Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Wiara człowieka głupiego. 
Autor Wiadomość
Post Wiara człowieka głupiego.
Głupota jest to poziom poznania prawdy nie pozwalający na odróżnienie dobra od zła.
Najwyższy poziom głupoty jest przy zerowym poznaniu prawdy, czyli rzeczywistości i stopniowo maleje w miarę podnoszenia się poziomu poznania prawdy.
Dobro jest to stan wytworzony sprawiedliwością i miłosierdziem.
Zło jest to stan wytworzony niesprawiedliwością.
O minimalnym poziomie mądrości można zacząć mówić, gdy osoba potrafi względnie dobrze odróżniać podstawowe dobro od zła.
Inaczej mówiąc, człowiek głupi, to człowiek nie znający prawdy.
Poznawanie prawdy odbywa się w bezpośrednim kontakcie z rzeczywistością.
Wiara jest to przekonanie osoby, wytworzone przez jej zdolność do rozumowania, że przedmiot wiary istnieje, pomimo niemożności poznania go.
Różnica pomiędzy wiarą człowieka głupiego i mądrego, polega więc na tym, że człowiek mądry opiera swoją wiarę na wiedzy, a człowiek głupi opiera swoją wiarę na urojeniach.
O tym że wiara opiera się na prawdzie, świadczą jej dobre owoce.
O tym że wiara oparta jest na nieprawdzie, świadczą jej złe owoce.
Wiara może być wytwarzana w stosunku do rzeczy mało ważnych, np. że jutro będzie deszcz padał, ale i w stosunku do rzeczy fundamentalnych, na której opiera się religia.
Religia jest to światopogląd określający cel życia człowieka, oparty na wierze co było przyczyną i źródłem powstania świata materialnego, gdyż wiedza na ten temat jest niedostępna, a ma fundamentalny wpływ na określenie tego celu.
Religią w najwyższym stopniu opartą na poznaniu prawdy jest chrześcijaństwo, na co dowodem jest cywilizacja rozwoju świata w dobrobycie, szczęśliwości i rozkwicie życia. Chrześcijaństwo stwarza optymalne warunki poznawania prawdy przez ludzi.
Religią opartą na największej głupocie (nic samo z siebie bez przyczyny wytworzyło świat materialny) jest materializm, na co dowodem jest cywilizacja śmierci i zniszczenia przez tą religię wytworzoną, czego dowody otaczają nas w obfitości. Religia materialistyczna stwarza najgorsze z możliwych warunki poznawcze.

So sty 21, 2012 11:03

Post Re: Wiara człowieka głupiego.
Zło i dobro to wymysł człowieka - zauważ, że przed człowiekiem, albo nawet nie przed trochę bardziej rozwiniętym człowiekiem, nie było pojęcia "dobra i zła" - były tylko prawa natury. Dotyczą nas te same prawa co zwierząt - musimy zabijać, aby przetrwać (wiem zaraz powiesz, że nikogo nie zabijasz, a jakoś żyjesz, to pomyśl o mięsie), musimy się rozmnażać, żeby gatunek przetrwał, słabe jednostki są usuwane (np. alkoholicy nie zdolni do pracy stają się bezdomnymi i zazwyczaj umierają dość szybko).

So sty 21, 2012 12:35
Cytuj:
Zło i dobro to wymysł człowieka
Tak może napisać tylko człowiek, który w swoim życiu nie zaznał zła!

So sty 21, 2012 13:34

Cytuj:
Religią opartą na największej głupocie (nic samo z siebie bez przyczyny wytworzyło świat materialny) jest materializm, na co dowodem jest cywilizacja śmierci i zniszczenia przez tą religię wytworzoną, czego dowody otaczają nas w obfitości. Religia materialistyczna stwarza najgorsze z możliwych warunki poznawcze.

Maluczki

Twoja filozofia niemamonistyczna jest zaiste kuriozalna :-D

So sty 21, 2012 13:44

Venominus napisał(a):
Zło i dobro to wymysł człowieka - zauważ, że przed człowiekiem, albo nawet nie przed trochę bardziej rozwiniętym człowiekiem, nie było pojęcia "dobra i zła" - były tylko prawa natury. Dotyczą nas te same prawa co zwierząt - musimy zabijać, aby przetrwać (wiem zaraz powiesz, że nikogo nie zabijasz, a jakoś żyjesz, to pomyśl o mięsie), musimy się rozmnażać, żeby gatunek przetrwał, słabe jednostki są usuwane (np. alkoholicy nie zdolni do pracy stają się bezdomnymi i zazwyczaj umierają dość szybko).

najnowsze badania niezbicie wykazują, że zwierzęta wykazują altruizm
(nie tylko wobec osobników spokrewnionych)
a zwierząta stadne wykazują coś co można by nazwać moralnością

człowiek ma te cechy duzo bardziej rozwinięte - ale nie są one jakościowo inne
jak chcesz to napiszę coś więcej lub ewentualnie podrzucę linki

So sty 21, 2012 16:06
jesienna napisał(a):

Jeśli zwierzęta mają zasady moralne to odczuwają też poczucie winy, bo mają rozeznanie dobra/zła. Myślę, że niedługo ktoś podrzuci 'wiarygodny' link o wierzeniach religijnych zwierząt. :o
Neurobiologiczny mechanizm altruizmu poznano. Nic mi nie wiadomo, że neurony lustrzane występują u zwierząt stadnych. Znaleziono je dotąd tylko u człowieka i naszych najbliższych krewnych. Mylę się?

