Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 branie na siebie grzechu 
Autor Wiadomość

Post branie na siebie grzechu
Kiedys słyszałam że można wziąć na siebie konkretny grzech konkretnej osoby. Czy komuś coś na ten temat wiadomo?

Pn wrz 18, 2006 19:15
Prawdę mówiąc nie słyszałam o takiej możliwości- grzech jest faktem dokonanym i cofnąć czasu się nie da - nie możesz też za kogoś pójść do spowiedzi i wyznać jakiś grzech- każdy musi się spowiadać za siebie.

Można natomiast wynagradzać Bogu za cudze grzechy , przyjąć na siebie czyjś strach .... czasami tak robią spowiednicy. Jednak nie należy tego czynić samowolnie- tylko po rozmowie i za zgodą kierownika duchowego. Pamiętaj, że żeby pokutować za innych, najpierw trzeba mieć siłę nieść własne słabości.

Wt wrz 19, 2006 0:11

1. Prawdę mówiąc nie słyszałam o takiej możliwości- grzech jest faktem dokonanym i cofnąć czasu się nie da - nie możesz też za kogoś pójść do spowiedzi i wyznać jakiś grzech- każdy musi się spowiadać za siebie.

2. Można natomiast wynagradzać Bogu za cudze grzechy , przyjąć na siebie czyjś strach .... czasami tak robią spowiednicy. Jednak nie należy tego czynić samowolnie- tylko po rozmowie i za zgodą kierownika duchowego. Pamiętaj, że żeby pokutować za innych, najpierw trzeba mieć siłę nieść własne słabości.

1. Dokładnie tak
2. Grzech ma zostać naprawiony, odpuszczony i grzesznik ma byc pojednany z Bogiem. Ten, kto wie o grzechu innego powienien na rzęsach stawac, by grzesznik pojednał się z Bogiem. Jest napisane: jedni drugich brzemiona noście, ale nie chodzi o to, by być czyimś toj - tojem, bo to masochizm moze być; raczej powiernik cudzych grzechów ma być apostołem Bożego Miłosierdzia i wyjenać ma przez postawe tą, pojednanie z Bogiem i nawrócenie

Wt wrz 19, 2006 8:07

Bodajże w kontekście osoby o. Pio, czytałem o tym, że prosił Boga o to, aby czyjeś cierpienia mogły przejść na niego, żeby ta osoba była od nich uwolniona.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt wrz 19, 2006 9:12
Zobacz profil WWW

Nie wiem, czy dobrze kojarzę...

Bodajże w kontekście osoby o. Pio, czytałem o tym, że prosił Boga o to, aby czyjeś cierpienia mogły przejść na niego, żeby ta osoba była od nich uwolniona.

Czyż nie trąci pychą równanie się z O. Pio?

Wt wrz 19, 2006 9:15

Pychą :?:

A co ma pycha do tego, że podałem przykład :?:

Wt wrz 19, 2006 9:27
Zobacz profil WWW

Tak w ogóle, to czym innym sa cierpienia: moze to być konsekwencja grzechu. Sam grzech jest aktem czyimś, prawda?

Po 2: uważam, że niezbyt wielu jest takich ludzi we współczesnym świecie, którzy mogliby się ze swoją duchowością równac z Ojcem Pio.

Wt wrz 19, 2006 9:31

Ale podałem przykład - człowieka, z krwi i kości. A to, że świętego - to inna rzecz.

Wt wrz 19, 2006 9:32
Zobacz profil WWW

Ale podałem przykład - człowieka, z krwi i kości. A to, że świętego - to inna rzecz.

Istotna, wg mnie oczywiście

Wt wrz 19, 2006 9:39
ToMu- jest różnica między wzięciem na siebie czyjegoś cierpienia, a cudzych grzechów. Cudzych grzechów wziąć nie możemy- możemy tylko wynagradzać Bogu za nie i ofiarować Mu swoje cierpienia, troski za czyjeś nawrócenie. Niektórzy święci ofiarowali własne życie za swoich bliskich, np. 13-toletnia Laura :

Cytuj:
Po otrzymaniu w roku 1902 sakramentu bierzmowania, Laura prosiła o przyjęcie jej do postulatu zgromadzenia sióstr salezjanek, u których znalazła schronienie, opiekę i pomoc. Odmówiono jej jednak z powodu młodego wieku i postępowania matki żyjącej w oddaleniu od Boga. Wówczas, za zgodą spowiednika ks. Crestanello, złożyła prywatne śluby czystości, posłuszeństwa i ubóstwa. Zrozumiawszy, że sens życia leży w poznaniu Chrystusa i miłości do Niego, zapisała: „Postanawiam czynić wszystko, co umiem i co mogę, aby ludzie Cię znali i kochali i aby wynagrodzić zniewagi, które spotykają Cię codziennie od ludzi, a zwłaszcza od członków mojej rodziny”. Grzeszne życie rodzonej matki było dla niej wielką udręką. Rozumiała niebezpieczeństwo sytuacji, w jakiej znajdowała się matka, a gdy pewnego dnia usłyszała słowa Ewangelii, mówiące o tym, że prawdziwa miłość prowadzi do oddania życia za ukochaną osobę — ofiarowała swoje życie za nawrócenie matki.

