| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Po co bogom modlitwa?
Jajko napisał(a): Dlaczego mam przestać pisać "bogowie"??? Bo kierujesz pytanie do chrześciajan, a my nie wyznajemy wielobóstwa.
|
| N paź 07, 2012 11:46 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja w swojej wierze się nie modlę, ale zwracam się czasami, tak zwyczajnie, do Absolutu, oraz do pewnych innych form energii, w które wierzę. Nie wiem czy jemu/im jest to potrzebne, ale mnie tak  Stoi za tym moja własna potrzeba. Natomiast, jak pisałam, nie jest to modlitwa - takowych nie uznaję  Alus napisał(a): Jajko napisał(a): Dlaczego mam przestać pisać "bogowie"??? Bo kierujesz pytanie do chrześciajan, a my nie wyznajemy wielobóstwa. A skąd takie założenie? Wydaje mi się, że Jajko skierował pytanie do osób wierzących, niekoniecznie chrześcijan. Napisał wyraźnie że chodzi mu o osoby, które wierzą w takiego czy innego boga lub bogów.
|
| N paź 07, 2012 11:55 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Kieruję pytanie do wszystkich. Ten portal odwiedzają nie tylko chrześcijanie.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| N paź 07, 2012 11:56 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ino ,że dział modlitwa raczej odwiedzają chrześcijanie a człek niewierzący raczej nie ma po co tu zaglądać , ani wypisywać bzdur .A już nietaktem jest zwracanie uwagi w tym dziale , ludziom wierzącym przez osoby niewierzące . czytaj głupie - bo w myśl psalmist (rzekł głupi w sercu swoim - nie ma Boga ) .A , że psalmista nie żyl w czasach politycznie poprawnych dlatego nikt go nie poprawił .Z szacuneczkiem . 
|
| N paź 07, 2012 13:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
trup napisał(a): Ino ,że dział modlitwa raczej odwiedzają chrześcijanie Ja nie jestem chrześcijanką, a również odwiedziłam ten dział i odniosłam się do pytania autora. trup napisał(a): a człek niewierzący raczej nie ma po co tu zaglądać , ani wypisywać bzdur A to, jak rozumiem, wypisywanie bzdur w tym dziale ma być zarezerwowane tylko dla wierzących? 
|
| N paź 07, 2012 13:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dokładnie tak , akurat w tym dziale . Proszę zwrócić uwagę - temat zainicjował człowiek niewierzący - odpowiedzi udziela osoba niewierząca - a wszystko w dziale - modlitwa .Prawdopodobnie ani jedna ani druga osoba nie zadała sobie trudu użycia mózgu . Nie moje podwórko , nie mój temat . Bez urazu . 
|
| N paź 07, 2012 13:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
trup napisał(a): Dokładnie tak , akurat w tym dziale . Proszę zwrócić uwagę - temat zainicjował człowiek niewierzący - odpowiedzi udziela osoba niewierząca - a wszystko w dziale - modlitwa .Prawdopodobnie ani jedna ani druga osoba nie zadała sobie trudu użycia mózgu . Nie chce mi się tłumaczyć, że brak wiary w chrześcijańskiego Jahwe nie jest jednoznaczny z brakiem wiary w ogóle. Ani tym bardziej nie będę przytaczać zasad regulaminu forum. Piszesz o trudzie użycia mózgu, słusznie - zacznij swojego używać! 
