Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
Autor |
Wiadomość |
Zbigniew3991
|
 Re: Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
chwat napisał(a): Zaprezentuj teksty tych różniących się od siebie doktryn. Odsyłam do Dziejów Apostolskich i Listów Pawła z Tarsu - są tam wyczerpujące opisy.
_________________ MODERATOR
|
Śr cze 13, 2018 20:34 |
|
|
|
 |
chwat
|
Zacytuj fragment tej doktryny.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Śr cze 13, 2018 21:04 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Sięgnij na półkę po Biblię - przyda Ci się.
List do Galatów - Rozdział drugi. Dzieje Apostolskie - Rozdział piętnasty.
Nie piszę o doktrynach, ale o różnicach zdań. Czyli o różnicach doktryn... doktrynę rozumiem jako zespół poglądów. W tych fragmentach, które wskazałem, widzimy już pierwsze różnice doktrynalne w Kościele, które na szczęście zostały szybko rozstrzygnięte.
Tak samo było ze sporem dotyczącym posłannictwa Pawła, któremu zarzucono to, że nie jest od Apostołów z Jerozolimy. Poszukać Ci fragment z Nowego Testamentu, czy znajdziesz sam?
_________________ MODERATOR
|
Śr cze 13, 2018 21:37 |
|
|
|
 |
Przeemek
|
chwat napisał(a): (...)
Kłótnie i rozłamy są wpisane w doktrynę? Proszę zaprezentować doktrynę Kościoła mówiącą: "Kłótnie i rozłamy w Kościele nie są sprzeczne z naszą doktryną" Dostałeś cytat z oficjalnego dokumentu Kościoła. Tym razem nie tylko ja pokazuję ci twój błąd, czego pewnie się nie spodziewałeś na tym forum. Nie ma sensu cytować Tobie Biblii, nie tylko ja zauważyłem że jej nie czytasz lub ignorujesz kiedy nie pasuje ci do twoich poglądów. Podaj cytat Kościoła w którym mówi, że od samego początku była jedność w Kościele i zgodność doktrynala? O której napisałeś w viewtopic.php?p=1002938#p1002938. I tylko z oficjalnych dokumentów Kościoła przyjmuję. I zacytuj z przepisów Kościoła lub może z jego Credo jaką nazwę nosi wspólnota, która zgodnie z twoją tezą tworzy Kościół "Abrahama-Mojżesza-Jezusa" i jak to rozpoznałeś/dowiedziałeś się o tym, że jest prawdziwa? Oraz zaprezentuj dlaczego narodziny Kościoła nie nastąpiły w dniu Pięćdziesiątnicy, tylko tak jak podałeś w swojej tezie "Abrahama-Mojżesza-Jezusa", a dlaczego nie od czasów Noego? Tylko oficjalne dokumenty przyjmuję.
|
Śr cze 13, 2018 22:19 |
|
 |
IrciaLilith
|
Wszystko jest proste gdy się traktuje swój odłam religii za mający monopol na prawdę, a wszystkie które po drodze , w procesie ustalania doktryn poszły w swoją stronę i albo przetrwały, albo przeminęły to oczywiste herezje i bzdury, ale skoro do rozłamów dochodziło to wcale oczywiste nie było, bo każda strona była( lub nadal jest) przekonana że to ona ma rację. Ja od lat mam dystans i nie potrafię powiedzieć kto się myli lub kto ma rację , bo możliwości interpretacyjnych jest wiele, co przecież widać gdy się popatrzy ile jest różnych odłamów, które na dobitkę nawzajem twierdzą że odłam interpretujący inaczej to już nie chrześcijanie...
Takie problemy występują w każdej religii - jeśli ktoś myśli że inne religie są spójne to zwyczajnie nie ma o nich pojęcia, tak samo w toku dziejów kształtują się doktryny i drogi różnych odłamów się rozchodzą, a który jest bliżej prawdy nie ma jak się dowiedzieć, nikt nie może cofnąć się w czasie i pogadać z Jezusem czy z Buddą czego tak naprawdę nauczali, jak dokładnie chcieli aby ich wyznawcy postępowali i myśleli...
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr cze 13, 2018 22:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od czego odłamał się Kościół Katolicki założony przez Jezusa, Kościół posiadający sukcesję apostolską, i wreszcie Kościół z Duchem Świętym?
|
Cz cze 14, 2018 0:05 |
|
 |
Padre77
|
IrciaLilith napisał(a): bo każda strona była( lub nadal jest) przekonana że to ona ma rację. To chyba akurat jest logiczne, bo jaki sens byłby w utrzymywaniu swojej doktryny, jeśli nie byłbym przekonany, że to ja właśnie mam rację.
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Cz cze 14, 2018 7:03 |
|
 |
chwat
|
Przeemek napisał(a): chwat napisał(a): Kłótnie i rozłamy są wpisane w doktrynę? Proszę zaprezentować doktrynę Kościoła mówiącą: "Kłótnie i rozłamy w Kościele nie są sprzeczne z naszą doktryną" Dostałeś cytat z oficjalnego dokumentu Kościoła... A w cytacie nie ma niczego o doktrynie. Jak Przeemek chce udowodnic tezę na temat doktryny, to potrzebny jest cytat o doktrynie wlasnie, a nie o czymkolwiek.
|
Cz cze 14, 2018 10:00 |
|
 |
IrciaLilith
|
Quinque napisał(a): Od czego odłamał się Kościół Katolicki założony przez Jezusa, Kościół posiadający sukcesję apostolską, i wreszcie Kościół z Duchem Świętym? Masz świadomość że inne odłamy są przekonane że to oni mają sukcesję apostolską i oczywiście Ducha Świętego i że to KRK poszedł w złym kierunku? Wiem że z mojej perspektywy to wygląda zupełnie inaczej bo patrzę z boku, choć też nie jestem do końca obiektywna( wręcz nie wierzę w pełny obiektywizm), bo niektóre odłamy są według mnie lepsze inne gorsze ( patrzę tylko na wpływ na poglądy wiernych i KRK wypada naprawdę pozytywnie, bo np nie walczy z teorią ewolucji, czy wielkim wybuchem, nie upiera się przy dosłownej interpretacji Pisma itd, minus to podejście do spraw seksu ale i tak wiele innych wyznań jest dużo bardziej radykalnych). Ja bardziej dostrzegam podobieństwa niż koncentruję się na różnicach i szczerze trudno mi zrozumieć tą pewność z jaką jedni drugich oskarżają o herezję i odejście od prawdy.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz cze 14, 2018 13:04 |
|
 |
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): inne odłamy są przekonane że to oni mają sukcesję apostolską Ooo wlasnie. biskup robaczek2
|
Cz cze 14, 2018 13:58 |
|
 |
Przeemek
|
chwat napisał(a): Przeemek napisał(a): chwat napisał(a): Kłótnie i rozłamy są wpisane w doktrynę? Proszę zaprezentować doktrynę Kościoła mówiącą: "Kłótnie i rozłamy w Kościele nie są sprzeczne z naszą doktryną" Dostałeś cytat z oficjalnego dokumentu Kościoła... A w cytacie nie ma niczego o doktrynie. Jak Przeemek chce udowodnic tezę na temat doktryny, to potrzebny jest cytat o doktrynie wlasnie, a nie o czymkolwiek. Ciag dalszy stwierdzeń Chwata... właśnie pokazał tym, że nawet nie rozumie pojęć, którymi się posługuje. I nie potrafi odpowiedzieć na postawione przez siebie tezy: Podaj cytat Kościoła w którym mówi, że od samego początku była jedność w Kościele i zgodność doktrynala? O której napisałeś w viewtopic.php?p=1002938#p1002938. I tylko z oficjalnych dokumentów Kościoła przyjmuję. I zacytuj z przepisów Kościoła lub może z jego Credo jaką nazwę nosi wspólnota, która zgodnie z twoją tezą tworzy Kościół "Abrahama-Mojżesza-Jezusa" i jak to rozpoznałeś/dowiedziałeś się o tym, że jest prawdziwa? Oraz zaprezentuj dlaczego narodziny Kościoła nie nastąpiły w dniu Pięćdziesiątnicy, tylko tak jak podałeś w swojej tezie "Abrahama-Mojżesza-Jezusa", a dlaczego nie od czasów Noego? Tylko oficjalne dokumenty przyjmuję.
|
Cz cze 14, 2018 15:25 |
|
 |
robaczek2
|
Przeemek napisał(a): Podaj cytat Kościoła .... I zacytuj ... Oraz zaprezentuj ... Bo jak nie to nie bawie sie z toba. Moze to Twoj rozmowca decyduje o tym co ma robic. Do Ciebie nalezy przyjmowanie lub odrzucanie jego argumentow.
|
Cz cze 14, 2018 15:49 |
|
 |
Przeemek
|
robaczek2 napisał(a): Przeemek napisał(a): Podaj cytat Kościoła .... I zacytuj ... Oraz zaprezentuj ... Bo jak nie to nie bawie sie z toba. Moze to Twoj rozmowca decyduje o tym co ma robic. Do Ciebie nalezy przyjmowanie lub odrzucanie jego argumentow. To jest poziom rozmowy i argumentów chwata, więc ja tylko się dostosowałem do niego, żebyśmy się dogadali. Na argumenty już od kilku postów przestał rozmawiać. Prześledź kilka postów wcześniej, zanim ponownie skomentujesz i zobacz na ile stwierdzeń podawał argumenty czy jakiekolwiek źródło?, a których sam się ciągle domaga. Daleko nie będziesz musiał patrzeć, zobacz jak odpowiadał użytkownikowi "Zbigniew3991", źródła dostawał ale i tak domagał się innych....... argumentów. Tak się odrzuca lub przyjmuje argumenty? Bo tak się bawi chwat.
|
Cz cze 14, 2018 17:26 |
|
 |
chwat
|
Przeemek napisał(a): To jest poziom rozmowy i argumentów chwata Ja nie przedstawię żadnych argumentów bo i na co? Rozmowa z Przeemkiem to przysłowiowe udowadnianie, że nie jest się wielbłądem. Jezus założył jeden Kościół a nie Kościoły, a jako że istnienie jednego Kościoła jest faktem, to nie wymaga to udowadniania. Przeemek wyskakuje z jakąś absurdalną koncepcją wielu Kościołów i wielu doktryn - więc po jego stronie jest wymóg udowodnienia własnej tezy. A że niczego nie przedstawił, Kościół nie posiada bowiem dokumentów uznających doktrynalną dowolność, którą Przeemek postuluje, to Przeemek w reakcji na próżnię własnych haseł, odwraca kota ogonem i nie mając nic do powiedzenia i niczego nie udowadniając, robi sztuczny dym żądając dowodów na jedność, tak jakby nie była ona oczywista.
|
Cz cze 14, 2018 17:59 |
|
 |
robaczek2
|
Przeemek napisał(a): zobacz jak odpowiadał użytkownikowi "Zbigniew3991", źródła dostawał Co prawda nie za bardzo rozumiem Zbigniewa w: "Nie piszę o doktrynach, ale o różnicach zdań. Czyli o różnicach doktryn" ale chodzi o szersze lub wezsze znaczenie slowa "doktryna". W ten sposob dla jednego ubieranie czarnych butow przez prezbitera w czasie nabozenstwa bedzie zaliczane do doktryny a dla drugiego nie. Lub powolywane moich kolezanek na wysoki urzad. biskup robaczek2
|
Cz cze 14, 2018 18:33 |
|
|
|