Czy modlę się i zdobywam odpusty dla dusz w czyśćcu ?
Czy modlę się i zdobywam odpusty dla dusz w czyśćcu ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy modlę się i zdobywam odpusty dla dusz w czyśćcu ?
Niestety odpust zupełny jest chyba trudny- też kiedyś myślałam, że zdobywam odpusty zupełne, ale jakiś czas temu uświadomiłam sobie, że nigdy nie byłam w stanie braku przywiązania do grzechu...
Ale możliwości są duże- można ofiarować dobrowolne a także niedobrowolne cierpienia- np. stres przed egzaminem, zatrucie- ale chętnie zniesione...przynajmniej tak mi się wydaje...(;
|
Cz gru 17, 2009 22:58 |
|
|
|
 |
jumik
|
Ale nawet gdy nie uda się odpust zupełny, to zawsze jest przynajmniej cząstkowy, więc i tak zdecydowanie warto 
_________________ Piotr Milewski
|
Pt gru 18, 2009 13:19 |
|
 |
julita
|
Dodam jeszcze, że duszom czyśćcowym bardzo pomaga woda święcona, kiedy przy wejściu, wyjściu z Kościoła strząśniemy ją delikatnie na ziemię mówiąc, że to w intencji zmarłych
|
Pt gru 18, 2009 13:48 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
julita - ciekawe... Pierwsze słyszę  Są na to jakieś 'papiery'?
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 18, 2009 15:47 |
|
 |
Izabelle
|
A jakie modlitwy najlepiej? Czy takie odpusty zupełne, które można zdobyć codziennie przy określonych warunkach można polecać za dusze czyśćcowe?
|
So gru 19, 2009 20:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
julita napisał(a): Dodam jeszcze, że duszom czyśćcowym bardzo pomaga woda święcona, kiedy przy wejściu, wyjściu z Kościoła strząśniemy ją delikatnie na ziemię mówiąc, że to w intencji zmarłych Ja też pierwsze słyszę... Izabelle napisał(a): A jakie modlitwy najlepiej? Czy takie odpusty zupełne, które można zdobyć codziennie przy określonych warunkach można polecać za dusze czyśćcowe? Wszystkie odpusty można ofiarować za dusze czyśćcowe- odpusty możliwe do zdobycia codziennie nie są gorsze od tych które możemy zdobyć raz do roku... 
|
Wt gru 22, 2009 21:31 |
|
 |
julita
|
szumi napisał(a): julita - ciekawe... Pierwsze słyszę  Są na to jakieś 'papiery'? Teresse napisał(a): Ja też pierwsze słyszę... Oczywiście, że są na to "papiery", ponieważ ja sama się niedawno o tym dowiedziałam. "Woda święcona może być używana nie tylko z korzyścią dla obecnych, lecz można ją także stosować, by przyniosła swe błogosławione owoce również nieobecnym, a zwłaszcza duszom cierpiącym w czyśćcu. Wiele osób praktykuje dobry zwyczaj używania wody święconej z korzyścią dla dusz czyśćcowych:(...)np. wchodząc lub wychodząc z kościoła" Nabożeństwo w intencji dusz czyśćcowych, W. D. Gilligan
|
Śr gru 23, 2009 12:28 |
|
 |
szumi
Moderator
|
A jest tam coś o tym strzepywaniu jej na podłogę?
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 23, 2009 14:08 |
|
 |
davebream
|
ciekawe, że żaden fragment podawany wyżej w kontekście dusz czyśccowych nie pochodzi z Pisma Świętego... Nie chce nikogo urazić, ale w Biblii nigdzie o tym mowy nie znajdziecie... Jezus o tym nigdy nie nauczał. Tak samo jak modlitwy do aniołów... K.K. prawdopodobnie sobie to wymyślił w czasach kiedy mu sie to opłacało... Proponuje powrócić do korzeni, do wiary prawdziwej ze Słowa Bożego, jakim jest Biblia.
|
Śr lut 17, 2010 19:05 |
|
 |
jumik
|
davebream napisał(a): ciekawe, że żaden fragment podawany wyżej w kontekście dusz czyśccowych nie pochodzi z Pisma Świętego... Nie chce nikogo urazić, ale w Biblii nigdzie o tym mowy nie znajdziecie... Wprost przeciwnie, znajdziemy: 2 Mch 12, 42-45.
_________________ Piotr Milewski
|
Cz lut 18, 2010 0:07 |
|
 |
davebream
|
... Rzeczywiście, bardzo bogato opisany ten czyściec... Wprost napisane, że powinnismy sie modlic za zmarlych. Wprost napisane, że Bóg wysłuchuje takich modlitw. Wprost napisane, że istnieje czyściec. Z takim fundamentem nie można polemizować.
|
Cz lut 18, 2010 22:14 |
|
 |
szumi
Moderator
|
To nie jest temat o istnieniu czyśćca. Tu w założeniu czyściec istnieje. Są na forum wątki, w których rozważa się, czy czyściec w ogóle istnieje. Tam proszę sobie polemizować z Biblią i Tradycją Kościoła.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lut 19, 2010 1:30 |
|
 |
justynaa1703
|
o wodzie święconej wspominała też Maria Simma w swojej książce. Mnie właśnie ta książka bardzo natchnęła i zachęciła do modlitwy za dusze czyśćcowe. Staram się ofiarowywać swoje bóle, problemy, dolegliwości właśnie w tej intencji.
|
Wt lut 23, 2010 22:02 |
|
 |
Gundam Freedom
|
Moi drodzy, obawiam się, że czyściec nie istnieje.
Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.
|
Wt mar 02, 2010 18:48 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Mój Drogi, obawiam się, że jesteś w błędzie...
Jeśli chcesz podyskutować o tym, czy faktycznie czyściec istnieje, to zapraszam do odpowiednich wątków na tym forum, tu zaś w założeniu przyjmuje się, że czyściec istnieje.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt mar 02, 2010 19:09 |
|
|
|