|
| N paź 07, 2012 13:38 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
vi Cytuj: Nie chce mi się tłumaczyć, że brak wiary w chrześcijańskiego Jahwe nie jest jednoznaczny z brakiem wiary w ogóle. Oczywiście , tyle tylko ,że ogólnie jest to strona chrześcijańska . Oczywista , że modlitwa do Boga jako jedynego Boga jest akceptowalna w chrześcijaństwie przez religie inne niż chrześcijaństwo .Jednak jest to wiara w Boga .I to tłumaczyłoby udzielanie rad w dziale modlitwa .W innym przypadku jest to niezrozumiałe - a i dla udzielającego rady (używając wiadomo czego byłoby to niezrozumiałe) .Dlatego napisałem - bez urazy . vi Cytuj: Ani tym bardziej nie będę przytaczać zasad regulaminu forum. wszelkie regulaminy są po to aby je łamac - nawet go nie czytałem - ale nie idzie o regulamin . Użycie mózgu powoduje , że nie potrzebne są regulaminy .z szacuneczkiem . 
|
| N paź 07, 2012 13:53 |
|
 |
|
Jajko
|
trup, Wist jakoś zrozumiał i sensownie odpowiedział. Nie rozumiesz, nie pasuje ci, nie znasz sensownej odpowiedzi albo nie chcesz jej udzielić, to nie trolluj.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| N paź 07, 2012 13:55 |
|
 |
|
WIST
|
Może wszyscy się uspokójcie. Autory wyjaśnił chyba co ma na myśli. Pyta ludzi wierzących o sens modlitwy do swojego boga, bogów itd. Przejdźmy zatem do merytorycznej rozmowy zamiast się nawzajem coraz bardziej obrażać.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| N paź 07, 2012 13:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jesteś wierzący , czy nie jesteś wierzący ?To podstawowe pytanie - bo jaki jest sens wlewać wodę do pustego naczynia. Zdaje sie jednak , że jesteś niewierzący - dlatego odpowiedzialem ci na pytanie . 
|
| N paź 07, 2012 14:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Po co się modlić? Do czego jest to bogom potrzebne? Bóg nie potrzebuje modlitwy - bez niej również miałby się dobrze. Modlitwa potrzebna jest tym, którzy się modlą. Pomaga ona budować relację z Panem Bogiem, a On stworzył nas w ten sposób, że im lepiej Go znamy i im bardziej Go kochamy, tym jesteśmy szczęśliwsi.
|
| N paź 07, 2012 17:22 |
|
 |
|
Jajko
|
MIXer napisał(a): Bóg nie potrzebuje modlitwy - bez niej również miałby się dobrze. Modlitwa potrzebna jest tym, którzy się modlą. Pomaga ona budować relację z Panem Bogiem, a On stworzył nas w ten sposób, że im lepiej Go znamy i im bardziej Go kochamy, tym jesteśmy szczęśliwsi. Jasne, to rozumiem. Taka modlitwa spełnia funkcję autosugestii, placebo - ona rzeczywiście działa na modlącego się. Ale ja pytam o modlitwę za osoby trzecie, które nawet nie wiedzą że ktoś się o nie modli. Po co to robić? Czy bogowie potrzebują przypominania, że mają komuś pomóc czy jak?
|
| N paź 07, 2012 17:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Jasne, to rozumiem. Taka modlitwa spełnia funkcję autosugestii, placebo - ona rzeczywiście działa na modlącego się. Ale ja pytam o modlitwę za osoby trzecie, które nawet nie wiedzą że ktoś się o nie modli. Po co to robić? Czy bogowie potrzebują przypominania, że mają komuś pomóc czy jak? Też się nad tym czasami zastanawiam, w sensie, że zastanawiam się po co, dlaczego tak robię (nie modlę się, ale zwracam się do Absolutu, co chyba można jakoś porównać do idei modlitwy). Bo z jednej strony wierzę, że moje apele nie są mu do niczego potrzebne (właśnie dlatego, że on nie potrzebuje przypomnienia), a z drugiej... po prostu zwracam się jak mam potrzebę Jedno z pytań, na które póki co nie mam odpowiedzi 
|
| N paź 07, 2012 18:06 |
|
 |
|
Talmid
|
modlitwa może mieć sens jedynie jako "droga" do stanu uczestnictwa w "naturze Bożej".
|
| N paź 07, 2012 19:14 |
|
|
|