|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Święcenie stron www (poważnie)
Autor |
Wiadomość |
szarak_44
|
 Święcenie stron www (poważnie)
Na początek: witam wszystkich!
Temat może się na pierwszy rzut wydawać najmniej niepoważny, ale po głębszym zastanowieniu... Wiara jest obecna w każdym aspekcie życia. Skoro święci się pokarmy, supermarkety, nawet motocykle - dlaczego nie strony internetowe? Dotąd - mimo poszukiwań - nie znalazłem takiego tematu w necie (stąd też nie jestem do końca pewny czy ten wątek założyłem we właściwym miejscu tego forum).
Błogosławieństwo dla autorów blogów, twórców serwisów tematycznych... Jak myślicie?
z pozdrowieniami, Szarak
_________________ Dawni Słowianie mieli swoją wiarę. Teraz są chrześcijanami. I Słowianami pozostali.
|
Pn lip 12, 2010 12:08 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Święcenie stron www (poważnie)
Można by zadać pytanie czy nie warto poświęcić wszystkiego co się tylko da i jaki to by miało sens? Dla mnie jest to Twoja wola i to co sam chcesz zrobić. Każdy ma inne zdanie. Moje jest takie że gesty, symbole, działanie są ważne, ale czy nie warto czasem po prostu samemu coś uświęcać, czynić to bożym przez to jakie to jest, w tym wypadku jaka est ta strona, jej treści, nakłada pracy i poświęceń, a nie kropieniem dysku, czy twórców, wodą święconą. Pytanie jest tu o jakość tego co ma być robione i czy istnieje potrzeba. Ja takowej nie widzę aby każda rzecz którą dotykam, która sprawia mi przyjemność, oraz efekty mojej pracy musiały być w odpowiednim obrzędzie pokropione i błogosławione. Bóg zapewne błogosławi temu co jest dobre. Ale powtarzam, to kwestia wrażliwości i odczuć.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn lip 12, 2010 12:16 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Wiara jest obecna w każdym aspekcie życia To nie wiara, to gesty. Mozna slmialo powiedziec; czym slabsza wiara, tym wiecej gestow. Podobno ludzi stosunkowo malo w kosciolach, no ale krzyzy, pomnikow, tablic "dla uczczenia", pelno wszedzie.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn lip 12, 2010 12:58 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Fronda.pl - "portal poświęcony" ...
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lip 14, 2010 7:37 |
|
 |
MARKO2010
|
nooo, musialbys jeszcze orkiestre dętą zorganizowac zeby urczystosc nabrala odpowiedniej rangi zaangazowac media zeby jak najwiecej ludzi sie dowiedzialo, wtedy wejsc na strone powinno byc wiecej (w koncu PL to katolicki kraj) z punktu widzenia marketingu zabieg wydaje sie byc oplacalny
|
Śr lip 14, 2010 9:59 |
|
|
|
 |
R6
|
A "Co łaska" za poświęcenie przez również poświęcony serwis bankowy na konto parafii w Xbanku. Pieniążki na pewno trafią do adresata.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr lip 14, 2010 14:05 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To, czy i komu strona jest poświęcona (nie mówię tylko o treści - ale święceniu w tym sensie, jak to w temacie), zależy głównie od treści Bo co - kropidłem po PC czy lapku machać? Jeszcze się coś zamoczy i popsuje.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr lip 14, 2010 19:13 |
|
 |
szarak_44
|
Tak, rzeczywiście widzi się odchodzenie od tradycyjnych obrzędów, na rzecz bardziej symbolicznego traktowania religii. To zresztą właśnie dlatego ten temat może wydawać się trochę dziwny. Pewnie dawniej ksiądz poświęciłby najnowsze "w parafii" nabytki: superheterodynę czy bicykl i nikt nic by w tym nadzwyczajnego nie widział. Pytanie, jak bardzo abstrakcyjne formy może przybrać religia...
A samo Poświęcenie? Nie chodzi o, jak to był łaskaw ująć K.Staszewski "chlapanie wodą z kranu", lecz o błogosławieństwo, takie - tu kolejny pewnie kontrowersyjny przykład - jak w przypadku Hanny Gronkiewicz-Waltz "konsultującej" z Duchem Świętym decyzje w czasach, gdy decydował o publicznych finansach. Nie zarzucałbym tak łatwo tradycyjnych obrzędów...
_________________ Dawni Słowianie mieli swoją wiarę. Teraz są chrześcijanami. I Słowianami pozostali.
|
Śr lip 14, 2010 22:45 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|