So sty 21, 2012 16:49
Moderator

Proszę: viewtopic.php?p=620548#p620548

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sty 21, 2012 17:16

Liza napisał(a):
jesienna napisał(a):

Jeśli zwierzęta mają zasady moralne to odczuwają też poczucie winy, bo mają rozeznanie dobra/zła. Myślę, że niedługo ktoś podrzuci 'wiarygodny' link o wierzeniach religijnych zwierząt. :o
Neurobiologiczny mechanizm altruizmu poznano. Nic mi nie wiadomo, że neurony lustrzane występują u zwierząt stadnych. Znaleziono je dotąd tylko u człowieka i naszych najbliższych krewnych. Mylę się?

badania o których piszę nie miały charakteru badań neurobiologicznych ale były to badania etiologiczne

np. nad zachowaniami altruistycznymi w stosunku do osobników niespokrewnionych.

nie wiem czy mają poczucie winy - natomiast wiadomo, że mają poczucie sprawiedliwości - osobniki, które nie stosują się do zasady wzajemności spotykają się z dezaprobatą stada

przejawiają też zachowania pewne zachowania, które można traktować jako parareligijne

oczywiście badań nie przeprowadzano nad wszystkimi zwierzętami stadnymi, ale tylko nad niektórymi - co do reszty można snuć przypuszczenia przez anolagię, ale pewności oczywiście nie ma

są to sprawy znane
- gdzieś o tym już pisałam

So sty 21, 2012 17:19
Zachowania altruistyczne są pochodną wyposażenia organizmu w mechanizmy decydujące o takich reakcjach. Nie można więc wnioskować o zachowaniach altruistycznych, jeżeli badania neurobiologiczne tego nie potwierdzają.

So sty 21, 2012 17:24
Moderator

Zaraz. Przecież do altruizmu nie potrzeba neuronów lustrzanych. Mój pies wszystkich chciałby wylizać po mordzie. Tylko w przypadku "pocieszania" są potrzebne.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sty 21, 2012 17:27
Cytuj:
Szkoda, że katolików to nie dotyczy. "Miłosierdzie" i "sprawiedliwość" to dla nich tylko pojecia, w obronie których byliby w stanie zabić :D
U nich tylko pogarda, gniew, złość, nienawiśc blixniego. Wyzywanie innych od idiotów i straszenie piekłem którego sami sie boja najbardziej bo wiedzą, że w pełni na nie zasługują.

Gdbym był Bogiem spaliłbym się ze wstydu mająć takie sługi.
Albo zastanawiał co ze mna nie tak, wszakze stworzyłem ich na własne podobieństwo :D
Złość pomieszała Ci zmysły?
Nie złość się, złością niczego nie przewalczysz. Jedynie stanięcie w prawdzie daje uwolnienie i możliwość nawrócenia, a to zależy tylko od Twojej woli i pomocy Bożej.

So sty 21, 2012 17:33

Cytuj:
Znaleziono je dotąd tylko u człowieka i naszych najbliższych krewnych.

Czyli zwierząt.A kto wie co myśli sobie taki pantofelek :)

So sty 21, 2012 17:51

Liza napisał(a):
Zachowania altruistyczne są pochodną wyposażenia organizmu w mechanizmy decydujące o takich reakcjach. Nie można więc wnioskować o zachowaniach altruistycznych, jeżeli badania neurobiologiczne tego nie potwierdzają.

potwierdzają - poszukałam i znalazłam
są badania stwierdzające obecność neuronów listrzanych u zwierząt społecznych
prowadził je Giacomo Rizzolatti http://pl.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Rizzolatti
(o badaniach można przeczytać w internecie - ale nie chce mi się wyszukiwać linków)

a poza tym zachowania altruistyczne (altruizm to pojęcie etiologiczne a nie neurobiologiczne) nie muszą mieć takiego samego pochodzenie neurobiologicznego jak u człowieka, chociaż jak się okazuje się, że mają - przynajmniej u naczelnych więc Twoja argumentacja jest nietrafiona

Ostatnio edytowano So sty 21, 2012 17:58 przez jesienna, łącznie edytowano 1 raz

So sty 21, 2012 17:51

Zakład Biofizyki Obliczeniowej i Bioinformatyki
Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii
Uniwersytet Jagielloński:

"Neurony lustrzane to komórki nerwowe, które uaktywniają się w momencie, kiedy zwierze wykonuje jakąś czynność i wtedy, gdy obserwuje tę samą czynność wykonywaną przez inne zwierze. Neurony te zaobserwowano zarówno u naczelnych, włączając ludzi jak i u niektórych ptaków"

http://bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Kujda06

So sty 21, 2012 17:57
Cóż, kiedy nie ma się żadnych argumentów, to pozostaje puste ujadanie.

So sty 21, 2012 19:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]