Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 10:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Status Syna Bożego - Czy Jezus na pewno był synem Boga?? 
Autor Wiadomość

Post Status Syna Bożego - Czy Jezus na pewno był synem Boga??
Każdy z nas uważa Jezusa za syna Bożego, ale co mówi o tym sam Chrystus? Zobaczmy:

Cytuj:
Mt 5, 9
"Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi."

Tutaj widzimy, każdy kto wprowadza pokój będzie nazywamy synem Bożym

Cytuj:
Mt 10, 40-42
"Kto was przyjmuje, Mnie przyjmuje; a kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał. Kto przyjmuje proroka, jako proroka, nagrodę proroka otrzyma. Kto przyjmuje sprawiedliwego, jako sprawiedliwego, nagrodę sprawiedliwego otrzyma"

Cytuj:
Mt 19, 16-17
A oto zbliżył się do Niego pewien człowiek i zapytał: «Nauczycielu, co dobrego mam czynić, aby otrzymać życie wieczne?» Odpowiedział mu: «Dlaczego Mnie pytasz o dobro? Jeden tylko jest Dobry* (*tj. Bóg)
Mk 10, 17-19
Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» Jezus mu rzekł: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg

Dwa cytaty o tym samym, zaprzecza tu że nie jest Dobry i że nie jest Bogiem, oddziela się od niego tym samym zaprzeczając trójcy świętej

Cytuj:
Mt 20, 23
"On rzekł do nich: «Kielich mój pić będziecie. Nie do Mnie jednak należy dać miejsce po mojej stronie prawej i lewej, ale [dostanie się ono] tym, dla których mój Ojciec je przygotował»."
Mk 10, 40
Nie do Mnie jednak należy dać miejsce po mojej stronie prawej lub lewej, ale [dostanie się ono] tym, dla których zostało przygotowane».
J 5, 30
"Ja sam z siebie nic czynić nie mogę..."

Mówi zrozumiale że sam z siebie nic czynić nie może, i że niema żadnej mocy czy władzy.

Cytuj:
Mt 21, 10-12
"Gdy wjechał do Jerozolimy, poruszyło się całe miasto, i pytano: «Kto to jest?» A tłumy odpowiadały: «To jest prorok, Jezus z Nazaretu w Galilei»."

Uważano go za PROROKA
Cytuj:
Łk 9, 20
Gdy raz modlił się na osobności, a byli z Nim uczniowie, zwrócił się do nich z zapytaniem: «Za kogo uważają Mnie tłumy?» Oni odpowiedzieli: «Za Jana Chrzciciela; inni za Eliasza; jeszcze inni mówią, że któryś z dawnych proroków zmartwychwstał». Zapytał ich: «A wy za kogo Mnie uważacie?» Piotr odpowiedział: «Za Mesjasza Bożego». Wtedy surowo im przykazał i napomniał ich, żeby nikomu o tym nie mówili.

- każdy wierzył że kimś był, ale każdy że kimś innym

Cytuj:
Łk 13, 33
"Jednak dziś, jutro i pojutrze muszę być w drodze, bo rzecz niemożliwa, żeby prorok zginął poza Jerozolimą."

- sam określa sie mianem proroka

Cytuj:
Łk 24, 18
A jeden z nich, imieniem Kleofas, odpowiedział Mu: «Ty jesteś chyba jedynym z przebywających w Jerozolimie, który nie wie, co się tam w tych dniach stało». Zapytał ich: «Cóż takiego?» Odpowiedzieli Mu: «To, co się stało z Jezusem Nazarejczykiem, który był prorokiem potężnym w czynie i słowie wobec Boga i całego ludu; jak arcykapłani i nasi przywódcy wydali Go na śmierć i ukrzyżowali. A myśmy się spodziewali, że On właśnie miał wyzwolić Izraela. Tak, a po tym wszystkim dziś już trzeci dzień, jak się to stało.

- określa Jezusa mianem proroka, czyli ich wszystkich zawiódł, więc wykołowali sobie teorie, by podtrzymać wierzących i czerpać na tym wciąż kasę
Cytuj:
J 5, 31
"Gdybym Ja wydawał świadectwo o sobie samym, sąd mój nie byłby prawdziwy"

Cyli że jest OMYLNY, może sie pomylić, Bóg się nie myli. Kolejne zaprzeczenie trójcy świetej i jego Boskości.
Cytuj:
J 8, 42-48
Rzekł do nich Jezus: «Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście».

Kto słucha Boga jest synem Bożym, kto słucha Diabła jest synem Diabła.

Dlaczego więc nazywa sie Synem Bożym? Niech sam odpowie
Cytuj:
J 10, 33-40
Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga». Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście*(* Jeżeli przywódcy i sędziowie ludu Bożego nazywani byli "bogami" (Ps 82[81],6), to tym bardziej Jezus nie bluźni, jeżeli nazywa siebie Synem Bożym)?

- teraz juz wszystko wiemy z pierwszej reki o Synu Bożym, nazywa się tak bo przywódcy nazywali się Bogami a jako ich syn (dziedzic) nazywa się synem Bożym (czyli ich synem), widać także że chce władzy.

Cytuj:
J 14, 28
"Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie"

Czyli nie są równi.

Jezus sam często określa się mianem proroka, że w cale nie jest równy Bogu, jego wypowiedzi świadczą że uważał się za proroka czy kogoś naznaczonego a nie za syna Bożego takiego jaki nam się teraz wyobraża. poza tym ostatnia odpowiedz dokładnie mówi o tym, dlaczego się tak nazywa, jako syn Bogów (władców) chce władzy i chce zostać królem. Nie jest Bogiem, jego przepowiednie się nie spełniły (viewtopic.php?p=386898#386898), jego nauka nie ma spójności a ówczesny kościół po prostu trzyma władze.

Cz lis 06, 2008 18:18

A najwyższy kapłan rzekł do Niego: "Poprzysięgam Cię na Boga żywego, powiedz nam: Czy Ty jesteś Mesjasz, Syn Boży?" Jezus mu odpowiedział: "Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich. Wtedy najwyższy kapłan rozdarł swoje szaty i rzekł: Zbluźnił. Na cóż nam jeszcze potrzeba świadków? Oto teraz słyszeliście bluźnierstwo. Co wam się zdaje? Oni odpowiedzieli: "Winien jest śmierci".
Mt 26, 63b-66

Arcykapłanów najbardziej chyba poruszyły słowa o Synu Człowieczym nadchodzącym na obłokach niebieskich. Czemu? Arcykapłani doskonale znali ten fragment;

Patrzałem w nocnych widzeniach:
a oto na obłokach nieba przybywa
jakby Syn Człowieczy.
Podchodzi do Przedwiecznego
i wprowadzają Go przed Niego.
Powierzono Mu panowanie,
chwałę i władzę królewską,
a służyły Mu wszystkie narody, ludy i języki.
Panowanie Jego jest wiecznym panowaniem,
które nie przeminie,
a Jego królestwo nie ulegnie zagładzie.

Dn 7,13-14

Nie bardzo wiem co jeszcze mam Ci powiedzieć; Jezus sam o sobie mówi, że jest Bogiem i bez ogrudek twierdzi, że jest tym którego Królestwie prorokowano setki lat wcześniej ;).
pozdrawiam

Cz lis 06, 2008 18:47

Nie bardzo wiem co jeszcze mam Ci powiedzieć; Jezus sam o sobie mówi, że jest Bogiem i bez ogrudek twierdzi, że jest tym którego Królestwie prorokowano setki lat wcześniej

Ty żartujesz? Jezus jest opisany w Biblii jako Bóg? Podaj cytat to uwierzę.

Bardzo dobra robota LVL, przytoczyłeś mnóstwo ciężkich cytatów, które naprawdę powodują, że trzeba trochę porozmyślać nad tą sprawą. Moim zdaniem Jezus był synem Bożym, tak jak każdy z nas nim jest. Jemu po prostu zostało dane zbawienie świata, dlatego jest w pewnym sensie "większy" od nas, od zwykłych mieszkańców Ziemi. W dodatku zaznaczyć warto, że Jezus jest ukazany w rodowodzie Józefa, więc przynajmniej cieleśnie powinien od niego pochodzić. Być może to prorok, skoro niektóre Twoje cytaty naprawdę o tym świadczą, jest jednak wiele innych, które tłumaczą, że jest synem Bożym i jedynym pośrednikiem między ludźmi, a Bogiem.
Pierwszy List do Tymoteusza 2:5
"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus."
M.in. potwierdzenie tego, że został wybrany przez Boga (z drugiej strony, tak samo zostawali wybierani: Jeremiasz, Absalom, Ezechiel i wiele wiele innych) oraz zaprzeczenie po raz kolejny trójcy świętej. Widzę, że też nie wierzysz w jej istnienie... Chwała Ci, bo przynajmniej szukasz prawdy w słowie Bożym, a nie ludzkim. Ciekawy motyw poruszyłeś.

Cz lis 06, 2008 19:46

[Jan 20, 28] Ho Kurios mou ho Theos mou (“Pan mój i Bóg mój”)

[List św. Pawła do Rzymian, 9,5] 57 r. n.e.: "Do nich [Żydów] należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki."

[List św. Pawła do Tytusa, 2, 13]: "...oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa".

[2. list św. Piotra, 1,1]: "Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa, otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza".

Więcej:

http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=6&dzi=11 ... 1125239464

http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_09.htm

http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_44.htm

Ze swojej strony dorzucę jeszcze:
św. Ireneusz z Lyonu († 202)

"...Panem jest Ojciec i Panem jest Syn, Bogiem jest Ojciec, Bogiem jest Syn, bo zrodzony z Boga jest Bogiem." Wykład nauki apostolskiej

św. Justyn († 165)

"Jezus jest nazwany Bogiem, jest Bogiem i nim będzie na zawsze" Dialog z Tryfonem (LVIII, 9)

Pozdrawiam

Cz lis 06, 2008 20:26

Morio, to co napisałeś to tylko przekonania osób trzecich, że Jezus jest Bogiem. W podanych przez LVL cytatach Jezus sam wyraźnie zaprzecza jakoby był Bogiem i jest to o wiele bardziej klarowne, silne i oczywiste niż te naciągnięte interpretacje o siedzeniu po prawej stronie tronu oraz "ja jestem". Zaprzeczanie przez Jezusa własnej boskości ma też większą wagę niż przekonanie o niej osób trzecich. Jezus chyba lepiej wiedział kim jest niż św. Paweł.

Cz lis 06, 2008 20:46

J 1:1.14;
J 1:18;
Rz 9:5;
Tt 2:13;
J 5:20;
2P 1:1;
Hbr 1:8-9;
Łk 1:15-17;
Flp 2:6-11;
Kol 1:15-22
J 17: 5.10
J 5, 22-23
J 8, 23-29
Kol 2:2-3
Kol 2:6.9

J 1:1.14 BT  „Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. [...] A Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca, pełen łaski i prawdy.”

J 1:18 BT  „Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, /o Nim/ pouczył.”

Rz 9:5 BT  „Do nich należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen.”

Tt 2:13 BT  „oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa,”

1J 5:20 BT  „Wiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością rozumu, abyśmy poznawali Prawdziwego. Jesteśmy w prawdziwym Bogu, w Synu Jego, Jezusie Chrystusie. On zaś jest prawdziwym Bogiem i Życiem wiecznym.”

2P 1:1 BT  „Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa, otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza:”

Hbr 1:8-9 BT  „Do Syna zaś: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.(9) Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.”

Łk 1:15-17 BT  „Będzie bowiem wielki w oczach Pana; wina i sycery pić nie będzie i już w łonie matki napełniony będzie Duchem Świętym.(16) Wielu spośród synów Izraela nawróci do Pana, Boga ich;(17) on sam pójdzie przed Nim w duchu i mocy Eliasza, żeby serca ojców nakłonić ku dzieciom, a nieposłusznych - do usposobienia sprawiedliwych, by przygotować Panu lud doskonały.”

