Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Co sądzicie o hiphopie 
Autor Wiadomość

Post Co sądzicie o hiphopie
mam pytanie odnosnie tej kultury i ogolnie na temat tej kultury.
ja lubie hiphop amerykanski.

a czy wy sluchacie tej muzyki i co sadzicie o niej?

Cz lip 06, 2006 9:58

Nie słucham. Nie lubie. I nie nazywam tego muzyką bo rap prawdziwą muzyką nie jest. Śmieszy mnie wymachiwanie rękami, śmieszą mnie spodnie ze zintegrowanymi pampersami XXL w środku, śmieszy mnie ta cała "gangsterskość" i "czarność". Drażni mnie ten slang, przez który w bardzo szybkim czasie umarł język. Śmieszy mnie to ogromne przywiązywanie wagi do kasy, samochodów i laseczek, tak wszechobecne w teledyskach i promowane z ta kulturą. Mówie oczywiście o amerykańskim rapie i jego kulturze. Bo to co jest w Polsce to dno i 100 metrów mułu

Cz lip 06, 2006 10:06

nie nazywam tego muzyką bo rap prawdziwą muzyką nie jest.

jak najbardziej jest muzyką. tylko trzeba ją poznać

Śmieszy mnie wymachiwanie rękami, śmieszą mnie spodnie ze zintegrowanymi pampersami XXL w środku, śmieszy mnie ta cała "gangsterskość" i "czarność".

to mi sie tez nie pdoba akurat :)

Cytuj:
Śmieszy mnie to ogromne przywiązywanie wagi do kasy, samochodów i laseczek, tak wszechobecne w teledyskach i promowane z ta kulturą

najwiekszy minus rapu. tez tego nie lubie i nie slucham piosenek typu: I got money .. itp.

Cz lip 06, 2006 12:33

jak najbardziej jest muzyką. tylko trzeba ją poznać

Dla mnie kilka sztucznych bitów na krzyż, plus mówienie do tego (bo to jest intonowane mówienie, nie spiewanie) to za mało, żebyto uznać za muzyke

Cz lip 06, 2006 12:51

Kiedyś rządził wszędobylski rock.Był to czas tzw.rewolucji seksualnej,kiedy ludzi ogarnął szał,ogólnie mówiąc używania zycia,w negatywnym pojęciu.Rock był muzyką wyzwolenia,a raczej zniewolenia.
I powstala druga gałąź tej samej muzyki,która uwielbiała Boga.Czasy mojej młodości,to właśnie zapomniane juz dzisiaj Msze święte rockowe,które stały sie magnesem przyciągającym młodzież do Kościoła.
Rozwój "Oazy"(Ruch Swiatło-Życie) również był taką formą uwielbienia Boga,przez kontakt z naturą ale również z wykorzystaniem muzyki,najczęściej rockowej.Pamiętam do dziś wspaniale wykonanie utworu "Dom wschodzącego Słońca"przez naszego animatora.

I dziś historia ma się podobnie do hip-hopu.Są wykonawcy,ktorzy wykorzystują w swych utworach wulgarny język,sławiąc przemoc i zniechęcenie.Ale jest też i druga strona tej samej muzyki:hip-hop chrześcijański.Nazwa trochę dziwna,ale ci mlodzi ludzie,często z zakamarków ulicy,z narkomanii,przeszli swoistą przemianę serca i gloszą Miłość Boga w swych utworach.Szerzej można o tym przeczytać na:
http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1104764436
Tak już się dziwnie sklada,ze zawsze ilekroć jedni Bogu ubliżają,znajdą się i tacy "Boży szaleńcy",którzy głoszą Jego Milosierdzie.I o to właśnie chodzi,żeby kazdy z nas znalazl własną i jedyną drogę do Boga.Nie ma dwóch identycznych.Jeden lubi rybki,inny akwarium,ale wszystko sprowadza się zawsze do miłości.Bóg dał kazdemu z nas liczne posiadłości,talenty,ktore mamy wykorzystać dla rozwoju własnego i bliżnich.Z tego rozdawania siebie innym rodzi się chęć uwielbienia Boga za wszystko czego od Niego doświadczyliśmy poprzez ludzi.
I obojętnie jaki rodzaj muzyki,czy twórczosci ktoś wykonuje,wszystko otrzymał od Boga i wszystko pomnożone powinno być Mu ofiarowane.Pamiętajmy o tym,że sami z siebie nic nie możemy i wykonujemy tylko to,co powinnismy wykonać,dla Jego chwały. :)

Kiedyś,w czasie Postu,naszła mnie też jakaś chęć hip-hop`ania(opowania) i stworzyłem coś p.t. Postny(i nie tylko)hip-hop.Zamieścilem to na innym portalu w temacie,ktory dziś przeraża większość ludzi,zwłaszcza mlodych,czyli Spowiedzi:
"Nie da ci ojciec,nie da ci matka,
tego co dzieje się tam-przy kratkach.
Bo ojciec przebaczy,matka pocieszy,
ale tam tylko Bóg-Syn cię rozgrzeszy"...

Ale to zupełnie inna historia :D
Pozdrawiam :) :) :)

Cz lip 06, 2006 14:14

Polecam również zapoznać się z tym tematem > viewtopic.php?t=1391&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz lip 06, 2006 15:10

Dla mnie kilka sztucznych bitów na krzyż, plus mówienie do tego (bo to jest intonowane mówienie, nie spiewanie) to za mało, żebyto uznać za muzyke

widac ze ngidy nie slyszales porządnej piosenki hiphopowej.
nie jest o takie zwykle gadanie jak sie wydaje. no ale coz kazdy ma swoje zdanie :)

pzodrawiam

Cz lip 06, 2006 15:50

Nie słucham - jak zresztą nie słucham żadnej konkretnej muzyki - tyle tylko, jak czasem coś mi się spodoba.

Co sądzę :?: Nic konkretnego. Czasami niektóe kawałki są naprawdę niezłe. Reszta - w większości - raczej chyba komercja.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lip 06, 2006 22:19
Zobacz profil WWW

Posłuchajcie podkładów Afrokolektywu, Terranovy, Dja Shadowa (hh to stricte nie jest, ale często robi bity innym). Takich jak oni, jest dużo więcej, a ich muzy nie da się określić jako bezmyślne plumkanie.

A co do komerchy drogi ToMu - dziś to hasło nie ma racji bytu. Wszystko musi się sprzedawać i niekoniecznie jest to kwestia in minus.

Jasne - w hh jest mnóśtwo shitu, tak samo jak w rege, metalu czy rocku - tyla.

O! I jeszcze Missy Elliot - ta Pani ma zadatki na geniusza. I mówi to kontrast, który naprawdę nie ma zamiaru być obrońcą hh (i mnie dobijają szerokospodniowe badziewia), który wychował się na kompletnie innej muzie.

Cz lip 06, 2006 23:29

A co do komerchy drogi ToMu - dziś to hasło nie ma racji bytu. Wszystko musi się sprzedawać i niekoniecznie jest to kwestia in minus.

Na pewno nie zawsze. Ale dla mnie zazwyczaj oznacza to - tandetę.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt lip 07, 2006 9:20
Zobacz profil WWW

Amerykański gangsta rap odpada, nie to motto życiowe. ;-)
Polski hh jak najbardziej, może nie ortodoksyjnie czy namiętnie, ale Łony czy O.S.T.R.ego zawsze chętnie posłucham. Zrównywanie całego hh do bandy blanciarzy po zawodówkach w przydużych spodniach jest po prostu śmieszne. Komercyjne gnioty występują wszędzie, także w hh czy metalu.

So lip 15, 2006 10:02

Post Re: Co sądzicie o hiphopie
Spragniony napisał(a):

hmmm na początek malutkie sprosotowanie ZIOM
hiphop nie jest muzyką (gatunkiem muzycznym) tylko "sztuką słowa mówioneg"
a wracając do tematu osobiście nie bardzo trawie takie klimaty - brakuje mi tu "żywych" instrumentów.
o ile rap zza oceanu mi nie przeszkadza tak polskie hiphopolo doprowadza mnie do rozstroju nerwowego oraz niestrawności :D "kolesie z polskich blokowisk" są sztywni i nienaturalni :vomit:

Śr sie 16, 2006 9:31

Post Re: Co sądzicie o hiphopie
tokarz napisał(a):
Spragniony napisał(a):

hmmm na początek malutkie sprosotowanie ZIOM
hiphop nie jest muzyką (gatunkiem muzycznym) tylko "sztuką słowa mówioneg"
a wracając do tematu osobiście nie bardzo trawie takie klimaty - brakuje mi tu "żywych" instrumentów.
o ile rap zza oceanu mi nie przeszkadza tak polskie hiphopolo doprowadza mnie do rozstroju nerwowego oraz niestrawności :D "kolesie z polskich blokowisk" są sztywni i nienaturalni :vomit:

Spróbuję was pogodzić.

POGRANICZE MUZYKI i RECYTACJI.

Brak instrumentów nie przeszkadza by to była muzyka !
A wokaliza bez podkładu melodycznego to CO ? Nie muzyka ?
A muzyka afro. Tylko perkusja (tam-tam). Sam rytm. Nie muzyka ?
Osobiście - nie porusza mnie. Ale Prawda - najważniejsza ! :D

Pt sie 18, 2006 17:45
Zobacz profil WWW
Hip-hop to jak najbardziej muzyka ;) I czasem tez lubie jej posluchac, mimo, ze czest tekstow opiewajaychc "gangstereskie zycie", albo jazdy po dragach mnie mierzi.

Crosis

Pt sie 18, 2006 18:06
Nie słucham z zasady bo ten rodzaj "muzyki" mnie drażni. Chociaż... "wolę" hh niż techno ;)

Ale... to co robią niektórzy wykonawcy jest szczere, autentyczne. To dobrze! jest przekaz, widać to, a że do mnie po prostu taka forma nie trafia.. no cóż, wolę jednak coś gdzie słychać melodię ogólnie mówiąc ;-)

Pt sie 18, 2006 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona