Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Szukam modlitwy 
Autor Wiadomość

Post Szukam modlitwy
Witam! Od dłuższego czasu poszukuję modlitwy do św. Michała Archanioła, mam problemy z uzyskaniem jej. Chodzi mi o długą wersje... Może ktoś tu ma...???

N maja 23, 2010 16:44

Post Re: Szukam modlitwy
Pytanie jaka wersja jest długa ;P

Ja znam taką wersję modlitwy do niego:

Święty Michale Archaniele wspomagaj nas w walce, a przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź naszą obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen

A gdybyś chciał dłuższą modlitwę to mam też litanię i nowennę ;)

N maja 23, 2010 18:04

To jest krótka wersja. Słyszałam o wiele, wiele dłuższą. Pytałam się w sklepikach katolickich i też nie mają tego czego szukam. "Szukajcie, a znajdziecie...", nie... ;p ;)

N maja 23, 2010 18:41
Medyk-k napisał(a):
To jest krótka wersja. Słyszałam o wiele, wiele dłuższą. Pytałam się w sklepikach katolickich i też nie mają tego czego szukam. "Szukajcie, a znajdziecie...", nie... ;p ;)

Podaną przez Silvę modlitwę ułożył papiez Leon XIII w 1886r, po osobistej wizji przyszłych nieszczęść XX wieku inspirowanych przez szatana.

N maja 23, 2010 19:02

Tak właśnie, i to jest jedyna wersja. Są tylko inne tłumaczenia, które różnią się w szczegółach ale są tej samej długości. Musisz mieć na myśli jakąś inną modlitwę, ale najwyraźniej ja jej nie znam.

Pn maja 24, 2010 20:53

Silva, znalazłam...:) W poniedziałek, mam ją otrzymać... :D

Wt maja 25, 2010 4:36

To się cieszę że znalazłaś :) Wrzuć tu tekst, jestem ciekawa co to za modlitwa.

Wt maja 25, 2010 20:43

Znam ją z ust śp. jednego z poprzednich proboszczów rodzinnej parafii:

Święty Michale Archaniele, Książę i Wodzu zastępów anielskich, przybywaj na pomoc ludziom zagrożonym przez moce ciemności. Zostaliśmy stworzeni na obraz Boga, odkupieni życiem, śmiercią i zmartwychwstaniem Jego Syna Jezusa Chrystusa, a przez chrzest staliśmy się świątyniami Ducha Świętego.

Uproś nam siłę woli, abyśmy tej godności w sobie strzegli, broniąc się przed złem.

W Tobie, święty Michale, Kościół ma swego Stróża i Patrona. Ty prowadzisz zbawionych do niebieskiej szczęśliwości. Błagaj Boga Pokoju, aby zniweczył władzę szatana, siewcy zamętu i nie dozwolił mu trzymać ludzi w niewoli, ani szkodzić Kościołowi. Niech przez Ciebie Królowa Aniołów, Niewiasta obleczona w słońce zetrze głowę szatana i osłania swoje ziemskie dzieci przed jego złowrogim wpływem.

Obrońco chwały Najwyższego! Zanieś nasze prośby do Boga i wyjednaj nam Jego miłosierdzie. Amen.

Najświętsze Serce Jezusa - zmiłuj się nad nami!

Niepokalane Serce Maryi - bądź naszym ratunkiem!

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr maja 26, 2010 13:05
Zobacz profil WWW

W Imię Ojca, Syna i Ducha Świętego
Książę najchwalebniejszy wojska niebieskiego,
święty Michale Archaniele
broń nas w walce przeciw księstwom i mocom,
przeciw władcom ciemności tego świata
oraz złym duchom, krążącym w przestworzach.
Przybądź na pomoc ludziom,
których Bóg stworzył na obraz i podobieństwo swoje
oraz wykupił za wielką cenę z niewoli szatańskiej.
Ciebie czci Kościół święty jako Stróża i Patrona;
Tobie powierzył Pan odkupione dusze,
byś je umieścił w niebieskiej szczęśliwości.
Błagaj Boga pokoju,
aby pod naszymi stopami starł szatana
i nie pozwolił na trzymanie ludzi w niewoli i szkodzenie Kościołowi.
Zanieś nasze prośby przed tron Najwyższego,
aby rychło uprzedziło nas miłosierdzie Pańskie,
i pochwyć smoka, węża starodawnego,
który jest diabłem i szatanem,
a związawszy go rzuć w przepaść,
aby więcej nie zwodził narodów.

N cze 06, 2010 17:44

Oto mi chodziło..., czyli modlitwa ToMu i Silva w "jednym" ;)
Dzięki...

Święty Michale Archaniele, Książę i Wodzu zastępów anielskich, przybywaj na pomoc ludziom zagrożonym przez moce ciemności. Zostaliśmy stworzeni na obraz Boga, odkupieni życiem, śmiercią i zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa, Jego Syna a przez chrzest staliśmy się świątyniami Ducha Świętego.Uproś nam siłę woli, byśmy tej godności w sobie strzegli, broniąc się przed złem.W Tobie, święty Michale, Kościół ma swego Stróża i Patrona. Ty prowadzisz zbawionych do niebieskiej szczęśliwości. Błagaj Boga Pokoju, aby zniweczył władzę szatana, siewcy zamętu i nie dozwolił mu trzymać ludzi w niewoli, ani szkodzić Kościołowi. Niech przez Ciebie Królowa Aniołów, Niewiasta obleczona w słońce zetrze głowę szatana i osłania swoje dzieci przed jego złowrogim wpływem. Obrońco chwały Najwyższego! Zanieś nasze prośby do Boga i wyjednaj nam Jego miłosierdzie. Amen. Święty Michale Archaniele broń nas w walce, przeciw niegodziwości i zasadzkom złego ducha bądź nam obroną, niech mu rozkaże Bóg pokornie prosimy, a Ty Książe wojska niebieskiego szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz krążą po świecie, mocą Boą strąć do piekła Amen

Pn cze 07, 2010 20:48

Sentyment mam do tej modlitwy... Choć przypomniałem sobie ją po dobrych kilkunastu latach - aż dziw, że sporą część pamiętam :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt cze 08, 2010 14:33
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]