Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 W jakim wieku przestałaś/eś wierzyć? 

Nigdy nie wierzyłam/em. 0%  0%  [ 0 ]
W podstawówce. 20%  20%  [ 2 ]
W szkole średniej. 0%  0%  [ 0 ]
W wieku dorosłym. 30%  30%  [ 3 ]
Nie przestałem i nadal wyznaję wiarę rodziców. 30%  30%  [ 3 ]
Pozostaję osobą religijną, ale zmieniłam/em wiarę i nie podzielam już wiary moich rodziców/opiekunów. 20%  20%  [ 2 ]
Liczba głosów : 10

Autor Wiadomość

Post W jakim wieku przestałaś/eś wierzyć?
W jakim wieku przestaliście podzielać religijną wiarę swoich rodziców/opiekunów?

A może cały czas ją podzielacie?
A może jesteście osobami religijnymi, ale zmieniliście wiarę i wyznajecie inne bóstwo/a niż Wasi rodzice?

Ja wiarę "straciłem" w podstawówce.

Wt lip 02, 2013 11:09
Post Re: W jakim wieku przestałaś/eś wierzyć?
Odkąd pamiętam, zawsze byłem katolikiem. Wiarę przekazali mi nie rodzice (którzy byli, i są, niewierzący), ale moja babcia.

Wt lip 02, 2013 11:25

Aaa, to tak jak w przypadku mojego syna (niewierzący rodzice i wierząca babcia). Ciekawe co z tego wyniknie?

Wt lip 02, 2013 12:18
Moderator

Brak mi opcji:
- w dzieciństwie wyznawałem wiarę przekazaną przez rodziców. Teraz dojrzałem i wierzę wiarą na nowo przyjętą, dojrzałą, przemyślaną

Wt lip 02, 2013 13:26
Zobacz profil WWW
No, ale Jajko nie zaklada, ze mozna miec taka wiare, jak piszesz.
Swiadomie, to mozna z wiary zrezygnowac. Reszta, to zgoda na manipulacje rodzicow/babci.

Wt lip 02, 2013 13:31

Jajko, ja zaznaczyłam opcję ostatnią. Z tym, że w moim przypadku trudno mówić o jakiejkolwiek religijności. To kwestia wiary, nie jestem przypisana do żadnego konkretnego systemu.

Z moimi Rodzicami to w sumie też ciekawa sprawa. To znaczy u Taty, u Mamy nie potrafię powiedzieć. Tata wychowany w katolicyzmie (sam niezbyt religijny), pod koniec życia opowiadał się jako agnostyk (już od dłuższego czasu zresztą) i nie chciał mieć nic wspólnego z Kościołem. Nie wiem kim byłby dzisiaj. Przypuszczam że albo byłoby to podobnie jak u mnie (wierzyłby w Coś na swój sposób), albo - co bardzo prawdopodobne - poszedłby w kierunku ateizmu. Na 100% przerobiłby ateistyczną tematykę (Dawkinsy, Hitchensy itp., czego mam teraz w domu trochę) i mocno by to sobie przemyślał. Co by z tego wyniknęło - nie wiem.

...to be who I am

Wt lip 02, 2013 13:47
Kael napisał(a):
No, ale Jajko nie zaklada, ze mozna miec taka wiare, jak piszesz.
Swiadomie, to mozna z wiary zrezygnowac. Reszta, to zgoda na manipulacje rodzicow/babci.

Dokładnie, dlatego nic nie zaznaczam.

Wt lip 02, 2013 13:52
Jajko!
Czy zdajesz sobie sprawę z faktu istnienia w naszym systemie edukacyjnym gimnazjum?? :D
Co ma zaznaczyć gimnazjalista, skoro zostawiłeś 3letnią czarną dziurę między podstawówką a szkołą średnią? Czyżbyś bał się, że opcja gimnazjum okaże się najczęściej wybierana :P ??

