|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
martyn
|
 Słowa Jezusa o higienie
Niezwykle interesuje mnie kwestia higieny wsród pierwszych chrześcijan. Może ktoś z was zna jakies ciekawe wypowiedzi Jezusa z róznych Ewangelii na temat higieny lub ciała?
|
Wt sty 05, 2010 20:12 |
|
|
|
 |
kaloryfer
|
 Re: Słowa Jezusa o higienie
Jak założyłeś/łaś wątek to może przedstaw jakąś tezę, cel i związek z wątkiem głównym bo tak to sobie możemy gadać o niczym bez końca.
Dlaczego uważasz, że jeżeli nawet Jezus powiedział coś o higienie to ma być obowiązujące (zakładając że jest się chrześcijaninem)? Brałem udział w kilku dyskusjach o tym, że Biblia to hebrajskie mity ale jeszczenie nie dyskutowałem na temat: Biblia jako współczesny podręcznik sanitarno-higieniczny:).
Natomiast jeżeli interesuje Cię wątek historyczny to nie rozumiem związku z Wierzyć, nie wierzyć bardziej HydePark.
Ostatnio edytowano Wt sty 05, 2010 21:10 przez kaloryfer, łącznie edytowano 2 razy
|
Wt sty 05, 2010 21:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesteś muzułmaninem ? Bo oni eksponują jak to ich religia kładzie nacisk na czystość- a inne religie nie.
Mt 15, 9-11 "Dlaczego Twoi uczniowie naruszają tradycję przodków? Nie obmywają swoich rąk, gdy spożywają posiłek". Po przywołaniu tłumu do siebie powiedział im: "Słuchajcie i pojmijcie: Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, lecz co z ust wychodzi, to właśnie nieczystym czyni człowieka".
|
Wt sty 05, 2010 21:09 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
martyn napisał(a): Niezwykle interesuje mnie kwestia higieny wsród pierwszych chrześcijan. Może ktoś z was zna jakies ciekawe wypowiedzi Jezusa z róznych Ewangelii na temat higieny lub ciała? A nie prościej po prostu zerknąć do Ewangelii? Nie znam człowieka, którego by Pismo Święte ugryzło.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt sty 05, 2010 22:24 |
|
 |
ko$ciol
|
ale ile palcow ucierpialo z jego powodu...
|
Wt sty 05, 2010 22:32 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|