawdzać u źródła zatem zapoznać się z Katolicką nauką na ten temat i tutaj ważne jest to co mówią ludzie zaznajomieni w temacie czyli m.in. teolodzy i językoznawcy, a nie jak rozumie to zwykły człowiek.
Katolicka nauka mówi że jest to ciało i krew. Jeśli się myle niech ktoś mnie poprawi. Krew dla Żydów była siedliskiem życia, a ciało kojarzy się z samym Jezusem ukrzyżowanym i tak jest napisane - krew wylana na odpuszczenie grzechów ("...Pijcie z niego wszyscy, bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów..." Mt 26,27) i ciało ukrzyżowane ("...To jest Ciało moje, które za was będzie wydane..." Łk 22,19). Męka przyniosła zwycięstwo, zatem spożywanie pradziwego ciała i krwi Pana Jezusa Chrystusa które poddane było męce i pozwioliło osiągnąć zwycięstwo pozwala nam uczestniczyć w tym zwycięstwie.

Cz maja 10, 2007 23:45

Katolicka nauka mówi że jest to ciało i krew.

No tak, ale autor tamtej dyskusji przeciwstawia temu słowa z NT (zacytowałem to). Mało tego, w pewnym momencie używa nawet słowa "diabelstwo".
Można zadać pytanie : Dlaczego Bóg stawia niektórym przeszkody w zbliżeni się do siebie ?

Pt maja 11, 2007 8:40

Można zadać pytanie : Dlaczego Bóg stawia niektórym przeszkody w zbliżeni się do siebie ?

Myślę, że tego nikt z ludzi tak do końca nie wie.
Też zacytuję Pismo Św.
Iz 55,8
"Bo myśli moje nie są myślami waszymi
ani wasze drogi moimi drogami-
wyrocznia Pana."

Dlaczego różne rzecz dzieją się na świecie? Gdybym wiedziała, byłabym Bogiem, a przecież jestem tylko człowiekiem!

A tak w ogóle, to nie bardzo łapię o co chodzi z obrzędami? Dlaczego sądzisz, że są one złe?

Pt maja 11, 2007 20:22

timajos myśle że jest to kwestia interpretacji. Źle zrozumiane słowa dają zły efekt. Istotny jest kontekst w którym dane słowa zostały użyte w Piśmie. Domyślnie słowa "...To Duch daje życie; ciało na nic się nie zda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i są życiem." (J 6,63) są wyrwane z kontekstu większej całości. Ciało z pierwszej cześci fragmentu symbolizuje skażoną nature, której przeciwstawia się łaska, a Eucharystia to ciało Zmartwychwstałego ożywione duchem, jak można przeczytać w przypisie do tego fragmentu.

Pt maja 11, 2007 21:29

A tak w ogóle, to nie bardzo łapię o co chodzi z obrzędami? Dlaczego sądzisz, że są one złe?

Przepraszam bardzo, ale to nie ja jestem autorem tamtej dyskusji. Po prostu nie wiem co mam myśleć o tym co zostało tam napisane.
Pytanie "Dlaczego Bóg stawia niektórym przeszkody w zbliżeniu się do siebie ?" zadałem w kontekście wypowiedzi autora tamtej dyskusji. Pisze on wyraźnie, że jeśli uznaje za prawdziwą przemianę chleba i wina w ciało w krew Chrystusa to jest to dla niego "diabelstwo".

Pt maja 11, 2007 23:13

Sorki timajos! Powinnam napisać: nie łapię dlaczego autor wypowiedzi uważa, że obrzędy to "diabelstwo".
A tak w ogóle, to wydaje mi się, że jest w tej wypowiedzi pomieszanie z poplątaniem. Przemiana chleba i wina w Ciało i Krew nie jest obrzędem! Obrzędy mogą być np. pogrzebowe, weselne itp. Dla mnie jest to misterium, czyli coś, czego do końca nie rozumiem, a w co głęboko wierzę i ma dla mnie podniosłe znaczenie.
Wierzyć to nie znaczy rozumieć i znać naukowe argumenty!!!
A dlaczego wierzę? Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie... Tak samo, jak nie potrafię powiedzieć dlaczego kocham...

So maja 12, 2007 9:13

Powinnam napisać: nie łapię dlaczego autor wypowiedzi uważa, że obrzędy to "diabelstwo".

Czytając jego wypowiedzi można się domyśleć o co mu chodzi. I ja mam problem, bo chyba coś w tym jest co on pisze.
Frodo napisał(a):
Dla mnie jest to misterium, czyli coś, czego do końca nie rozumiem, a w co głęboko wierzę i ma dla mnie podniosłe znaczenie.

Rozumiem. Ja chyba nigdy głęboko nie wierzyłem i chyba dlatego mam teraz problem.
Frodo napisał(a):
Wierzyć to nie znaczy rozumieć i znać naukowe argumenty

Ale ja myślałem, że w KK nie wierzymy ślepo ...

So maja 12, 2007 13:26

Z tego co ja wyczytałem wynika że "diabelstwem" było by uznanie za prawdziwe tego cudu, który tam został przytoczony w którejś wypowiedzi, mówiący o tym że chostia i wino fizycznie zamieniły się w krew i fragment bijącego serca.

Wiara nie jest ślepa według mnie, ponieważ wynia z wydarzeń sprzed 2000 lat, wierzymy w nie zarówno jako realne wydarzenia historyczne, jak i jako wielkie dla nas wydarzenie duchowe, czyli nie tylko śmierć, ale śmierć zbawienna.
A opieramy naszą wiare na relacjach ludzi żyjących wtedy i zapisanych w NT.

So maja 12, 2007 22:12

Z tego co ja wyczytałem wynika że "diabelstwem" było by uznanie za prawdziwe tego cudu, który tam został przytoczony w którejś wypowiedzi, mówiący o tym że chostia i wino fizycznie zamieniły się w krew i fragment bijącego serca.

No właśnie autor tamtych wypowiedzi nie ma chyba w ogóle dobrego zdania na temat samej Przemiany.
WIST napisał(a):
Wiara nie jest ślepa według mnie, ponieważ wynia z wydarzeń sprzed 2000 lat, wierzymy w nie zarówno jako realne wydarzenia historyczne, jak i jako wielkie dla nas wydarzenie duchowe, czyli nie tylko śmierć, ale śmierć zbawienna.
A opieramy naszą wiare na relacjach ludzi żyjących wtedy i zapisanych w NT.

Wiara nie jest ślepa wtedy jeśli umiesz powiedzieć nie tylko w co wierzysz, ale i dlaczego. Wiara nie jest ślepa wtedy jeśli nie tylko wierzysz, ale i myślisz w co tak naprawdę wierzysz i czy to jest dobre.

N maja 13, 2007 19:51

timajos nie wiem czemu ten cud jeśli miałby być prawdziwy miałby komuś przeszkadzać. Może poprostu jest to osoba która jednoznacznie kojarzy Eucharystie z kanibalizmem i to jest diabelskie według niej. Ale tak czy tak wierzący winni uznawać że i opłatem i kawałem fizycznego ciała to to samo, choć zmysły to rozróżniają. To jest wielka tajemnica która odwołuje się do wiary, dla osoby wierzącej inaczej to wygląda, niż dla kogoś kto stoi z boku i robi wielkie oczy - bo oni są kanibalami, patrzy na to jednak po ludzku i nie wiary w to. Tak ja myśle.

N maja 13, 2007 22:11

Wiara nie jest ślepa wtedy jeśli umiesz powiedzieć nie tylko w co wierzysz, ale i dlaczego. Wiara nie jest ślepa wtedy jeśli nie tylko wierzysz, ale i myślisz w co tak naprawdę wierzysz i czy to jest dobre.

W to, że jest dobre nie tylko wierzę, ale ja to wiem. Już nie jeden raz w moim życiu Eucharystia dodawała mi sił i wskazywała właściwą drogę. Dzięki wierze i modlitwie podejmowałam dobre decyzje. Teraz to już jest sprzężenie zwrotne. Wiara rodzi dobro, dobro powoduje wzrost wiary.
Wydaje mi się, że chciałbyś wypunktować argumenty: jest tak i tak, dlatego tak i tak. To rozumowanie jest dobre w naukach ścisłych, ale dusza ludzka, a co za tym idzie wiara nie jest tak jednoznaczna jak 2+2. Wiara rodzi się w naszym sercu, a nie umyśle!

Wt maja 15, 2007 16:36

Jeśli moge. Myśle Frodo że masz dużo racji, bo wiara faktycznie jest łaską. Jednak w tym wszystkim rozum też ma duże znaczenie dopełniające. Wiara nie może być sprzeczna z rozumem, bo nie tylko Chrześcijanie charakteryzują się wiarą w jakiegoś boga. Nie chodzi mi tutaj o argumenty że nasz wiara jest lepsza itp. Wiara jak pisaliśmy wypada aby była świadoma i jak napisał timajos wiem w co wierze i wiem że to jest dobre. Po to mam rozum aby odróżniać dobro od zła, bo wiare ma niejeden fanatyk. W końcu to co pisałem, jestem świadom w co wierze, bo Chrystus musi być głoszony, wiara w Niego nie narodzi się u kogoś kto o Nim nie usłyszy, bo Go nie zna.

Wt maja 15, 2007 21:17

WIST napisał(a):
Katolicka nauka mówi że jest to ciało i krew.

No tak, ale autor tamtej dyskusji przeciwstawia temu słowa z NT (zacytowałem to). Mało tego, w pewnym momencie używa nawet słowa "diabelstwo".

nie jest Łatwo uwierzyc bo i WIELKA NAGRODA JEST W NIEBIE

Najśw Eucharystia Jest zaś Nowa Ekonomia Zbawienia jest To Nowy Testament ktory Udoskonalił Stary , Pan Jezus mowil czesto faryzeuszom aby nie patrzyli na zewnetrzna strone ale na wew

Śr cze 13, 2007 10:48

Bóg byłby sprzeczny z samym sobą, gdyby utrudniał zblizanie się ludzi do niego. I jak napisałeś sp mamy w NT coś doskonalszego od tego co zawiera ST i to jest dla ludzi. Bóg po to jest wśród nas obecny w sposób realny, jka drugi człowiek, aby być maksymalnie blisko, a po śmierci stać się zjednoczeni z Bogiem.
Wina jest w człowieku, bo uznaje wyższość umysłu, który nie może pojąć jak fizycznie hostia staje się ciałem, przecież widzą że nic się nie dzieje. Tutaj potrzeba wiary. Człowiek, zarówno jego niedoskonałość jak i grzech utrudnia dostęp do Boga. Tym bardziej to wielka wspaniała sprawa że Bóg do nas przyszedł i jest i będzie, jak obiecał.

Śr cze 13, 2007 21:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]