Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 4:27

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
 Pytania do wierzących!... 
Autor Wiadomość

Post Pytania do wierzących!...
Witam.
Uwaga! W temacie tym nie mam zamiaru atakować, ani przekonywać Was do ateizmu(bo i tak się nie da...).
Przejdę od razu do rzeczy... nie ma się co rozpisywać. Więc...
Dlaczego, skoro bóg istnieje, pozwala na to, aby na świecie było tyle różnych religii? Dlaczego np. Indianie mieli inną religię? Ktoś może powiedzieć: "przecież bóg jest jeden, tylko są różne drogi które do niego prowadzą" (dla mnie trochę "naciągany" argument)... no tak, ale dlaczego np. starożytni Egipcjanie byli politeistami (wierzyli w wielu Bogów)? Czy nie uważacie, że jeśli bóg by istniał, objawiłby się wszystkim? Dlaczego np. dany buddysta (oni nie wierzą w boga) ma nie być zbawiony? Przecież to nie jego wina, że wychował się w takim środowisku, w którym panowała taka, a nie inna wiara (właściwie to buddyzm jest systemem fillozoficzno-etycznym). Większość z nich w dawnych czasach nie miała możliwości nawet "poznać" wiary katolickiej, ani żadnej innej (gdyż nie mieli z żadną styczności). Czy oni też nie zostali za to zbawieni? Poza tym, skoro niektórzy twierdzą, że "bóg jest jeden, tylko są różne drogi, które do niego prowadzą" (sam JP II tak powiedział), to dlaczego nie połączą się w jedną wiarę? Skoro, jak to mówią, jest jeden bóg, tylko wiele dróg do..., to oznacza, że te wszystkie "rytuały", różnego rodzaju msze...podziały miedzy religiami...itp. są niepotrzebne... czy nie byłoby tak według Was, wierzących, łatwiej? Rozumiem, każda wiara ma osobną tradycję... no ale taki podział jest po części sprzeczny z tym, w co wierzycie.
Druga sprawa... dlaczego wszyscy ludzie nie wierzą w boga? Dlaczego nie sprawi on, że wszyscy ateiści nagle w niego uwierzą? Ktoś pewnie powie:" Bóg dał ludziom wolną wolę..." no tak, ale przecież bóg jest wszechmogący, tzn. może łamać wszystkie zasady logiki, a więc dlaczego nie sprawi, że nagle wszyscy z własnej woli uwierzą w niego. Wiem, wydaje się to trochę śmieszne... ale przecież według Was bóg może wszystko, więc potrafiłby również i to uczynić. Pozwolę sobie przytoczyć cytat z wypowiedzi Janusza Korwin-Mikke. [Ogólnie bardzo sobie tego człowieka cenię, w wielu kwestiach się z nim zgadzam... ale nie w kwestii wiary]:
Cytat:
Cytuj:
Jeśli Bóg jest Wszechmocny - to może stworzyć WSZYSTKO, razem z ateistami i nawet z takim kamieniem, którego Sam nie będzie w stanie unieść.

Pominę już to, że ten argument jest trochę..."naciągany".
Więc bóg jest według Pana Janusza wszechmocny, czyli może również tych ateistów stworzyć... więc ja się pytam, dlaczego Ci ateiści (my) mają nie być zbawieni? Przecież to nie ich wina, że są ateistami. No tak, ale tutaj znów ktoś może powiedzieć:" przecież bóg mógł to zrobić specjalnie, aby przetestować naszą wiarę, a ateiści i tak zostaną zbawieni..." (według mnie to jest bezsens...pisałem już wcześniej na ten temat... ). Argument oczywiście, "naciągany", "podpasowany" pod wiarę!
Ogólnie można tak dyskutować, poddawać naciągane argumenty i debatować bez końca... nie da się udowodnić że bóg nie istnieje(ani że istnieje, chociaż zdrowy rozsądek nakazuje w niego nie wierzyć), tak samo jak nie da się udowodnić że istnieją lub nie istnieją krasnoludki, czy święty Mikołaj.
"Rany... katolicy! Dlaczego wy nie wierzycie w Św. Mikołaja? Przecież on przynosił wam prezenty pod choinkę gdy byliście mali! Czy to nie jest wystarczający dowód na jego istnienie? Pewnie myślicie, że to Wasi rodzicie podkładali prezenty... ale mylicie się!! Mikołaj sprawił, aby rodzice myśleli że to oni je podkładali ("wszczepił" im fałszywe wspomnienia, żeby nie nakłaniać ich do kłamstw)... on tylko sprawdza w ten sposób Waszą wiarę! Ludzie, przejrzyjcie na oczy!"

Proszę jedynie, abyście udzielili mi odpowiedzi na te pytania.
Jeżeli nie jesteś w stanie udzielić jakiejś sensownej odpowiedzi, podać jakiegoś argumentu, to proszę, abyś mnie nie wyzywał od podludzi, czerwonych diabłów, wyrzutków itp...

Wt lip 26, 2011 19:56

Post Re: Pytania do wierzących!...
dowiesz się po śmierci

jeżeli zajmowałeś sie religiami to na pewno zauwarzyłes
ze wszystkie religie maja ten sam mianownik miłość do bliźniego i piekło

Bóg jest sprawiedliwy i ocenia wszystkich jednakowo według ich zasług

Wt lip 26, 2011 20:39

To jest tylko moje prywatne przemyślenie żadne oficjalne:

Jak możemy zrozumieć twórce - chyba absurd z samego założenia - przecież jesteśmy prochem. Czy komputer potrafi zrozumieć człowieka.