Flp 2:6-11 BT  „On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem,(7) lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka,(8 ) uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej.(9) Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię,(10) aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.(11) I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca.”

Kol 1:15-22 BT  „On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia,(16) bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone.(17) On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie.(18 ) I On jest Głową Ciała - Kościoła. On jest Początkiem, Pierworodnym spośród umarłych, aby sam zyskał pierwszeństwo we wszystkim.(19) Zechciał bowiem /Bóg/, aby w Nim zamieszkała cała Pełnia,(20) i aby przez Niego znów pojednać wszystko z sobą: przez Niego - i to, co na ziemi, i to, co w niebiosach, wprowadziwszy pokój przez krew Jego krzyża.(21) I was, którzy byliście niegdyś obcymi /dla Boga/ i /Jego/ wrogami przez sposób myślenia i wasze złe czyny,(22) teraz znów pojednał w doczesnym Jego ciele przez śmierć, by stawić was wobec siebie jako świętych i nieskalanych, i nienagannych,”

J 17: 5.10 A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał. [...] Wszystko bowiem moje jest Twoje, a Twoje jest moje, i w nich zostałem otoczony chwałą.

J 5, 22-23
Ojciec bowiem nie sądzi nikogo, lecz cały sąd przekazał Synowi, aby wszyscy oddawali cześć Synowi, tak jak oddają cześć Ojcu. Kto nie oddaje czci Synowi, nie oddaje czci Ojcu, który Go posłał.

J 8, 23-29
Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że Ja jestem, pomrzecie w grzechach swoich.

Kol 2,2-3 bp Oby nabrali otuchy i zjednoczeni w miłości doszli do całego bogactwa i pełnego zrozumienia, do głębszego poznania tajemnicy Boga - Chrystusa. W Nim są wszystkie skarby mądrości i poznania.

Kol 2,6-15 bp Przyjęliście Chrystusa Jezusa (jako swego) Pana, działajcie też w łączności z Nim: [...] W Nim bowiem, w Jego ciele mieszka cała Pełnia Bóstwa.

Cz lis 06, 2008 20:52
Zobacz profil WWW

[Jan 20, 28] Ho Kurios mou ho Theos mou (“Pan mój i Bóg mój”)

Podczas tej sytuacji Tomasz ujrzał Chrystusa na własne oczy i wtedy poprzez wiarę w niego zobaczył swojego Pana, Boga. Za to Chrystus mu odpowiedział: "Że mnie ujrzałeś, uwierzyłeś, błogosławienie, którzy nie widzieli, a uwierzyli."

Cytuj:
[List św. Pawła do Rzymian, 9,5] 57 r. n.e.: "Do nich [Żydów] należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki."

Nie uwierzyłem Ci w te słowa i miałem rację. Wyciągam swoją Biblię, a tam:
"Do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała, Ten jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen."
Czyżbyś miał Biblię z innym przekładem ? :)

Cytuj:
[List św. Pawła do Tytusa, 2, 13]: "...oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa".

Są wyraźnie podane dwie różne osoby - Bóg i Chrystus. Gdzie tutaj związek, że są jednym? Ja widzę między nimi "i, a nie przecinek.

Cytuj:
[2. list św. Piotra, 1,1]: "Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa, otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza".

Po raz kolejny rozdzielenie dwóch osób poprzez użycie spójnika. Nie wiem gdzie ty widzisz w tych fragmentach jedność...

Cytuj:
"...Panem jest Ojciec i Panem jest Syn, Bogiem jest Ojciec, Bogiem jest Syn, bo zrodzony z Boga jest Bogiem." Wykład nauki apostolskiej

św. Justyn († 165)

"Jezus jest nazwany Bogiem, jest Bogiem i nim będzie na zawsze" Dialog z Tryfonem (LVIII, 9)

Ja też mogę napisać książkę i głosić swoje przekonania. Przepraszam, ale wolę Biblię :).

Cytuj:
Pozdrawiam

Również pozdrawiam.

Cz lis 06, 2008 20:53

J 17: 5.10 A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał.
J 5, 22-23
Ojciec bowiem nie sądzi nikogo, lecz cały sąd przekazał Synowi, aby wszyscy oddawali cześć Synowi, tak jak oddają cześć Ojcu. Kto nie oddaje czci Synowi, nie oddaje czci Ojcu, który Go posłał.

Tak więc Jezus był synem Bożym (ok, zgadzam się), ale po co na siłę robić go Bogiem? Czy jeden nie wystarczy? Chrześcijanizm naprawdę stacza się ku pogaństwu (dodając do tego jeszcze kult Maryjny...).

Cz lis 06, 2008 21:08

"Po tej samej linii idą tajemnicze sformułowania Pana Jezusa, w których stosuje do samego siebie starotestamentalne imię Boga. Imię tamto znaczyło: Jestem, Który Jestem. Otóż wydaje się, że Pan Jezus nawiązuje do tego imienia wtedy na przykład, kiedy powiada o sobie: "Jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich" (J 8,24). Nie jest to zresztą jedyna Jego wypowiedź tego typu (por. J 8,59; 13,19). Jeden z tekstów podkreśla nawet wyraźnie jedność Syna z Ojcem, Ich odrębność oraz to, że Syn został posłany przez Ojca jako nasz Zbawiciel: "Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego mnie Ojciec nauczył" (J 8,28 ).

Ale właściwie nieustannie natrafiamy w Nowym Testamencie na świadectwa boskości Zbawiciela. Zresztą, jak to wynika wielokrotnie z Ewangelii, On sam uważał się za Boga i przypisywał sobie rzeczy, przysługujące wyłącznie Bogu. Weźmy taki oto szczegół: Najwięksi z proroków pamiętali, że są jedynie sługami Boga i żaden z nich nie odważył się głosić słowa Bożego swoim własnym autorytetem. Swoje nauki poprzedzali obwieszczeniem, że "to mówi Pan", że taka jest "wyrocznia Pańska". Inaczej Chrystus. On jedyny spośród proroków głosi słowo Boże swoim własnym autorytetem: "Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj... A J a w a m p o w i a d a m: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi" (Mt 5,21n); "Uczył ich jak ten, który ma władzę, a nie jak ich uczeni w Piśmie" (Mt 7,29).

Chrystus Pan przypisuje sobie atrybut wszechobecności, a przecież tylko sam Bóg może być wszechobecny: "Gdzie dwaj lub trzej zbiorą się w imię moje, tam Ja jestem pośród nich" (Mt 18,20); "Oto Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata" (Mt 28,20). Dalej, jest Panem wszechrzeczy: "Kimże On jest, skoro nawet wichry i jezioro są Mu posłuszne?" (Mt 8,27) On obdarza życiem, odpuszcza grzechy, będzie sądził żywych i umarłych itd., itd. -- te prawdy stanowią przecież istotę nowiny ewangelicznej i ciągle powracają na karty Ewangelii. Doprawdy, trudno zrozumieć ludzi, którzy uznają w Piśmie Świętym słowo Boże, a nie chcą uwierzyć, że Jezus Chrystus jest prawdziwym Bogiem, Synem Bożym równym Ojcu Przedwiecznemu, który stał się człowiekiem dla naszego zbawienia."

źródło:
http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_09.htm

Pt lis 07, 2008 7:30

Cytat:

Nie uwierzyłem Ci w te słowa i miałem rację. Wyciągam swoją Biblię, a tam:
"Do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała, Ten jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen."
Czyżbyś miał Biblię z innym przekładem ?

Biblia Tysiąclecia:
Do nich należą praojcowie, z nich również jest Chrystus według ciała, który jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen. Rz 9,5

Pt lis 07, 2008 7:38
Post Re: Status Syna Bożego - Czy Jezus na pewno był synem Boga??
LVL napisał(a):
Cytuj:
J 10, 33-40
Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga». Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście*(* Jeżeli przywódcy i sędziowie ludu Bożego nazywani byli "bogami" (Ps 82[81],6), to tym bardziej Jezus nie bluźni, jeżeli nazywa siebie Synem Bożym)?

- teraz juz wszystko wiemy z pierwszej reki o Synu Bożym, nazywa się tak bo przywódcy nazywali się Bogami a jako ich syn (dziedzic) nazywa się synem Bożym (czyli ich synem), widać także że chce władzy.

Wszystko wiemy, że posłużyłeś sie bezrefleksyjnym gotowcem spreparowanym na potrzeby danej koncepcjii.
Ale żonglerka wybranymi cytatami ukazuje jedynie bezsilność "udowadniaczy" :D
Dalsze słowa Chrsystusa:
- "Jeżeli (Pismo) nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucic - to jakżesz wy o Tym, którego ojciec poswięcił i posłał na świat, mówicie: "błuxnisz", dlatego, że powiedziałem: "jestem Synem Bozym"? Jeżeli nie dokonuje dzieł mojego Ojca, to mi nie wierzcie! Jeżeli jednak dokonuje, to chocbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyscie poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu" (J 10,35-38).
A wcześniej jednoznacznie oswiadczył - "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" (J 10,30).

Pt lis 07, 2008 9:41
zbanowany na stałe

Po tej samej linii idą tajemnicze sformułowania Pana Jezusa

A masz jakis koncept poco ta tajemniczosc?

Pt lis 07, 2008 11:22

Może nie wiesz, ale na pustyni kuszony był Jezus co wynika jasno z Pisma,

1Kor 10:9 NP
„Nie wystawiajmy Chrystusa na próbę, jak to czynili niektórzy z nich i poginęli od jadu węży.”

a w kontekście ST Jezus = JHWH

Hbr 3:7-11 BT
Dlatego /postępujcie/, jak mówi Duch Święty: Dziś, jeśli głos Jego usłyszycie, nie zatwardzajcie serc waszych jak w buncie, jak w dzień kuszenia na pustyni, gdzie kusili Mię ojcowie wasi przez wystawianie na próbę, chociaż widzieli dzieła moje przez czterdzieści lat. Rozgniewałem się przeto na to pokolenie i powiedziałem: Zawsze błądzą w sercu. Oni zaś nie poznali dróg moich, iż przysiągłem w gniewie moim: Nie wejdą do mego odpoczynku.

Pt lis 07, 2008 14:28

Rozumiem już teraz Moria - Biblia Tysiąclecia jest zresztą pełna zmian. Wystarczy wejść na youtube i poszukać jak katolicy zmieniają prawdziwe znaczenie Biblii (poparte dowodami, żeby nie było).
Ja posiadam Biblię Warszawską i tam wyraźnie jest napisane:
""Do których należą ojcowie i z których pochodzi Chrystus według ciała, Ten jest ponad wszystkim, Bóg błogosławiony na wieki. Amen."
Ten - Bóg, nie Chrystus.

Cytuj:
"Ja i Ojciec jedno jesteśmy" (J 10,30).

Przecież to proste, mają takie same cele.

Dlaczego Ci, którzy uważają Chrystusa za Boga nie odnoszą się do wersów, której dosłownie zaprzeczają tej boskości Jezusa? Tylko podają wersy, które trzeba mocno zanalizować, żeby czegokolwiek się doszukać?

Pt lis 07, 2008 15:14

Dlaczego Ci, którzy uważają Chrystusa za Boga nie odnoszą się do wersów, której dosłownie zaprzeczają tej boskości Jezusa? Tylko podają wersy, które trzeba mocno zanalizować, żeby czegokolwiek się doszukać?

Udowodnij więc, a poza tym od samego, początku chrześcijanie nie mięli wątpliwości że Jezus jest Synem Bożym, czyli co do natury Bogiem.

Pt lis 07, 2008 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona