Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Słowa Jezusa o higienie 
Autor Wiadomość

Post Słowa Jezusa o higienie
Niezwykle interesuje mnie kwestia higieny wsród pierwszych chrześcijan. Może ktoś z was zna jakies ciekawe wypowiedzi Jezusa z róznych Ewangelii na temat higieny lub ciała?

Wt sty 05, 2010 20:12

Post Re: Słowa Jezusa o higienie
Jak założyłeś/łaś wątek to może przedstaw jakąś tezę, cel i związek z wątkiem głównym bo tak to sobie możemy gadać o niczym bez końca.

Dlaczego uważasz, że jeżeli nawet Jezus powiedział coś o higienie to ma być obowiązujące (zakładając że jest się chrześcijaninem)? Brałem udział w kilku dyskusjach o tym, że Biblia to hebrajskie mity ale jeszczenie nie dyskutowałem na temat: Biblia jako współczesny podręcznik sanitarno-higieniczny:).

Natomiast jeżeli interesuje Cię wątek historyczny to nie rozumiem związku z Wierzyć, nie wierzyć bardziej HydePark.

Ostatnio edytowano Wt sty 05, 2010 21:10 przez kaloryfer, łącznie edytowano 2 razy

Wt sty 05, 2010 21:06
Jesteś muzułmaninem ?
Bo oni eksponują jak to ich religia kładzie nacisk na czystość- a inne religie nie.

Mt 15, 9-11
"Dlaczego Twoi uczniowie naruszają tradycję przodków? Nie obmywają swoich rąk, gdy spożywają posiłek". Po przywołaniu tłumu do siebie powiedział im: "Słuchajcie i pojmijcie: Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, lecz co z ust wychodzi, to właśnie nieczystym czyni człowieka".

Wt sty 05, 2010 21:09

martyn napisał(a):
Niezwykle interesuje mnie kwestia higieny wsród pierwszych chrześcijan. Może ktoś z was zna jakies ciekawe wypowiedzi Jezusa z róznych Ewangelii na temat higieny lub ciała?

A nie prościej po prostu zerknąć do Ewangelii? Nie znam człowieka, którego by Pismo Święte ugryzło.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Wt sty 05, 2010 22:24

ale ile palcow ucierpialo z jego powodu...

Wt sty 05, 2010 22:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]