Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 11:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 "Tu es Petrus" - oratorium Książka i Rubika 
Autor Wiadomość
Jesli ktoś chce pisłuchać prawdziwego oratorium to polecam gorąco Nieszpory Ludźmierskie. Pycha!
Kocham panią Rybotycką! Ten głos...

popieram w 1000%
:) no to dalej do sklepów po pawluśkiewicza :)

Wt mar 06, 2007 11:37

Dla mnie np. Messiah -Handel, Creation - Haydn, Passion - Bach itp.

Pawluśkiewicza lubię ale nie widzę "inności" w jego Nieszporach
i w oratorium Książka, poza mniejszą skalą w interpretacjach
Psalmów i Biblii.

Muzycznie, styl i wykonanie bardzo podobne.

Wt mar 06, 2007 16:36
różnica pomiędzy rubikiem a pawluśkiewiczem jest taka jak pomiędzy trabantem a porshe
niby to i to ma 4 koła isilnik i nadwozie a jednak to co innego -
poza tym ...
do sklepów po
haydna, hendla bacha itd.....

Wt mar 06, 2007 20:13

Zaproponowałem Pawluśkiewicza tym, którzy chcą znają tylko Rubika.
Czyli coś polskiego i po polsku.
Ale nie pisz że styl i wykonanie podobne (nie ma klaskania ;) )
Jak już będziecie w sklepach to zajrzyjcie czy nie ma Buxtehudego.

Śr mar 07, 2007 7:28

Jesli Pana Rubika i jego muzyke traktujemy jak dzielo to innego polskiego muzyka z rozowymi wlosami (wisniewski) moze winnismy nazywac tworca nowoczesnego jazzu ?;]

Muzyka Rubika jest tak denna ze az szkoda o niej pisac.

Śr maja 23, 2007 9:57
A nie wydaje wam się to niewłaściwe, ze piosenka "Niech mówią, że to nie jest miłość..." z oratorium Tu es Petrus" jest zarazem sciezką muzyczną do filmu "Nigdy więcej" na podstawie powiesci Grocholi, który opowiada o romansie pozamałżeńskim?

poza tym przeanalizujmy ją dokladnie:

Cytuj:
To co mam
To co się zdarzyło nam
Twój policzek, kiedy mróz
Na pierzynie Wielki Wóz

A moze to, co się zdarzylo to grzech smiertelny, hęę??

Cytuj:
Niech mówią, że to nie jest miłość
Że tak się tylko zdaje nam
Byle się nigdy nie skończyło
To wszystko co od ciebie mam...

podejście trochę egoistyczne- wszystko co, od ciebie mam... i sprzeciwiające się chcrzescijańskiej miłości, która nie szuka swego... :? [/b]

Śr maja 23, 2007 11:05
A nie wydaje wam się to niewłaściwe, ze piosenka "Niech mówią, że to nie jest miłość..." z oratorium Tu es Petrus" jest zarazem sciezką muzyczną do filmu "Nigdy więcej" na podstawie powiesci Grocholi, który opowiada o romansie pozamałżeńskim?

To element ścieżki dźwiękowej do filmu "Ja wam pokażę!". A jak już coś to "Nigdy w życiu!" a nie "Nigdy więcej".

Śr maja 23, 2007 21:13

Jesli Pana Rubika i jego muzyke traktujemy jak dzielo to innego polskiego muzyka z rozowymi wlosami (wisniewski) moze winnismy nazywac tworca nowoczesnego jazzu ?;]

Nawiązuję do tej wypowiedzi (jednocześnie zastrzegając sobie prawo do nie zgadzania się z jej treścią) bo nie chcę zakładać nowego wątku.

Taka mała refleksja. Usłyszałem dzisiaj w radiu jak p.Wiśniewski "śpiewa": "Bóg jest miłością". Mój organizm zareagował szybciej ode mnie: przyśpieszyło mi tętno, a krew nabiegła do głowy. (Odruchu wymiotnego nie miałem - czyli że nie jest źle).

I tak poszukałem sobie tekstu piosenki. Przeczytałem (oczywiście z nieprzychylnym nastawieniem ;) ) i już w pierwszej zwrotce znalazłem zwrot, z którym nie zgadza się to co napisał ktoś inny:

Zespół Ich Troje napisał(a):
Tak daleko nam do prawdy choć wyciąga do nas dłoń
nie musimy za nią płacić a i tak gardzimy nią

Natomiast ks. J.Popiełuszko napisał(a):
Prawda kosztuje dużo, lecz wyzwala

Na dodatek Stefan kard.Wyszyński napisał(a):
Prawda wypowiadana w słowie - kosztuje. Tylko za plewy się nie placi. Za pszeniczne ziarno prawdy - trzeba płacić

Zapamiętałem, bo bardzo mi się spodobała ta myśl (i przekonałem się o jej prawdziwości).

Czy taki zespół powinien śpiewać takie pieśni? Szczerze mówiąc, pomijając że prawdą jest treść (dużo zależy od woli interpretatora ;) ), to mam taki sam niesmak jak podczas popisów gwiazd i gwiazdeczek wykonujących (profanujących) kolędy.

Te teksty wymagają jednak jakiegoś odniesienia do życia! To nie "M jak Miłość".

Pt maja 25, 2007 13:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4