Autor |
Wiadomość |
aro8520
|
 Pociągnąłem powietrze przez papierosa zgaszonego?
witam jestm tu nowy mam 14 lat i borykam się z takim problemem. Otóż pewnego razu pociągnąłem powietrze przez papierosa ale on był cały nie palony. I dręczy mnie pytanie czy to jest grzech czy nie?
|
Pn maja 30, 2011 13:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pociągnąłem powietrze przez papierosa zgaszonego?
Skoro ciebie to dręczy, to po prostu się wyspowiadaj z tego i po udręce.
|
Pn maja 30, 2011 13:31 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
Nie...
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
Pn maja 30, 2011 13:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To nie jest grzech.
|
Pn maja 30, 2011 15:15 |
|
 |
WIST
|
Trudno dostrzec w tym jakiś grzech. Może było to zachowanie bezwiedne, może dla żartu, może dla potrzeb jakiejś symulacji palenia, ważne że nie sięgasz po zapalone papierosy. Proponuje się tym tak nie przejmować, a w razie wątpliwości warto pytać u spowiedzi, która jest też miejscem na rozstrzyganie bardziej zawiłych, indywidualnych i nieraz dziwniejszych problemów.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pn maja 30, 2011 21:05 |
|
|
|
 |
1Alexandra2
|
Moim zdaniem to nie jest grzech. Warto się jednak zastanowić, w jakim celu sięgnąłeś po papierosa? Ja gdy mam wątpliwości odnośnie swojego zachowania, to po prostu mówię o tym w konfesjonale. Uwierz mi to pomaga 
_________________ www.znajomapolonia.com - Polacy wierzący, otwarci na wartościowe znajomości.
|
Pt cze 03, 2011 10:20 |
|
 |
Ayfkm
|
Nie znam się na teologii katolickiej i granicach grzechu, ale skoro papieros taki nie był zapalony, to niemożliwe było dostarczenie nikotyny do organizmu, przez co twoje działanie było nieskuteczne. I z tego wniosku możesz już prowadzić rozważania, czy to było grzechem czy też nie Od strony czysto prawniczej to nie dopatrywałbym się tutaj demoralizacji nieletniego. Ale uwaga na przyszłość - nie pal, bo to szkodzi zdrowiu i dosyć kosztowna impreza jest 
_________________ [i]"Zdawać by się mogło, że ludzi powinna cechować naturalna chęć poszerzania wiedzy. Ale spróbuj ich czegoś nauczyć, gdy nie są skoszarowani w szkole."[/i] - A. Luna
|
Pt cze 03, 2011 18:11 |
|
 |
ja111
|
aro8520 napisał(a): witam jestm tu nowy mam 14 lat i borykam się z takim problemem. Otóż pewnego razu pociągnąłem powietrze przez papierosa ale on był cały nie palony. I dręczy mnie pytanie czy to jest grzech czy nie? 14 lat i jeszcze nie paliłeś??? Ja mam 12 i już z koleżankami pale w stajni od początku wakacji.
|
Cz sie 25, 2011 20:24 |
|
 |
enroute
|
Myślę, że to nie jest grzech. Jednak jeśli Cię to tak męczy, warto porozmawiać o tym w konfesjonale. Zawsze będziesz lepiej się czuł; spokojniejsze sumienie.  ja111 napisał(a): 14 lat i jeszcze nie paliłeś??? Ja mam 12 i już z koleżankami pale w stajni od początku wakacji. Ja mam jakoś 18 lat, a nigdy nie paliłam, nie palę i palić nie zamierzam...
|
Cz sie 25, 2011 21:53 |
|
 |
Seweryn
|
aro8520 napisał(a): witam jestm tu nowy mam 14 lat i borykam się z takim problemem. Otóż pewnego razu pociągnąłem powietrze przez papierosa ale on był cały nie palony. I dręczy mnie pytanie czy to jest grzech czy nie? Dam ci dobrą radę, nigdy nie pociągaj powietrza przez zgaszonego papierosa. A tak na poważnie to uważam że powinieneś odwiedzić psychologa.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sie 25, 2011 22:10 |
|
 |
TomMR
|
Nic złego nie zrobiłeś Ale pamiętaj Papierosy to głupota do potęgi Poczekaj jeszcze z używkami dużo można ale z głową Według mnie nie jest to grzech nawet jak byś zapalił raz to też tylko głupota ale palenie nałogowe jest grzechem
_________________ "Siła bez sprawiedliwości to przemoc. Sprawiedliwość bez siły to nieudolność sosai Masutatsu Oyama
|
Cz sie 25, 2011 22:49 |
|
 |
jarura
|
To może być grzech ciężki.
Dziś pociągnąłeś powietrze przez zgaszonego, Jutro pociągniesz przez zapalonego, Pojutrze zaciągniesz się cygarem za tydzień pociągniesz skręta z marichuany. a Za miesiąc pociągniesz "kreskę" kokainy.
Wyspowiadaj się czym prędzej i nie czyń tego więcej ! Żadnego zgaszonego papierosa. Chociaż jak widzę, niektórzy księża kurzą papierosy.
|
So sie 27, 2011 11:51 |
|
|