Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 11:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 kropla krwi 
Autor Wiadomość
Post kropla krwi
jestem katolikiem , człowiekiem tak się mi wydaje wierzącym , ale jest coś co nie podoba mi się teraz w poczynaniach kard. dziwisza . pierwszym sygnałem było ofiarowanie kropli krwi gościowi który miał wypadek , nastąpilo to jeszcze nim JPII został błogosławionym .teraz kard dziwisz szafuje tymi relikwiami jakby to on co najmnie był jedynym człowiekiem który może to robić - nie znam zasad które w jakiś sposób powodują że takie relikwie można komuś ofiarować i być dysponentem takich relikwii , ale w moim środowisku zaczyna się to niezbyt dobrze odbierać . z tego co słyszałem JPII nie uwzględnił nawet kard dziwisza w swoim testamencie przyznając mu tytuł kardynała - chyba jakoś tak to było - można mnie wyprostować . ale powtórze poczynania tego rodzaju są trochę nie na miejscu . tak myślę że i inni katolicy mogą to też w taki sposób odbierać i myślę również że czas aby słowo o zachowanie umiaru dotarło do kard dziwisza . :)

Pn cze 13, 2011 15:04
Post Re: kropla krwi
"Szafuje" - to komu, gdzie, jeszcze kard. Dziwisz przekazał relikwie JPII?

Pn cze 13, 2011 15:19
nie musisz sie ze mną zgadzać - piszę tylko jak to jest odbierane przez ludzi których spotykam .wyraziłem swoje zdanie - ty możesz mieć inne . :)

Pn cze 13, 2011 15:23

skoro ma to może robić co chce, ale myślę, że wie co robi. Może ta kropla była mu potrzebna... Nie kropla krwi czyni cuda, ale wiara.

Pn cze 13, 2011 15:38

tajfun napisał(a):
(...) ofiarowanie kropli krwi gościowi który miał wypadek , nastąpilo to jeszcze nim JPII został błogosławionym.teraz kard dziwisz szafuje tymi relikwiami (...)

Mnie też dziwi nazywanie "relikwiami" część ciała osoby, która jeszcze nie jest wyniesiona na ołtarze.
A poza tym relikwią pierwszego stopnia jest ciało Świętego, (Błogosławionego). A krew zakonserwowana chemicznie czym jest?
Cielesne szczątki chemicznie zakonserwowane mają być relikwiami?
I jak to się ma do tych Relikwii, które w sposób naturalny (a właściwie chyba poza naturalny) przetrwały wieki?
Chemicznie to był zakonserwowany Lenin w mauzoleum.

Wt cze 14, 2011 12:24
Moderator

Nie ma znaczenia jak są zakonserwowane.
Są to doczesne szczątki ciała Jana Pawła II więc są to relikwie.

(J 8, 32b)

Wt cze 14, 2011 12:27

szumi napisał(a):
Są to doczesne szczątki ciała Jana Pawła II więc są to relikwie.
na pewno i tak niech będzie...

Wt cze 14, 2011 15:36

Alus napisał(a):
"Szafuje" - to komu, gdzie, jeszcze kard. Dziwisz przekazał relikwie JPII?

tajfun napisał(a):
nie musisz sie ze mną zgadzać - piszę tylko jak to jest odbierane przez ludzi których spotykam .wyraziłem swoje zdanie - ty możesz mieć inne . :)

Nie rozumiem takiego zachowania. Piszesz coś tajfunie, Alus oczekuje że to udowodnisz więc zupełnie normanym bylo by podanie więcej przykładów. A Ty właściwie nic nie uzasadniasz, tylko każdy może mieć swoje zdanie. Co ma piernik do wiatraka?

Druga sprawa, uzywamy na forum języka polskiego, a z tego co mnie uczono nazwiska pisane są z dużej litery.A nazwiska z tego co wiem piszemy z dużej litery.

Wt cze 14, 2011 16:31
alus czy mam ci odpowiedzieć czy przyjmujesz to co napisałem coby nie drążyć zbytnio tematu . :)

Wt cze 14, 2011 18:22

Nie no, forum to mniej więcej właśnie polega na "drążeniu tematu". Ja bym z kolei coś chciała się więcej dowiedziec o tym testamencie i "tytule kardynała" bo nie rozumiem.

Wt cze 14, 2011 18:27
Zobacz profil WWW
tajfun napisał(a):
alus czy mam ci odpowiedzieć czy przyjmujesz to co napisałem coby nie drążyć zbytnio tematu . :)

Nie masz wyjścia - jesli nawet ja odpuszczę, to temat wrzuciłeś i inni uczestnicy forum chcą i maja prawo poznać Twoją argumentację.

Wt cze 14, 2011 18:30
odpuszczam temat , ważne jest ugruntowanie w wierze a nie każdy może to mieć . ;)

Wt cze 14, 2011 21:08

Spokojnie... Warto myśleć co się pisze, ale bez obrazy bo i nie wolno...

Wt cze 14, 2011 21:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]