|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Medyk-k
|
 Szukam modlitwy
Witam! Od dłuższego czasu poszukuję modlitwy do św. Michała Archanioła, mam problemy z uzyskaniem jej. Chodzi mi o długą wersje... Może ktoś tu ma...  ?
|
N maja 23, 2010 16:44 |
|
|
|
 |
Silva
|
 Re: Szukam modlitwy
Pytanie jaka wersja jest długa ;P Ja znam taką wersję modlitwy do niego: Święty Michale Archaniele wspomagaj nas w walce, a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź naszą obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. AmenA gdybyś chciał dłuższą modlitwę to mam też litanię i nowennę 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N maja 23, 2010 18:04 |
|
 |
Medyk-k
|
To jest krótka wersja. Słyszałam o wiele, wiele dłuższą. Pytałam się w sklepikach katolickich i też nie mają tego czego szukam. "Szukajcie, a znajdziecie...", nie... ;p 
|
N maja 23, 2010 18:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Medyk-k napisał(a): To jest krótka wersja. Słyszałam o wiele, wiele dłuższą. Pytałam się w sklepikach katolickich i też nie mają tego czego szukam. "Szukajcie, a znajdziecie...", nie... ;p  Podaną przez Silvę modlitwę ułożył papiez Leon XIII w 1886r, po osobistej wizji przyszłych nieszczęść XX wieku inspirowanych przez szatana.
|
N maja 23, 2010 19:02 |
|
 |
Silva
|
Tak właśnie, i to jest jedyna wersja. Są tylko inne tłumaczenia, które różnią się w szczegółach ale są tej samej długości. Musisz mieć na myśli jakąś inną modlitwę, ale najwyraźniej ja jej nie znam.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pn maja 24, 2010 20:53 |
|
|
|
 |
Medyk-k
|
Silva, znalazłam...  W poniedziałek, mam ją otrzymać... 
|
Wt maja 25, 2010 4:36 |
|
 |
Silva
|
To się cieszę że znalazłaś  Wrzuć tu tekst, jestem ciekawa co to za modlitwa.
|
Wt maja 25, 2010 20:43 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A może o tę Ci chodzi Znam ją z ust śp. jednego z poprzednich proboszczów rodzinnej parafii: Święty Michale Archaniele, Książę i Wodzu zastępów anielskich, przybywaj na pomoc ludziom zagrożonym przez moce ciemności. Zostaliśmy stworzeni na obraz Boga, odkupieni życiem, śmiercią i zmartwychwstaniem Jego Syna Jezusa Chrystusa, a przez chrzest staliśmy się świątyniami Ducha Świętego.
Uproś nam siłę woli, abyśmy tej godności w sobie strzegli, broniąc się przed złem.
W Tobie, święty Michale, Kościół ma swego Stróża i Patrona. Ty prowadzisz zbawionych do niebieskiej szczęśliwości. Błagaj Boga Pokoju, aby zniweczył władzę szatana, siewcy zamętu i nie dozwolił mu trzymać ludzi w niewoli, ani szkodzić Kościołowi. Niech przez Ciebie Królowa Aniołów, Niewiasta obleczona w słońce zetrze głowę szatana i osłania swoje ziemskie dzieci przed jego złowrogim wpływem.
Obrońco chwały Najwyższego! Zanieś nasze prośby do Boga i wyjednaj nam Jego miłosierdzie. Amen.
Najświętsze Serce Jezusa - zmiłuj się nad nami!
Niepokalane Serce Maryi - bądź naszym ratunkiem!
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 26, 2010 13:05 |
|
 |
BoRy
Dołączył(a): Wt maja 11, 2010 20:00 Posty: 24 Lokalizacja: Czeski Cieszyn
|
W Imię Ojca, Syna i Ducha Świętego Książę najchwalebniejszy wojska niebieskiego, święty Michale Archaniele broń nas w walce przeciw księstwom i mocom, przeciw władcom ciemności tego świata oraz złym duchom, krążącym w przestworzach. Przybądź na pomoc ludziom, których Bóg stworzył na obraz i podobieństwo swoje oraz wykupił za wielką cenę z niewoli szatańskiej. Ciebie czci Kościół święty jako Stróża i Patrona; Tobie powierzył Pan odkupione dusze, byś je umieścił w niebieskiej szczęśliwości. Błagaj Boga pokoju, aby pod naszymi stopami starł szatana i nie pozwolił na trzymanie ludzi w niewoli i szkodzenie Kościołowi. Zanieś nasze prośby przed tron Najwyższego, aby rychło uprzedziło nas miłosierdzie Pańskie, i pochwyć smoka, węża starodawnego, który jest diabłem i szatanem, a związawszy go rzuć w przepaść, aby więcej nie zwodził narodów.
_________________ Gdziekolwiek, byle z Bogiem! Pozdrawiam, BoRy
|
N cze 06, 2010 17:44 |
|
 |
Medyk-k
|
Oto mi chodziło..., czyli modlitwa ToMu i Silva w "jednym"  Dzięki... Święty Michale Archaniele, Książę i Wodzu zastępów anielskich, przybywaj na pomoc ludziom zagrożonym przez moce ciemności. Zostaliśmy stworzeni na obraz Boga, odkupieni życiem, śmiercią i zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa, Jego Syna a przez chrzest staliśmy się świątyniami Ducha Świętego.Uproś nam siłę woli, byśmy tej godności w sobie strzegli, broniąc się przed złem.W Tobie, święty Michale, Kościół ma swego Stróża i Patrona. Ty prowadzisz zbawionych do niebieskiej szczęśliwości. Błagaj Boga Pokoju, aby zniweczył władzę szatana, siewcy zamętu i nie dozwolił mu trzymać ludzi w niewoli, ani szkodzić Kościołowi. Niech przez Ciebie Królowa Aniołów, Niewiasta obleczona w słońce zetrze głowę szatana i osłania swoje dzieci przed jego złowrogim wpływem. Obrońco chwały Najwyższego! Zanieś nasze prośby do Boga i wyjednaj nam Jego miłosierdzie. Amen. Święty Michale Archaniele broń nas w walce, przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź nam obroną, niech mu rozkaże Bóg pokornie prosimy, a Ty Książe wojska niebieskiego szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz krążą po świecie, mocą Boą strąć do piekła Amen
|
Pn cze 07, 2010 20:48 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No to cieszę się, że mogłem pomóc. Sentyment mam do tej modlitwy... Choć przypomniałem sobie ją po dobrych kilkunastu latach - aż dziw, że sporą część pamiętam 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt cze 08, 2010 14:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|