Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 21:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 "Matka Boża przemówiła do nich po polsku," 
Autor Wiadomość

Post "Matka Boża przemówiła do nich po polsku,"
Cytuj:
Objawienia gietrzwałdzkie trwały od 27 czerwca do 16 września 1877 roku. Głównymi wizjonerkami były: trzynastoletnia Justyna S... i dwunastoletnia Barbara S..... Matka Boża przemówiła do nich po polsku,

Wierzę, że tak było.......

http://fakty.interia.pl/polska/news/abp ... to,1693362

N wrz 11, 2011 15:50

Post Re: "Matka Boża przemówiła do nich po polsku,"
Ja też wierze .

N wrz 11, 2011 18:30
To są uznane przez KK objawienia.

N wrz 11, 2011 19:05
We wszystkich objawienich Maryja rozmawiała w językach narodowych wizjonerów, mało tego rozmawiała także regionalną gwarą (La Salette) i plemiennym nahuati w Guadelupe.

N wrz 11, 2011 19:30

Alus napisał(a):
We wszystkich objawienich Maryja rozmawiała w językach narodowych wizjonerów, mało tego rozmawiała także regionalną gwarą (La Salette) i plemiennym nahuati w Guadelupe.

Koleżanka z odnowy mówiła, że nawet w języku esperanto

N wrz 11, 2011 22:22

Maryja nie pojawia sie fizycznie, zatem nie produkuje wibracji powietrza, ktore przeniosloby wiadomosc wyrazona w jakimkolwiek jezyku. Wizje Maryi pojawiaja sie w mozgu, a ona wyraza sie w jezyku anielskim, ktory to przez mozg tlumaczony jest na jezyk wlasciwy dla odbiorcy wizji. Dlatego dla Hiszpana bedzie wydawac sie, ze mowi do niego po hiszpansku, a dla Fina, ze mowi po finsku.

N wrz 11, 2011 23:13

Iroon napisał(a):
Koleżanka z odnowy mówiła, że nawet w języku esperanto

... i to tak biegle, jakby się tam urodziła! :D

N wrz 11, 2011 23:41

@Australijczyk, wszak już sam Pan nasz, Jezus Chrystus, powiedział, że Królestwo Boże rozkwita w sercu (po naszemu umyśle) człowieka. Co się więc dziwisz?

głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami."
- Izajasz 29,13

Pn wrz 12, 2011 1:12

Australijczyk napisał(a):
Maryja nie pojawia sie fizycznie, zatem nie produkuje wibracji powietrza, ktore przeniosloby wiadomosc wyrazona w jakimkolwiek jezyku. Wizje Maryi pojawiaja sie w mozgu, a ona wyraza sie w jezyku anielskim, ktory to przez mozg tlumaczony jest na jezyk wlasciwy dla odbiorcy wizji. Dlatego dla Hiszpana bedzie wydawac sie, ze mowi do niego po hiszpansku, a dla Fina, ze mowi po finsku.

Że niby co objawienia maryjne to tylko wytwór naszej wyobraźni, urojenia, nocne omany, choroba psychiczma lub niewiadomo co jeszcze ? Czy to tak trzeba to kumać naszym muzgiem ?

Pn wrz 12, 2011 3:34

Iroon napisał(a):

Że niby co objawienia maryjne to tylko wytwór naszej wyobraźni, urojenia, nocne omany, choroba psychiczma lub niewiadomo co jeszcze ? Czy to tak trzeba to kumać naszym muzgiem ?

Nie wiem, co Ty robisz swoim "muzgiem", natomiast dla mnie jasne jest, ze objawienia maryjne (nie wdajac sie juz, czy sa prawdziwe, czy nie) projektowane sa w mozgu. Sny tez sa podobna projekcja, widzimy dokladnie wszystko, slyszymy, rozmawiamy, a przeciez nikt nie powie, ze to oczy widzialy. Te obrazy powstaja w mozgu. Tak samo objawienia.

Pn wrz 12, 2011 4:13

....... dla mnie jasne jest, ze objawienia maryjne (nie wdajac sie juz, czy sa prawdziwe, czy nie) projektowane sa w mozgu. Sny tez sa podobna projekcja, widzimy dokladnie wszystko, slyszymy, rozmawiamy, a przeciez nikt nie powie, ze to oczy widzialy. Te obrazy powstaja w mozgu. Tak samo objawienia.

Wszystko juz jest jasne to umysł jest sprawcą objawień. Prawdziwe czy fałszywe to tylko wielebni potrafią rozpoznać, ja nie mam takiego daru. Trochę się pomodlą i juz wszystko wiedzą.

Pn wrz 12, 2011 5:45
Iroon napisał(a):
. Prawdziwe czy fałszywe to tylko wielebni potrafią rozpoznać, ja nie mam takiego daru. Trochę się pomodlą i juz wszystko wiedzą.

To prawda. Kościół to ocenia. Sporo jednak się modlą, mają też klucze do oceny objawień wynikające z wiedzy. Sam A.Eistein powiedział, że nauka bez religii jest sparaliżowana, religia bez nauki-ślepa. L.Tołstoj zaś uważał, że tylko błędy i kłamstwa wymagają argumentów. Prawda może być samotna.
Jak ktoś chce wierzyć w uznane przez KrK objawienia może wierzyć.

Pn wrz 12, 2011 7:47

Liza napisał(a):
Kościół to ocenia. Sporo jednak się modlą, mają też klucze do oceny objawień wynikające z wiedzy.

Te "klucze" to są bardzo interesujące. Czy to może jakiś dar nadprzyrodzony?

Wt wrz 13, 2011 5:55
Iroon napisał(a):
Liza napisał(a):
Kościół to ocenia. Sporo jednak się modlą, mają też klucze do oceny objawień wynikające z wiedzy.

Te "klucze" to są bardzo interesujące. Czy to może jakiś dar nadprzyrodzony?

Te "klucze" przekazał Chrystus - po owocach poznacie.
A kryterium wskazał Gamaliel - Jeżeli bowiem od ludzi pochodzi ta myśl, czy sprawa, rozpadnie się, a jeżeli rzeczywiscie od Boga pochodzi, nie poraficie ich zniszczyć i może sie czasem okazać, że walczycie z Bogiem.

Śr wrz 14, 2011 17:06

Liza napisał(a):
To prawda. Kościół to ocenia. Sporo jednak się modlą, mają też klucze do oceny objawień wynikające z wiedzy.

Te klucze to my wszyscy chcielibyśmy posiąść nie tylko wielebni. Dlaczego robi sie z tego tajemnice dla wybranych. Modlę się jeszcze więcej niż nie jeden ojciec.

Cz wrz 15, 2011 4:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona