|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 kropla krwi
jestem katolikiem , człowiekiem tak się mi wydaje wierzącym , ale jest coś co nie podoba mi się teraz w poczynaniach kard. dziwisza . pierwszym sygnałem było ofiarowanie kropli krwi gościowi który miał wypadek , nastąpilo to jeszcze nim JPII został błogosławionym .teraz kard dziwisz szafuje tymi relikwiami jakby to on co najmnie był jedynym człowiekiem który może to robić - nie znam zasad które w jakiś sposób powodują że takie relikwie można komuś ofiarować i być dysponentem takich relikwii , ale w moim środowisku zaczyna się to niezbyt dobrze odbierać . z tego co słyszałem JPII nie uwzględnił nawet kard dziwisza w swoim testamencie przyznając mu tytuł kardynała - chyba jakoś tak to było - można mnie wyprostować . ale powtórze poczynania tego rodzaju są trochę nie na miejscu . tak myślę że i inni katolicy mogą to też w taki sposób odbierać i myślę również że czas aby słowo o zachowanie umiaru dotarło do kard dziwisza . 
|
Pn cze 13, 2011 15:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: kropla krwi
"Szafuje" - to komu, gdzie, jeszcze kard. Dziwisz przekazał relikwie JPII?
|
Pn cze 13, 2011 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie musisz sie ze mną zgadzać - piszę tylko jak to jest odbierane przez ludzi których spotykam .wyraziłem swoje zdanie - ty możesz mieć inne . 
|
Pn cze 13, 2011 15:23 |
|
|
|
 |
GUCIO-59
Dołączył(a): Pn cze 13, 2011 11:21 Posty: 21 Lokalizacja: GAUTING/Bawaria
|
skoro ma to może robić co chce, ale myślę, że wie co robi. Może ta kropla była mu potrzebna... Nie kropla krwi czyni cuda, ale wiara.
|
Pn cze 13, 2011 15:38 |
|
 |
ratio
|
tajfun napisał(a): (...) ofiarowanie kropli krwi gościowi który miał wypadek , nastąpilo to jeszcze nim JPII został błogosławionym.teraz kard dziwisz szafuje tymi relikwiami (...) Mnie też dziwi nazywanie "relikwiami" część ciała osoby, która jeszcze nie jest wyniesiona na ołtarze. A poza tym relikwią pierwszego stopnia jest ciało Świętego, (Błogosławionego). A krew zakonserwowana chemicznie czym jest? Cielesne szczątki chemicznie zakonserwowane mają być relikwiami? I jak to się ma do tych Relikwii, które w sposób naturalny (a właściwie chyba poza naturalny) przetrwały wieki? Chemicznie to był zakonserwowany Lenin w mauzoleum.
|
Wt cze 14, 2011 12:24 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie ma znaczenia jak są zakonserwowane. Są to doczesne szczątki ciała Jana Pawła II więc są to relikwie.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt cze 14, 2011 12:27 |
|
 |
GUCIO-59
|
szumi napisał(a): Są to doczesne szczątki ciała Jana Pawła II więc są to relikwie. na pewno i tak niech będzie...
|
Wt cze 14, 2011 15:36 |
|
 |
WIST
|
Alus napisał(a): "Szafuje" - to komu, gdzie, jeszcze kard. Dziwisz przekazał relikwie JPII? tajfun napisał(a): nie musisz sie ze mną zgadzać - piszę tylko jak to jest odbierane przez ludzi których spotykam .wyraziłem swoje zdanie - ty możesz mieć inne .  Nie rozumiem takiego zachowania. Piszesz coś tajfunie, Alus oczekuje że to udowodnisz więc zupełnie normanym bylo by podanie więcej przykładów. A Ty właściwie nic nie uzasadniasz, tylko każdy może mieć swoje zdanie. Co ma piernik do wiatraka? Druga sprawa, uzywamy na forum języka polskiego, a z tego co mnie uczono nazwiska pisane są z dużej litery.A nazwiska z tego co wiem piszemy z dużej litery.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt cze 14, 2011 16:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alus czy mam ci odpowiedzieć czy przyjmujesz to co napisałem coby nie drążyć zbytnio tematu . 
|
Wt cze 14, 2011 18:22 |
|
 |
BlankaA
|
Nie no, forum to mniej więcej właśnie polega na "drążeniu tematu". Ja bym z kolei coś chciała się więcej dowiedziec o tym testamencie i "tytule kardynała" bo nie rozumiem.
|
Wt cze 14, 2011 18:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tajfun napisał(a): alus czy mam ci odpowiedzieć czy przyjmujesz to co napisałem coby nie drążyć zbytnio tematu .  Nie masz wyjścia - jesli nawet ja odpuszczę, to temat wrzuciłeś i inni uczestnicy forum chcą i maja prawo poznać Twoją argumentację.
|
Wt cze 14, 2011 18:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
odpuszczam temat , ważne jest ugruntowanie w wierze a nie każdy może to mieć . 
|
Wt cze 14, 2011 21:08 |
|
 |
GUCIO-59
|
Spokojnie... Warto myśleć co się pisze, ale bez obrazy bo i nie wolno...
|
Wt cze 14, 2011 21:46 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|