Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 18:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 sakralność kobieca... 
Autor Wiadomość
Post sakralność kobieca...
ostatnio czytałam "Kod Leonarda da Vinci"
było tam wile co sakralności kobiet
ich roli w społeczeństwie...

jak wy sie do tego ustosunkowujecie

jeżeli to zły dział to proszę o zmianę

Pt wrz 04, 2009 17:59

Nie obraź się na mnie za tą propozycje. Nie piszmy na forum jakby to było gg albo inny komunikator. Zaczynajmy pisać zdanie dużą literą, a kończmy je kropką. Można nawet pisać wszystko w jednym ciągu, nie potrzeba nowego zdania zaczynać od nowej linijki.

Jeśli chciałbyś abym się ustosunkował do tej sakralności, to napisz konkretnie co ta książka o niej mówi, pomijając że jest to rozważanie czysto literackie, tak jakbyśmy analizowali rolę kobiet w Ogniem i Mieczem.

N wrz 06, 2009 1:33

Czytałem "Kod Leonarda DaVinci " i prawdę powiedziawszy uważam go za książkę niskich lotów. Autor wyciąga wnioski z powietrza i prawdę powiedziawszy zdaje się, że sam nie do końca wie o czym pisze. A sakralność kobieca jest tam ukazana... śmiesznie (żeby nie powiedzieć miernie).

Podaj jakiś przykład, do którego chcesz się odwołać w dyskusji bo szczerze powiedziawszy nie wiadomo jak ten temat ugryźć :)

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

N wrz 06, 2009 17:05

IMHO koleżanka tylko zauważyła, że przeczytała książkę, która natchnęła ją do zadania pytania i nie chce dyskutować na temat książki, a na temat samej sakralności kobiety. Nie ma więc obowiązku przeczytania książki, by zabrać głos w dyskusji.

Tylko w kontekście jakiej kultury Anna1952 chce rozmawiać na temat sakralności kobiety? W Kodzie zdaje się, że było o różnych tradycjach i kulturach od pogaństwa do chrześcijaństwa, więc ciężko wyczuć o co chodzi? Czy chodzi może o religię chrześcijańską? A może jeszcze bardziej wąsko o Katolicyzm? A może chodzi o zdanie samych forumowiczów co sądzą na temat kobiet w ogóle? Hmmm... szerokie pole do popisu ;)

A tak na poważnie, według mnie jeżeli rozpatrujemy rolę kobiety w religii, to nie możemy moim zdaniem robić tego w oderwaniu od mężczyzny. Jezus nauczał wszystkich ludzi, nie kierował swoich słów jedynie do kobiet, innych do mężczyzn. Wydaje mi się, że samo chrześcijaństwo jest religią bardzo równoprawną pod tym względem, wręcz płeć nie odgrywa znaczenia. Mi przynajmniej ciężko znaleźć jakieś znaki świadczące o wyjątkowej pozycji którejkolwiek z płci, czy o jej większej "świętości".
Mimo tej równoprawności rola kobiet i mężczyzn nieco się różni w ewangeliach. Wynika to moim zdaniem jednak bardziej ze zwyczajów, niż z jakiegoś szczególnego miejsca którejś z płci.

Wt wrz 08, 2009 15:26
Mnie głównie chodzi o to, w jaki sposób tam podeszli do roli kobiety...
Do tego w jaki sposób rozumiana jest rola kobiety...

N wrz 13, 2009 19:02

Akurat ta książka to fikcja literacka w przeważającej części. Autor swobodnie interpretuje różne dzieła sztuki, to nie jest żaden wyznacznik, to jego własne fantazje. Nie traktowałabym jej jako źródło wiedzy. Samo pytanie proponowałabym zadać na jakimś forum historycznym, kulturoznawczym albo na temat sztuki.

Pn wrz 14, 2009 13:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]