Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 21:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość
Crosis, przeciez ja staram sie widziec dobro w drugim czlowieku a nie bawic sie ciagle krytykanctwo. Gdzie tu widzisz to, ze ja widze belki w oczach innych?
Nie jestem doskonala, tak jak kazdy z nas, ale staram sie docenic prace drugiego na rzecz innych, a RM mimo wielu trudnosci i bledow pracuje dla innych.
Jestem grzeszna, dlatego czesto przystepuje do Sakramentu pokuty, by "siatka" o ktorej mowisz nie przeslaniala mi oczu. Wiem, ze bez pomocy Boga niczego nie jestem w stanie zrobic i zrozumiec.

A jak Ty radzisz z sobie ze swoja siatka?

N kwi 30, 2006 20:15
Moderator

Teraz jesteśmy już tylko o krok do wniosku, że żadnego pisma Nuncjusza nie było; że żadnej interwencji Sekretariatu Stanu nie było. Są tylko fakty, spreparowane przez Gazetę Wyborczą. :D:D:D:

Tylko czy naprawdę wszyscy inni to idioci?

N kwi 30, 2006 21:08

W ostatnich dniach jesteśmy świadkami medialnego bombardowania skierowanego w kierunku Radia Maryja. Gwałtowne zwyżkowanie moralnej troski o Radio Maryja wykazują zwłaszcza te media, o których z cała pewnością możemy powiedzieć, że nie zależy im na dobru Kościoła, nie są też forpocztą nowej ewangelizacji. Przeciwnie, raczej za ich sprawą w świadomości wielu Polaków powstaje zamęt dotyczący tego, co prawdziwe, co fałszywe, co dobre, co złe. Duża część społeczeństwa traci rozeznanie w tych podstawowych sprawach. Mało tego, często w opiniotwórczych dziennikach szydzi się z polskiej historii, fałszuje ją, bez szacunku odnosi się do tego, co było wielką wartością dla poprzednich pokoleń. Często też szydzi się z wielkich Polaków, tych z przeszłości i tych całkiem współczesnych. I tu Rada Etyki Mediów i inne instytucje, które tak ochoczo spieszą do antychrześcijańskich mediów z krytyką wobec Radia Maryja - milczą
Milczą także, gdy inne media uderzają w podstawy życia społecznego albo prowadzą wręcz akcję antyspołeczną, antyrodzinną, antypaństwową. Posłużmy się przykładem. Oto wynik badania przeprowadzonego na zlecenie Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi: „Środowiska i media związane ze Spółką "Agora" od lat stanowią ośrodek propagandy antyrodzinnej, która w ostatnich trzech latach szczególnie przybrała na sile. Pośród publikacji i audycji propagowanych za pośrednictwem mediów związanych kapitałowo z Agorą, na pierwszy plan w tym zakresie tematycznym zdecydowanie wysuwa się sprawa promocji homoseksualizmu. Liderem medialnym pod tym względem stała się sztandarowa pozycja Agory - "Gazeta Wyborcza". W ciągu trzech ostatnich lat liczba publikacji w tym dzienniku związana z pozytywnym przedstawieniem homoseksualizmu i tzw. kulturą gejowską wzrasta w sposób lawinowy. (…)” Stowarzyszenie zleciło przeprowadzenie badań publikacji tej spółki pod kątem promocji zboczenia homoseksualnego.