Wt lip 02, 2013 15:15

W podstawówce. Chwała Bogu, na krótko i wróciłam ze zdwojoną siłą :)

Wt lip 02, 2013 15:23

medieval, Kael, Alus:

no ale wyznajecie taką samą wiarę jak rodzice czy inną? Obie opcje są uwzględnione, więc nie wiem o co Wam chodzi.

Val:
ja ze starego systemu jestem, gdzie nie było gimnazjów, więc mi umknęło. Potraktujmy je jak szkoły średnie...

Wt lip 02, 2013 15:36

Cytuj:
ja ze starego systemu jestem, gdzie nie było gimnazjów, więc mi umknęło. Potraktujmy je jak szkoły średnie...

No tak - gimnazja mamy od 1999 roku, w mediach co rusz przewija się temat jeśli nie samych gimnazjów to gimnazjalistów (przy uzyciu tych właśnie słów) a w opinii publicznej już daaaawno temu zakorzenił się pogląd że gimnazja = zło i dzicz. Nawet mój 86 letni dziadek jest w pełni świadom ich istnienia. A biednemu Jajkowi umknęło :D

No ale musimy go zrozumieć - jakby wyglądał wynik ankiety gdyby na ateizm (czyli szczytowe stadium rozwoju człowieka, najwyższe dobro) ludzie przechodzili w wieku, który powszechnie uznaje się za najgłupszy :D

Co do ankiety - to samo chciałbym zaznaczyć co medieval_man.

Wt lip 02, 2013 16:11

Włoczykij:
Sprawa jest dość prosta (wydawałoby się)
Jeśli wyznajesz taką samą wiarę jak Twoi rodzice (co nie znaczy, że w taki sam sposób), zanacz przedostatnią opcję. Jeśli zaś wyznajesz inną wiarę, bo odszedłeś od wiary rodziców, zaznacz opcję ostatnią.

Jeśli jesteś gimnazjalistą, nie zaznaczaj niczego....

Wt lip 02, 2013 16:22
Jajko napisał(a):
medieval, Kael, Alus:

no ale wyznajecie taką samą wiarę jak rodzice czy inną? Obie opcje są uwzględnione, więc nie wiem o co Wam chodzi.

Tiaa...nie wiesz biedaku o co chodzi :D
Tytuł wątkowi nadałeś: "w jakim wieku przestałeś wierzyć", ale już w ankiecie pozbawiasz wierzących samodzielności, bo przecież wierzący to w większości ludzie bez wykształcenia - o czym wielokrotnie informowałeś, a zatem nie zdolny do "odkrywczego" odrzucenia Boga.
Czyli musi jedynie "podzielać" wiarę rodziców.

Wt lip 02, 2013 16:24

Nadal nie rozumiem. Jest opcja, że nie wierzy, że wierzy jak rodzice i że wierzy inaczej niż rodzice. Czego brakuje????

Wt lip 02, 2013 16:29

Nie rozumiem tego doszukiwania się problemu tam, gdzie go nie ma. Bo nie ma opcji, która pasowałaby komuś idealnie :roll: W testach, ankietach często zdarza się, że nie ma (trudno uwzględnić wszystkie możliwości). Można zaznaczyć najbardziej pasującą opcję i doprecyzować tak, jak ja to zrobiłam (też nie znalazłam idealnej dla siebie, rzadko znajduję).
No ale co się dziwić... temat i ankietę przygotował Jajko. Obóz przeciwny musi być na nie :!: Dla zasady :roll:

Jajko, ja też starej daty ;-) Znaczy się sprzed gimnazjów. Dlatego pewnie nie zwróciłam uwagi na ich brak w ankiecie. Też wrzuciłabym je do szkół średnich. Trochę podobnie jak licencjat traktuje się często na równi z magisterium (wykształcenie wyższe).

...to be who I am

Wt lip 02, 2013 16:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona