Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Ile zarabia ksiądz? 
Autor Wiadomość
Post Re: Ile zarabia ksiądz?
Jajko napisał(a):
Taniec był tylko przykładem. U mnie w klasie WIĘKSZOŚĆ dzieci chodzi na dodatkowe zajęcia z angielskiego, a WIĘKSZOŚĆ dziewczynek i część chłopców (przynajmniej połowa klasy) właśnie na tańce. Dlaczego Państwo za to nie płaci, a za religię tak?

Dlatego, że deklaratywna większość tak chce.
Wedle zasad demokracji.

Śr lis 30, 2011 8:01

Myślę, że gdyby spytać większość czy chce dodatkowe, darmowe zajęcia z wfu czy angielskiego, to większość też by chciała. I co? Państwo powinno to zafundować?

Śr lis 30, 2011 8:14
Jajko napisał(a):
Myślę, że gdyby spytać większość czy chce dodatkowe, darmowe zajęcia z wfu czy angielskiego, to większość też by chciała. I co? Państwo powinno to zafundować?

Mylisz się - zdecydowana większośc wybierze religię.
Jedni z racji wiary, inni cedujący wychowanie dziecka na szkołę, z wygody.
Angielskiego uczą sie aktualnie wszystkie dzieci od zerówki, a od w-fu większość się miga.

Ostatnio edytowano Śr lis 30, 2011 8:34 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lis 30, 2011 8:22

Po pierwsze, ja nie mówię o angielskim ZAMIAST religii, tylko o DODATKOWYCH zajęciach, niezależnych od religii. Angielskiego, faktycznie, uczą się wszystkie dzieci, ale bardzo wiele z nich (u nas większość) chodzi na dodatkowe zajęci z tego przedmiotu. Nie wiem naturalnie jak jest w skali kraju, ale jeśli większość rodziców by chciała posyłać dzieci na dodatkowe lekcje angielskiego czy też wfu (większość to się może miga w starszych klasach, dzieciaki z podstawówki raczej wf uwielbiają), to czy Państwo powinno za to płacić?

Śr lis 30, 2011 8:29
Jajko napisał(a):
Po pierwsze, ja nie mówię o angielskim ZAMIAST religii, tylko o DODATKOWYCH zajęciach, niezależnych od religii. Angielskiego, faktycznie, uczą się wszystkie dzieci, ale bardzo wiele z nich (u nas większość) chodzi na dodatkowe zajęci z tego przedmiotu. Nie wiem naturalnie jak jest w skali kraju, ale jeśli większość rodziców by chciała posyłać dzieci na dodatkowe lekcje angielskiego czy też wfu (większość to się może miga w starszych klasach, dzieciaki z podstawówki raczej wf uwielbiają), to czy Państwo powinno za to płacić?

Sam piszesz dodatkowe....a co z tymi, którzy nie zechcą skorzystać z dodatkowych?....czy szkoła powinna tworzyć segregację?
Z w-fem bywa różnie - wiele szkół nadal nie ma odpowiednich warunków - sal gimnastycznych, boisk.
Orliki nie załatwiły sprawy.

Śr lis 30, 2011 8:40

Przecież szkoła tworzy segregację na zajęciach religii, bo są to zajęcia nieobowiązkowe i dodatkowe, więc o co Ci chodzi?

Śr lis 30, 2011 8:46
Jajko napisał(a):
Przecież szkoła tworzy segregację na zajęciach religii, bo są to zajęcia nieobowiązkowe i dodatkowe, więc o co Ci chodzi?

Korzysta z nich 95-98% uczniów - raczej trudno mówić o "dodatkowych".

Śr lis 30, 2011 8:51

Nie wiem skąd masz takie dane??? Liczby są zdecydowanie mniejsze. W mojej szkole (podstawowej) jest to poniżej 90%. To po pierwsze. Po drugie, dodatkowość nie jest warunkowane odsetkiem uczestników. Są to zajęcia nieobowiązkowe, a więc dodatkowe. To po drugie. Po trzecie, nie wiem ilu uczniów w skali kraju korzysta z dodatkowych lekcji angielskiego, ale chyba rozumiesz, że gdyby były one darmowe i pomiędzy innymi lekcjami, to zapewne korzystałoby z nich nie mniej uczniów niż z lekcji religii? Czy może zaprzeczysz? No więc, pytam po raz kolejny: czy Państwo powinno płacić za organizację dodatkowych lekcji angielskiego czy wfu, gdyby WIĘKSZOŚĆ rodziców/uczniów wyraziła takie życzenie?

Śr lis 30, 2011 8:54

Jajko napisał(a):
Sądzę, że zadanie jest podchwytliwe i nie da się tego policzyć, bez dodatkowych danych.

Gdyby Jajko miał pojęcie o matematyce toby nie "sądził", ale by wiedział, czy zadanie jest podchwytliwe (nie jest) i jakie dodatkowe dane byłyby potrzebne, żeby je rozwiązać, gdyby było. No i oczywiście by rozwiązał :)

Wniosek - jajko nie ma pojęcia o matematyce, dokładnie tak, jak napisał pilaster, a jak widać w życiu ta ignorancja niespecjalnie Jajko przeszkadza.

QED

Cytuj:
U mnie w klasie [...]

Czy klasa jajko spełnia warunki potrzebne do bycia próbką losową? A nawet gdyby spełniała, to jaka by musiała być ta większosć, żeby nie można było odrzucić hipotezy (przy poziomie ufności 95%) że większosć wszystkich uczniów w Polsce również tak sie zachowuje i ma takie same preferencje?

Gdyby na lekcje religii nie było społecznego zapotrzebowania, to w szkołach prywatnych religii by nie było. Niestety dla humanistów, religia jest we wszystkich szkołach prywatnych i wszedzie też są zatrudnienie katecheci. Co za niespodzianka - za wynagrodzeniem :)

BTW nadal nie dowiedzieliśmy się w jaki sposób "etyka" nauczana w szkole uzasadnia, dlaczego nalezy przestrzegać norm moralnych.

Takie niereligijne, naukowe uzasadnienie oczywiscie istnieje, ale nie jest właśnie przedmiotem zainteresowania szkolnych nauczycieli tego przedmiotu. I nic dziwnego. Jest na tyle skomplikowane, ze za jego odkrycie przyznano nagrodę Nobla :). Żaden z filozów nie jest w stanie go pojąć na tyle, żeby móc przekazać uczniom.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr lis 30, 2011 11:09

Powtórzę: chętnie poznam prawidłowe rozwiązanie.

Śr lis 30, 2011 11:29

Jajko napisał(a):
Powtórzę: chętnie poznam prawidłowe rozwiązanie.

Ale po co Jajko taka wiedza?

W pierwszym wypadku (losowanie ze zwracaniem) - 14%
W drugim (bez zwracania) - 14,1%

Róznica jest mała, bo populacja jest duża (N=1000) dla N = 100 rośnie do 2,5%

Tak czy owak brak owej wiedzy w niczym Jajku w życiu nie przeszkadza. Nie jest to jednak argument, żeby nie uczyć matematyki :D

I dowiemy sie wreszcie czegoś na temat niereligijnych uzasadnień moralności, czy nie? :-(

Śr lis 30, 2011 15:00

Aaa, to takie rozwiązanie to ja znam i jest ono trywialne, ale wydaje mi się niepoprawne, bo ono nie odpowiada na postawione w zadaniu pytanie! Aby udowodnić, że wiem jak uzyskać Twoje rozwiązanie zamieszczam wzory poniżej:

14% to 1-(990/1000)^15
14,1% to 1-(990!/975!)/(1000!/985!)

To są odpowiedzi na pytanie: jakie jest prawdopodobieństwo niewylosowania pod rząd 15 kul czerwonych spośród 1000 kul, wśród których znajduje się 10 kul innego niż czerwony koloru. Wydaje mi się, że to nie jest dokładnie to samo co prawdopodobieństwo, że wśród 1000 czerwonych kul znajduje się nie więcej niż 10 kul innego koloru! No chyba, że moje wzory tylko przypadkiem dają dobre rozwiązanie, ale w ogólności są do bani...

Odpowiedzi na pytania o etykę i moralność będą po zakończeniu dyskusji o matematyce.

Śr lis 30, 2011 15:39

Jajko napisał(a):
14% to 1-(990/1000)^15
14,1% to 1-(990!/975!)/(1000!/985!)

No i prawidłowo. :) :brawo:

Po co się było tak krygować?

Cytuj:
To są odpowiedzi na pytanie: jakie jest prawdopodobieństwo niewylosowania pod rząd 15 kul czerwonych spośród 1000 kul, wśród których znajduje się 10 kul innego niż czerwony koloru. Wydaje mi się, że to nie jest dokładnie to samo co prawdopodobieństwo, że wśród 1000 czerwonych kul znajduje się nie więcej niż 10 kul innego koloru!

A co to w takim razie jest? Jedynym "podchwytliwym" elementem zadania, było to że zostało sformułowane inaczej niz zwykle w podręcznikach

Cytuj:
Odpowiedzi na pytania o etykę i moralność będą po zakończeniu dyskusji o matematyce.

Prosze o odpowiedzi.

Śr lis 30, 2011 16:31

Jakie jest wobec tego prawdopodobieństwo, że w tym samym zadaniu wśród 1000 kul jest nie 10, ale 0 (zero) kul innego koloru?

Śr lis 30, 2011 16:39

pilaster napisał(a):
W pierwszym wypadku (losowanie ze zwracaniem) - 14%
W drugim (bez zwracania) - 14,1%
Z jakiego zakresu kolorów mogą być kule w urnie - 2, 16, 256, 16 milionów?
Tego pilaster nie podał, a jeśli zadanie nie jest podchwytliwe, to jak pilaster obliczył to prawdopodobieństwo
mając do dyspozycji tylko te dane, które sam podał?
pilaster napisał(a):
Jedynym "podchwytliwym" elementem zadania, było to że zostało sformułowane inaczej niz zwykle w podręcznikach
Zwykle zadania w podręcznikach nie zawierają błędów (nie trzeba niczego dowymyśliwać z pamięci),
i podają, że kule mogą mieć 1 spośród (najczęściej) 2 kolorów.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lis 30, 2011 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona