W jakim wieku przestałaś/eś wierzyć?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
W jakim wieku przestaliście podzielać religijną wiarę swoich rodziców/opiekunów?
A może cały czas ją podzielacie? A może jesteście osobami religijnymi, ale zmieniliście wiarę i wyznajecie inne bóstwo/a niż Wasi rodzice?
Ja wiarę "straciłem" w podstawówce.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 02, 2013 11:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: W jakim wieku przestałaś/eś wierzyć?
Odkąd pamiętam, zawsze byłem katolikiem. Wiarę przekazali mi nie rodzice (którzy byli, i są, niewierzący), ale moja babcia.
|
Wt lip 02, 2013 11:25 |
|
 |
Jajko
|
Aaa, to tak jak w przypadku mojego syna (niewierzący rodzice i wierząca babcia). Ciekawe co z tego wyniknie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 02, 2013 12:18 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Brak mi opcji: - w dzieciństwie wyznawałem wiarę przekazaną przez rodziców. Teraz dojrzałem i wierzę wiarą na nowo przyjętą, dojrzałą, przemyślaną
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lip 02, 2013 13:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, ale Jajko nie zaklada, ze mozna miec taka wiare, jak piszesz. Swiadomie, to mozna z wiary zrezygnowac. Reszta, to zgoda na manipulacje rodzicow/babci.
|
Wt lip 02, 2013 13:31 |
|
|
|
 |
Panna_Funia
|
Jajko, ja zaznaczyłam opcję ostatnią. Z tym, że w moim przypadku trudno mówić o jakiejkolwiek religijności. To kwestia wiary, nie jestem przypisana do żadnego konkretnego systemu.
Z moimi Rodzicami to w sumie też ciekawa sprawa. To znaczy u Taty, u Mamy nie potrafię powiedzieć. Tata wychowany w katolicyzmie (sam niezbyt religijny), pod koniec życia opowiadał się jako agnostyk (już od dłuższego czasu zresztą) i nie chciał mieć nic wspólnego z Kościołem. Nie wiem kim byłby dzisiaj. Przypuszczam że albo byłoby to podobnie jak u mnie (wierzyłby w Coś na swój sposób), albo - co bardzo prawdopodobne - poszedłby w kierunku ateizmu. Na 100% przerobiłby ateistyczną tematykę (Dawkinsy, Hitchensy itp., czego mam teraz w domu trochę) i mocno by to sobie przemyślał. Co by z tego wyniknęło - nie wiem.
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Wt lip 02, 2013 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): No, ale Jajko nie zaklada, ze mozna miec taka wiare, jak piszesz. Swiadomie, to mozna z wiary zrezygnowac. Reszta, to zgoda na manipulacje rodzicow/babci. Dokładnie, dlatego nic nie zaznaczam.
|
Wt lip 02, 2013 13:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko! Czy zdajesz sobie sprawę z faktu istnienia w naszym systemie edukacyjnym gimnazjum?? Co ma zaznaczyć gimnazjalista, skoro zostawiłeś 3letnią czarną dziurę między podstawówką a szkołą średnią? Czyżbyś bał się, że opcja gimnazjum okaże się najczęściej wybierana 
|
Wt lip 02, 2013 15:15 |
|
 |
bojanowska
|
W podstawówce. Chwała Bogu, na krótko i wróciłam ze zdwojoną siłą 
_________________ Powtarzanie rzeczy oczywistych jest obowiązkiem inteligentnych ludzi - G. Orwell
|
Wt lip 02, 2013 15:23 |
|
 |
Jajko
|
medieval, Kael, Alus:
no ale wyznajecie taką samą wiarę jak rodzice czy inną? Obie opcje są uwzględnione, więc nie wiem o co Wam chodzi.
Val: ja ze starego systemu jestem, gdzie nie było gimnazjów, więc mi umknęło. Potraktujmy je jak szkoły średnie...
|
Wt lip 02, 2013 15:36 |
|
 |
Wloczykij
|
Cytuj: ja ze starego systemu jestem, gdzie nie było gimnazjów, więc mi umknęło. Potraktujmy je jak szkoły średnie...
No tak - gimnazja mamy od 1999 roku, w mediach co rusz przewija się temat jeśli nie samych gimnazjów to gimnazjalistów (przy uzyciu tych właśnie słów) a w opinii publicznej już daaaawno temu zakorzenił się pogląd że gimnazja = zło i dzicz. Nawet mój 86 letni dziadek jest w pełni świadom ich istnienia. A biednemu Jajkowi umknęło  No ale musimy go zrozumieć - jakby wyglądał wynik ankiety gdyby na ateizm (czyli szczytowe stadium rozwoju człowieka, najwyższe dobro) ludzie przechodzili w wieku, który powszechnie uznaje się za najgłupszy  Co do ankiety - to samo chciałbym zaznaczyć co medieval_man.
|
Wt lip 02, 2013 16:11 |
|
 |
Jajko
|
Włoczykij: Sprawa jest dość prosta (wydawałoby się) Jeśli wyznajesz taką samą wiarę jak Twoi rodzice (co nie znaczy, że w taki sam sposób), zanacz przedostatnią opcję. Jeśli zaś wyznajesz inną wiarę, bo odszedłeś od wiary rodziców, zaznacz opcję ostatnią.
Jeśli jesteś gimnazjalistą, nie zaznaczaj niczego....
|
Wt lip 02, 2013 16:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): medieval, Kael, Alus:
no ale wyznajecie taką samą wiarę jak rodzice czy inną? Obie opcje są uwzględnione, więc nie wiem o co Wam chodzi. Tiaa...nie wiesz biedaku o co chodzi Tytuł wątkowi nadałeś: "w jakim wieku przestałeś wierzyć", ale już w ankiecie pozbawiasz wierzących samodzielności, bo przecież wierzący to w większości ludzie bez wykształcenia - o czym wielokrotnie informowałeś, a zatem nie zdolny do "odkrywczego" odrzucenia Boga. Czyli musi jedynie "podzielać" wiarę rodziców.
|
Wt lip 02, 2013 16:24 |
|
 |
Jajko
|
Nadal nie rozumiem. Jest opcja, że nie wierzy, że wierzy jak rodzice i że wierzy inaczej niż rodzice. Czego brakuje????
|
Wt lip 02, 2013 16:29 |
|
 |
Panna_Funia
|
Nie rozumiem tego doszukiwania się problemu tam, gdzie go nie ma. Bo nie ma opcji, która pasowałaby komuś idealnie  W testach, ankietach często zdarza się, że nie ma (trudno uwzględnić wszystkie możliwości). Można zaznaczyć najbardziej pasującą opcję i doprecyzować tak, jak ja to zrobiłam (też nie znalazłam idealnej dla siebie, rzadko znajduję). No ale co się dziwić... temat i ankietę przygotował Jajko. Obóz przeciwny musi być na nie  Dla zasady Jajko, ja też starej daty  Znaczy się sprzed gimnazjów. Dlatego pewnie nie zwróciłam uwagi na ich brak w ankiecie. Też wrzuciłabym je do szkół średnich. Trochę podobnie jak licencjat traktuje się często na równi z magisterium (wykształcenie wyższe).
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Wt lip 02, 2013 16:38 |
|
|
|