Czemu zarzuty do Pana Boga o to, że my ludzie tracimy prawdziwą wiarę i powstają nowe odłamy - pewnie pamiętasz jak Naród Izraela na pustyni mimo objawionej mocy Boga zaczęli czcić Ciele - Czy winny był Bóg. I przypuszczam, że podobnie było z tymi wszystkimi religiami - że od czasów Noego ludzie rozeszli się po ziemi i zaczęli przeinaczać. Tak samo teraz powstają różne odłamy chrześcijaństwa nawet często w formie sekciarskim.

A o sądach Boga nie rozmawia -bo skąd my możemy wiedzieć jak Bóg będzie kogoś sądził - ja wolał bym nie Być sądzony - Całe szczęście Bóg dał nam Swojego Syna i objawił nam Miłosierdzie - I tego ci życzę.

Co do pytania o to czy Bóg może spowodować, że ktoś przestanie być ateistą - to oczywiście ,że tak - poczytaj np. o św. Pawle czy oglądnij film o Nawróconych więźniach jak wciągu krótkiego czasu ktoś się zmienia - Nawraca.

Co do twojego Ateizmu - to pytanie czy to nie jest twoja wygoda - Czy próbowałeś Wierzyć - tzn. Żyć według 10 przykazań , modliłeś się ?
Prawdą jest że Wiara jest Łaską której ci życzę - ale muszę cię też powiedzieć że raczej nie jest łatwą sprawą i wymaga wysiłku. Wiesz uwierzyć to znaczy żyć tym. I nie ma tak, że jak wierzysz to raptem wiesz wszystko - masz dalej różne pokusy . Na mój gust to masz wątpliwości a nie jesteś ateistą - bo szukasz Boga - Kto szuka ten znajdzie. - Trzeba być cierpliwym.

Pozdrawiam

Wt lip 26, 2011 21:53
NOTHINGNESS, widzę, że jesteś świeży jak szczypiorek na tym forum. Dlatego podpowiem Ci - na takie logiczne pytania nie dostaniesz tu logicznych odpowiedzi. Jedyna odpowiedź na tego typu pytania, jaka pada z ust wierzących to w skrócie: "Oto wielka tajemnica wiary". Plus jeszcze ataki jak możesz w to nie wierzyć. Zresztą próbkę już masz powyżej, dowiedziałeś się już nawet, że ateistą to jesteś pewnie z wygody :-). Niestety, wierzący w większości naprawdę tak rozumują. Uważają się za ogólnie lepszych z samego faktu wyznawania wiary w nieuzasadnione niczym rzeczy. Smutne.

Wt lip 26, 2011 23:22

@merkaba http://pl.wikipedia.org/wiki/Dominus_Iesus
Każdy sobie rzepkę skrobie, tyle w temacie ekumenizmu.
– Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!

Wt lip 26, 2011 23:46

@NOTHINGNESS
viewtopic.php?f=46&t=22980 - Dlaczego tak dużo osób się myli?
viewtopic.php?f=46&t=28024&p=593685 - Religie a Bóg
viewtopic.php?p=596012#p596012 - Jakie jest oficjalne stanowisko kk wobec wobec zbawienia

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lip 26, 2011 23:48

NOTHINGNESS

A czy chcesz się czegoś dowiedzieć czy będziesz sobie sam odpowiadał na pytania?

Poza tym zaczynasz swój post od tego, że nie zamierzasz nas atakować ,a piszesz w tonie bardzo pretensjonalnym i na koniec zarzucasz nam, że nie wierzymy w Św. Mikołaja.
Jeżeli chcesz w taki sposób dyskutować to chyba nie będziesz miał za dużo odpowiedzi.

P.s. Św. Mikołaj jest kimś kogo uważamy, że został już zbawiony. Istnieją w Polsce nawet parafie Św. Mikołaja.

Śr lip 27, 2011 8:19

atheist napisał(a):
NOTHINGNESS, widzę, że jesteś świeży jak szczypiorek na tym forum. Dlatego podpowiem Ci - na takie logiczne pytania nie dostaniesz tu logicznych odpowiedzi. Jedyna odpowiedź na tego typu pytania, jaka pada z ust wierzących to w skrócie: "Oto wielka tajemnica wiary". Plus jeszcze ataki jak możesz w to nie wierzyć. Zresztą próbkę już masz powyżej, dowiedziałeś się już nawet, że ateistą to jesteś pewnie z wygody :-). Niestety, wierzący w większości naprawdę tak rozumują. Uważają się za ogólnie lepszych z samego faktu wyznawania wiary w nieuzasadnione niczym rzeczy. Smutne.

Zastanawiające jest to, że jeszcze na to forum zaglądasz skoro dostajesz tylko odpowiedzi w stylu "Oto wielka tajemnica wiary". To, że komuś się wydaje, że ktoś nawet nie włożył trochę pracy w to aby cokolwiek o Bogu się dowiedzieć to moim zdaniem nie jest atak. Atakujący to był post NOTHINGNESS-a pomimo, że na samym początku stwierdził, że nikogo nie zamierza atakować :-D .

Poza tym nikt nie uważa się za lepszych, bo wg nas wszyscy w oczach Boga jesteśmy równi.

Śr lip 27, 2011 8:27

Elbrus napisał(a):
@NOTHINGNESS
viewtopic.php?f=46&t=22980 - Dlaczego tak dużo osób się myli?
viewtopic.php?f=46&t=28024&p=593685 - Religie a Bóg
viewtopic.php?p=596012#p596012 - Jakie jest oficjalne stanowisko kk wobec wobec zbawienia

w związku z powyższym temat zamykam

Śr lip 27, 2011 9:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 9 ]