dlaczego magia (wg mnie nieistniejac jest zakazana przez kk?
Autor |
Wiadomość |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
 Re: dlaczego magia (wg mnie nieistniejac jest zakazana przez
@szuba, bardzo ładne świadectwo. Dla mnie wiarygodne.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
N sie 26, 2012 11:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): -Vi- napisał(a): Szatan w formie osobowej nie istnieje Też tak uważam. Szatan to alegoria zła. Nie istnieje osobowo. Podobnie z bogami. To jakim sposobem może istnieć "prawdziwy" Boruta. I jaki sens ma Twoje pytanie - to jakim sposobem te znaczki przyciągają szatana/Szatana?
|
N sie 26, 2012 11:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Też tak uważam. Szatan to alegoria zła. Nie istnieje osobowo. Zła - w rozumieniu np. chrześcijańskim. Bo np. w Tarocie (oczywiście też w zależności od podejścia interpretującego) ma nie tylko negatywne znaczenie. Ja na przykład widzę też tu pewne, i to niemałe, pozytywy, i jeśli chodzi o archetyp Diabła, to na pewno znajduję tu cechy, które "w odpowiedniej dawce" są wręcz pożądane  Ja nawet lubię tę kartę, jak tak się nad tym zastanawiam. Nie przesadnie, ale lubię  Ale generalnie w całości się zgadzamy - chodzi o pewną symbolikę. Nie wierzę w Szatana w formie osobowej. Jajko napisał(a): Podobnie z bogami. Z tym też się po części z Tobą zgadzam. To znaczy, jak wiesz, nie jestem ateistką i inaczej na pewno patrzę niż Ty, ale właściwie coraz bardziej oddalam się od idei istnienia boga/bogów w formie osobowej. Wierzę w Siłę Wyższą, ale działa ona na innej zasadzie niż taki którykolwiek religijny, osobowy bóg. Oczywiście jest też jeszcze znaczenie symboliczne, i tu też może być spora różnorodność 
|
N sie 26, 2012 11:31 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Skoro wg mnichów chrześcijańskich Boruta to szatan czy tam Szatan, to istnieje osobowo, nie? A że "ciemni" poganie nazwali go Borutą, to co za różnica?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N sie 26, 2012 11:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Skoro wg mnichów chrześcijańskich Boruta to szatan czy tam Szatan, to istnieje osobowo, nie? A że "ciemni" poganie nazwali go Borutą, to co za różnica? No toś się zapapuckał  .....wedle Twojej koncepcji nie istnieje osobowy szatan, ale wg mnichów to istnieje osobowo.....klasyka jestem za a nawet przeciw.Cytuj: Wierzę w Siłę Wyższą Która zapewne ma nieograniczone możliwości, w tym występowanie w formie osobowej......bo chyba nie ograniczasz Siły Wyższej?
Ostatnio edytowano N sie 26, 2012 11:46 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
N sie 26, 2012 11:36 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Nie widzę tu żadnego "zapapuckania". Wg mnie szatany i bogowie osobowo nie istnieją, a wg mnichów tak. Jaki tu problem widzisz????
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N sie 26, 2012 11:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nie widzę tu żadnego "zapapuckania". Wg mnie szatany i bogowie osobowo nie istnieją, a wg mnichów tak. Jaki tu problem widzisz???? Taki, że jeśli nie istnieją jaki sens ma dysputa o symbolach, które służą/przywołują szatana.....szatana alegorię, czyli NIC. Nie wierzę w UFO, potwora spagetti, to i nie polemizują o czymś co wedle mnie nie istnieje.
|
N sie 26, 2012 11:45 |
|
 |
Jajko
|
Ty nie polemizujesz, z ja tak. Nie wolno mi?
|
N sie 26, 2012 11:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Która zapewne ma nieograniczone możliwości, w tym występowanie w formie osobowej......bo chyba nie ograniczasz Siły Wyższej? Siła Wyższa, w którą ja wierzę, to nie to samo co Twój Bóg. Działają na trochę innych zasadach. Ja nie ograniczam Siły Wyższej, ale nie widzę i nie wydaje mi się, by występowała w formie osobowej. Nie wiem czy jej możliwości są nieograniczone, czy ograniczone. Nie mam pełnej wiedzy na jej temat, bo raczej przekracza to moje możliwości poznania. Alus napisał(a): Taki, że jeśli nie istnieją jaki sens ma dysputa o symbolach, które służą/przywołują szatana.....szatana alegorię, czyli NIC. Nie wierzę w UFO, potwora spagetti, to i nie polemizują o czymś co wedle mnie nie istnieje. Ale Jajko właśnie dyskutuje, polemizuje, rozmawia. Zbiera różne informacje, porównuje wizje itp. Dlaczego niby miałby nie rozmawiać? Nie wierzy i nie postrzega tego tak jak Wy, ale rozmawiać o różnych ideach jak najbardziej może.
|
N sie 26, 2012 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Alus napisał(a): Która zapewne ma nieograniczone możliwości, w tym występowanie w formie osobowej......bo chyba nie ograniczasz Siły Wyższej? Siła Wyższa, w którą ja wierzę, to nie to samo co Twój Bóg. Działają na trochę innych zasadach. Ja nie ograniczam Siły Wyższej, ale nie widzę i nie wydaje mi się, by występowała w formie osobowej. Nie wiem czy jej możliwości są nieograniczone, czy ograniczone. Nie mam pełnej wiedzy na jej temat, bo raczej przekracza to moje możliwości poznania. Skoro nie posiadasz pełnej wiedzy, to i automatycznie nie możesz wykluczyć, że Siła Wyższa w którą wierzysz, jest tym samym Bogiem co mój Bóg. Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga i Bogiem było Słowo....Słowo - Logos: wieloznaczne - myśl, rozum, prawo, połączenie.
|
N sie 26, 2012 12:04 |
|
 |
merkaba
|
Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. 7Nie będziesz miał bogów cudzych przed oczyma mymi. 2 4Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.
streszczenie nie będziesz robił obrazów bogów greckich ,egipskich .rzymskich ,islamskich kult księżyca, indyjskich buddyjskich i ponad 3 tys inych religi
|
N sie 26, 2012 12:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Skoro nie posiadasz pełnej wiedzy, to i automatycznie nie możesz wykluczyć, że Siła Wyższa w którą wierzysz, jest tym samym Bogiem co mój Bóg. Na podstawie tego, co mogę zaobserwować, mogę wykluczyć pewne rzeczy. Wasz Bóg jest dość mocno zdefiniowany i opisany - robi to Wasza religia - więc to akurat jest dość proste. Siła Wyższa, której istnienie ja w jakiś sposób odczuwam, nie posiada cech Waszego Jahwe. Nie jest nawet ukierunkowana akurat na człowieka, o stawianiu jakichkolwiek wymagań nawet nie wspominając... Nie mam pełnej wiedzy, a tylko fragmentaryczną-domyślną, jak to wszystko działa (jednak obracam się w sferze wiary, a nie wiedzy), natomiast mam pełne podstawy do tego, by wykluczyć wizję chrześcijańską (i wiele innych) 
|
N sie 26, 2012 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pankracy napisał(a): Fuller, ja również zauważyłem, że często na takich forach/portalach pojawiają się ludzie o bardzo skrajnych poglądach. Ja jednak jestem zdania, że te poglądy, często bardzo nietolerancyjne, wyrażone pogardą dla innych lub jak piszesz paranoiczne, nie mają nic wspólnego z Ewangelią. To nie Biblia jest źródłem tego zła. To ludzie, zasłaniając się autorytetem Biblii lub Jezusa Chrystusa, toczą swoje prywatne wojny.
Czasami wejdę sobie na forum satanistyczne i owszem zdarza się czasami przykład jakies jednostki przesiaknietej agresją czy pogardą ale jest to margines. Wsród chrzescijan jest to zaś nagminne, ta nienawiść blizniego, pogarda, obrażanie... Jak nie obrażają i emanują pogardą do gejów, lesbijek czy ateistów to zaczynają spierać się miedzy sobą - katolicy z protestantami - czy nawet wewnątrz tego samego kościoła - czyj katolicyzm jest bardziej katolicki - oczywiście przy okazji obrazając i wyzywając siebie nawzajem od najgorszych... Jad leje się strumieniami. Oj straszny wpływ na psychikę swoich wyznawców ma ten syn ciesli z Nazaretu.
|
N sie 26, 2012 12:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fuller napisał(a): Pankracy napisał(a): Fuller, ja również zauważyłem, że często na takich forach/portalach pojawiają się ludzie o bardzo skrajnych poglądach. Ja jednak jestem zdania, że te poglądy, często bardzo nietolerancyjne, wyrażone pogardą dla innych lub jak piszesz paranoiczne, nie mają nic wspólnego z Ewangelią. To nie Biblia jest źródłem tego zła. To ludzie, zasłaniając się autorytetem Biblii lub Jezusa Chrystusa, toczą swoje prywatne wojny.
Czasami wejdę sobie na forum satanistyczne i owszem zdarza się czasami przykład jakies jednostki przesiaknietej agresją czy pogardą ale jest to margines. Wsród chrzescijan jest to zaś nagminne, ta nienawiść blizniego, pogarda, obrażanie... Jak nie obrażają i emanują pogardą do gejów, lesbijek czy ateistów to zaczynają spierać się miedzy sobą - katolicy z protestantami - czy nawet wewnątrz tego samego kościoła - czyj katolicyzm jest bardziej katolicki - oczywiście przy okazji obrazając i wyzywając siebie nawzajem od najgorszych... Jad leje się strumieniami. Oj straszny wpływ na psychikę swoich wyznawców ma ten syn ciesli z Nazaretu. Aby nie być gołosłowym winineś przytoczyć cytaty pełne jadu, pogardy.
|
N sie 26, 2012 12:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Trudno mi uwierzyć, że ludzie wierzą w takie banialuki! Jakiś nieprawomyślny krzyżyk leżał sobie w pudle w szafie i przez to życie jego właścicielki się sypało, a odkąd krzyżyk wywalono, wszystko wróciło do normy!  To dopiero jest wiara w magię! Jajko, powiedz jaki sens ma to twoje podsumowanie? Poczułeś się lepszy, bo wydaje Ci się że obnażyłeś śmieszność czyjejś wiary?...więc to tylko o dowartościowanie się chodzi w tych prowokowanych przez Ciebie rozmowach? I jak, podniosła Ci się samoocena?
|
N sie 26, 2012 12:41 |
|
|
|