„Zakresem prac badawczych objęto treść oraz ilość publikacji w poszczególnych wydaniach. Tytuły artykułów w zależności od prezentowanego przez autorów przywiązania do tych treści, zaklasyfikowane zostały odpowiednio do trzech typów: o nastawieniu pozytywnym, obojętnym, lub negatywnym. Nie uwzględniano przy tym długości tekstów.(…) Do listopada 2003 roku (256 numerów) na łamach "Gazety" ukazało się 207 artykułów promujących tę dewiację, czyli średnio 0,8 tekstu na jedno wydanie, zaś od początku listopada do końca 2003 roku (47 wydań) ukazało się już 51 tekstów, czyli średnio 1,08 artykułu przypadało na jedno wydanie. W ciągu całego roku 2003 we wszystkich 303 wydaniach "Gazeta" opublikowała 258 tekstów o tej tematyce, czyli na jedno wydanie przypadało średnio 0,85 tekstu. Wzrost jeszcze stosunkowo niewielki. Jeśli jednak przyjrzymy się zestawieniu i porównaniu lat 2003 i 2004 wynik będzie znaczący. W ciągu całego 2004 roku (306 wydań) "Gazeta Wyborcza" opublikowała na swoich łamach aż 379 tekstów, oznacza to, że na jeden numer przypadało średnio 1,23 tekstu. W zestawieniu z innymi dziennikami ten sztandarowy tytuł prasowy Agory jest w tym zakresie prawdziwym promotorem homoseksualizmu i na tym polu może konkurować jedynie z portalami homoseksualnymi.”
Te fakty nie stały się przedmiotem reakcji Rady Etyki Mediów. Stał nim się zatem doprawdy niewinny felieton wygłoszony na antenie Radia Maryja przez Stanisława Michalkiewicza. Z całym szacunkiem dla jego Autora, którego erudycję, poczucie humoru i barwność języka ogromnie sobie cenię, nie powiedział on w przedmiotowym felietonie nic, czego czytelnik zainteresowany problematyką wykorzystywania krzywdy Żydów jakie odnieśli ze strony Niemców w czasie II wojny światowej nie wiedziałby z publikacji samych autorów żydowskich. Dla wielu Żydów przykre jest wykorzystywanie tragedii ich narodu z czasów II wojny światowej do celów dorobkiewiczowskich - dość wspomnieć tutaj książeczkę „Przedsiębiorstwo holocaust” Normana Filkensteina.
Jako katolik jestem też zakłopotany reakcją niektórych biskupów. Nie ma z ich strony żadnej równie gorącej jak w wypadku Radia Maryja reakcji, gdy poczytny dziennik promuje zboczenia homoseksualne. Nie ma wręcz żadnej reakcji. Skwapliwe za to wypowiadają się na łamach tegoż samego dziennika ci sami biskupi, gdy niepokoi ich „polityczne zaangażowanie” Radia Maryja. Czy naprawdę myślą, że większym zagrożeniem dla głoszenia Ewangelii i nauki Kościoła jest wsparcie przez Rozgłośnię ugrupowania, któremu, bądź co bądź, zależy przynajmniej w pewnym stopniu na obecności ewangelicznych zasad w życiu społecznym, czy też jawna i nachalna promocja zboczeń przez wzmiankowany dziennik? Nie moja rzecz pouczać biskupów, ale niepokój swój wyrazić mogę. Biskupi troszczą się o zaangażowanie Radia Maryja, przeszkadza im to zaangażowanie tak bardzo, że poruszają moce na niebie i ziemi, łącznie z niektórymi sekretariatami Stolicy Apostolskiej. Nie wypowiedzą nawet pół słowa, gdy największy liczbowo dziennik w sposób nachalny narzuca społeczeństwu polskiemu, dążąc do zmian w świadomości i prawie, demoralizujący sposób życia. Może zatem wcale nie o ewangelizację chodzi…
Ufam, że radio Maryja wyjdzie zwycięsko z tego ataku. Fakt, iż nastąpiły one u progu Wielkiego Tygodnia, który przygotowuje na przeżywanie ostatecznego zwycięstwa Jezusa Chrystusa nad ojcem kłamstwa – szatanem skłania, by patrzeć na ostatnie wydarzenia w perspektywie eschatologicznej. Czego życzę wszystkim – Przyjaciołom Radia Maryja, jak i tym, którzy stawiają mu przeszkody.

Arkadiusz Robaczewski
Prezes Fundacji Servire Veritati IEN
Wraz ze współpracownikami

Pn maja 01, 2006 0:22
Moderator

Musiał to umieścić na prywatnej stronie i nie może mieć pretensji, że żaden porządny tytuł nie chce tego opublikować z prostego powodu: artykuł nie oddziela wyraźnie informacji od komentarza. Czyli po prostu dziennikarska lipa.... :D:D:D:D:D Gdybym był naczelnym - nawet dziennika katolickiego - tak napisanego artykułu bym nie puścił, a autora wywaliłbym z pracy, bo to warsztatowa kompromitacja.

Poza tym boję się tej tajemniczej fundacji, której broszury docierają do niemalże wszystkich emerytek w mojej parafii. Oczywiście z załączonym przekazem na minimum 50 zł. A one potem przychodzą do proboszcza i pytają, co mają zrobić, bo już nie mają pieniędzy, a tu kolejna broszura z kolejnym przekazem. Patrzę na tych kilka papierków i myślę sobie: no, no, za 50 zł to kupię całkiem porządną książkę w twardej oprawie.......

Pn maja 01, 2006 8:20
"Produkcja zarzutów" - to nie preparowanie, stwarzanie fikcyjnych, wydumanych faktów....może ubarwianie, nagłaśnianie...ale jednak w oparciu o zaistniełe wydarzenia, działania, wypowiedzi....."kto sieje wiatr zbiera burzę" - taka jest prawidłowość, o czym o. Rydzyk i popierający go zapewne zapomnieli.

Pn maja 01, 2006 8:43

Wreszcie fundamentalne pytanie, którego publicznie nikt dotąd nie stawiał. Obie strony jednak na pewno je sobie zadają.

celnik napisał(a):
Tylko czy naprawdę wszyscy inni to idioci?

Na to wygląda.
Jeśli już tak się złożyło, że poza Wami, szlachetnymi, tolerancyjnymi kulturalnymi intelektualistami, w Kościele można też spotkać nas (ludzi prymitywnych i niezdolnych do zrozumienia rzeczy najprostszych) to czy możliwe jest dalsze istnienie Wspólnoty?
Dlaczego ludzie inteligentni, tolerancyjni i łagodni chcą dyktować nam (osobnikom o cechach przeciwnych) co mamy mówić, myśleć, czytać, czego słuchać?
Skąd u ludzi tolerancyjnych tyle agresji wobec wszystkich inaczej myślących? (podobno "to nie brak szacunku").
Czy mogą działać tylko takie media z którymi się zgadzacie?

Jako reprezentant tępych prymitywów nigdy nie domagałem się likwidacji Tygodnika Powszechnego (z byłym ministrem spraw wewnętrznych w składzie redakcji), ani katolickiego Radia Emaus (z regularnym cytowaniem Gazety Wyborczej).
Z czego to wynika? Bardzo jestem ciekaw Waszych ocen, a jeszcze bardziej odpowiedzi na kilka wymienionych pytań. Może dzięki Wam dowiem się skąd wziął się ten fenomen "tolerancji".
Pozdrawiam.
PT

Pn maja 01, 2006 10:22

Skrajny i mało rzeczywisty podział, Piotrsze, do niczego nie prowadzi. Owszem - w Kościele, jak i wszędzie, są ludzie lepiej i gorzej wykszałceni - ale myślę, że wielu kyształconych sympatyków RM oburzy się na Ciebie, gdy wrzucisz ich do wora "ciemnoty i prostactwa".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn maja 01, 2006 12:35
Zobacz profil WWW

Jeśli już tak się złożyło, że poza Wami, szlachetnymi, tolerancyjnymi kulturalnymi intelektualistami, w Kościele można też spotkać nas (ludzi prymitywnych i niezdolnych do zrozumienia rzeczy najprostszych) to czy możliwe jest dalsze istnienie Wspólnoty?

Nadal mam nadzieję, że tak. Myślę, że Kościół ma na uwadze dobro wynikające z trwania Wspólnoty i dlatego wykazuje tak delikatne ruchy w sprawie RM. Oby udało się rozwiązać problem bez wylewania dziecka z kąpielą.

Piotr Tomczyk napisał(a):
Dlaczego ludzie inteligentni, tolerancyjni i łagodni chcą dyktować nam (osobnikom o cechach przeciwnych) co mamy mówić, myśleć, czytać, czego słuchać?

Ja nie chcę nikomu dyktować, co ma mówić, myśleć, czytać i czego słuchać. Chciałbym tylko, aby poglądy, delikatnie rzecz ujmując kontrowersyjne, nie były promowane z użyciem znaku towarowego "katolicki głos". Tak samo przeszkadzałoby mi, aby np. GW reklamowała się jako gazeta katolicka. Tobie nie?

Skąd u ludzi tolerancyjnych tyle agresji wobec wszystkich inaczej myślących? (podobno "to nie brak szacunku").
Czy mogą działać tylko takie media z którymi się zgadzacie?

Jak wyżej. Każdy może myśleć inaczej i mogą działać takie media, z którymi się nie zgadzam (zresztą działa takich 90%). Przeszkadza mi dopiero, gdy taki myślący inaczej wychodzi na ambonę i zaczyna głosić swoje poglądy pt "napier...ć Żydów i masonów" jako kazanie.

Jako reprezentant tępych prymitywów nigdy nie domagałem się likwidacji Tygodnika Powszechnego (z byłym ministrem spraw wewnętrznych w składzie redakcji), ani katolickiego Radia Emaus (z regularnym cytowaniem Gazety Wyborczej).

A kto domaga się likwidacji RM? Większość domaga się drobnej (w mojej ocenie) korekty kursu w bok od polityki i sensacji.

Z czego to wynika? Bardzo jestem ciekaw Waszych ocen, a jeszcze bardziej odpowiedzi na kilka wymienionych pytań. Może dzięki Wam dowiem się skąd wziął się ten fenomen "tolerancji".

Tolerancja to dla mnie puste hasło, które Ty usilnie próbujesz wpleść w ten wątek. Ale pozwoliłem sobie na odpowiedź "na kilka wymienionych pytań." ;-)

Pozdrawiam.
PT

Również
SC

Pn maja 01, 2006 15:17
"Skąd wziął się ten fenomen "tolerancji" - "Jedyny katolicki głos w twoim domu", "Jedyna prawdziwie POLSKA prasa to Ndz", "Obłudnik Powszechny", "abp Żydziński"....wystarczy ???

Pn maja 01, 2006 16:08

1) "Kto i dlaczego atakuje Radio Maryja i jego twórcę"?

http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=my14.txt

2) "Polityka to nie "świecka religia".

http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=my11.txt

Pn maja 01, 2006 19:51

Okazuje się, że oprócz 'judajczyków' zachodzą nas od tyłu również 'szwaby':
Cytuj:
"Der Spiegel": Kaznodzieja nienawiści szczuje przeciwko Żydom
PAP, ML /11:01

Niemiecki tygodnik "Der Spiegel" określa dyrektora rozgłośni Radio Maryja Tadeusza Rydzyka mianem "kaznodziei nienawiści" i zarzuca toruńskiej stacji "szczucie przeciwko Żydom".
Niemiecki papież Benedykt XVI chce ograniczyć działalność "podżegacza" - czytamy w materiale "Sutanna i satelita", opublikowanym w najnowszym wydaniu pisma.

Autor materiału Jan Puhl wytyka ojcu Rydzykowi, że nie widzi żadnej sprzeczności między noszeniem "sutanny, a propagowaniem politycznych treści". Jak podkreśla "Der Spiegel", ksiądz dyrektor rzadko sam sięga po mikrofon. Czasami włącza się telefonicznie pod koniec audycji i "prostuje" obraz świata swoich słuchaczy tłumacząc, że UE jest jakoby spiskiem masonów, którzy chcą narzucić katolickiemu narodowi homoseksualne małżeństwa. "Podczas gdy Polacy walczą na głównym froncie o demokrację na Ukrainie i Białorusi, Żydzi atakują ich od tyłu - usłyszeliśmy w jednym z komentarzy radiowych nadanych pod koniec marca" - czytamy w materiale.

Zdaniem "Spiegla", ulubionym wrogiem Rydzyka są Niemcy, którzy "także po 1945 roku nie zrezygnowali z planów podporządkowania sobie Polski".

Autor podkreśla, że "pobożny podżegacz", jak określa Rydzyka, uczył się swego rzemiosła w Niemczech. W latach 80. Rydzyk pracował w parafii w bawarskim Oberstaufen i obserwował stamtąd budowę katolickiej rozgłośni Maria International w pobliskim Balderschwang. Po powrocie do Polski w 1991 r. sam założył radio.

Autor informuje, że Radio Maryja dociera do co najmniej 3 milionów słuchaczy. Są to ludzie powyżej 55 roku życia, raczej źle wykształceni, mieszkający na wsi i w małych miastach, w większości kobiety, czyli - pisze "Spiegel" - Polacy, którzy po 1989 r. "pozostali biedni i czują się zagrożeni w nowym świecie".

"Za czasów Jana Pawła II Watykan wysyłał (do Radia Maryja) niezbyt zdecydowane apele o umiarkowanie, Niemiec na Stolicy Piotrowej chce natomiast ostrzej wystąpić przeciwko kaznodziei nienawiści" - twierdzi "Der Spiegel". "Pierwszym ostrzeżeniem" pod adresem Rydzyka była przekazana za pośrednictwem nuncjusza informacja, że nie akceptuje on politycznego zaangażowania księży.

Powołując się na krytyków Radia Maryja, "Der Spiegel" podaje, że polski episkopat naciska na zakon redemptorystów, by zmusił Rydzyka do ustąpienia. Podczas spotkania episkopatu w tym tygodniu (planowana na 2 maja na Jasnej Górze Konferencja Biskupów Diecezjalnych - PAP) może dojść do wydania publicznego zalecenia w tej sprawie - twierdzi niemiecki tygodnik. Jego zdaniem jest wątpliwe, czy Rydzyk zastosuje się do poleceń. "Problemu Radia Maryja nie da się rozwiązać z dnia na dzień" - przytacza "Der Spiegel" opinię anonimowego znawcy polskiego Kościoła.

Autor podkreśla, że Benedykt XVI jako bliski przyjaciel swego polskiego poprzednika Jana Pawła II cieszy się wielkim uznaniem także wśród wiernych "między Odrą a Bugiem". "Jednak po jego ataku na Radio Maryja zwolennicy ojca Rydzyka odważyli się po raz pierwszy na poruszenie tematu narodowego pochodzenia papieża - ukrywając to za zwykłymi, antysemickimi atakami" - zwraca uwagę "Der Spiegel". "Podejrzewam, że ci, którzy was uciskają, wykorzystują to, że Benedykt jest Niemcem" - napisał do wiernych słuchaczy radia na łamach "Naszego Dziennika" filozof religii Bogusław Wolniewicz. Jego zdaniem Trzecia Rzesza złamała Niemcom moralny kręgosłup. "Nikt na świecie nie boi się zarzutów o antysemityzm tak bardzo jak Niemcy" - czytamy. Dlatego papież musi - czy chce tego czy nie - występować przeciwko stacji uważanej za antysemicką - przytacza "Der Spiegel" opinię zamieszczoną w "Naszym Dzienniku".

Określenie "kaznodzieja nienawiści" (Hassprediger) niemiecka prasa stosowała dotychczas tylko wobec islamskich imamów, nawołujących

Źródło: ONET.PL
Wyróznienia moje SA
Jak widać cała Europa troszczy się o nas. Czyżby przygotowanie gruntu pod 'bratnią pomoc' ?

Ale oderwijmy się od pomówień i manipulacji informacją - tym razem w wydaniu niemieckim i zajmijmy się faktami.

Cytuj:
2006-05-01 07:58:23
Wsparcie dla Radia Maryja
a.

Zauważmy, że nasilanie ataków medialnych na Radio Maryja zawsze wiązało się z terminem posiedzeń Konferencji Episkopatu - czytamy w komunikacie Zespołu Wspierania Radia Maryja nadesłanym do redakcji portalu Wiara.pl przez prof. Janusza Kaweckiego.

Publikujemy cały tekst komunikatu:
oraz
Cytuj:
2006-05-01 15:26:38
Nie będzie decyzji w sprawie Radia Maryja?
PAP/a.

To będzie bardziej analiza niż decyzje - powiedział PAP rzecznik Episkopatu ks. Józef Kloch komentując planowane na 2 maja br. obrady biskupów diecezjalnych poświęcone Radiu Maryja.

Dodał, że będzie to spotkanie Rady Stałej Konferencji Episkopatu, poszerzonej o biskupów diecezjalnych, nie zaś zebranie plenarne całej Konferencji Episkopatu Polski.
Pełny tekst tutaj

W dziale 'Sonda' możesz się wypowiedzieć nt. Czy o. Rydzyk musi odejść ?

Pn maja 01, 2006 20:04
Zobacz profil WWW

A więc proszę, cytuję drugi akapit:
Cytuj:
My, katolicy, wiemy, kto nienawidzi dzieł Bożych, a zwłaszcza ich Niepokalanej Patronki. Ci, którzy boją się Królestwa Bożego w Polsce, usiłują niszczyć wszystko, co polskie. Dlatego właśnie te katolickie media od początku ich istnienia są celem bezczelnych ataków przy użyciu ludzi o znieprawionych sumieniach. Obecnie trwa kolejna lawina ciosów, jak zawsze wymierzona w Ojca Dyrektora T. Rydzyka, toruńskie media Ojców Redemptorystów, a także całe związane z nim środowisko Rodziny Radia Maryja. Tym razem wręcz wybuchł ze strony rozdrażnionych ateistów, liberałów i postkomunistów wulkan nienawiści, bezpodstawnych oszczerstw oraz niewybrednych szyderstw i pomówień.

Dziękuję za takie... piękne podsumowanie m.in. mojej osoby. Mimo wszystko katolikiem jestem. A więc ateistą na pewno nie :)

Co mają do rzeczy kwestie gospodarcze z tym, co na początku tekstu jest napisane o atakujących RM :?:

Stanisław Adam napisał(a):
Okazuje się, że oprócz 'judajczyków' zachodzą nas od tyłu również 'szwaby':

A tu się właśnie okazuje, jak powstają stereotypy :?

Pn maja 01, 2006 20:17
Zobacz profil WWW
Ile razy na Tym forum mowiles zle o ksiezach?!
Oni nawet nie mogli sie bronic.
Ty mozesz.

Pn maja 01, 2006 21:11

Mam Tobie udowadniać, że jestem katolikiem :?: Bronić się :?: Wolne żarty :?

O nikim nie wypowiadałem się źle. Nie wypowiadam się źle o ludziach - mówię o ich postępowaniu.

Szczególnie, gdy dla Ciebie "Rydzyk" jest synonimem słówka "ksiądz"...

Pn maja 01, 2006 22:27
Zobacz profil WWW
A kim jest ks. Rydzyk? Lekarzem, nauczycielem, listonoszem?
Znasz mysli ks. Rydzyka, jego wnetrze, jego wachania i rozterki?
Robisz z tego ks. czlowieka bez uczuc.

Pn maja 01, 2006 22:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 180  Następna strona