Autor |
Wiadomość |
akacja
|
Mniszko,
Człowiek który idzie za Jezusem doświadcza tego że życie z Nim jest piękne i radosne. Człowiek doświadcza miłości Bożej, i tego ze piękne jest czynienie dobra, unikania zła, pomaganie ludziom i życie według nauki Jezusa.
Cierpienie samo w sobie nie ma sensu, ma sens wtedy gdy zostanie złączone z cierpieniem Jezusem. Chrzescijanin jest przy swoim Mistrzu w każdym etapie Jego życia, więc także i w Ogrójcu.
Więc człowiek bierze krzyż na każdy dzień i Go naśladuje, znosi przeciwności życiowe, z pogodą ducha przyjmuje cierpienie jakie go spotyka.
|
Śr mar 08, 2006 18:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak... kto idzie za mną a nie bierze swego krzyża nie jest mnie godzien (cytat niedokładny)
|
Śr mar 08, 2006 21:59 |
|
 |
Incognito
|
No właśnie - "kto nie niesie swojego krzyża nie jest Mnie godzien" czy "kto nie szuka sobie jak najcięższego krzyża nie jest mnie godzien"? Jezus mówi o tym aby nie popadać w hedonizm i nie szukać dróg "prostych łatwych i przyjemnych" a nie o tym, żeby szukać i pragnąć cierpienia.
mniszka napisał(a): Wg mnie Tereska nie popełniła błędu, ale nasza dyskusja zaczyna wyglądać "ja uważam swoje, Ty uważasz swoje". Nie. Nasza dyskusja wygląda tak, że przedstawiam Ci obiektywny logiczny dowód, a Ty nawet to podciągasz pod subiektywizm. mniszka napisał(a): Czyż nie jest tak, że każdy trud jest jakimś cierpieniem? Nie - jak jadę na rowerze pod górkę, to się męczę ale nie cierpię. Podobnie jak niosę zakupy, wbiegam po schodach itp. itd. mniszka napisał(a): Zwracam uwagę na kult miłosierdzia Bożego u Św. Teresy z Avila, bo w innym topiku pisałeś Incognito o tym, że nie należy wysuwać jakiejś cechy Boga przed inną. Zwracam uwagę na to by kwestie innych topiców poruszać w innych topicach. mniszka napisał(a): Ja naśladuję Jezusa w Ogrójcu i w Jego bolesnej męce. Czyż bez smutku może cierpieć dusza? Jezus sam był pełen trwogi i prosił o oddalenie tego kielicha jeśli to możliwe.
Za to Ty chcesz cierpieć, choć nie musisz i nie ma to sensu takiego jak męka Chrystusa. Postępujesz dosłownie odwrotnie do Niego i jeszcze twierdzisz że Go naśladujesz. Na tym właśnie polega absurdalność Twojej postawy, Mniszko.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pt mar 10, 2006 18:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito, średniowieczni Święci sami szukali cierpienia i umartwienia. Wspomnijmy biczowników.
Czyż post nie jest cierpieniem? Dla mnie jest. I nie chodzi tu nawet o jedzenie. Lecz post od tego, do czego jestem najbardziej przywiązana.
Cierpienie nasze w połączeniu z męką Chrystusa zbawia dusze, pomaga im się dostać do nieba.
|
Pt mar 10, 2006 18:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chcę uściślić po rozmowie z księdzem, że nie chodzi mi o szukanie cierpienia, tylko o przyjmowanie jako dar tego, co nam się przytrafia, i radowanie się każdym dniem od Pana.
Myślę, że teraz zapanuje między nami zgoda 
|
Pt mar 10, 2006 20:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze słowa Ojca Pio :
Cierpienie fizyczne i duchowe jest najwspanialszym darem, jaki możesz ofiarować Temu, który cierpiąc -zbawił cię.
(Epist. III, s. 482).
|
Pt mar 10, 2006 21:23 |
|
 |
wiedxma
|
Ja nie chcę być święta. Wystarcza mi jedno życie, a potem chcę usunąć się w czasoprzestrzeń i gdzueś zaginąć bezpowrotnie. Tak to będzie nagroda za wszystko co uczyniłam dla tego świata.
Życie wieczne mnie wręcz przeraża!
_________________ Kto się urodził, musi umrzeć...
|
Pt mar 10, 2006 21:42 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Zaginięcie gdzieś tam - jako nagroda
Specyficzne podejście...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So mar 11, 2006 18:22 |
|
 |
Incognito
|
mniszka napisał(a): Incognito, średniowieczni Święci sami szukali cierpienia i umartwienia. Wspomnijmy biczowników. [...] I jeszcze słowa Ojca Pio :
Cierpienie fizyczne i duchowe jest najwspanialszym darem, jaki możesz ofiarować Temu, który cierpiąc -zbawił cię. Mniszko, wypowiedzi świętych są subiektywnymi wypowiedziami (chyba, że są poparte obiektywnym dowodem logicznym), a nie prawdą absolutną. mniszka napisał(a): Chcę uściślić po rozmowie z księdzem, że nie chodzi mi o szukanie cierpienia, tylko o przyjmowanie jako dar tego, co nam się przytrafia, i radowanie się każdym dniem od Pana.
Myślę, że teraz zapanuje między nami zgoda Uśmiech...
O tak - ta postawa podoba mi się o wiele bardziej  Mam nadzieję, że naprawdę tak uważasz i będziesz przyjmować piękno z radością 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
So mar 11, 2006 19:19 |
|
 |
wiedxma
|
ToMu napisał(a): Zaginięcie gdzieś tam - jako nagroda Specyficzne podejście...
ludzie są różni...
|
So mar 11, 2006 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito napisał(a): mniszka napisał(a): Incognito, średniowieczni Święci sami szukali cierpienia i umartwienia. Wspomnijmy biczowników. [...] I jeszcze słowa Ojca Pio :
Cierpienie fizyczne i duchowe jest najwspanialszym darem, jaki możesz ofiarować Temu, który cierpiąc -zbawił cię. Mniszko, wypowiedzi świętych są subiektywnymi wypowiedziami (chyba, że są poparte obiektywnym dowodem logicznym), a nie prawdą absolutną. mniszka napisał(a): Chcę uściślić po rozmowie z księdzem, że nie chodzi mi o szukanie cierpienia, tylko o przyjmowanie jako dar tego, co nam się przytrafia, i radowanie się każdym dniem od Pana.
Myślę, że teraz zapanuje między nami zgoda Uśmiech... O tak - ta postawa podoba mi się o wiele bardziej  Mam nadzieję, że naprawdę tak uważasz i będziesz przyjmować piękno z radością 
Tak  Zrozumiałam, że szukanie cierpienia na siłę nie jest postawą godną katolika. Cieszę się, że to co Ty pisałeś Incognito, poparł kapłan - mój kierownik duchowy.
Jednak na pewno pozostanie we mnie ślad duchowości pasyjnej. Jest przecież zgromadzenie Pasjonistów, którzy za czwarty ślub zakonny przyjmują rozważanie bolesnej męki Jezusa.
|
So mar 11, 2006 20:16 |
|
 |
ToMu
|
Wiedxmo, sama użyłaś sformułowania - zaginąć. Ale gdzie w tym jest nagroda  Jakieś szczęście 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So mar 11, 2006 20:28 |
|
 |
wiedxma
|
ToMu napisał(a): Wiedxmo, sama użyłaś sformułowania - zaginąć. Ale gdzie w tym jest nagroda  Jakieś szczęście 
Całkowita bezinteresowność. To co robię nie musi być przez nikogo nagradzane gdyż nie robię tego dla siebie, lecz dla innych.
|
So mar 11, 2006 23:16 |
|
 |
ToMu
|
Ale nie wydaje Ci się, że logiczne jest, że po śmierci czeka Cię za to jakaś nagroda 
|
N mar 12, 2006 8:34 |
|
 |
wiedxma
|
ToMu napisał(a): Ale nie wydaje Ci się, że logiczne jest, że po śmierci czeka Cię za to jakaś nagroda 
Nie, a przynajmniej nie dla mnie. W mojej wadze życia szalka za bardzo przesunęła się w stronę zła. I za to mam być nagrodzona?
Teraz jest moja nagroda! Czy nie widzisz jaki ten świat jest piękny?
Chce żyć raz a dobrze.
|
N mar 12, 2006 10:22 |
|
|
|