Tymczasem sama stała się przedmiotem pożądania Manuela Moro, z którym żyła jej matka. W czasie wakacji spędzanych w domu została brutalnie przez niego pobita, ale zachowała swoją niewinność. Znalazła schronienie w internacie sióstr, który był jej drugim domem. Stanowiła wzór posłuszeństwa, pokory i modlitwy dla wszystkich dziewcząt, a najmłodszymi zajmowała się z matczyną miłością. Zawsze była gotowa współczuć, przebaczać i pomagać. Podejmowała różne umartwienia. Chętnie pomagała we wszystkich pracach domowych i spędzała długie godziny przed Najświętszym Sakramentem.

Jej ofiara płynąca z głębi serca była miła Bogu i została przyjęta. Zdrowie Laury zaczęło się pogarszać w tajemniczy i niewyjaśniony sposób. Osłabła tak bardzo, że musiała być zwolniona z niektórych zajęć. Pojawiła się konieczność dłuższego odpoczynku i lepszego odżywiania. Nie pomagały jednak żadne zabiegi ani lekarstwa — siły ją opuszczały z dnia na dzień. Znosiła wszelkie cierpienia bez jednego słowa skargi — ufnie wierząc w rychłe nawrócenie matki.

Dopiero na kilka godzin przed śmiercią wyjawiła jej swój wielki sekret. Mercedes Pino przerażona ogromem ofiary, jaką poniosła dla niej córka przyrzekła, że nawróci się i wyspowiada. Przyrzeczenie złożone przy łożu śmierci córki — gorliwie wypełniła.

22 stycznia 1904 roku mając niespełna 13 lat Laura odeszła po wieczną nagrodę do Pana, jej misja na ziemi została spełniona. Na grobie Laury Vicuna wyryto napis: „Życie jej było poematem czystości, ofiary i miłości wobec matki”.

- I to jest przykład tego, o czym pisał ks.Marek- wyjednywania czyjegoś nawrócenia. Jednak grzech zawsze pozostaje aktem danej osoby- w tym przypadku mamy Laury.

Troszkę inaczej jest z braniem na siebie cierpienia fizycznego lub moralnego. Można poprosić Boga, żeby zabrał od kogoś strach i dał go nam. Wówczas rzeczywiście konkretna osoba zostaje uwolniona ( jeśli Bogu się prośba spodoba) od cierpienia. Tylko zawsze trzeba pytać spowiednika o zgodę. I zanim zaproponujemy Bogu coś takiego, pamiętajmy, że On traktuje nas poważnie i może się zgodzić.

Wt wrz 19, 2006 15:07

Troszkę inaczej jest z braniem na siebie cierpienia fizycznego lub moralnego. Można poprosić Boga, żeby zabrał od kogoś strach i dał go nam.
Ojej...a po co tak? :shock:
Przecież można się modlić o uwolnienie od strachu( czy czegoś innego) danej osoby i Bóg może to uczynić- i nikt nie musi cierpieć w zamian!

Wt wrz 19, 2006 17:00
Berea, skad masz pewnosc, ze nikt nie musi cierpiec w zamian?
Cierpienie niewinnych ma swoj ukryty sens i jest potrzebne tez po to aby swiat mogl istniec. Aby wynagradzac Bogu znieslawienia i bluznierstwa innych, potrzebne jest cierpienie niewinnych.

Wt wrz 19, 2006 17:30

Jezus wziął na siebie każdy mój i Twój grzech. Jeśli ktoś próbowałby wziąć na siebie czyjś grzech, to próbowałby przez to zaprzeczyć ofierze Jezusa i zdeprecjonować ją.

Więc najlepiej oddać swoje braki, błędy, cierpienia Jezusowi. On właśnie po to za nas umarł...i zmartwychwstał.

"Lecz on nasze choroby nosił, nasze cierpienia wziął na siebie. A my mniemaliśmy, że jest zraniony, przez Boga zbity i umęczony. Lecz on zraniony jest za występki nasze, starty za winy nasze. Ukarany został dla naszego zbawienia, a jego ranami jesteśmy uleczeni". (Iz. 53,4-5)

Śr wrz 20, 2006 7:54
Zobacz profil WWW

Jezus wziął na siebie każdy mój i Twój grzech. Jeśli ktoś próbowałby wziąć na siebie czyjś grzech, to próbowałby przez to zaprzeczyć ofierze Jezusa i zdeprecjonować ją.

Oczywiście, Jezus wziął na siebie nasze grzechy i zadając to pytanie nie miałam na myśli zaprzeczeniu Jego ofierze. Myślałam raczej o zadośćuczynieniu za grzech kogoś kto tego nie uczyni. Zadałam to pytanie poniewaz kiedys coś o tym usłyszałam i chciałam się dowiedzieć jak to jest. Dziekuję wszystkim za odpowiedzi.

Śr wrz 20, 2006 11:24

Rozumiem. Jest w Starym Testamencie chociażby pokazana postawa Daniela, który pokutował za swój naród mimo że sam nie był winny. Było to jakby postawienie się w miejscu kogoś innego, aby móc Boga przeprosić za nie swoje grzechy.
Stąd nazwa "modlitwa wstawiennicza" - "wstawiamy się" w intencji jakiejś osoby lub też "stawiamy się" w pozycji jakiejś osoby, która sama nie pokutuje za grzech.

poszukująca napisał(a):
mobi napisał(a):

Oczywiście, Jezus wziął na siebie nasze grzechy i zadając to pytanie nie miałam na myśli zaprzeczeniu Jego ofierze. Myślałam raczej o zadośćuczynieniu za grzech kogoś kto tego nie uczyni. Zadałam to pytanie poniewaz kiedys coś o tym usłyszałam i chciałam się dowiedzieć jak to jest. Dziekuję wszystkim za odpowiedzi.

Śr wrz 20, 2006 14:56
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona