Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 21:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Po co bogom modlitwa? 
Autor Wiadomość
Post Re: Po co bogom modlitwa?
Jajko napisał(a):
Dlaczego mam przestać pisać "bogowie"???

Bo kierujesz pytanie do chrześciajan, a my nie wyznajemy wielobóstwa.

N paź 07, 2012 11:46
Ja w swojej wierze się nie modlę, ale zwracam się czasami, tak zwyczajnie, do Absolutu, oraz do pewnych innych form energii, w które wierzę. Nie wiem czy jemu/im jest to potrzebne, ale mnie tak ;) Stoi za tym moja własna potrzeba. Natomiast, jak pisałam, nie jest to modlitwa - takowych nie uznaję :)

Alus napisał(a):
Jajko napisał(a):
Dlaczego mam przestać pisać "bogowie"???

Bo kierujesz pytanie do chrześciajan, a my nie wyznajemy wielobóstwa.

A skąd takie założenie? Wydaje mi się, że Jajko skierował pytanie do osób wierzących, niekoniecznie chrześcijan. Napisał wyraźnie że chodzi mu o osoby, które wierzą w takiego czy innego boga lub bogów.

N paź 07, 2012 11:55

Kieruję pytanie do wszystkich. Ten portal odwiedzają nie tylko chrześcijanie.

N paź 07, 2012 11:56
Ino ,że dział modlitwa raczej odwiedzają chrześcijanie a człek niewierzący raczej nie ma po co tu zaglądać , ani wypisywać bzdur .A już nietaktem jest zwracanie uwagi w tym dziale , ludziom wierzącym przez osoby niewierzące . czytaj głupie - bo w myśl psalmist (rzekł głupi w sercu swoim - nie ma Boga ) .A , że psalmista nie żyl w czasach politycznie poprawnych dlatego nikt go nie poprawił .Z szacuneczkiem . :brawo:

N paź 07, 2012 13:03
trup napisał(a):
Ino ,że dział modlitwa raczej odwiedzają chrześcijanie

Ja nie jestem chrześcijanką, a również odwiedziłam ten dział i odniosłam się do pytania autora.

trup napisał(a):
a człek niewierzący raczej nie ma po co tu zaglądać , ani wypisywać bzdur

A to, jak rozumiem, wypisywanie bzdur w tym dziale ma być zarezerwowane tylko dla wierzących? :twisted:

N paź 07, 2012 13:15
Dokładnie tak , akurat w tym dziale .
Proszę zwrócić uwagę - temat zainicjował człowiek niewierzący - odpowiedzi udziela osoba niewierząca - a wszystko w dziale - modlitwa .Prawdopodobnie ani jedna ani druga osoba nie zadała sobie trudu użycia mózgu . Nie moje podwórko , nie mój temat . Bez urazu . :placze:

N paź 07, 2012 13:28
trup napisał(a):
Dokładnie tak , akurat w tym dziale .
Proszę zwrócić uwagę - temat zainicjował człowiek niewierzący - odpowiedzi udziela osoba niewierząca - a wszystko w dziale - modlitwa .Prawdopodobnie ani jedna ani druga osoba nie zadała sobie trudu użycia mózgu .

Nie chce mi się tłumaczyć, że brak wiary w chrześcijańskiego Jahwe nie jest jednoznaczny z brakiem wiary w ogóle. Ani tym bardziej nie będę przytaczać zasad regulaminu forum. Piszesz o trudzie użycia mózgu, słusznie - zacznij swojego używać!
:)

N paź 07, 2012 13:38
vi
Cytuj:
Nie chce mi się tłumaczyć, że brak wiary w chrześcijańskiego Jahwe nie jest jednoznaczny z brakiem wiary w ogóle.

Oczywiście , tyle tylko ,że ogólnie jest to strona chrześcijańska . Oczywista , że modlitwa do Boga jako jedynego Boga jest akceptowalna w chrześcijaństwie przez religie inne niż chrześcijaństwo .Jednak jest to wiara w Boga .I to tłumaczyłoby udzielanie rad w dziale modlitwa .W innym przypadku jest to niezrozumiałe - a i dla udzielającego rady (używając wiadomo czego byłoby to niezrozumiałe) .Dlatego napisałem - bez urazy .
vi
Cytuj:
Ani tym bardziej nie będę przytaczać zasad regulaminu forum.

wszelkie regulaminy są po to aby je łamac - nawet go nie czytałem - ale nie idzie o regulamin . Użycie mózgu powoduje , że nie potrzebne są regulaminy .z szacuneczkiem . :bukiet:

N paź 07, 2012 13:53

trup, Wist jakoś zrozumiał i sensownie odpowiedział. Nie rozumiesz, nie pasuje ci, nie znasz sensownej odpowiedzi albo nie chcesz jej udzielić, to nie trolluj.

N paź 07, 2012 13:55

Może wszyscy się uspokójcie. Autory wyjaśnił chyba co ma na myśli. Pyta ludzi wierzących o sens modlitwy do swojego boga, bogów itd. Przejdźmy zatem do merytorycznej rozmowy zamiast się nawzajem coraz bardziej obrażać.

N paź 07, 2012 13:59
Jesteś wierzący , czy nie jesteś wierzący ?To podstawowe pytanie - bo jaki jest sens wlewać wodę do pustego naczynia. Zdaje sie jednak , że jesteś niewierzący - dlatego odpowiedzialem ci na pytanie . :hmmm:

N paź 07, 2012 14:02
Jajko napisał(a):
Po co się modlić? Do czego jest to bogom potrzebne?
Bóg nie potrzebuje modlitwy - bez niej również miałby się dobrze. Modlitwa potrzebna jest tym, którzy się modlą. Pomaga ona budować relację z Panem Bogiem, a On stworzył nas w ten sposób, że im lepiej Go znamy i im bardziej Go kochamy, tym jesteśmy szczęśliwsi.

N paź 07, 2012 17:22

MIXer napisał(a):
Bóg nie potrzebuje modlitwy - bez niej również miałby się dobrze. Modlitwa potrzebna jest tym, którzy się modlą. Pomaga ona budować relację z Panem Bogiem, a On stworzył nas w ten sposób, że im lepiej Go znamy i im bardziej Go kochamy, tym jesteśmy szczęśliwsi.

Jasne, to rozumiem. Taka modlitwa spełnia funkcję autosugestii, placebo - ona rzeczywiście działa na modlącego się. Ale ja pytam o modlitwę za osoby trzecie, które nawet nie wiedzą że ktoś się o nie modli. Po co to robić? Czy bogowie potrzebują przypominania, że mają komuś pomóc czy jak?

N paź 07, 2012 17:47
Jajko napisał(a):
Jasne, to rozumiem. Taka modlitwa spełnia funkcję autosugestii, placebo - ona rzeczywiście działa na modlącego się. Ale ja pytam o modlitwę za osoby trzecie, które nawet nie wiedzą że ktoś się o nie modli. Po co to robić? Czy bogowie potrzebują przypominania, że mają komuś pomóc czy jak?

Też się nad tym czasami zastanawiam, w sensie, że zastanawiam się po co, dlaczego tak robię (nie modlę się, ale zwracam się do Absolutu, co chyba można jakoś porównać do idei modlitwy). Bo z jednej strony wierzę, że moje apele nie są mu do niczego potrzebne (właśnie dlatego, że on nie potrzebuje przypomnienia), a z drugiej... po prostu zwracam się jak mam potrzebę :)
Jedno z pytań, na które póki co nie mam odpowiedzi ;)

N paź 07, 2012 18:06

modlitwa może mieć sens jedynie jako "droga" do stanu uczestnictwa w "naturze Bożej".

N paź 07, 2012 19:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona